Ensimmäinen akvaario + varusteet (180 l)

Valaisimet, suodattimet, lämmittimet ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
ekualaiser

Ensimmäinen akvaario + varusteet (180 l)

Viesti Kirjoittaja ekualaiser »

Heippa,

Meidän perheessä ollaan mietitty jonkin aikaa akvaarion hankkimista. Kaloja ei ole vielä tarkemmin katsottu, sillä ensin pitäisi löytyä paras mahdollinen (tai riittävän hyvä) akvaario varusteineen. Akvaariolle lattiapinta-alaa riittää noin 110x45 cm ja kyseessä tulee olemaan "tavallinen" makean veden akvaario. Tarkoitus olisi saada kaloille mahdollisimman hyvät oltavat (ja ehkä päästä siinä samalla hieman helpolla akvaarion hoidossakin). Eli varusteiden taso hieman yläkanttiin ja kalamäärää olisi tarkoitus pitää noin 50 - 75 % "normi järkevästä maksimimäärästä" :)

Kannattaako ostaa kaikki osat erikseen vai jokin pakettiakvaario (esim. Juwel Rio 180 tai MP Aquapro 100)? Mielläni ottaisin vastaan suosituksia järkevistä akvaario, suodatin, valaisin yms. vaihtoehdoista. Akvaariolle ja varusteille ei ole varsinaisesti asetettu mitään budjettia, mutta se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ostaisin jokaisesta tuotekategoriasta kalleimman high-tech vaihtoehdon. Jos jokin varuste on kannattaa kuitenkin ottaa perustellusti, niin maksan siitä mieluummin enemmän kuin huonosta / toimimattomasta ja halvemmasta versiosta. Mahdollisimman hyvää/järkevää pakettia olen kuitenkin etsimässä ettei uusi harrastus kariudu ainakaan väärien varusteiden takia.

Tässä ei oikein tiedä mitä kysyisi [:I] Kenelläkään tutulla ei ole akvaariota ja sukulaiset jaksavat kertoa, ettei akvaariota kannata ottaa, sillä "akvaariosta on niin paljon vaivaa". Kirjakaupasta löytyi ainoastaan Suuri akvaariokirja 5. painos (käännetty ilmeisesti 1995 julkaistusta teoksesta 8O ostin silti kun ei muita vaihtoehtoja ollut). Akvaarioliikkeiden myyntipuheisiin kannattaa suhtautua varauksella niin ei tiedä mistä sen oikean tiedon löytää :(

Lopuksi vielä: Saako Turusta jotain livetukea akvaarioharrastajilta jonkin kerhon kautta ja/tai olisiko jotain kirjasuosituksia? :)
jenni009
Junior Member
Junior Member
Viestit: 50
Liittynyt: 23:43, 23.11.2009
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vantaa

Re: Ensimmäinen akvaario + varusteet (180 l)

Viesti Kirjoittaja jenni009 »

Moikka, itse juuri aloittanut akvaarioharrastuksen ja mielessäni oli tuhat kysymystä.
Päätin ostaa altaan käytettynä ja ostin Mp 180l johon tuli ulkosuodattimet ym härvelit mukana (lämmitin ja sisäsuodatin). Tätä palstaa lukiessa luulin, että tämä harrastus on jotenkin mahdottoman vaikean tuntuinen kaikkineen kypsytyksineen jne.
Akvaarion ostettaessani suodattimet olivat tulleet käytöstä suoraan sekä hiekkaa noin puolet ja puolet lisäsin uutta. Lisäksi laitoin ymppinä kukkamultaa ruukusta ja sitten ostin Bio digestiä. Kaikki ollut hyvin, kasvit kukoistavat ja vesiarvot normaalit, kalat viihtyvät erinomaisesti. Ja akvaario ollut 2kk alle tai reilu käytössä kalallisena, ja mitään ongelmia ei ole tullut vastaan.

