Kaikenlaisia ongelmia: suodattimista, altaan kypsytyksestä

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Tuntematon
Senior Member
Senior Member
Viestit: 588
Liittynyt: 13:26, 11.11.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Kaikenlaisia ongelmia: suodattimista, altaan kypsytyksestä

Viesti Kirjoittaja Tuntematon »

Olen tässä siis piakkoin alkamassa perustamaan tuota 660 litraista allastamme, jonne siis tulee 5-6 huntupyrstöistä kultakalaa. Suodatukseksi ajattelin Eheimin 2252 sisäsuodattimeksi ja Eheimin 2260 ulkosuodattimeksi. Tuo 2252 on jo hankittu, ja olisihan se kohta hyvä aika alkaa tuota allasta perustamaan, mutta tuo ulkosuodatin. Saisin sen varmaankin vasta joskus helmikuun loppu puolella.

Olisikohan mahdollista alkaa kypsyttämään jo allasta tuolla helmikuun alussa ilman tuota ulkosuodatinta? Vai pitäisikö odottaa sen ulkosuodattimen saamista? Allasta vain sen takia haluaisin alkaa mahdollisemman pian kypsyttämään/perustamaan, kun ovat nuo meidän kultakalat vieläkin tuossa 128-litraisessa ja kasvavatkin koko ajan.Eli kovasti olisi jo tarvetta tuolle suuremmalle altaalle :? Miten on?

Ja muuten, onko kukaan Espoolainen (miksei kuka tahansa muukin) ostanut esim. suodattimia tuolta Espoon (?) Leppävaariosta? Näyttävät siellä olevan sen verran halpoja, juuri sopivan hintaisia tuolle minunkin kukkarolleni. Sieltä jos ostaisin tuon Eheimin 2260, on kuitenkin sen verran halvempi, mitä täällä nuo samaiset suodattimet maksavat.

Onko kellään kokemuksia tai tietoa, että tuleekohan noissa ulkosuodattimissa (esim.tuo 2260) nuo suodatinpatruunat / muut suodatus materiaalit mukana? Ja kiinnostaisi vain tietää; että mitä suodatusmateriaalia tuollaiseen suodattimeen siis pitäisi/kannattaisi laittaa?

Ja vielä haluaisin tuosta kypsytyksestä kysyä; eli, ensin veteen siis lisätään joka päivä tietty määrä ammoniakki liuosta ja kun nitriitti alkaa nousta, ammoniakin määrä vähennetään puoleen. Ja sitten kun nitriittiä ei ole enää ollenkaan(nousun jälkeen), ammoniakkiakaan ei enää lisätä. Ja nitraatin määrä pitäisi siis olla akvaarion kypsyttyä n. 20?

Voisikohan joku ystävällinen aw-läinen vielä laskea minulle tuon ammoniakin annostelun tuohon 660 litraan? (Ei taida minulla älyä riittää edes noin yksin kertaiseen asian laskemiseen [;)] )

Ja vielä yksi kysymys; jos meille nyt tuossa myöhemmin tulee tuohon 660 litraiseen muutama uusi kultis lisää; niin olisi nekin varmaan ensin parastaa laittaa vaikka mahd. tautien varalta karanteeni akvaarioon? Kävisiköhän tuo meidän 128 litrainen nyt alkuun karanteeniksi, kun on jo valmiiksi kypsynytkin yms.? Ja sitten siirtäisi tuohon suurempaan. Miten kauan noita kaloja siis kannattaisi siellä karanteeni akvaariossa pitää; että mahdolliset taudit tms. tulisivat esiin?

Siinäpä olikin pitkä lista näitä minun aloittelevan harrastajan (jos itsekseni sellaiseksi voin sanoa :roll: ) kysymyksiä. Toivottavasti joku sentään jaksoi lukea, saati sitten vastata.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Re: Kaikenlaisia ongelmia; suodattimista,altaan kypsytyksest

Viesti Kirjoittaja 111na »

Tuntematon kirjoitti:Eli,olen tässä siis piakkoin alkamassa perustamaan tuota 660 litraista allastamme, jonne siis tulee 5-6 huntupyrstöistä kultakalaa.

