Paljonko hirvensarvisuolaa?

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

muksis
Starting Member
Starting Member
Viestit: 48
Liittynyt: 12:27, 30.07.2004
Paikkakunta: Harjavalta

Paljonko hirvensarvisuolaa?

Viesti Kirjoittaja muksis »

Jep, nyt on sitten altaassa hiekat, kanto ja vesi sekä sisäsuodatin ja lämmitin. Niin ja ymppeinä on sukallinen kukka ruukusta otettua multaa (Biolanin mustaa multaa). Kasveja haetan huomenna.

Allas on 140 litrainen, kysynkin kuinka paljon tuota hirvensarvisuolaa laitetaan altaaseen? Ja perään laitetaan sitten kalanruokaa, eikö niin?

Kiitoksia kovin vastauksistanne?
Hiljaa hyvää tulee =)
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Ammoniumin pitoisuudeksi veteen pitää saada noin 5 mg/l. Hirvensarvensuolaa laitetaan silloin 1,35 grammaa sataa litraa kohden eli noin 1/3 teelusikallista.
140 litraiseen riittävän lähelle osuisi puoli teelusikallista.

Kalanruokaa kyllä.

Huljuttele multaa niin että vesi samenee ja jätä mullasta pohjallekin tuleva pieni lietekerros akvaarioon. Silloin kaikki alkaa ja tapahtuu nopeasti.

ps. haku toimii taas
muksis
Starting Member
Starting Member
Viestit: 48
Liittynyt: 12:27, 30.07.2004
Paikkakunta: Harjavalta

Viesti Kirjoittaja muksis »

Kiitän vastauksesta suuresti.

Olenko ymmärtänyt nyt oikein sitten, että tuota hirvensarvensuolaa tarvitsee lisätä kerran päivässä tuo puoli teelusikallista, kunnes nitriittipiikki on huipussaan? Vai miten se nyt menee? Missä vaiheessa tuota annostelua pienennettiin?

Haulla etsin, mutta pää on jo ihan sekaisin lukemistani tiedoista... :?
Hiljaa hyvää tulee =)
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Ei sitä kannata lisätä päivittäin, vaikka teoreetikot kaikessa viisaudessaan niin täälläkin väittävät. Laitetaan kerran ja odotetaan kunnes nitriitti ja/tai nitraatti liikahtaa. (Alkuarvojen ottaminen nitriitistä ja nitraatista on tärkeätä ympin lisäämisen jälkeen eli sinulla nyt.)

Tämän jälkeen lisätään siten että saadaan nitriitti kohoamaan 5-15 mg/l ja pidetään sitä niissä lukemissa. Käytännössä joudutaan lisäämään kaikenkaikkiaan muutaman kerran ammoniumia ja koko prosessi kestää 2-4 viikkoa.

Voit aivan hyvin seurata muitakin ohjeita, mutta minä neuvon näin. Tarvitaan nitriitti- ja nitraattitesti. Täältä voit katsoa miten tällä tavalla onnistuu: http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 77#3518577 Siinä alkaa jo kolmaskin akvaario kypsymään nyt näköjään. Mustamultaympillä saavutettiin samassa pitkässä jutussa kahden viikon kypsyminen. Lue ihmeessä siitä kaksi ensimmäistä sivua alkuun ainakin. Ja muutenkin, siellä on kaikki. (Toisaalta, jo tässäkin on oleellinen.) [;)]

Auttaisiko tämä, linkistä sivulta neljä. Mietittäväksi:

_______

"Typenkierto akvaariossa on yksisuuntainen. Sitä kuvaa kolme ämpäriä, jotka ovat päällekkäin. Päällimmäisessä on ammoniumia, seuraavassa nitriittiä ja alimmaisessa nitraattia. Kun akvaario on täysin kypsymätön, ämpärit ovat ehjiä. Kypsässä taas ämpärit ovat täynnä reikiä niin, että kun ammoniumia tulee ensimmäiseen, se on hyvin pian kaikki alimmäisessa nitraattina. (Nitraattiämpärissä ei ole reikiä tässä yksinkertaisessa mallissa.)

