Sukurutsaiset partikset

Täällä keskustelu on vapaata, kunhan homma pysyy hyvän maun ja käytöksen rajoissa ja keskustelu jotenkin koskettaa akvaarioita. Muu yleinen keskustelu -> ""Off-Topic" ja äänestykset"-ryhmään.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Jalapeno
Junior Member
Junior Member
Viestit: 69
Liittynyt: 11:58, 25.06.2002
Paikkakunta: Oulu

Sukurutsaiset partikset

Viesti Kirjoittaja Jalapeno »

Oli "kiva" ylläri, kun tänään akvaariota siivoskellessa huomasin kahden "tyttö"-partiksen pyöräyttäneen mukavan laumallisen poikasia. Sukurutsaisia sellaisia. Mitäs mieltä olette, lähetänkö poikaset paremmille uintivesille vai karsinko vain mahdolliset epämuodostuneet joukosta?

Oli muuten mukava kuusenlatvasta maankamaralle -pudotus; aluksi luulin monnisen poikasen säilyneen hengissä suodattimessa ja sitten se osoittautui kyseenalaisen alkuperän omaavaksi partamonniksi. :roll:
memma
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2151
Liittynyt: 21:11, 25.03.2004
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja memma »

En tarkalleen tiedä mitä tarkoitat termillä "sukurutsaiset", ovatko siis ns. tyttöpartikset sukua keskenään vai?

Jos poikaset ovat normaalisti muodostuvia niin en nää mitään syytä päästää niitä päiviltä. Ns. alemmilla (selkärankaisillakin) eläimillä kuten kaloilla kestää hyyyyvin pitkän aikaa ja monen monta sukupolvea ennenkuin jatkuva sukurutsa alkaa näkyä kaloissa niin paljon että niiden elinvoimaisuus vähenee. -Tietenkin jos kasvattaa kaloja "ammatikseen", ei uuden veren tuomisesta kutukaloihin ole mitään haittaakaan, kyllähän se heteroosi voi tuoda etuja tullessaan.

Kyllähän takaisinristeytykset ja sisarusparitukset tms. ovat aika yleisiä olleet koti- ja lemmikkieläinjalostuksessakin. Niistä täytyy kyllä itseni todeta että on vähän siinä ja siinä hyväksynkö ne, esim. nykyisillä koiraroduilla. Ilman takaisinristeytystä ei tietenkään eri rotuja olisi, mutta kuitenkin..

Olen joskus miettinyt että millähän todennäköisyydellä kaupasta ostetun vaikkapa tetraparven yksilöt ovat hyvinkin läheistä sukua keskenään..? Tietenkin jossain kalanviljelylaitoksessa kasvavia poikasia varmaankin sekoitellaan koon mukaan eri altaisiin..? -Partikset kauppoihin taas pääasiassa tulevat harrastajien altaista, ja useimmiten ovat samoista vanhemmista kaikki tyynni. Kuinkahan moni ostaja pariskuntaa hankkiessaan käy vaikkapa toisesta liikkeestä ostamassa toisen puolison että kalat melko varmasti olisivat eri sukua :)
Jalapeno
Junior Member
Junior Member
Viestit: 69
Liittynyt: 11:58, 25.06.2002
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Jalapeno »

memma kirjoitti:En tarkalleen tiedä mitä tarkoitat termillä "sukurutsaiset", ovatko siis ns. tyttöpartikset sukua keskenään vai?
Isi-partis ja tytär..
Jos poikaset ovat normaalisti muodostuvia niin en nää mitään syytä päästää niitä päiviltä.
Itsekkin mietin tähän suuntaan, kiinnostaa vain yleinen mielipide asiasta. Pitänee kuitenkin erottaa vanhemmat toisistaan, turha edistää kannan heikkenemistä.
Olen joskus miettinyt että millähän todennäköisyydellä kaupasta ostetun vaikkapa tetraparven yksilöt ovat hyvinkin läheistä sukua keskenään..?
Niinpä..
memma
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2151
Liittynyt: 21:11, 25.03.2004
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja memma »

jopanula kirjoitti:Pitänee kuitenkin erottaa vanhemmat toisistaan, turha edistää kannan heikkenemistä.
Vaikeahan sitä on mitään sisäsiitoskerrointa kaloille laskea, kun ei tiedä yksilöitä useita sukupolvia taaksepäin :) Mutta koska kyse on nimenomaan partiksesta, on enemmän kuin luultavaa että samat yksilöt/sisarukset siellä menneisyydessä varmaan ilmenisivät kerran jos toisenkin.

Aihe on kyllä mielenkiintoinen. Eräällä tuttavallani on ollut noin 10 vuotta seeprakirjoahvenia samassa altaassa ja seeprakirjojen lisääntyminenhän on yhtä ilmiömäistä kuin partistenkin. Nyt joissain nuorissa kaloissa näkyy lieviä epämuodostumia ja "virheitä" vaikkapa suomutuksessa. En tiedä alkaako syynä olla kannan sisäsiittoisuus vaiko yksinkertaisesti altaan ylikansoitus ja siitä johtuva veden laadun heittely tms. poikasten kehittyessä.

Jos ajattelee jotain syrjäistä luonnonlammikkoa johon jostain luonnonoikusta joutuisi kaksi kalaa, aatami ja eeva, eikä muita samanlajisia kaloja ilmestyi sinne enää ikinä, niin mitenkähän kävisi ajan kanssa? Luonnossa karsinta on tietenkin kovaa, eli vain parhaat yksilöt ehkä jäisivät eloon, mutta samat geenit pyörisivät yhtä kaikki. Mitähän lopulta tapahtuisi ja millä aikaskaalalla...?
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä keskustelua (akvaario)”