Akvaariodigikuvauksessa on olennaista, että kameran optiikka on hyvä. Tämä johtuu siitä, että kaloja kuvattaessa akvaarion lasi (sen leväisyys & naarmuisuus) sekä vesi (väri & siinä leijuvat roskat tms hiukkaset) vaikeuttavat hyvien kuvien ottamista huomattavasti. Selvää on, että hyvästä optiikasta joutuu maksamaan.
Toinen akvakuvaukselle ominainen vaatimus on, että makrokuvaukseen liittyvien ominaisuuksien olisi syytä olla kohdallaan. Makroa ei tarvita altaan ja sen maisemien kuvaukseen, mutta kalat (varsinkin pienet kalat) ja niiden yksityiskohtainen kuvaaminen edellyttävät hyviä makro-ominaisuuksia. Jos kamera itsessään ei tarjoa riitävän hyvää tasoa makroilulle, olisi eduksi, jos kameraa olisi saatavilla erillisiä makrolinssejä.
Kuten aiemmissa viesteissä kerrotaan, olisi syytä kiinnittää huomiota myös salamaan. On edukasta, jos kameraan saa erillisen salaman ja että salamaa voidaan säätää.
Ellei ole tarkoitus tehdä julkaisukelpoista tavaraa, ei uusimmille viiden megapikselin vehkeille sinänsä ole tarvetta. Normaalit kymppikuvakoot saa ihan kelvollisiksi paperiversioiksi vähemmälläkin megapikselimäärällä ifin palvelusta nopeasti ja edullisesti.
http://www.ifi.fi/
Käsisäätöisyys on tässä lajissa must. Automaattitarkennuksella suuin osa otoksista tarkentuu lasiin tai taustalla olevaan kasvinlehteen tms, jolloin itse kohde jää epätarkaksi.
Kameran muistiin kannattaa myös panostaa, ettei kameran kanssa tarvi hypätä koko ajan tietokoneella kuvia latailemassa: 128 megainen compact flash-kortti riitänee isompiinkin kuvaussessioihin mainiosti - jos pankkitililtä löytyy liikaa pelimerkkejä, voi tietysti investoida isompaankin korttiin...
Muista lisävarusteista edellä kerrotun lisäsalaman ja muistin lisäksi mainittakoon jalusta. Tietysti keittiön jakkarasta tai vaikka harjan varresta saa tehtyä väliaikaisratkaisuja, mutta kunnollinen jalusta auttaa varmasti. Lisäksi kaukolaukaisin voi olla arempien kalojen kanssa käytännöllinen.
Parhaita kameroita akvakuvaukseen joltisestaankin järkevässä hintaluokassa ovat Canonin powershotit G1 ja G2 sekä Minolta Dimage 5- tai 7-sarjan mallit. Vanhoista malleista hyvä olisi esim Olympus Camedia 2500, jonka makro on hintaansa nähden loistava - mutta jonka muut ominaisuudet häviävät noille Canoneille ja Minoltoille.
Lopuksi on vielä syytä mainita, että digikamerakin kannattaa varusteineen tilata Saksasta:
http://www.ny-camera.com/language/finnish/index.htm
http://www.technikdirekt.de/
tai Luxembourgista:
http://www.topvisionshop.de/
Lisää infoa digikuvaukseen saa nyysseistä:
news:sfnet.harrastus.valokuvaus.digi
ja FAQ:sta:
http://www.saunalahti.fi/~otr/digifaq.html
aiemmin mainittu dpreview on myös mainio paikka.
Itse en omista digikameraa vielä, mutta olen kuitenkin päässyt kavereiltani ja työpaikalta lainaamaan useita eri kameramerkkejä ja -malleja. Kunhan tässä aikaiseksi saan, niin oma hankintani tulee olemaan Minolta Dimage 7i - se on hyvä: ei pelkästään akvaariokuvaukseen vaan muuhunkin näpsimiseen.