Itse suosin työttämänä ollessani käytetyn ostoa, koska uutena ostettaessa suodattimet ym maksavat minun budjetilleni maltaita. Kyllähän tämäkin maksoi, mutta olen tyytyväinen =)

Ja ainakaa minulla ei ilmennyt ongelmia.
Shadowman
Junior Member
Junior Member
Viestit: 227
Liittynyt: 11:15, 16.06.2006
Akvaarioseurat: Oulun Akvaarioseura
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Raahe

Re: Ensimmäinen akvaario + varusteet (180 l)

Viesti Kirjoittaja Shadowman »

ekualaiser kirjoitti:Heippa,

Tässä ei oikein tiedä mitä kysyisi [:I] Kenelläkään tutulla ei ole akvaariota ja sukulaiset jaksavat kertoa, ettei akvaariota kannata ottaa, sillä "akvaariosta on niin paljon vaivaa". Kirjakaupasta löytyi ainoastaan Suuri akvaariokirja 5. painos (käännetty ilmeisesti 1995 julkaistusta teoksesta 8O ostin silti kun ei muita vaihtoehtoja ollut). Akvaarioliikkeiden myyntipuheisiin kannattaa suhtautua varauksella niin ei tiedä mistä sen oikean tiedon löytää :(

Lopuksi vielä: Saako Turusta jotain livetukea akvaarioharrastajilta jonkin kerhon kautta ja/tai olisiko jotain kirjasuosituksia? :)
Nuo "akvaarion hoidosta on vaivaa" puheet kannattaa jättää omaan arvoonsa. Eikö harrastuksia hankita juuri sen takia, että olisi mielekästä ja kiinnostavaa tekemistä. Yhtä hyvin voisi esimerkisi moottoripyöräilyn harrastajalta kysyä: eikö siitä ole hirveästi vaivaa, kun joutuu aina pukemaan ajovarusteet ennen ajoonlähtöä ja huollattamaan laitteita ja joutuu vielä ajamaankin, on se vaivalloista ;)

Lueskele tätä palstaa, erityisesti alkeet osiota. Kirjalukemisiksi suosittelen tuoreinta suomenkielistä julkaisua, eli Markku Varjon Akvaariokalat kirjaa. Lykkyä uudelle mielenkiintoiselle harrastukselle !
http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9519761845
nastamuumio
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1113
Liittynyt: 23:03, 31.07.2009
Akvaarioseurat: TASHAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki & Seinäjoki

Re: Ensimmäinen akvaario + varusteet (180 l)

Viesti Kirjoittaja nastamuumio »

Tervetuloa, myydään palstalta kun hakee esim juwel sanalla niin tulee jokusia vaihtoehtoja käytettynä. Toki on paljon tarjolla akvoja esim alumiini putkijaloilla, riippuen mitä / minkä näköistä mieluusti halajat. Ainakin juwelin RIO ja vision sarja on mielestäni "edustuskelponen". Esim 4v vanhoissa varmaan jo kanntaa tarkistaa silikonien kunto jos käytettyyn päädyt. Antamillasi mitoilla menis varmaan joku 240/260L kokoinenkin, ja melkein suosittelen että otat sellaisen suoraan jos eteen sattuu, mitä isompi niin sitä enemmän se antaa "anteeksi" hoidon suhteen isomman vesitilavuuden osalta, lisäksi sinulla on enemmän vapautta kalaston suhteen kuin esim 180L akvaariossa. Tuossa kokoluokassa hyväksi havaittu normi setti suodatukselle on ulkosuodatin tai mattosuodatin hoitamaan biologinen suodatus sekä lisäksi sisäsuodatin keräänmään roskia, sisäsuodattimena tuossa koossa usein jengi käyttää Eheim 2048 tai Aquabee 500 ehkä mieluummin jopa 1000 jos liikutaan tuolla 250Litrassa. Toki lopullinen toteutusmalli riippuu siitä mitä saat mahdollisen käytetyn ohessa mukana, uuden kanssa tietenkin pääsee jo valitsemaan paremmin.

Koska et maininnut mistä päin suomea olet niin katsoppas listalta mitä liikkeitä löytyy, liikkeen koko ei kerro pakosta asiantuntemuksesta paljoa, joten tutkailes ensin noita käytettyjä ja netistä uusien hintoja niin pääset jollekin "kuusalle" missä summissa liikutaan tai mikä olisi budjettisi vaikka ihan hatusta vedettynä, ja palaile asiaan kysymyksin tähän samaan aloittamaasi viestiketjuun.

http://www.aqua-web.fi/forum/viewtopic. ... 34&start=0
ekualaiser

Re: Ensimmäinen akvaario + varusteet (180 l)

Viesti Kirjoittaja ekualaiser »

Nyt olen hieman lueskellut tuota Markku Varjon Akvaariokalat -kirjaa, plärännyt nettiä ja tietysti lukenut akvaarioiden ja oheislaitteiden myyntiesitteitä.

