Käytetyn akvaarion kypsyttäminen

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Asdfj
Starting Member
Starting Member
Viestit: 4
Liittynyt: 20:43, 26.03.2003
Paikkakunta: Oulu

Käytetyn akvaarion kypsyttäminen

Viesti Kirjoittaja Asdfj »

Ostin 450-litraisen käytetyn akvaarion. Mukana tuli ulko- ja sisäsuodatin. Hiekat aion ostaa uutena. Vanha akvaarioni on 150-litrainen, josta aion siirtää kasvit ja kalat tähän isompaan akvaarioon.

Eli, kuinka tällainen käytetty akvaario kypsytetään? Päteekö siihen samat 3viikon kypsytysohjeet, kuin uutena ostettuun? Vai onko siitä mitään apua, että saan osan vedestä uuteen akvaarioon vanhasta? Entä onko käytetyn akvaarion ulkosuodattimessa ollut bakteerikanta jo kuollut (käyttämättömänä ollut muutaman päivän) vai onko siitä mitään etua kypsyttämisessä? Tai jos siirrän pikkuakvaarion toisen sisäsuodattimen uuteen akvaarioon ulkosuodattimen lisäksi?

Lyhyesti: KUINKA sovelletaan akvaarion kypsyttämisohjeita tilanteessa, kun kypsytettävä akvaario on ostettu käytettynä, juuri tyhjennettynä? Kuinka pian saan siirrettyä elämän pikkuakvaariosta isompaan?
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Käytetyn avaarion vesi joutaa kokonaisuudessaan joko viemäriin tai kukkien kasteluun. Toisessa akvaariossa siitä ei ole kuin haittaa, sillä siinä on haitallisia bakteereita, mutta ei hyödyllisiä.

Haitalliset bakteerit ovat liikkuvia ja esiintyvät vapaassa vedessä. Hyödylliset typpibakteerit ovat sessiilejä eli ne ovat kiinnittyneet pintoihin. Koska hiekka on uutta ja ja suodatin on päästetty kuivumaan eli bsuodatinbakteerit on tapettu, on akvaarion kypsytys aloitettava aivan alusta.

Pikkuakvaarion sisäsuodatin käy hyvin ympiksi, sillä siinä oleva bakteerimäärä on aivan liian pieni ollakseen muutoin hyödyksi.
Aikaa tähän kypsytysoperaatioon kuluu kolme-neljä viikkoa. Se olisi ollut huomattavasti lyhyempi jos riittävän kokoinen biologinen suodatin tai kysytetty pohjahiekka olisi käytössä.


http://www.aquahoito.info/suomi/aloitte ... php#oikein
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
korudonna
Member
Member
Viestit: 323
Liittynyt: 16:03, 19.02.2003
Paikkakunta: Äänekoski

Viesti Kirjoittaja korudonna »

Itse ostin reilut kymmenen vuotta käytetyn 250 litraisen altaan noin kuukausi sitten. Mukana tuli pohjasora, pienehkö ulkosuodatin, jaavansaniasta, melalehteä sekä kaloina kaksi leväbarbia ja pienehköä partamonnia. Muuttopäivänä pesin altaan vedellä ja teräslankasienellä, huuhtelin pohjasoran kevyesti ja laitoin altaaseen uudet vedet (vanhaa vettä en alkanut kuljettelemaan) sekä mukana tulleet neljä kalaa. Pari viikkoa sitten kuolivat partamonnit, ensin toinen, sitten päivän kahden kuluttua toinen, mutta leväbarbit olleet koko ajan pirteitä.