Toimiva ymppi jo heti tekee vähän pieniä reikiä ämpäreihin ja hidas nitraatin kerääntyminen alimmaiseen astiaan alkaa. Rei'ät ovat typpibakteereita ja niiden kautta typen muoto (yhdiste) muuttuu (hapettuu) toiseksi.

Ensimmäiseen ämpäriin reiät syntyvät yleensä nopeammin kuin toiseen. Siksi nitriitti joskus kohoaa tavattoman korkealle. Ja siksi nitriitti on kulmakivi, jota tarkkaillaan ja säädellään. "


________

Lisään vielä että näissä ohjeissani on jonkinlaisena 'haittana', että joutuu ymmärtämään typenkierron ja miten typpibakteerit sen tekevät suotuisissa oloissa. Yksinkertaisemmalla ohjeella asian ymmärtää joskus vasta kypsyttäessä. Omana opiskelulähteenäni on parhaana ollut J.Järven sivusto. Muunmuassa biologisen suodatuksen osuudet ovat suositeltavia jo tässä vaiheessa.

Tuossa vielä mm. hyötyjä maltillisesta nitriittipiikistä: http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=36557

ps. Noin se vain näyttää toimivan. Kaikki kunnia tietysti ammoniakkikypsytyksen keksineelle sekä varsinkin Suomeen tuojalle. ;)
Misu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1133
Liittynyt: 22:17, 26.03.2004

Viesti Kirjoittaja Misu »

Minä tein Jarvij:n ohjeiden mukaan ja tähän asti on onnistunut hyvin. Eli ammoniumkarbonaattia laitetaan niin kauan, kunnes pitoisuus on sen 5mg/l. Pitoisuus kannattaa mitata aamuin ja illoin, jolloin pystyt sitä ammoniumkarbonaattia lisäämään tarvittaessa. Kun nitriittiä alkaa ilmestyä, vähennetään ammoniumkarbonaatin annostelua pitoisuuteen 2-3mg/l. Kun nitraattia alkaa ilmestyä, annostelua vähennetään niin, että pitoisuus on 1-2mg/l. Allas on kypsä kun nitriitti on noussut ja laskenut eli sitä ei ole ollenkaan.

Minun kypsytykseni on nyt siinä vaiheessa, että nitraattiakin on. Nitriittiä alkoi muodostua neljäntenä päivänä, nitraattia 11. päivänä. Kalat pitäisi hakea reilun viikon päästä torstaina. Alkaa olla siinä mallissa, että voisi ehtiä mutta hieman jännittää ehtiikö... :roll:

Ps. Nitriitti on nyt aika korkealla, alkaako se siis vain laskea jossain vaiheessa nyt kun nitraattiakin on? Jännitys tiivistyy.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Nuo ohjeeni nitriitin pitämisestä annostelun mittarina ovat vain käytännön edelleen kehittämät noista Järven ohjeista. Teoriakin sitä tukee siinä että nitriittiä hapettavat nitraatiksi ihan eri bakteerit kuin ammoniumia nitriitiksi ja näin 'nitriittimittari' mukailee todellista typenkierron käynnistymistä ja kasvua. Lopuksi ohjeitten tilanteet yhtyvät ja kummallakin annostelutavalla ammonium hapettuu nitraatiksi asti lopussa 1-2 mg/l vuorokausivauhdilla.