En halua akvaarion ympärille alumiinilistoja, vaan kokolasisen akvaarion jossa on tummat "puuosat". Sopii sitten muuhun sisustukseen paremmin. Mittailin vielä tuota tilaa, johon akvaario tulisi, eikä siihen kyllä saa mahtumaan yli 180 litraista allasta (ellei litroja sitten lisää altaan korkeutta kasvattamalla). Tällä hetkellä omaan silmään parhaalta näyttää MP Scubaline 100 wenge värityksellä. Nettikaupoissa tämä akvaario+kaappi -paketti näyttäisi sisältävän suodattimet ja muut rojut. Meinasin laittaa akvaarioon n. 20 tiikeribarbia (P. tetrazona) ja siinä olisi sitten koko kalasto.

Tuon Scubaline 100 paketin mukana tulee ilmeisesti Eheim pickup 2012 -sisäsuodatin. Eri verkkokaupoissa kyseiselle suodattimelle suositeltu akvaarion koko vaihtelee melko paljon. Yhdessä sanotaan että suodatin riittää max 130 litraiseen akvaarioon ja toisessa suottimen kerrotaan riittävän alle 200 litraisiin. Valmistajan sivuilta ei löydy mitään taulukkoa litramääristä kyseiselle mallille. Itse melkeinpä uskoisin tuon 130 litran suosituksen olevan lähempänä totuutta, jolloin akvaarioon saadaan myytyä myöhemmin uusi suodatin, kun huomataan ettei vesiarvot pysynytkään tarpeeksi hyvänä :)

Kannattaako suodatin pyrkiä vaihtamaan jo kaupassa esim. Eheim Powerline 2048 tai jopa 2252 malliin? Näissä ei ilmeisesti ole virtauksen määrään mitään säätöjä, joten lenteleekö kalat seinille tuon kokoisessa altaassa? Ulkosuodatinkaan ei ole mikään mahdoton ajatus, tässä arveluttaa sisäsuodattimeen verrattuna suurempi vesivahingon riski. Ulkosuodattimena tuo Eheim Professional 3: 2073 näyttäisi alustavasti sellaiselta mallilta, johon ehkä kallistuisin ulkosuodattimissa ihan mutu-tuntumalla. Pärjääkö pelkällä ulkosuodattimella vai pitäisikö akvaariossa aina olla jokin sisäsuodatin? Isommissa altaissa ainakin näyttäisi lukemani perusteella olevan käytössä yleensä molemmat.
nastamuumio kirjoitti: Koska et maininnut mistä päin suomea olet niin katsoppas listalta mitä liikkeitä löytyy, liikkeen koko ei kerro pakosta asiantuntemuksesta paljoa, joten tutkailes ensin noita käytettyjä ja netistä uusien hintoja niin pääset jollekin "kuusalle" missä summissa liikutaan tai mikä olisi budjettisi vaikka ihan hatusta vedettynä, ja palaile asiaan kysymyksin tähän samaan aloittamaasi viestiketjuun.
Turusta päin olen, joten kyllä tässä näitä kauppoja riittää. Jokainen tietysti kehuu omiaan parhaiksi, joten en pelkästään myyjän puheiden perusteella uskalla allasta ostaa :) Budjetista sen verran, että jos alle 1000 euron saadaan kaikki (akvaario, kaappi, suodatin, lämmitin, 3D-tausta, hiekka, kasvit, kalat, haavi ja muut hoitotilpehöörit) niin ei vielä jouduta konkurssiin. 50 vuoden kalanruokavaraston ei tarvitse tuohon budjettiin kuitenkaan kuulua ;) Kaiken meinasin ostaa uutena, että kuluttajansuojat ja takuut ostoksille löytyy. En ole näiden vehkeiden kanssa ollut tekemisissä ennen niin käytetyssä tavarassa vedätys onnistuisi vielä paremmin kuin uutta ostettaessa.
Alsshon
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1067
Liittynyt: 23:30, 21.09.2008
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Ensimmäinen akvaario + varusteet (180 l)

Viesti Kirjoittaja Alsshon »

Pelkällä sisäsuodattimella pärjäät hyvin, mikäli pidät kalastosi kohtuullisena. Tällöin hiekkapohja hoitaa suurimmaksi osaksi typpikierron ja sisäsuodatin lähinnä pitää veden liikkeessä ja keräilee roskia. Toki sinnekkin muodostuu bakteerikantaa, joten sitäkään ei kannata liikaa puhdistella. Eli ulkosuodatinta ei ole pakko ostaa heti, mutta toisaalta taas kunnollisen ulkosuodattimen olemassaolo lisää altaan vakautta luomalla hyvän temmellyskentän hajoittajabakteereille ja mahdollisuuden vähän sottaavammille kaloille.