Ja vielä haluaisin tuosta kypsytyksestä kysyä; eli, ensin veteen siis lisätään joka päivä tietty määrä ammoniakki liuosta ja kun nitriitti alkaa nousta, ammoniakin määrä vähennetään puoleen.

(Ei taida minulla älyä riittää edes noin yksin kertaiseen asian laskemiseen. [;)]
www.aquahoito.info: "5ml 10% ammoniakkia 100 vesilitraan..." "Siis yksi 5ml mitallinen kutakin akvaarion 100 litraa kohti."

Eli 5mg ammoniakkia/100litraa. Kerrot sen kuudella, niin saat 600 litran määrän. Heti kun nitraattia alkaa muodostumaan eli nitriitti myös laskea, annostelu puolitetaan. (Tämän voi todeta esimerkiksi aamulla, kun illallakin on mitattu ja päivittäinen ammoniumlisä on laitettu esim. keskipäivällä.) Kun se on vuorokaudessa hävinnyt, on se varmaan tarpeeksi kypsä? Ehkä hitaampikin häviäminen riittää ja kyse voisi ennemmin olla nopeudesta suhteessa ainemääriin. Päivässä 0,1 pois voisi olla kypsä. Nitraattia voi olla hirmuiset lukemat tällöin, mikä korjaantuu vain vedenvaihdoilla.

Kai sen voisi tehdä noinkin, että puolitetaan kun nitriitti alkaa nousta, mutta eri lailla on neuvottu. Ammoniakkia tulee enemmän tai vähemmän, mutta lopputulos on sama - tai sitten ei eli ehkä vähemmällä saadaan vähemmille kaloille (kuten teillä) sopiva bakteeristo? Jonkinlaisen tasapainon akvaario saa vasta seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana. Ehkä siinä ei oikein voi tehdä väärin, koska ruokkiessa ammoniakilla bakteerit kasvavat. Ainoa harkittava juttu on päättää milloin se sopii kaloillesi. Helppoa se on ja onnea kultuksille myös [;)]

---------------
liina kirjoitti:Päivässä 0,1 pois voisi olla kypsä.
Kenelläkään kokemusta? Tuo ei ole mikään kypsyysmittari sitten, vain pelkkä oletus että ollaan lähellä toimivaa arvoa.

samma här
liina kirjoitti:"5ml 10% ammoniakkia 100 vesilitraan..." "Siis yksi 5ml mitallinen kutakin akvaarion 100 litraa kohti." Eli 5mg ammoniakkia/100litraa. Kerrot sen kuudella, niin saat 600 litran määrän.

Selvyyden vuoksi vielä: 5mg 100 litraan on siis lisättävän puhtaan ammoniakin määrä. Millilitra-annostelut tässä koskevat 10%:n vesiliosta, missä muodossa se apteekista kannattanee pyytää.

Kuinka suuren pullon 10%:n vahvuutta sitten ottaisi? 650litraa -> 6,5 x 5ml = 32,5ml. Jos 200ml eli 2 dl pullo, siitä riittää 200/32,5 -> kuuden päivän 5ml:n annos.
Jos pyydät 20%:n liuosta voit puolittaa annostelun ja saat puolta pienemmän pullon. Silloin ainakin 2dl:n pullon luulisi riittävän hyvin.