Onneksi enää ei taida netistä löytyä (suomeksi) niitä yksinkertaisia ohjeita, joissa aina päivittäin lisätään vakiomäärä ammoniumia - riippumatta kuinka paljon sitä vedessä jo on. Mikä tarkoittaa samalla sitä, että J.Järveä voi kiittää paitsi ammoniumkypsytyksen rantautumisesta Suomeen myös ohjeitten kehittämisestä paremmiksi.
Misu kirjoitti:Ps. Nitriitti on nyt aika korkealla, alkaako se siis vain laskea jossain vaiheessa nyt kun nitraattiakin on?
Laskeeko, riippuu siitä pystyykö altaasi biologinen suodatusteho sellaiseen ammoniumin hapetukseen nitraatiksi: nopeampaan kuin sitä syötät. Tunnetaan myös ilmiö, jossa typpibakteerit lakkaavat toimimasta aineenvaihduntatuotteittensa ympäröiminä suurissa pitoisuuksissa. Nuo tuotteet ovat nitriitti ja nitraatti. (Jälleen yksi syy olla annostelematta liikoja ammoniumia.)
Misu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1133
Liittynyt: 22:17, 26.03.2004

Viesti Kirjoittaja Misu »

En olekaan nyt pariin päivään annostellut ammoniumkarbonaattia, pitoisuus on noin 2mg/l (siis värikarttatestillä arvioiden). Nitriittiä on 16,5mg/l ja nitraattia 40mh/l --> molempia suurin määrä mitä värikarttatesti näyttää. Näin on ollut vasta pari päivää. Mutta pitäisikö minun nyt vaihtaa osa vedestä, jotta nitraatti- ja nitriittipitoisuudet pienenisivät? Vai eikö tähän prosessiin tule nyt vielä puuttua vaan antaa tapahtua se, mitä pitäisi tapahtua. Jos kaikki sujuu niin kuin pitäisi. Eli siis annanko olla ja katson mitä nitriitille tapahtuu vai teenkö jotain? Jarvij:n ohjeiden mukaan käsitin (olen lukenut ne noin 35 krt), että lopuksi vaihdetaan vettä niin monta kertaa, että nitraattitaso saadaan ainakin alle sen 20mg:n --> eli tämähän tarkoittaa sitä, että nitraatti oletettavastikin on korkealla eikä siitä käsittääkseni tarvitse olla huolissaan vielä...Aika vähenee, enään 8 päivää... :|
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Makukysymyksiä - mitä ohjeita seurataan ja pystytäänkö näkemään asiaan vaikuttavat kohdat. Ämpärivertaus auttaa toisia tilanteen näkemiseen: lisätään ainetta ja matkalla siihen on tapahduttava muutoksia - mutta mihin tahtiin bakut kasvavat? Ja toisaalla altaan biologinen teho: sen otolliset pinnat typpibakteereille = mahdolliset ämpäriin kasvavien reikien koot. Kypsyys on suhteellista, toinen allas hapettaa enimmillään paremmin ammoniumia kuin toinen.

Jos olisi oma altaani ja vielä nopea kehitys varmistettava, vaihtaisin 30-50% vedestä. Samassa suhteessa laskee silloin nitriitti ja sen jälkeen voi vain tarkkailla kuinka se alkaa laskemaan. Tuo siis varmistaisi sen, ettei se nyt jumita liian korkeitten arvojen takia. Rajoja sille ei voi antaa, koska typpibakteerit ovat aika arvaamattomia ja joskus ottavat nokkiinsa pitoisuuksista ja joskus eivät.

Kaiken ymmärrykseni mukaan kun kerran nitriittiä on vedessä, sitä hapettavilla bakteereilla on myös purtavaa ja kypsyminen edistyy. Huolestuminen ammoniumin loppumisesta niiltä 'ensimmäiltä' bakteereilta on turhaa. Ne pysyvät tarpeeksi voimissaan jo kalanruuan valkuaisaineista syntyvästä ammoniumista.