Jos päädyt ulkosuodattimeen, hanki myös sisäsuodatin koska ulkosuodattimet ovat melko onnettomia roskankerääjiä. Sisäsuodattimen olemassaolo pidentää myös ulkosuodattimen huoltoväliä, koska suurin osa irtoroskasta ja muusta imeytyy useammin puhdistettavaan sisäsuodattimeen. Eheimin PickUp - sisäsuodattimet ovat oikein hyviä roskaimureita ja ne on todella helppo huoltaa. Luulen että pärjäät oikein hyvin sillä, ellet halua tehdä altaastasi välttämättä koskea ;) Ulkosuodattimen ja sisäsuodattimen avulla saat tuon kokoiseen jo sopivasti virtausta, jolloin kakkeltsuudelit päätyvät suodattimiin.
snafi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 50
Liittynyt: 16:02, 02.02.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vantaa

Re: Ensimmäinen akvaario + varusteet (180 l)

Viesti Kirjoittaja snafi »

Noita valmiita akvaariopaketteja kun itse olen katsellut, niin olen huomannut että suurimmat puutteet ovat valaistuksessa ja suodattimissa. Lisäksi kannattaa ottaa huomioon akvaariokokonaisuuden (akvaario+jalusta) korkeus, ettei tarvitse sitten aina keikkua jakkaralla snorkkeli päässä kun siivoaa/huoltaa akvaariota.

Jos ostaa kaupasta uuden kalusteakvaarion (esim. just tuo MP), ja haluat sinne muitakin kasveja kuin vähässä valossa viihtyviä, on melkoisen todennäköistä että joudut lisäämään valotehoa joko laittamalla itse lisää loisteputkia (+paikat) tai ostamalla esim monimetallit. Nyrkkisääntö on että 0,3-0,5w/litra valotehoa on riittävä. Tottakai tähän vaikuttaa muutkin seikat, kuten värilämpö jne jne, mutta tuosta wattia/litra ajatuksesta on hyvä lähteä liikkeelle.

Ja tuo sisäsuodatin riittää niin kauan kun akvaariossa ei ole kaloja. Kun kalat tulevat (ja kakkavyöry :mrgreen: ) on syytä hankkia ulkosuodatin ja tähän saatkin sitten heti varata 200-250e (esim Eheim Proffa III on näissä hinnoissa).

Eli akvaariolle tulee tosiasiassa (luultavasti) hintaa:
Akvaariopaketti + valaistus + ulkosuodatin = x-määrä euroja
ja tähän päälle vielä ainakin: somisteet, hiekat, kasvit, lannoitteet, vesitestit (+mahd. veden muokkaukseen aineet), perustarvikkeet (haavit, puhdistusvälineet, mittakupit), ruuat, karenteeniakvaario + sille tekniikka = x-määrä euroja

Eli pointtini on se, että nuo "valmiit akvaariopaketit" kuulostavat hyviltä, mutta kannatta miettiä onko sittenkin järkevämpää koota itse akvaariokokonaisuus (kaiken ei tarvitse olle upouutta), vai ostaako sellaisen kaupasta. Upouudessa tosin on sitten kuitit ja takuut, mutta toisaalta sen tuntee taasen lompakossaan.

Taisi mennä vähän OT, pahoittelen! Tottakai jokainen tekee niin kuin tekee, mutta kunhan vaan tulin sanoneeksi nyt tämänkin :mrgreen: .
Kalakippo (286l) olkkarissa ja koiranpentu kainalossa.
Shadowman
Junior Member
Junior Member
Viestit: 227
Liittynyt: 11:15, 16.06.2006
Akvaarioseurat: Oulun Akvaarioseura
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Raahe

Re: Ensimmäinen akvaario + varusteet (180 l)

Viesti Kirjoittaja Shadowman »

Toinen sopiva vaihtoehto olisi varmaan ulkonäön puolesta Juwel Rio 180 tumman puun värisenä. Valaistus olisi myös vähän paremmalla tolalla 2 x 45 W T5 putkilla (50 % enemmän valotehoa, kun MP:n 2 x 30 W). Hinta myös hiukan edullisempi.