Muuta ongelmaa en ole koko aikana havainnut, päinvastoin, kalat ovat viihtyneet hyvin. Jo n. viikon kuluttua ostin ensimmäiset uudet kalat (varulti kestävää lajia) ja sen jälkeen taas uusia melko nopeaan tahtiin. Ostin pian myös lisää suodatustehoa ja siirsin siihen toisen altaan vaahtomuovilevyistä toisen, joten mukaan tuli hyödyllisiä bakteereita heti kättelyssä. Ensimmäisen vedenvaihdon tein parin viikon kuluttua ja sen jälkeen olen vaihtanut kerran viikossa n. kolmasosan. Kalasto on nyt melko runsas, silti nitraatit ovat pysyneet alle 20 mg/l. Kalat ovat pirteitä ja ruokahaluja riittää. Kaikki on mennyt paremmin kuin uskalsin odottaa.
Onnenlinnun kotiorsi on vain heikko heinänkorsi, mutta silti ihanasti laulu kuuluu pilviin asti.
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

korudonna kirjoitti: Pari viikkoa sitten kuolivat partamonnit, ensin toinen, sitten päivän kahden kuluttua toinen

Muuta ongelmaa en ole koko aikana havainnut, päinvastoin, kalat ovat viihtyneet hyvin. .
Kalojen viihtymisen uusi mitta! Osa kuolee osa ei, siis viihtyvät hyvin.
Mutta miten tämä viihtyminen on mitattu tai todettu?
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
Jokeri
Member
Member
Viestit: 445
Liittynyt: 22:42, 08.03.2003
Paikkakunta: Etelään Hesasta

Viesti Kirjoittaja Jokeri »

korudonna kirjoitti:Jo n. viikon kuluttua ostin ensimmäiset uudet kalat (varulti kestävää lajia) ja sen jälkeen taas uusia melko nopeaan tahtiin. ... Kalasto on nyt melko runsas, silti nitraatit ovat pysyneet alle 20 mg/l.
Ja minä kun stressasin yöt pitkät sitä, että miten käytettynä ostettu allas lähtee toimimaan meille muuton jälkeen. Hankin ympit, vaihdoin vettä kerran päivään, mittailin nitriittejä, ruokin minimaalisesti. Ruumiita ei tullut, yksi eväruttotapaus, joka on hoidettu.
Olisiko aiheeseen voinut suhtautua noinkin tunteettomasti?

Nimimerkki: Enkö tarvitsekaan vesitestejä?
- Keittiössäni roikkuu katosta amppeli. Jossain toisaalla se löytyy pöydän äärestä -
Paula Luotola
Member
Member
Viestit: 276
Liittynyt: 01:23, 31.10.2002
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Paula Luotola »

Itse teen 400-litraiseen "pikakypsytyksen", eli kaikki sisustus siirtyy 200-litraisesta samana päivänä kuin saman altaan kalat. Huomasin nimittäin, että takakulmasta on tässä pienemmässä altaassa silikooni melkein kokonaan irti. Vaikka pienemmästä siirtyy suodatin, kasvit ja hiekat, täytynee vesiarvoja kuitenkin seurata alkuun päivittäin ja vedenvaihdot mitoittaa sen mukaan. En usko tässä tapauksessa bakteerien kovin pahasti häiriintyvän, sillä kuivilla eivät kamat joudu olemaan kuin muutaman metrin matkan.

Ulkosuodatin olisi kannattanut laittaa heti uudelleen toimimaan ja säilyttää siirtomatka kosteana, niin siitä olisi ollut apua. Nyt kun kaikki on ehtinyt kuivua, ei auta kuin aloittaa alusta.
korudonna
Member
Member
Viestit: 323
Liittynyt: 16:03, 19.02.2003
Paikkakunta: Äänekoski

Viesti Kirjoittaja korudonna »

Mitähän te oikein vaahtoatte. Allas on täynnä vilkkaita kaloja, jotka syövät hyvin, ph on n. 7, kasvit kasvaa ok, uusia kaloja ei ole kuollut tai edes näyttänyt erikoista käytöstä. Jos kaksi kalaa kuolee voi se johtua siitäkin, että niillä on voinut olla jo ennen muuttoa joku häiriö.
Onnenlinnun kotiorsi on vain heikko heinänkorsi, mutta silti ihanasti laulu kuuluu pilviin asti.
JenniJ.
Starting Member
Starting Member
Viestit: 14
Liittynyt: 12:43, 05.07.2004
Paikkakunta: Kankaanpää

Viesti Kirjoittaja JenniJ. »

Vanhan toistoa, mutta kysyisin sellaista, että kun aion laittaa karantteeni altaan pystyyn, tarvitseeko sitä kypsyttää, jos altaassa on uutta vain allas ja vesi? Eli toimivasta altaasta siirtäisin suodattimen (ollut siellä jo useamman viikon), hiekat, kasveja ja kannon.