Silti mitään aikarajoja et voi asettaa altaan asuttamiselle. Tai tokihan aina voi katkaista kypsymisen vaihtamalla vettä nitriitti nollille, mutta sehän ei ole homman tarkoitus eikä aina turvallistakaan.

ps. Nopeutta halajava tietenkin hajoittaa myös hanavetensä sisältämän kloramiinin - jos sitä vedessä on. Varmuuden vuoksi. Myöskään lietteen imuroimisia tai muita siivouksia ei saa tehdä! Suurin kypsyys voi olla mullasta akvaarioon tulleessa lietteessä ja sen on annettava olla pohjalla. Tämä on fakta eikä mikään varmistelu. ;) Totta on myös kloramiinin aiheuttama selkeä hidastus kypsymiseen, ainakin kun sitä on 0,6mg/l.
Viimeksi muokannut 111na, 01:00, 08.12.2004. Yhteensä muokattu 3 kertaa.
muksis
Starting Member
Starting Member
Viestit: 48
Liittynyt: 12:27, 30.07.2004
Paikkakunta: Harjavalta

Viesti Kirjoittaja muksis »

Siis mulla tarttis olla nyt sitten ammonium testit, jolla voisin tuon mitata onko se tarvittavat 5 mg/l ammoniumia vedessäni, jotta tiedän milloin on tarvetta lisätä tuota ainetta, eikö niin? Mitä tuollaimem testi mahtanee maksaa? Pikaisia vastauksia kaipaan, sillä matkaan huomenna aamupäivällä lähimpään akvaliikkeeseen Poriin niin oisi kiva sitten samalla reissulla hankkia nuo testit, jos niitä tarvitaan.

Mulla kun on vain tällä hetkellä Junglen testitikku purkki (nitraatti, nitriitti, GH, KH, pH).
Hiljaa hyvää tulee =)
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Junglen tikkuja on muistaakseni jopa kehuttu. Ohjeillani ammoniumtesti on tarpeeton.

Mutta kyllähän noita helposti kuluu. Pystyykö Junglet halkaisemaan saksilla kahtia?

Tosin suurin osa mittauskerroista on aivan turhia ja tulee mitattua vain tietääkseen turhan tarkkaan mikä on tilanne juuri tänään. :)

Tetran nitriittitippatesti on mainio, koska sitä voi käyttää jopa vain yhdellä tipalla ohjeen seitsemän sijaan. Se olisi hyvä hankinta joka päivä mittaajalle.
muksis
Starting Member
Starting Member
Viestit: 48
Liittynyt: 12:27, 30.07.2004
Paikkakunta: Harjavalta

Viesti Kirjoittaja muksis »

Eli siis kun nitriitti taso on noussut tuonne 5mg/l niin pidän huolen siittä ettei se pääse tippumaan alle tuon tason, ja jos näyttää lasku suhdannetta niin lisään tuota hirvensarvensuolaa sen puolikkaan teelusikallisen altaaseen. On pakko varmistaa, kun en nyt luota omaan sisäistämiskykyyni ollenkaan :mrgreen:
Hiljaa hyvää tulee =)
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Juuri niin! Silloin voit laittaa kotiloita ja kasvejakin turvallisesti ja kaikki muukin sujuu todistetun sujuvasti. 8-)

Ja voi se nitriitti liikkua ainakin jossain 1-15 aivan hyvin ilman huolen häivää. Ja voi käyttää vielä puolitettuakin puolilusikallista halutessaan. Kypsymistä ei voi näin estää. Hyvä alku riippuu paljon ympistä, hyvästä mullasta.
Viimeksi muokannut 111na, 00:15, 08.12.2004. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
muksis
Starting Member
Starting Member
Viestit: 48
Liittynyt: 12:27, 30.07.2004
Paikkakunta: Harjavalta

Viesti Kirjoittaja muksis »

Jee, taidan sittenkin sisäistää asian kun oikeen kunnolla tahkoo samat asiat moneen kertaan, niin moneen, että muut alkavat jo hermostua typeriin kysymyksiin.

No mutta tämähän ei jää tähän.. Lupaan sen :mrgreen:

Huomenna olen menossa sitten pelkästään kasveja hakemaan tuohon altaaseeni ja kenties kierteissarvikotiloita saan mukaani ellen sitten saa hankittua muualta niitä.