Kuinka suuren pullon olette saaneet kulumaan altaanne kypsytyksessä?Montako päivää on kestänyt että nitriitti alkaa muuttumaan nitraatiksi?

hyvä huomio eli kypsyy se aina, mutta kalat saattavat kärsiä.
hs75
Junior Member
Junior Member
Viestit: 126
Liittynyt: 00:07, 29.12.2003
Paikkakunta: Liminka

Viesti Kirjoittaja hs75 »

Onko entisessä akvaariossasi suodatin käytössä? Käsittääkseni uuden akvaarion kypsytys tapahtuu nopeasti laittamalla suodatin, vettä, pohja-ainesta, kasveja ym. uuteen altaaseen. Uusi vesikinhän on sitä vesijohtovettä mihin kalasi ovat tottuneet.
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Vanhalla vedellä ei ole mitään tekemistä kypsyttämisen kanssa. Typpibakteerit elävät ja kasvavat pinnoilla. Vedessä niitä saattaa yksittäin jokunen olla.

Pikemminkin vedessä on haitallisia, tautejakin aiheuttavia bakteereja, joita voi liikkua vapaasti siimojensa avulla.

Ei siis ole mitään syytä siirtää vettä akvaariosta toiseen. Ainoa poikkeus voisi olla kalojen "rokottaminen" karanteenin loppuvaiheessa, kun kaloja totutetaan tulevan akvaarionsa bakteeristoon.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
Tuntematon
Senior Member
Senior Member
Viestit: 588
Liittynyt: 13:26, 11.11.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Re: Kaikenlaisia ongelmia: suodattimista, altaan kypsytykses

Viesti Kirjoittaja Tuntematon »

[quote="Tuntematon"]Olisikohan mahdollista alkaa kypsyttämään jo allasta tuolla helmikuun alussa ilman tuota ulkosuodatinta? Vai pitäisikö odottaa sen ulkosuodattimen saamista? Allasta vain sen takia haluaisin alkaa mahdollisemman pian kypsyttämään/perustamaan, kun ovat nuo meidän kultakalat vieläkin tuossa 128-litraisessa ja kasvavatkin koko ajan.Eli kovasti olisi jo tarvetta tuolle suuremmalle altaalle :? Miten on?

Onko kellään kokemuksia tai tietoa, että tuleekohan noissa ulkosuodattimissa (esim.tuo 2260) nuo suodatinpatruunat / muut suodatus materiaalit mukana? Ja kiinnostaisi vain tietää; että mitä suodatusmateriaalia tuollaiseen suodattimeen siis pitäisi/kannattaisi laittaa?

Ja vielä yksi kysymys; jos meille nyt tuossa myöhemmin tulee tuohon 660 litraiseen muutama uusi kultis lisää; niin olisi nekin varmaan ensin parastaa laittaa vaikka mahd. tautien varalta karanteeni akvaarioon? Kävisiköhän tuo meidän 128 litrainen nyt alkuun karanteeniksi, kun on jo valmiiksi kypsynytkin yms.? Ja sitten siirtäisi tuohon suurempaan. Miten kauan noita kaloja siis kannattaisi siellä karanteeni akvaariossa pitää; että mahdolliset taudit tms. tulisivat esiin?[/quote="Tuntematon"]

Kiitoksia paljon jo saamistani vastauksista ; nyt selvisi paremmin tuo kypsytyskin minulle [;)] ,on se vain niin hankalaa :mrgreen:

Mutta noihin yllä oleviin kysymyksiini kyllä vielä kaipailisin vastauksia,jos tietoa vain löytyy [;)] ...



Hmh! Ei nyt jostain syystä onnisunut tuo oman tekstini lainaaminen,mutta onhan nuo modetaattorit aina olemassa :roll: :mrgreen:
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Re: Kaikenlaisia ongelmia; suodattimista,altaan kypsytyksest

Viesti Kirjoittaja 111na »

liina kirjoitti:
liina kirjoitti:"5ml 10% ammoniakkia 100 vesilitraan..." "Siis yksi 5ml mitallinen kutakin akvaarion 100 litraa kohti." Eli 5mg ammoniakkia/100litraa. Kerrot sen kuudella, niin saat 600 litran määrän.