-Jenni-
Maisu
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5469
Liittynyt: 15:10, 30.07.2001
Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS, NCS, TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Maisu »

jarvij kirjoitti:Koska hiekka on uutta ja ja suodatin on päästetty kuivumaan eli bsuodatinbakteerit on tapettu, on akvaarion kypsytys aloitettava aivan alusta.

Pikkuakvaarion sisäsuodatin käy hyvin ympiksi, sillä siinä oleva bakteerimäärä on aivan liian pieni ollakseen muutoin hyödyksi.
Haloo. Laittaa vaan kaikki sisäsuodattimet pienemmästä akvaariosta tähän uuteen niin homma vastaa hiekanvaihtoa eikä mitään muuta kypsytyshölmöilyä tarvita.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

JenniJ. kirjoitti:Vanhan toistoa, mutta kysyisin sellaista, että kun aion laittaa karantteeni altaan pystyyn, tarvitseeko sitä kypsyttää, jos altaassa on uutta vain allas ja vesi? Eli toimivasta altaasta siirtäisin suodattimen (ollut siellä jo useamman viikon), hiekat, kasveja ja kannon.

-Jenni-
Vähän tuohon tapaan itse olen useimmiten uudet altaat aloittanut. Vain ohuen kerroksen pintahiekkaa olen imuroinut toimivista akvaarioista päällimmäiseksi ja lisäksi lietettä mattosuodattimen takaa jos kaloja on tullut muutamaa enemmän. Samalla on siirtynyt riittävä kypsyys typenkierrolle, jolloin nitriittiä ei ole muodostunut mitattavaksi asti. Tarkkailla sitä kuitenkin kannattaa ja säädellä ruokinnan määrää tarvittaessa.

Karanteeni/kotiutusaltaissa sama juttu. Jo kypsään tuodessa olen vain vaihtanut kaiken veden tunti pari ennen kotiutusta. Auttavan kypsänä kalatonta allasta olen pitänyt ruokkimalla sitä säännöllisesti kalanruualla.

Ei ole viisasta äkkiä altistaa uusia kaloja toisten kalojen bakteereille. Voipi tulla äkkikuolema herkille. Bakteerien määrän vedessä voi minimoida hetkeksi täydellisellä vedenvaihdolla, mutta onko se riittävää kalojen kotiutukselle aina, löytyy varmasti monia kokemuksia ja mielipiteitä. Voi tietysti kysyä, voiko millään taktiikalla täydellisen turvallista tapaa saavuttaa - ei ainakaan kaikkiin tilanteisiin.

Karanteeniaikaan liittyy myös ns. rokotus tulevan vakituisen altaan bakteereilla.
Taunus76
Member
Member
Viestit: 421
Liittynyt: 16:11, 10.01.2006
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja Taunus76 »

Olen kypsyttänyt aina näin jos olen vaihtanut hiekan tai perustanut uuden altaan: Hiekan pesu, vedet altaaseen, suodatin päälle ja kalat soppaan. En ole tarvinnut mitään vesitestejä, kuolemia ei ole tullut ja kalat voivat loistavasti!
Ei siinä kypsyttelyssä sen ihmeempää ole, en itse ymmärrä että sitä pitäisi monta viikkoa vahdata ja vatvoa...mutta jokainen tyylillään...minun tyylilläni siitä selviät parissa tunnissa!
Ford Taunus Coupe -74 2.0
Ford Taunus -76 2D "Pinkki" 2.8 V6
Kesää odotellessa
http://www.taunusfinland.com/galleria/i ... ?cat=10070
lafe
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1076
Liittynyt: 01:15, 10.06.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja lafe »