Palaillaan altaalle!
Hiljaa hyvää tulee =)
Misu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1133
Liittynyt: 22:17, 26.03.2004

Viesti Kirjoittaja Misu »

Kiitos Liina neuvoista. Vaihdan huomenna hieman vettä varmuuden vuoksi, ettei kypsyminen jumiudu, kuten sanoit. En imuroi multaympistä/ruoista tullutta lietettä pois, tiesin niiden olevan tärkeitä. Tiedän myös, etten voi määrätä päivää, jolloin kypsymisprosessi olisi valmis. Kalojen karanteeni vaan siellä liikkeessä päättyy silloin ja siksi on kiire. Haluan päästä valitsemaan parhaat yksilöt, enkä pääse jos allas ei ole valmis. Mutta silloin en voi kalojakaan altaaseen tuoda, tiedän. Ja Liina: kiva kun vastasit näin pian. Onpas sinulla muuten kiva nimi... :D
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Kiitos. :) Missähän arvoissa ne oikeasti ovat, kun kerran viimeistä punaista näyttävät. Kypsytyksessä pitää laimentaa vesinäytettä, koska testit ovat tehty normaaleihin akvaarion arvoihin, eikä ammoniakkikypsytykseen. (Edellä pitkään keskusteluun linkki ja siinä sivulla kaksi.)

Ja olethan laittanut muistiin, paljonko ammoniumia altaaseen olet lorauttanut? Se kaikki on siellä muodossa tai toisessa, jos vettä et ole vaihtanut.
Misu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1133
Liittynyt: 22:17, 26.03.2004

Viesti Kirjoittaja Misu »

Kaikki testien tulokset ja ammoniumkarbonaatin lisäykset on kirjattu. Ja koska tulokset ovat siellä värikartan loppupäässä, voi tulos olla todellisuudessa vielä suurempi kuin luulisi. Ei haittaa, vaihdan tänään osan vedestä ja katson mihin arvot asettuvat. Ennen kaloja vaihdan tietenkin vettä useamman kerran ja varmistan nitriitin olevan poissa ja nitraatin reilusti alle 20mg (miel. samoissa arvoissa kun "pääakvaarion" eli 5-10mg). 8-)
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Kuulostaa hyvältä. Kuitenkin kun kyse on tilanteesta, missä nopeita asutuspaineita on, voi olla jo siitä melko turvallisin mielin kun näkee nitriitin itsestään laskevan nollaan. Eli jos rupeat kaloille valmistamaan sitä kesken kaiken, jätä edes pikkuisen nitriittiä veteen ja katso kuinka se poistuu vettä vaihtamatta.
muksis
Starting Member
Starting Member
Viestit: 48
Liittynyt: 12:27, 30.07.2004
Paikkakunta: Harjavalta

Viesti Kirjoittaja muksis »

--------------------------------------------------------------------------------
Eli tässä sama tekstini kuin tuolla kasviit ja niiden hoito puolella, kun tarvin todella pikaista apua tuon ohjeen ymmärtämiseen.

Haulla etsin, mutten löytänyt, jotenka siis...

Olen laittamassa kavaani näillä minuuteilla kasveja, mutta iski paniikki noiden lannotus tablettien takia. Kyseessä on Junglen plant food tabs. Kuinka monta tablettia pitää laittaa, kun kyseessä on kaksi intianvesitähdikkiä, vedensuosikkia, liuskavesitähdikkiä, rusolehteä, miekkakasvi rose ja akvan pohja ala on 100x24 cm?

Kiitti pikaisista vastauksista!

Lainaus paketista: Use one tab for every 50 square inches of gravel surfase area. To calculate gravel surfase area: lenght in inches x width in inches = square inches divided by 50 = numer of tabs needed. (Examble: 10 gallon tank measures 20" lenght x 10" width = 200 sg. "150 = 4 tabs.) Insert each tab into aquarium gravel appromaximately 4-5" apart or near clusters of aquarium plants. You can use additional tabs in heavily planted tanks.