Selvyyden vuoksi vielä: 5mg 100 litraan on siis lisättävän puhtaan ammoniakin määrä.
Painovirhe, muistivirhe, vakava virhe paholainen! Kaikki muu tuossa edellä on ihme kyllä oikein, mutta puhdasta ammoniakkia tai ammoniumia lisätään aluksi 5mg litraan päivittäin. 100 kertainen virhe. [:I]

Ammonium-10% liuokset ja annostelut siis aivan kuin edellä.
Tuntematon
Senior Member
Senior Member
Viestit: 588
Liittynyt: 13:26, 11.11.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Re: Kaikenlaisia ongelmia: suodattimista, altaan kypsytykses

Viesti Kirjoittaja Tuntematon »

Tuntematon kirjoitti:Onko kellään kokemuksia tai tietoa, että tuleekohan noissa ulkosuodattimissa (esim.tuo 2260) nuo suodatinpatruunat / muut suodatus materiaalit mukana? Ja kiinnostaisi vain tietää; että mitä suodatusmateriaalia tuollaiseen suodattimeen siis pitäisi/kannattaisi laittaa?

Ja vielä yksi kysymys; jos meille nyt tuossa myöhemmin tulee tuohon 660 litraiseen muutama uusi kultis lisää; niin olisi nekin varmaan ensin parastaa laittaa vaikka mahd. tautien varalta karanteeni akvaarioon? Kävisiköhän tuo meidän 128 litrainen nyt alkuun karanteeniksi, kun on jo valmiiksi kypsynytkin yms.? Ja sitten siirtäisi tuohon suurempaan. Miten kauan noita kaloja siis kannattaisi siellä karanteeni akvaariossa pitää; että mahdolliset taudit tms. tulisivat esiin?
Kiitoksia jälleen jo saamistani vastauksista; on tuo kypsytyskin nyt täysin selvillä. [;)] Mutta olisikohan kellään vielä tietoa noihin kahteen yllä olevaan kysymykseen? :?
mysli
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1308
Liittynyt: 15:15, 06.06.2003
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja mysli »

Eiköhän se allas karanteenikäyttöön käy ihan hyvin. Muutama viikko, kahdesta neljään, voisi olla ihan hyvä karenteeniaika.
Dixi et animam levavi.
Tuntematon
Senior Member
Senior Member
Viestit: 588
Liittynyt: 13:26, 11.11.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tuntematon »

Kiitos vastauksesta, tuo toinen kysymys kyllä varmaankin selviää ihan kauppiaalta; mutta kuitenkin, mitäköhän suodatusmateriaalia sinne sisälle siis kannattaisi laittaa?
Tuntematon
Senior Member
Senior Member
Viestit: 588
Liittynyt: 13:26, 11.11.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tuntematon »

Heips!

Vielä haluaisin tuosta kypsytyksestä kysyä; allas siis kypsytetään tuolla ammoniakilla, mutta täytyisikö tällaisessa kypsytyksessä veteen lisätä vielä tätä "kukkamulta vettä" tai kalan ruokaa?

Lukenut vain tuollaista olen,mutta käytetäänkö tuota kalan ruokaa/"multa vettä" siis myös tällaisessa kypsytyksessä? Jos käytetään,minkäköhän verran näitä pitäisi lisätä?

Ei tässä sitten muuta; pian pääseekin tuota allasta kypsyttelemään,ensi viikolla saadaan vihdoin se kauan odotettu ulkosuodatin.Mutta kiitos vielä jo kaikista aikaisemmista vastauksista! :D
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Multaa vain kourallinen ja vain kerran, siinä on se bakteerimäärä, jota aletaan kasvattaa.