Melkein laittaisin itse jo tuon kokoiseen sekä sisä, että ulkosuodattimen. Jos pitäisi yhdellä pärjätä, niin ehkä mieluiten reilusti mitoitettu ulkosuodatin (oma suositus Eheim 2217).
MP: n paketissa yrittäisin varmaan itsekin vaihtaa tuon Pickupin 2048 malliin, niin olisi sitten ainakin yksi kunnon suodatin valmiina.
nastamuumio
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1113
Liittynyt: 23:03, 31.07.2009
Akvaarioseurat: TASHAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki & Seinäjoki

Re: Ensimmäinen akvaario + varusteet (180 l)

Viesti Kirjoittaja nastamuumio »

Shadowman kirjoitti:Toinen sopiva vaihtoehto olisi varmaan ulkonäön puolesta Juwel Rio 180 tumman puun värisenä. Valaistus olisi myös vähän paremmalla tolalla 2 x 45 W T5 putkilla (50 % enemmän valotehoa, kun MP:n 2 x 30 W). Hinta myös hiukan edullisempi.

Melkein laittaisin itse jo tuon kokoiseen sekä sisä, että ulkosuodattimen. Jos pitäisi yhdellä pärjätä, niin ehkä mieluiten reilusti mitoitettu ulkosuodatin (oma suositus Eheim 2217).
MP: n paketissa yrittäisin varmaan itsekin vaihtaa tuon Pickupin 2048 malliin, niin olisi sitten ainakin yksi kunnon suodatin valmiina.
Joo, meillä on tällainen paketti. On kyllä asiallinen kokonaisuus, näöllisesti ja teknisesti. Sitten vielä tuohon 2x45W valaisimeen kummallekkin putkelle heijastimet á 13eur tms. Suodatin puolesta on tunnetusti montaa koulukuntaa, osa pitää juwelin omaa sisäistä suodatinta hyvänä ja toiset vannoo ulkosuodattimen nimiin jne. Meillä Proffa 2224 ja Aquabee 500, hyvin homma pelittää. Seuraava sisäsuodin varmaan tuohon on 2048 kun Aquabee siirtyy toiseen projektiin.
sinituulevi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 165
Liittynyt: 06:11, 30.09.2009
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo

Re: Ensimmäinen akvaario + varusteet (180 l)

Viesti Kirjoittaja sinituulevi »

Meillä on 200-litraisessa 2 sisäsuodatinta: eheim powerline 2048 ja eheim biopower. Näin siksi, että halutaan kaiken veden olevan akvaarion sisäpuolella niin kauan kuin perheen "apuasentajat" ovat pieniä, vikkeliä ja kekseliäitä. Vuoroviikoin siivoan näitä suodattimia ja hyvin niiden suodatuskyky on riittänyt melko kevyellä kalastolla. Joskus muutaman vuoden päästä sitten hankitaan ulkosuodatin, lähinnä akvaarion ulkonäköön liittyvistä syistä.
ekualaiser

Re: Ensimmäinen akvaario + varusteet (180 l)

Viesti Kirjoittaja ekualaiser »

Kävin ostamassa tiistaina tuon 180 litraisen Juwel Rio:n ja sitä on tässä nyt muutama päivä kypsytelty. Ensiviikolla pitäisi tulla Eheim Pro 3 / 2073 ulkosuodatin. Koitan alkuun miten sen ja tuon Juwelin oman sisäsuodattimen kanssa pärjäilee. Huomenna olisi tarkoitus mennä hakemaan kasveja altaaseen ja sitten reilu 2 viikon päästä tuoda ensimmäiset kalat :)

Kiitos kaikille vastanneille.
Aqualung
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5530
Liittynyt: 13:54, 06.04.2007
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lieto

Re: Ensimmäinen akvaario + varusteet (180 l)

Viesti Kirjoittaja Aqualung »

Päivittelepä tänne vaikka vielä miten homma edistyy.
My word's but a whisper - your deafness a SHOUT.
I may make you feel, but I can't make you think.