Siis miten minun tarvitsee menetellä, kun en ymmärtänyt tuota lukemani?
Hiljaa hyvää tulee =)
Misu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1133
Liittynyt: 22:17, 26.03.2004

Viesti Kirjoittaja Misu »

liina kirjoitti:Eli jos rupeat kaloille valmistamaan sitä kesken kaiken, jätä edes pikkuisen nitriittiä veteen ja katso kuinka se poistuu vettä vaihtamatta.
Ääk, olen aivoton, en tajunnut. Siis keskenkaiken? Tarkoitatko tätä vedenvaihdon suunnitteluani, sitä kun mietin pitäisikö vettä vaihtaa, ettei kypsytys jumita korkeiden arvojen takia? Eli siis jos ei olisi asutuspaineita, olisi parempi kun kypsytys saisi edetä omaan tahtiin, ilman vedenvaihtoja? Siis jos vaihdan vettä, vaihdan vain hieman, jotta nitriittiä jää ja voin seurata sen omatoimista laskua? Olen jäkälä, kerro tajusinko nyt yhtään...Kaikenlaisia sitä harrastusten pariin päästetään. Ja minäkö harrastanut akvaarioita useamman vuoden, pyh.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Misu kirjoitti: Olen jäkälä, kerro tajusinko nyt yhtään...Kaikenlaisia sitä harrastusten pariin päästetään. Ja minäkö harrastanut akvaarioita useamman vuoden, pyh.
Ei ollenkaan noin. Missä kohtaa viestitin että pitäisin sinua jotenkin erityisopastusta kaipaavana? Katso taaksepäin ihmeessä ja lue uudelleen jos sellainen on tullut mieleen. Usein muotoilen kyllä liian vähän ajatellen vivahteita...näen sen. :roll:

Kirjoitan näitä juttuja siinä mielessä, etteivät nämä olisi aivan kertakäyttöisiä - muutenhan voisimme jutella näistä yksityisesti. Viimeinen oli vain tärkennus yhteen kohtaan, ettei joku muu lue juttua vain niin että nitriitti alennetaan vedenvaihdolla. Ehkäpä ihan turhaa tarkkuutta ja kaikki onkin kertakäyttöistä?

Myönnän kyllä että meinasin laittaa tuon jutun perään vielä lauseen etten luule sinun sitä tarkoittavan. Olisi voinut laittaa, mutta tulihan tämä selväksi näinkin? [:I]


Edit. Eikö tuo lainaamasi lause ollut oikein mainio juttu kuitenkin, jos sen uudelleen luet. Asia ei ole kaikille ollenkaan itsestään selvä. Se on hyvä neuvo! :P Siinä pitkässä threadissa selitän paremmin. Ehkä todella olisi minun aika siirtyä uusiin haasteisiin. Näistä voisi toiston sijaan koota sivun. Kuitenkin aina uuden kypsytysotsikon kanssa olen tähän mennessä vain miettinyt tätä ja toistaiseksi olen nähnyt kuitenkin vielä aiheen aina selkeytyneen uudella käsittelyllä. Siihen vaikuttaa myös uusien kypsytyskokemusten tulo. Mutta valmista alkaisi olemaan kokoamaan aihe, kiteyttämään kokoon.