Nille ja hajottajabakteereille annetaan päivittäin noin sen verran kalanruokaa kuin kaloille antaisit, mutta kuitenkin alkupäivinä huomattavasti vähemmän. Kalanruoka toimii sekä hajottajabakteerien ravintona että typpibakteerien hiilenlähteenä.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
Tuntematon
Senior Member
Senior Member
Viestit: 588
Liittynyt: 13:26, 11.11.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tuntematon »

Eli, kun tätä allasta siis aletaan tuolla ammoniakilla kypsyttämään,lisätään ensinmäisenä päivänä akvaarioon kourallinen multaa ( uutta/vanhaa?) ja joka päivä myös sitä kalan ruokaa (2-3 kertaa päivässä?) niin kauan,kunnes ensinmäiset kalat (eli siis nuo kolme kultakalaamme tuosta 130 litraisesta) tulevat akvaarioon.Ánnetaanko kaloille jo ensinmäisenä aivan normaalisti ruokaa?

Ja aletaanko tätä ammoniakkia,kukkamultaa ja kalan ruokaa lisäämään jo ensinmäisenä;eli täyttö päivänä?
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Tuntematon kirjoitti:... joka päivä myös sitä kalan ruokaa (2-3 kertaa päivässä?) niin kauan,kunnes ensinmäiset kalat (eli siis nuo kolme kultakalaamme tuosta 130 litraisesta) tulevat akvaarioon.
Hommpps.. nythän sävellät ihan omia. :) Mutta niinhän pitääkin, sillä elävät organismit eivät ohjeita lue ja jokainen kypsytys noudattaa omia polkujaan. Siis arvattavuus on huononlainen, ainakin prosessin vaiheiden nopeuden suhteen. Nitriitin testaus on ainakin hyvä mittari missä mennään ja varmaan nitraatinkin. Ammoniumtestiäkin voisi käyttää varmemmaksi vakuudeksi.

Kannattanee lukea kaikki ohjeet uudestaan. En minä ainakaan ole käsittänyt että kalanruokaa pitäisi enää sitten laittaa kun vedenvaihdot ovat menossa kalojen tuomiseksi. Eli lopettaisin sen suunnilleen ammonin lopettamisen aikoihin, varsinkin jos kalat ovat valmiina siirtoon. (Ammon=ammoniakki/ammonium. Jos sallitte. 8-) )

Bakteerikanta ilmeisesti pienenee jos heidän ruokansa pienenee ja suurenee annosten suurentuessa. Kuinka nopeasti tämä tapahtuu?
Kalat antavat bakteereille sen minkä kypsytysvaiheessa ammoni ja kalanruoka.

Oma ajatus kuitenkin on että kerran päivässä on riittävä kalaruoan suhteen ja alussa vähemmänkin [;)]. Ja siinähän on iso vaihtelu jos mittana pidetään tulevien kalojen syömää määrää. Nuo Järven ohjeet ovat aika tukevat ja sopinevat isollekin kalastolle eli paljon ammoniakkiakin. Ehkäpä niitä on syytäkin noudattaa, koska kokemus siinä puhunee.

Toisaalta sinulla on niin vähän kaloja tulossa, että lievempikin kypsytyskuuri riittää. Eikö tämä tullut esille jokunen viesti sitten? Ja luonnollisesti olet varovainen kalojen ruokinnan suhteen alussa ja mittailet vielä nitriittiä.

Kun taas myöhemmin lisätään kalojen määrää on uudestaan tarkan ruokinnan ja mittailun aika. Bakteereille tulee tarve lisääntyä ja luontevaa olisi lisätä asteittain ruokinta normaaliin tasoon.
Tuntematon kirjoitti: Ja aletaanko tätä ammoniakkia,kukkamultaa ja kalan ruokaa lisäämään jo ensinmäisenä;eli täyttö päivänä?
Kukkamultaa vain kerran ja sittenhän kun muutkin ainekset sopassa ovat lisätty, alkaa vasta kypsyminen.
Tuntematon
Senior Member
Senior Member
Viestit: 588
Liittynyt: 13:26, 11.11.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tuntematon »

