Leopardipiikkipleko kuoli!

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
toxic69
Member
Member
Viestit: 322
Liittynyt: 11:18, 30.10.2006

Leopardipiikkipleko kuoli!

Viesti Kirjoittaja toxic69 »

Voi surku, leopardipiikkipleko löytyi kuolleena kun töistä nyt kotiin palasin :(
Ei luultavastikkaan ollut aamulla vielä kuollut, koska oli silloin eri kohdassa juurakossa kiinni. Nyt kun tulin kotiin, ei plekoa näkynyt ja nostin juurakkoa. Ja kas, mikäs se sieltä löytyi kuolleena.
Ei siis ollut jäänyt juurakon alle litistyksiin, ainakaan ei näyttänyt siltä, mutta jostain sieltä juurakon kolosesta tuli esille. :|

Pleko ollut siis meillä 2pvä karanteenialtaassa, maanantaina ostettiin ja tuotiin kotiin. Kala vaikuttanut normaalilta tähän saakka, yhtäkkiä vain kuoli! Ei mitään ulkoisia merkkejä sairauksista tai muistakaan.
Altaassa oleva tummapuupleko käyttäytyy ihan normaalisti, siinäkään ei mitään merkkejä mistään ja iloisesti polskii ympäriinsä.

Kalat siis karanteenialtaaseen laitettu maanantaina. Kotiutuminen kävi rauhallisesti, annoin lämpötilojen tasaantua jne. ja siirsin pikkuhiljaa akvan vettä kalankuljetuspussiin.
Karanteeniakvassa kypsä suodatin, lämmitin, mangrovejuurakko ja muutama pienehkö kivi. Mitään myrkkyjä ei akvaan ole päässyt, ei ainakaan meidän tietääksemme. Talossa ei ole lapsia tms. jotka voisivat akvaan jotain puskea.

Mittasin vesiarvot:
lämpö 28
pH vähän alle 7,5
gh 5
nitraatti 0
nitriitti 0

Kerroin vesiarvot kalaa ostaessa ja myyjä sanoi, että kyllä nuo on ihan ok arvot tälle plekolle. Eli elossa ois pitänyt näiden arvojen puolesta pysyä.

Kalassa ei MITÄÄN ulkoisia merkkejä.
Ei ollut noussut pintaan, vaan ihan pohjassa oli ja normaalissa asennossa. Suu jäänyt vähän imutusasentoon...ihan kuin kuollut yks kaks yllättäen?

Mutta mihin on kuollut :(
Nyt kun ruhoa tarkemmin tutkailin, niin huomasin, että ruho on ihan täysin pienten piikkien peitossa. Taas siis yksi tuntomerkki lisää, joka viestittäisi plekon olleen ihka aito leopardipiikkipleko.
Kiva vaan jos aidon ja pirskatin harvinaisen kalan oon mennyt tappamaan!

Entä sitten akvaarioliikkeen korvausjutut tähän asiaan? Eikö se mene niin, että kun kala kuoli karanteeniakvaariossa kaikkien olosuhteiden ollessa oikeat, liike on korvausvelvollinen? Eli uus samanlainen pleko tilalle?
Haluaisin uuden leopardipiikkiplekon tilalle, jos ei onnistu niin sitten rahat takas.

Pirskatti :(
2 frettiä. <3
Okahiiri. <3
Koira. <3
Akvaario 60l + 400l <3
memma
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2151
Liittynyt: 21:11, 25.03.2004
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Helsinki

Re: Leopardipiikkipleko kuoli!

Viesti Kirjoittaja memma »

toxic69 kirjoitti:Entä sitten akvaarioliikkeen korvausjutut tähän asiaan? Eikö se mene niin, että kun kala kuoli karanteeniakvaariossa kaikkien olosuhteiden ollessa oikeat, liike on korvausvelvollinen? Eli uus samanlainen pleko tilalle?
Periaatteessahan se näin menisi, taitaa kuitenkin enemmän riippua kauppiaasta itsestään kuin muista tekijöistä tuo korvaaminen. Kannattaa siis kysyä kalan ostopaikasta miten tapaavat näissä merkeissä menetellä, ellei oston yhteydessä mistään erikseen sovittu.

Karanteenauksen onnistumiseen tietty vaikuttaa moni seikka. Jos kalat eivät olleet samassa altaassa kaupassa ja ne on karanteeniin laitettu yhdessä, mielestäni karanteenin tarkoitus toteutuu tällöin vain osittain. Miten tuo "kypsä suodatin" toteutettiin? Nitraatittomuudestakin voisi päätellä että kypsytettiin erillään karanteenialtaasta; SafeStartilla vai pyörittämällä sitä jossain muussa omassa, toimivassa altaassa? Olikos jossain muuten mainittuna tuon karanteenialtaan koko, kun ei pistänyt silmään?