Edit. 2. :) Luin uudelleen mitä kirjoitit juuri. (Suosittelen muillekin.) Vastaan siis että tokihan tarkoitin sitä tilannetta, kun 'kalasi' ostetaan ensi viikolla nenäsi edestä ja sinulla on nitriittiä vedessä. Tarvitset siihen vähintään kolme päivää että keskeytät kypsymisen. Sitä ei kannata tehdä niin että vaihtaa veden ja lähtee hakemaan kalat. Nm.- kokemusta tästäkin :roll:
Misu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1133
Liittynyt: 22:17, 26.03.2004

Viesti Kirjoittaja Misu »

liina kirjoitti:Missä kohtaa viestitin että pitäisin sinua jotenkin erityisopastusta kaipaavana? Katso taaksepäin ihmeessä ja lue uudelleen jos sellainen on tullut mieleen. Usein muotoilen kyllä liian vähän ajatellen vivahteita...näen sen. :roll:

Hei, en tarkoittanut mitään tuollaista, en missään nimessä! Olet käsittänyt minut täysin väärin ja niin ikävä kyllä voi käydä kun ei kuule toisen ääntä/äänenpainoja/painotuksia yms. vaan näkee vain kirjoitetun tekstin. Et tosiaankaan ole mitään sen suuntaistakaan antanut ymmärtää. Päinvastoin, sinulla on tietämystä enemmän kuin minulla ja olen usein saanut juuri sinulta käyttäkelpoisia ja mainioita neuvoja. Tarkoitin siis täysin omin ajatuksin ja sanoin kuvattuna itseäni, kun en tajunnut sitä sinun lausettasi. Minua hieman hävetti se kun selität asian tarkasti ja hyvin ja sitten en tajua vieläkään. Minä itse ajattelin itseäni jäkälänä, viestisi eivät ole mitenkään alentavasävyisiä tms.

Eli siis kun vaihdoin äsken vettä 25-30% niin oliko se nyt se kypsytyksen keskeyttäminen? Kalat pitäisi hakea ensi viikon torstaina (16.) eli vielä on aikaa. Mittaan kohta veden hieman seottua muuttuiko arvot yhtään. Eli jos nitriitti ja nitraatti on nyt hieman matalammalla niin odotanko sen nitriitin omatoimista laskemista? Vai onko jo nyt niin kiire, että pitäisi harkita jotain muuta? :|

-------

Nyt mittasin vedenvaihdon jälkeiset vesiarvot kypsyttelyaltaasta. Ammonium on suotavalla tasollaan 1mg/l, nitriitti ja nitraatti ovat värikarttatestin arvion mukaan edelleen suurimmissa eli No2 16,5mg ja No3 40mg. Näyttäisi ihan siltä kuin värit olisivat hieman vaalenneet, mutta en tiedä sitten...Kuinka nopeata nitraatin syntymisen jälkeen suurinpiirtein nitriitin tulisi alkaa laskemaan? Yksilöllistähän se on mutta suurinpiirtein? Minulla nitraattia on ollut nyt 2 päivää...
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Misu kirjoitti:Eli siis kun vaihdoin äsken vettä 25-30% niin oliko se nyt se kypsytyksen keskeyttäminen? Kalat pitäisi hakea ensi viikon torstaina (16.) eli vielä on aikaa. Mittaan kohta veden hieman seottua muuttuiko arvot yhtään. Eli jos nitriitti ja nitraatti on nyt hieman matalammalla niin odotanko sen nitriitin omatoimista laskemista? Vai onko jo nyt niin kiire, että pitäisi harkita jotain muuta? :|
Ei kypsyminen mihinkään keskeydy, koska nitriittiä on vedessä. Sitähän ne popsivat, paholaiset pienillä suillaan. Odotat vain ja vasta viikonlopun jälkeen voit alkaa ennustella miten kalojen kanssa käykään ja mahdollisesti valmistella sitä. Ei hätäpäivää.

Mutta etkö voi millään sopia kaupan kanssa että pitävät varattuina tiettyjä yksilöitä? Tietysti taas silloin ne joutuisivat uuteen akvaarioon siellä, mihin valitettavasta aina sisältyy kasvanutta riskiä taudeista.


Edit: jaa uudet mittaukset!