Juu,kiitos jälleen vastauksista.Saattoihan tuo kalan ruuan annosteleminen olla hieman ylimitoitettu; mutta tännehän juuri sen takia tulin kysymään,että ei sitten menisi pieleen [;)] .Ja onneksi näitä vastauksia jälleen sain. [;)]

Ja kalan ruokaa ei siis enää lisätä,kun ammoniakin laittokin on lopetettu.
Ja allas on siis silloin kypsä,kun nitriittiä ei enää ole? Ennen kalojen tuontia pitäisi siis tehdä vedenvaihto; minkä verran tulisi vaihtaa? Puolet,1/3 vai..?

Hyvät neuvot ovat aina tarpeen :) ; jos itse olisin alkanut omin tiedoin tuota akvaariotani kypsyttämään, en haluaisi tietää;mitäköhän siitäkin olisi seurannut.. :roll:
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Minä en muuten ole kypsyttänyt yhtäkään allasta vielä, mutta oletan että väärin ymmärretyt asiat täällä korjataan.

Oletin noita asioita tuossa ja kerroin periaatteita joita olen luullut käsittäväni. Sekin on täysin arvailua, kuinka kauan bakteerit pysyvät kunnossa pelkällä hapella, jos heidän ruokaansa ei tule. Olen saanut vähän sellaisen kuvan ettei sitä tiedä kukaan.

Siksipä ei kannata ottaa näitä totuuksina vaan minäkin olen opiskelija tässä ja toivon keskustelua.

Bakteerifloora on kasvanut tarpeeksi kun ammoniakki ja nitriitti muuttuu nitraatiksi tietyllä vauhdilla, sillä tämä osoittaa bakteerien toimivuuden ja määrän. Mikä tämä nitriitin vähenemisvauhtii on, en vielä ole selkoa saanut. Veikkaisin nitriitin osalta 0,1 mg/litra 12 tunnissa.

Kypsytyksessä nitraattia kertyy paljon ja vedenvaihdoilla sitten lopuksi tehdään tältä osin vesi kaloille sopivaksi. Vedenvaihtojen suuruus riippuu täysin nitraatin määrästä: se pitää saada järkeviin lukemiin, sopivaksi kaloille ja kasveille. 10-40mg/l ? (Onkohan tuo mittayksikkökään oikein?)
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Ei tuota typpiyhdisteiden hajoamis- (hapetus-) -vauhtia voi lukuna ilmaista. Se riippuu mm. lämpötilasta, veden kaadusta, mm. happipitoisuudesta, bakteerien lukumäärästä, eri bakteerilajeista ja niiden välisistä suhteista kussakin akvaariossa. Kyseessä kun on varsin monipuolinen pieneliöstö-yhteisö.

Todennäköisyys- ja tilastomatematiikalla pääsisi ehkä joihinkin arvoihin, mutta millä todennäköisyydellä ne olisivat oikein kyseisessä akvaariossa. :mrgreen:

Onhan selvää että kun ruoka käy vähiin, alkaa bakteerien lukumäärä vähetä ja sitten myös niitä syövien pieneläinten lukumäärä alkaa vähetä. Pieneläinten kuollessa niistä vapautuu taas ravinteita. Miten kauan kiertoa kestää, eli milloin ruoka kokonaan loppuu. Mahdottomia kysymyksiä vastattavaksi.