Liikkuvaa ja liikutettua kuvaa riutastani YouTubessa
ekualaiser

Re: Ensimmäinen akvaario + varusteet (180 l)

Viesti Kirjoittaja ekualaiser »

Nyt on ollut juurakko ja kasvit altaassa 4 päivää ja altaan kypsyttämisen suhteen on hieman epäselvyyksiä. Minulla on tippatestit seuraaville arvoille: pH, NO2 ja kH.

Koodi: Valitse kaikki

Taulukko vesiarvoista:
17.2. 21:00   22°C, pH 7.4, NO2 0.1, kH 5
19.2. 17:00   24°C, pH 7.6, NO2 0.1, kH 6
20.2. 10:00   24°C, pH 7.4, NO2 0.1, kH 5
-----------
20.2. 12:00 altaaseen lisätty: juurakko + kasvit, 100 ml SafeStart, 5 murua kalanruokaa
-----------
20.2. 21:00   26°C, pH 6.8, NO2 0.1, kH 6
21.2. 11:00   26°C, pH 6.7, NO2 0.1, kH 5
22.2. 19:00   26°C, pH 6.8, NO2 0.6, kH 5
23.2. 18:00   26°C, pH 6.8, NO2 1.0, kH 5
24.2. 20:30   26°C, pH 6.8, NO2 0.6, kH 6
Olen lisännyt kalanruokaa altaaseen ainoastaan 20.2. sillä en ole aivan varma pitäisikö sitä lisätä päivittäin. Kalanruoka purkissa lukee New Life International Inc:n Spectrum ja purkilla on sininen kansi. Nitriittipitoisuus pysyu ennen SafeStartin lisäämistä useamman päivän 0.1:ssä. Pari päivää SafeStartin jälkeen nitriitti oli noussut 0.6 ja vielä seuraavana päivänä hieman yli 1.0 (asteikko loppui). Nyt nitriitti on pudonnut takaisin 0.6:n ja mietin, että tapahtuiko putoaminen liian nopeasti. En ole kalanruokaa siis lisäillyt, joten onko pöpöiltä loppunut ruoka? Ulkosuodatinta en ole vielä saanut, sillä se ei ole vielä liikkeeseen saapunut.

Toinen asia mikä mietityttää on kasvien vointi. Ensimmäisenä päivänä kasvien lehtien alapinta oli täynnä ilmakuplia ja kasvit näytti happea myös ahkerasti tuottavan (etenkin jaavansaniaiset), sillä kuplia nousi pintaan vielä illastakin. Kun akvaariosta sammutettiin valot yöksi, niin hapentuoton pitäisi tietysti pysähtyä (ja näin kävikin). Akvaariossa valoja pidetään päällä noin 12 - 14 tuntia / päivä, mutta kuplia ei ole enää ilmestynyt lehdille seuraavina päivinä, voiko kasvini siis huonosti. Ainakin anubiaksen lehdille on ilmaantunut hieman ruskehtavaa peitettä. Vai voiko tämä johtua esim. hiilidioksidin puutteesta?

Altaassa on seuraavanlainen kasvivarustus:
- 6 kpl jättimiekkakasvia (ostin 3 pottia, ja näitä olikin 2 / potti)
- 2 kpl jaavansaniaisia
- 2 kpl anubias

Ennen pohjasoran lisäämistä levitin altaan pohjalle jotain kasvilannoitetta, mutta en muista sen nimeä ja pakettikin meni jo roskiin. Jokin keltainen suorakaiteenmallinen arviolta noin 3 - 5 litran ämpäri se kuitenkin oli. Ämpärin mukana tuli myös jotain ravinnenäytteitä, joita en ole kuitenkaan altaaseen ole vielä lisännyt. Ilmaisnäytepaketissa lukee Dennerle Perfect Plant System Set ja siellä on kolmea eri ainetta. Pohjalannoite on siis luultavasti saman valmistajan.
- 9 ml tippapurkki S7 VitaMix
- 9 ml tippapurkki V30 Complete
- 2 tablettia (ilmeisesti E15 FerActiv)

Näistä aineista en oikein tiedä mitä ne on ja miten niitä käytetään, sillä ohjeet olivat hiukan kummalliset. Suomea niissä ei puhuttu ja englannin kielen käännös ei ollut mennyt aivan putkeen, sillä kieli vaihtuu sujuvasti ranskaksi vähän väliä. Itselläni kieli ei aivan yhtä sujuvasti vaihdu, joten näiden tököttien käyttöperiaatteet jäi hiukan arvoitukseksi.
kirjoplaty
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1687
Liittynyt: 15:57, 13.11.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kaarina
Viesti:

Re: Ensimmäinen akvaario + varusteet (180 l)

Viesti Kirjoittaja kirjoplaty »

Tungen nyt tähän ketjuun suodatusasioissa. Omassa altaassa (180l) on tähän asti ollut mattosuodatin pääasiallisena suodattimena + pienempi suodatinmatosta rakennettu lieriön mallinen suodatin, joka ei periaatteessa ole kyllä suodatin vaan kotelo pumpuille, joista toinen huolehtii pintavirtauksesta ja toinen hiilidioksidilevityksestä. Mattosuodatin on toiminut tähän mennessä hyvin, PAITSI että rihmalevä on vallannut nyttemmin sen. Mietinkin, olisiko järkevää vaihtaa mattosuodatin ulkosuodattimeen? Kalastona on tällä hetkellä 39 kardinaalitetraa, 9 piikkisilmää ja 2 salamanteriplekoa. Plekot nyt sottaavat hieman, ja toisaalta en oikein tykkää ajatuksesta että vesi kulkee altaasta pois ja takaisin altaaseen. Toisaalta haluaisin altaan sisälle mahdollisimman vähän tekniikkaa, koska silloin ne ovat helpommin piilotettavissa, nekin vähät.

Mikä olisi mielestänne paras ratkaisu ongelmaan? Ulkosuodatin varmaan hoitaisi hyvin suodatuksen ja pintavirtauksen, minne hiilarilevittimen pumppu (Eheim compact 300)? Entä mikä ulkosuodatin, minkä tehoinen altaaseen, jossa on plekoja? Taitaa tuo 600l/h olla liioittelua? Entä jos siirryn käyttämään ulkosuodatinta, riittääkö 2 viikkoa siirtymäajaksi? Siis että 2 viikkoa on sekä ulkosuodatin että mattosuodatin toiminnassa. Toisaalta, onhan tuo lieriösuodatinkin vielä. Tarvisi varmaan mahdollisimman nopeasti heivata mattosuodatin mäkeen, ennen kuin rihmalevä leviää muuallekin. En ole sitä levää vielä muualta löytänyt, mikäköhän siinä on että kasvaa juuri mattosuodattimessa?

Vai pitäisikö ostaa uusi suodatinmatto ja kokeilla uudestaan? Mutta toisaalta se ei poistaisi tuota toista ongelmaa, eli laitteiden ja suodatinyksiköiden vähentämistä altaasta.
Zooseppi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 58
Liittynyt: 21:32, 23.09.2011

Re: Ensimmäinen akvaario + varusteet (180 l)

Viesti Kirjoittaja Zooseppi »

Mulla on toi Aquapro 126 litrasena. Siinä on valokansi ja kolme luukkua. Olen havainnut sellaisen ikävän piirteen, että luukut käpristyvät valojen ollessa päällä. Varsinkin keskimmäinen, pisin luukunkansi menee aivan mutkalle. Tästä aiheutuu se, että luukunkansi alkaa resonoimaan välillä erittäin äänekkäästi. Ilmeisesti Eheimin suodatin antaa juuri sopivaa taajuutta, joka etenee kansirakennelmaan. Mitenkähän toi resonoiva ääni vaikuttaa altaan asukkaisiin? Ja resonoiko suodatin itsessään jotenkin epänormaalisti kun tällaista tapahtuu.? Voisin kuvitella, että ääni kulkeutuu turhankin hyvin vedessä, joten mitä kylkiviiva-aisti tykkää asiasta. Kuulohan ei kai kaloilla ole samalla lailla kuin nisäkkäillä.
Jyrkkä ehkä..
Kiksu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1301
Liittynyt: 21:38, 02.07.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo

Re: Ensimmäinen akvaario + varusteet (180 l)

Viesti Kirjoittaja Kiksu »

Kyllähän se resonointi saattaa hermostuttaa kaloja. Eivät pääse sitä mihinkään karkuun. Luukkujen tärinää voisi vaimentaa esim. sieniliinan paloilla jos saat ne näppärästi aseteltua. Ei ehkä ihan helppoa ja saattavat näkyä häiritsevästi. Sieniliinaan voisi ehkä pujottaa muovitettua rautalankaa jotta saisi sen pysymään aukon tai luukun reunassa.
Kultakalat
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Tekniikka”