Taunus76 kirjoitti: Hiekan pesu, vedet altaaseen, suodatin päälle ja kalat soppaan. En ole tarvinnut mitään vesitestejä, kuolemia ei ole tullut ja kalat voivat loistavasti!
Mistäs tiedät jos ilman vesitestejä kypsyttelet että kuinka kovan nitriittipiikin kalat ovat joutuneet kärsimään jos et ole akvaa erikseen mitenkään kypsytellyt ennen kaloja? Sinun tyylilläsi pahimmassa tapauksessa kaikki kalat saattavat kuolla nitriittimyrkytykseen. Että jokainen tyylillään.
Maisu
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5469
Liittynyt: 15:10, 30.07.2001
Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS, NCS, TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Maisu »

korudonna kirjoitti:Ensimmäisen vedenvaihdon tein parin viikon kuluttua
Tulivat ne bakteerit uuteen akvaarioon sitten kalattoman "kypsyttämisen" kautta tai toimivasta akvaariosta suodatin- ja pohjamateriaalissa, niin minulle henkilökohtaisesti ei tulisi alkuvaiheessa kalojen tultua mieleenkään jättää 50% vedenvaihtoa tekemättä joka toinen tai joka kolmas päivä.

Kyllä kalat voi laittaa akvaarioon samana päivänäkin kuin puhtaat hiekat, tuoreen veden ja puhtaan suodattimen. Monet sanovat sitä kudettamiseksi.
Taunus76
Member
Member
Viestit: 421
Liittynyt: 16:11, 10.01.2006
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja Taunus76 »

Joo siis ei ole ollut nitriittipiikkejä, kaikki kalat onnellisesti elossa :mrgreen:
Ford Taunus Coupe -74 2.0
Ford Taunus -76 2D "Pinkki" 2.8 V6
Kesää odotellessa
http://www.taunusfinland.com/galleria/i ... ?cat=10070
PiaH
Junior Member
Junior Member
Viestit: 81
Liittynyt: 13:23, 26.11.2006
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja PiaH »

Tämä on taas tätä samaa, mutta kysyn nyt kuitenkin:
- 11 päivää sitten tuli 200 litran käytetty allas, jossa mukana likaiset hiekat ja kasvit (ei siis suodatinta)
- 10 päivää sitten uusi sisäsuodatin ja Tetran SafeStartia ohjeen mukaan.
- välissä muutaman kerran 20 % vedenvaihto
- eilen Tetran tippatesteillä nitriitti alle 0,3 mg/l, nitraatti 12,5 mg/l, pH 7,5
- pinnalla on koko ajan ohut bakteerikalvo, vaikka suodatin pulputtaa ihan pinnassa

Alkaako olla kypsä?
Onko tarvetta vedenparannusaineen käyttöön (Tampereen vesi)?
Mistä bakteerikalvo johtuu? Allasta ei ole ruokittu millään, kun pohjassa on niin paljon vanhaa möhnää.

Kiitos etukäteen!
Trinket
Junior Member
Junior Member
Viestit: 199
Liittynyt: 14:06, 12.04.2006
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Trinket »

Taunus76 kirjoitti:Joo siis ei ole ollut nitriittipiikkejä
Mistäs sinä sen tiedät, kun et kerta niitä vesitestejä käytä? Ei sitä nitriittiä paljain silmin näe.
Maisu
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5469
Liittynyt: 15:10, 30.07.2001
Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS, NCS, TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Maisu »

En minäkään saanut mitään nitriittiä aikaan kun laitoin muutamia kaloja neljäksi viikoksi täysin tyhjästä tempaistuihin altaisiin; puhdas hiekka, ei suodatusta, ei keinotekoista valoa, ei kasveja, kraanavesi ja kotipolttoista turveuutetta, ei vedenvaihtoja, normaali ruokinta. Mitenköhän kauan olisi pitänyt vielä odottaa? :roll:
lafe
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1076
Liittynyt: 01:15, 10.06.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja lafe »