Mittayksikkö mg/i on oikein eli milligrammaa litrassa.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

jarvij kirjoitti:Todennäköisyys- ja tilastomatematiikalla pääsisi ehkä joihinkin arvoihin, mutta millä todennäköisyydellä ne olisivat oikein kyseisessä akvaariossa. :mrgreen:
No tuota :? Sivuillasi ei kerrottu (kun viimeksi kävin) kunnolla mistä näkee milloin akvaario on kypsä. Mielestäni koska ihmisillä on vähintään nitriittitestit käytössään, nitriitin poistumisvauhti kertoo aika selkeästi missä mennään. Happipitoisuus, lämpötila ja veden laatukin ovat suurinpiirtein samoja, useimmiten.
Niissä yhteyksissä, kun on ollut puhetta hanaveden nitriittipitoisuudesta ja nitriitin poistumisesta vedenvaihdon jälkeen, sai jonkinlaista osviittaa kypsän akvaarion typpibakteerien toimivuudesta. Siitä tuo 0,1 arvio.
Ei tarvita todennäköisyyksiä vaan kokemuksia.
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Kokemuksien keräämisessä on se heikko puoli että vain se ensimmäinen akvaario pitää kypsyttää normaalisti. Seuraavat sitten vain, jos pahojen kalatautien vuoksi pitää alkaa alusta uudelleen.

Akvaarion voidaan katsoan olevan kypsä sitten kun ammoniumlisäyksen jälkeen vedessä on seuraavina päivinä vain nitraattia (ei enää ammoniumia eikä nitriittiä). Siis kun kypsytyksen aloittamisesta on kulunut kolme - neljä viikkoa.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

jarvij kirjoitti:Kokemuksien keräämisessä on se heikko puoli että vain se ensimmäinen akvaario pitää kypsyttää normaalisti.
Tarkoitat kenties kypsän mattosuodattimen asettamista uuteen akvaarioon.
Minä tarkoitin keräämisellä tätä verkkoyhteisön mahdollistamaa tietojen ja kokemuksien vaihtoa. Ettei tarvitse toimia kuin Microsoft, vaan enemmän Linuxin tapaan.
jarvij kirjoitti: Akvaarion voidaan katsoan olevan kypsä sitten kun ammoniumlisäyksen jälkeen vedessä on seuraavina päivinä vain nitraattia (ei enää ammoniumia eikä nitriittiä). Siis kun kypsytyksen aloittamisesta on kulunut kolme - neljä viikkoa.
Kiitos! Tulihan sieltä varovainen arvio. [;)]
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

No, mutta onhan tuo arvio ollut tiedossa jo monessakin eri yhteydessä.
Tässäkin:
http://www.aquahoito.info/suomi/ohjeita/kypsymin.gif
Tuossa kuvassa on varsin optimistinen arvio ajan suhteen, mutta kun noita käyriä seuraa, niin nitriitin nousu ja lasku lienee selvä. [;)]
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
Tuntematon
Senior Member
Senior Member
Viestit: 588
Liittynyt: 13:26, 11.11.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tuntematon »

Vielä mieltäni askarruttaa kysymys siitä; että ajattelimme täyttää akvaarion sellain pikku hiljaa,eli ensin laitetaan akvaarioon (jossa on jo hiekka) esim. 1/3 /tai puolilleen vettä. Ja sitten vaikka vuorokauden parin päästä täyteen.Tämä vain ihan sen takia,että näkee miten akvaario kestää,tai no; miten tuo meidän parketti tulee tuollaisen painon kestämään. :roll:

Eli onko näin mahdollista tehdä? Jos akvaario täytetään jo hiekan laiton jälkeen vaikka puolilleen; voiko ammoniakkia ja tuon kourallisen multaa lisätä jo silloin;vai vasta,kun akvaario on täysi?
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Hei :)
Olen ajatellut ihan samaa, että laitan puolilleen vettä ja kypsyttelen siinä, niin ei tarvitse kuin puolet ammoniumista.
Niinhän sen täytyy olla.
Tuntematon
Senior Member
Senior Member
Viestit: 588
Liittynyt: 13:26, 11.11.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tuntematon »

:) Liinan kirjoitukseen viitaten;Pitäisikö määrä sitten siis altaan ollessa täysi tuplata; siihen normaaliin määrään? :?

