Julidochromis marlierit 120l?

Malawi- ja Tanganjika-akvaariot, kalat ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Taju
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1225
Liittynyt: 16:42, 20.05.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Julidochromis marlierit 120l?

Viesti Kirjoittaja Taju »

Heippa!

Sain tässä kuukausi sitten nuita seeprakotiloahvenia, ja kaikki näyttää menevän putkeen. Nälkä kasvaa syödessä (tai samassa suhteessa N. multifasciatusten populaation kanssa) ja ajattelin siirtää porukan 120l pyttyyn jossain vaiheessa. Eli nyt hyvin yksinkertainen kysymys: Voinko tuolloin hommata Julidochromis marlieri-parven/yhteisön? Menevätkö ylipäätään samassa akvaariossa? Onko 120l-pytyssä ylipäätään riittävästi tilaa, vai unohdanko koko homman?
Se mikä ei tapa, traumatisoi.
arasila
Member
Member
Viestit: 415
Liittynyt: 10:11, 29.04.2004
Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja arasila »

Olen pitänyt J. marlieria samassa altaassa (200L) N. multifasciatusten kanssa ja tulivat sinänsä toimeen ihan hyvin. Ne syövät samanlaista ravintoa eivätkä häirtse toisiaan. Kokonsa puolesta julidochomikset mielestäni mahtuvat 120-litraiseen eivätkä ne ole kovin vilkkaita kaloja. Allas pitäisi kuitenkin saada sisustettua niin, että siellä olisi sekä kivikkoja koruahvenille että hietikkoa kotiloahventen kaivettavaksi, missä saattaa olla haastetta.

Toinen ongelma on, että julidochromikset ovat melko vaikeita hoidettavia. Ne stressaantuvat ja sairastuvat melko helposti, jos ympäristössä kaikki ei ole kunnossa. Myynnissä olevat yksilöt ovat usein jo ostettaessa varsin heikkokuntoisia, joten niitä kannattaa ostaa ainoastaan harrastajilta tai oikeasti asiantuntevasta liikkeestä. Julidochomikset myös tappelevat keskenään, joten mitään "parvea" ei voi ainakaan pieneen altaaseen kannata edes harkita. Monista muista kirjoahvenista poiketen myös naaraat ottavat rajusti yhteen.

Hyvällä onnella yhden hyvin keskenään toimeentulevan parin pitäminen voisi tuossa altaassa onnistua. Pitää kuitenkin varautua siirtämään ylimääräiset yksilöt nopeasti jonnekin; toiseen altaaseen, toiselle harrastajalle, tms. Kokemukseni J. marlierista on, että poikasena hankitut kalat saattavat elää pitkiäkin aikoja sopuisasti keskenään, ja sitten kasvaessaan yllättäen tappaa heikomman yksilön.
Taju
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1225
Liittynyt: 16:42, 20.05.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Taju »

Enpäs kyllä sitten ota reviirikiistariskiä, jääkööt nuo kaunokaiset sitten myöhemmälle, koska en voi taata niille tarvittaessa erillistä tai isompaa allasta. Onkos kokemuksia muista kotiloahvenista? Neolamprologus buesheri ja Neolamprologus brevis näyttivät ainakin komeilevan NL aquan varastolistalla. Voisivat kiinnostaa, jos sopivat joukkoon tummaan.

Lisäksi kiinnostaisi kovasti, onko kellään kokemuksia Paracyprichromis nigripinnis-lajista. Kuukelin avulla totesin, että on varsin kaunis laji, menisiköhän kotiloahvenien kanssa. Kun saan nuo suurempaan, olisi kiva saada jokin välivesissä uiva kala mukaan, tekee kuulemma seeprakotiloahvenista rohkeampia. Leleupeja en välttämättä esisijaisesti haluaisi, koska en ole kovin mieltynyt keltaiseen väriin, mutta jos muuta sopivaa lajia tuon kokoiseen ei tahdo löytyä... Otetaan harkintaan. Olin ainakin käsittävinäni jossakin vaiheessa, että leleupit sopisivat?

Ajattelin suunnitella altaan sisustuksen siten, että kivikko ympäröisi pohjaa ja nousisi seinille jättäen keskelle "amfiteatterin" jonka sulloisi täyteen kotilonkuoria kotilokutijoille. Tai sitten kivikko jakaisi pohjaa selkeisiin osiin, jotka täyttäisin kotilonkuorilla, jolloin multifasciatukset eivät niin räyhäkkäästi jahtailisi toisiaan. Viimeksi mainittua mallia olen toteuttanut nyt tässä pikkuakvassa, jossa kaksi isompaa koirasta pelasi pingistä yhdellä pienemmällä. Touhu lopahti, kun siirsin ison laavakiven eristämään pienimmän kotia noista muista.
Se mikä ei tapa, traumatisoi.
arasila
Member
Member
Viestit: 415
Liittynyt: 10:11, 29.04.2004
Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja arasila »

Taju kirjoitti:Onkos kokemuksia muista kotiloahvenista? Neolamprologus buesheri ja Neolamprologus brevis näyttivät ainakin komeilevan NL aquan varastolistalla. Voisivat kiinnostaa, jos sopivat joukkoon tummaan.
N. breviksestä ei ole omakohtaista kokemusta, mutta olen aina välillä aikonut hankkia lajia. Käsittääkseni laji on tanganjikalaisista kotiloahvenista ainoa, jolla pariskunta jakaa yhdessä saman kotilonkuoren. Hoidoltaan pitäisi olla suunnilleen samanlainen kuin N. multifasicatus, joten näitä voisi varmastikin pitää samassa altaassa. Koiras kasvaa n.6cm mittaiseksi, naaras jää pienemmäksi.

N. buescheri ei ole kotiloahven vaan kivikossa asuva laji. Hoidon suhteen saman tapainen kuin N. leleupi, mutta erittäin hidaskasvuinen. Jää ilmeisesti 7-8cm mittaiseksi.
Taju kirjoitti:Lisäksi kiinnostaisi kovasti, onko kellään kokemuksia Paracyprichromis nigripinnis-lajista. Kuukelin avulla totesin, että on varsin kaunis laji, menisiköhän kotiloahvenien kanssa.
Menee hyvin kotiloahventen kanssa, mutta kasvaa 10cm mittaiseksi ja tarvitsee noin 200L altaan. Erittäin rauhallinen laji, joka luonnossa ilmeisesti viihtyy suurissa vedenalaisissa luolissa. Hämärässä valaistuksessa neonvärit tulevat paremmin esiin.
Taju kirjoitti:Kun saan nuo suurempaan, olisi kiva saada jokin välivesissä uiva kala mukaan, tekee kuulemma seeprakotiloahvenista rohkeampia. Leleupeja en välttämättä esisijaisesti haluaisi, koska en ole kovin mieltynyt keltaiseen väriin, mutta jos muuta sopivaa lajia tuon kokoiseen ei tahdo löytyä... Otetaan harkintaan. Olin ainakin käsittävinäni jossakin vaiheessa, että leleupit sopisivat?
Leleupit sopivat, mutta sekin on kivikkolaji. Oletko harkinnut Cypridchromis leptosomaa? Se on hyvin rauhallinen keskivedessä liikkuva laji.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Malawi ja Tanganjika”