"Ammonium on suotavalla tasollaan 1mg/l, nitriitti ja nitraatti ovat värikarttatestin arvion mukaan edelleen suurimmissa eli No2 16,5mg ja No3 40mg"

Odota vain vaikka tietysti voit laskea paljonko altaaseen laittamastasi ammoniumista on odotettavissa nitriittiä ja nitraattia. Nitriittiä ammoniumista syntyy 2,6 kertaisesti ja nitraattia (ammoniumista) 3,44 kertaisesti. Eli jos 10 mg/l ammoniumia muuntuu nitraatiksi, sitä tulee 34 mg/l.

Lisäksi voit laimentaa vesinäytteen esimerkiksi 1 osa akvaarion vettä ja 4 osaa vesijohtovettä. Tuloksen kerrot sitten viidellä, niin tiedät aika tarkkaan pitoisuuden.

Tai sitten et tee yhtään mitään, kyllä sinulla on aikaa saada se kuntoon. Mitäpä noita testejä tuhlaamaan, kun on hyvät litkut altaassa. Kai siinä nyt alkaa jo tapahtumaan ja tiedä vaikka olisikin koko ajan tapahtunut.

Vaikka minä kyllä alentaisin nitriitin johonkin 6-10 mg/l. Ei voi vannoa, vaikka nopeampi kehitys kuitenkin olisi nyt enää tekemättä mitään. Katsele pari päivää, jos et enää epäile arvojen olevan edelleen pahasti yli asteikon? Laske hieman, tuossa kertoimet.
Misu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1133
Liittynyt: 22:17, 26.03.2004

Viesti Kirjoittaja Misu »

Oukkidou. Niiden kalojen kanssa on sellainen juttu, että kaikki, jokaikinen sininen kiekko on varattu (minullekin). Voivathan ne jättää minulle varatuiksi jotkut, mutta kun asun Hml:ssä, en pääse valitsemaan niitä mitkä niistä haluaisin. Varmaan moni kalan varannut hakee omansa mahdollisimman nopeasti pois, jolloin minulle jää varaukseen ties mitkä. :(
muksis
Starting Member
Starting Member
Viestit: 48
Liittynyt: 12:27, 30.07.2004
Paikkakunta: Harjavalta

Viesti Kirjoittaja muksis »

No niin tässä olisi noita tietoja mun 140 litraisen altaan kypsyttelyn alkuvaiheista. Mittaukset olen suorittanut Jungle Quick Dip 5-N-1 Test Strips testiliuskoilla.

Ti 7.12 arvot olivat seuraavanlaiset:
Nitraatti: 0
Nitriitti: 0
GH: 75 ppm
KH: 120 ppm
pH: <7,2

Altaassa on siis ymppinä Biolanin mustaa multaa. Noiden arvojen mittauksen jälkeen lisäsin hirvensarvensuolaa puolikkaan teelusikallisen. Ja päivittäin olen ruokkinut kalanruualla.

Ma 13.12 mitatut arvot olivat:
Nitraatti: 20 mg/l
Nitriitti: 10 mg/l
GH: 75 ppm
KH: 40 ppm
pH: 6,8

Lisäsin tuon mittauksen jälkeen puolikkaan teelusikallisen tuota hirvensarvensuolaa ja nyt taas odotellaan...

Miltä nuo arvot kuulostavat? Ja olisiko pitänyt jo laimentaa tuota toisen mittaus kerran vettä, vaiko milloin se olisi tarpeen?
Hiljaa hyvää tulee =)
muksis
Starting Member
Starting Member
Viestit: 48
Liittynyt: 12:27, 30.07.2004
Paikkakunta: Harjavalta

Viesti Kirjoittaja muksis »

vielä sellaista, että voinenko ottaa tuon sukkiksissa olevan ympin jo pois tuolta altaasta?

Miten nyt sitten pitänee oikein edetä tuossa kypsyttelyssä?
Luin tuota Viltsun aloittamaa ketjua ja nyt olen siis aivan sekaisin noista jutuista... [:I]
Hiljaa hyvää tulee =)
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”