Vai voisiko asian tehdä näin; Ensinmäinen päivä: hiekat altaaseen ja puolilleen vettä.Ei lisätä multaa tai ammoniakkia.
Seuraava päivä: allas täyteen vettä; aamulla (samana päivänä kun akvaario täytettiin täyteen) lisätään tietty määrä ammoniakkia ja kourallinen multaa.Illalla mittaan nitriitin,ammoniakin(vai täytyisikö mitata jo heti ammoniakin lisäyksen jälkeen?) ja nitraatin(?).

Ja näin sitten jatkaisin eteenpäin; aamuisin lisään ammoniakkia ja kerran päivässä( aamulla,samoihin aikoihin,milloin lisään ammoniakin) hiukkasen kalan ruokaa.Illalla mittaan yllä luetellut vesi arvot.

Miten olisi näin? :?
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Ammoniakkia tai muuta ammoniumia lisätään vesimäärän mukaan eli tietty määrä litraa kohti. (Järvi kertoo lisäävänsä akvaarion tilavuuden mukaan huomioimatta sisustusta eli ei se niin noponuukaa.)

Multaymppi kannattanee laittaa heti kun vesikin. (Multa esimerkiksi sukkahousussa altaaseen ja voi sitä laittaa lisäksi suodattimen sisäänkin.)

Ennen tuon bakteeriympin lisäystä ei ole mieltä laittaa ammoniakkiakaan.

Jos on ammoniumtesteri käytössä kannattaa varmaankin mitata lisäyksen jälkeen pitoisuus ja annostella sitä päivittäin siten että suositeltu arvo vedessä säilyy.

Kai sitä alkuun voisi ottaa nitriittiarvonkin jo, että tietää tuleeko hanasta nitriittivapaata vettä. Mielenkiintoista sitten katsoa kuinka nopeasti nitriitti alkaa nousta, se on ensi merkki bakteerien toiminnasta.

Sitä voisi vielä miettiä, milloin testit ottaa päivittäin suhteessa ammonuminlisäykseen. Ehkäpä ennen lisäystä ja sitten illalla, jos lisäys tehdään aamuisin. Tai sitten vain aamuisin? En osaa ajatella sitä pitemmälle nyt. Pyri tekemään toimenpiteet kukin samaan aikaan eri päivinä, jotta voimme kaikki ihmetellä mitä siellä oikein tapahtuu, kun kerrot muistiinpanosi meille?
Tuntematon
Senior Member
Senior Member
Viestit: 588
Liittynyt: 13:26, 11.11.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tuntematon »

liina kirjoitti:Sitä voisi vielä miettiä, milloin testit ottaa päivittäin suhteessa ammonuminlisäykseen. Ehkäpä ennen lisäystä ja sitten illalla, jos lisäys tehdään aamuisin. Tai sitten vain aamuisin? En osaa ajatella sitä pitemmälle nyt. Pyri tekemään toimenpiteet kukin samaan aikaan eri päivinä, jotta voimme kaikki ihmetellä mitä siellä oikein tapahtuu, kun kerrot kirjanpitosi meille?
Juu,kerron sitten kyllä teille tuon kirjanpitoni tuosta altaan kypsymisestä;
Jos lisäisi ammoniakkia ennen kouluun lähtöä (olen siis vain tällainen tuiki tavallinen nuori koululainen [;)] ); siinä 7 aikaa aamulla ja sitten illalla (ja mikseipä vaikka aamullakin :) ) mittaisin nämä vesi arvot.

Ja vielä; lisäänkö tuon mullan siis vaikka sukkahousujen sisässä tuonne akvaarioon ja annan sinne (sukkahousuissa) "liueta" vai lisäänkö sitä noin vain veteen (ja kenties suodattimeenkin)?Täytyisikö mullan olla vanhaa vai uutta? Ja mites; noista sukkahousuista ei siis varmaankaan liukene mitään veteen; mitään haitallista? :?
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”