PiaH, voit testata kypsyyden annostelemalla altaaseen vaikkapa 1-2mg/l ammoniakkia. Seuraa testein kuinka nopeasti se muuttuu nitriitistä nitraatiksi, jos tämä käy vuorokaudessa, on allas valmis vastaanottamaan ensimmäiset asukit. :)
Maisu
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5469
Liittynyt: 15:10, 30.07.2001
Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS, NCS, TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Maisu »

maisu kirjoitti:En minäkään saanut mitään nitriittiä aikaan kun laitoin muutamia kaloja neljäksi viikoksi täysin tyhjästä tempaistuihin altaisiin; puhdas hiekka, ei suodatusta, ei keinotekoista valoa, ei kasveja, kraanavesi ja kotipolttoista turveuutetta, ei vedenvaihtoja, normaali ruokinta. Mitenköhän kauan olisi pitänyt vielä odottaa? :roll:
Voin vielä lisätä tähän että Betta albimarginatat ovat näköjään kuteneetkin ennen kuin tulivat siirretyiksi tuolta. :D
Tiikeriken
Starting Member
Starting Member
Viestit: 18
Liittynyt: 00:20, 30.04.2013
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Nokia

Re: Käytetyn akvaarion kypsyttäminen

Viesti Kirjoittaja Tiikeriken »

Vanha ketju mutta asia koskee myös 450l allasta jossa ulkosuodatin ollut kosteana koko altaan tyhjillään olo ajan.
Nyt on vedet ja sorat yms. Tankissa ja vesiarvoja mittailtu viikon ajan liuskoilla ja nesteillä. Hss:aa on laitettu parina päivänä ja ainoa muutos on tapahtunut nitraattitasoissa. Eli onko mahdollista että allas olisi säilynyt kypsänä vai olisiko suotavaa hulauttaa niin paljon hss:aa että nitriittiä tulee akvaarioon?
Ensimmäinen akvaario aluillaan. be gentle.
450l aasia bio-/geotooppiallas+kissa+keisariskorpioni.
Tommi22
Starting Member
Starting Member
Viestit: 13
Liittynyt: 12:27, 19.02.2014
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Käytetyn akvaarion kypsyttäminen

Viesti Kirjoittaja Tommi22 »

Laitetaas kyssäriä, ni ei tarvitse uutta aihetta aloittaa :)

Elikkäs allekirjottaneella tarkotus vaihtaa 128L tankkiin
soran tilalle hiekka pohjamateriaaliksi.

Allas ostettu n.kk sitten käytettynä, ja käytössä pieni sisäsuodatin(Dolphin),
sekä tulossa tehokas ulkosuodatin rinnalle.

Ajattelin jonkun aikaa odottaa, että ulkosuodatin on
käytössä, ja kerää hyödyllisiä bakuja sisäänsä.
Ja sitten vasta alkaa vaihtaa pohjamateriaalia uuteen.

Projekti tarkotus hoitaa näin:
- Vanhaa vettä lappoamalla pohjaa viiniastiaan niin paljon kun
mahtuu, ja sinne ulkosuodatin kierrättämään vettä ja kalat ja kasvit sinne.
-Pohjalta vanha sora pois ja tilalle pesty hiekka.(joko biltemasta, tai sitten K-rauta ja Weber)
-Sitten osa vanhasta vedestä akvaan, ja kasvien istutus ja loput vanhat vedet + kalat akvaarioon,
ja lisäksi uutta vettä vedenparannusaineen kanssa(Aqua Safe)
-Tippatesteillä veden arvojen seuraamista jonkin aikaa.

Kuullostaako yhtään fiksulta, vai kannattaisiko vaihtaa
esim. vaan ensin puolet pohjasta hiekaksi, ja sitten seuraavalla
vkolla loput puolet hiekaksi, sillai että kalat ja kaikki muu olisi akvassa koko ajan.?

Kiitän vastauksista ja vinkeistä jo etukäteen! :)

-Tommi-
128L seurapönttö
R_R
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1463
Liittynyt: 19:36, 27.05.2009

Re: Käytetyn akvaarion kypsyttäminen

Viesti Kirjoittaja R_R »

Tuo hiekan puolittaminen kuullostaa hyvältä vaihtoehdolta. Vanhan veden talteenotosta tai käytöstä ei ole mitään hyötyä. Vanhassa vedessä ei ole bakuja vaan kalojen ulosteita, joita siirrät sitten uuteen. Suodatin, kasvit ja koristeet uuteen ilman pesua tai edes huuhtelua, äläkä anna niiden kuivua. Tähän sisustuksen kosteana pitämiseen "vanhavesi" kyllä sopii, kun siinä on valmiina sopiva lämpötila.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”