Surunvalitteluni menetyksesi johdosta. Kaunis kala oli :(
528 l: Corydoras sterbai, L-134, Liosomadoras oncinus, Platydoras costatus, Megalechis thoracata, Moenkhausia pittieri
125 l: Corydoras pygmaeus, Neocaridina davidi var. red, Poecilia wingei
120l: L. oncinus, P. wingei
toxic69
Member
Member
Viestit: 322
Liittynyt: 11:18, 30.10.2006

Viesti Kirjoittaja toxic69 »

Karanteenialtaan koko on 60l.

Plekot kyllä oli juu eri altaissa liikkeessä, vaan eipä tullut mulla mieleenkään että ne pitäisi myös karanteenata erillään. Tietenkin nyt kun ajattelee, niin karanteenaus onnistuu vain osittain, mutta mielestäni pääasia on se, ettei suoraan kaada tuohon pääakvaarioon kaloja. Ajattelin siis niin, että pitää saada karanteenialtaassa seurattua kaloja mahdollisten sairauksien kannalta ym. ja tiesinhän minä, että haavimisten ym. takia kalojen iho voi olla vahingoittunut ja se ehtii karanteenauksessa korjaantua jnejne.. Ja että kalat ehtii muodostaa vastustuskykyä karanteenauksessa ennen pääakvaan siirtoa. Mutta en tosiaan hoksannut ajatella että kalat pitäisi karanteenata erillään toisistaan..!

Suodatin on pyörinyt tuossa samassa altaassa siis. Tiedän, ettei suodattimen kypsyttämistä suositella toisessa altaassa mahdollisten sairauksien leviämisen takia, mutta tuo allas on ollut pyörimässä yli puoli vuotta ja nyt kun ostin karanteenipurnukan (50l) niin ajattelin, että parempi siirtää sinne tuon oikean pikkuakvan asukit ja laittaa uudet karanteenaukseen tähän oikeaan akvaan, siitä kun on helpompi seurata kaloja, akva on jo valmiiksi kunnon paikalla (tuo karanteenipurnukaksi ostettu tankki joutuu olemaan keittiön pöydällä, ikkunan edessä, verhoja kyllä pidetään pahimman auringonpaisteen ajan kiinni) jne.
Joten suodattimen jätin siihen pörräämään, olihan se jo valmiiksi kypsä. Ja akvan asukeissa ei ole ollut mitään sairauksia tms. joten luottavaisin mielin uskalsin suodattimen siihen jättää.

Eli siis periaatteessa suodatinta ei kypsytetty erillään karanteenialtaasta. Vaihdoin vain kaikki vedet altaaseen, otin pohjahiekan ja kasvit ym. pois ja siirsin oikeat asukkaat tuonne väliaikaiseen majoitukseen.
Ja käytin vedenparannusainetta ohjeen mukaan.

Toivottavasti hankkivat toisen samanmoisen meille tilalle. En vaan ole sellainen ihminen, että kehtaisin alkaa vänkäämään vastaan tyyliin "kuluttajansuojalaki sanoo, että ()&&%¤¤!!##" kun on vielä mukavanoloinen myyjä.. :| Mutta toivotaan että on reilu kun on kerran mukavakin. Mun mielestä kalan olisi pitänyt pysyä elossa, ei kai me nyt NIIN väärin olla mitään tehty. Tarkkoja ollaan yritetty olla kun on meidän omat suomuiset aarteemme kyseessä. Pitäisi akvaarioliikkeessäkin ihmisten myöntää, että ei ole hoitomenetelmissä mennyt mikään vikaan (kai?) vai onko kyseessä nyt pirskatin herkkä kala? Oisko pitänyt kaikki tehdä niin viimeisen päälle, kuin vain ihminen osaa, ja vähän enemmän?

Entä stressin mahdollisuus, oiskohan kuollut siihen? Pleko on tosi pieni mielestäni, oiskohan sillä ollut vaikutusta asiaan? Mittailtiin, että pituutta löytyy 4cm.
2 frettiä. <3
Okahiiri. <3
Koira. <3
Akvaario 60l + 400l <3
memma
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2151
Liittynyt: 21:11, 25.03.2004
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja memma »

toxic69 kirjoitti:Mun mielestä kalan olisi pitänyt pysyä elossa, ei kai me nyt NIIN väärin olla mitään tehty. Tarkkoja ollaan yritetty olla kun on meidän omat suomuiset aarteemme kyseessä.
Tottahan on, että kalan olisi pitänyt selviytyä kuljetuksesta ja siirrosta paljon paremmin. Suurin osa uusista kaloista kun kuitenkin edelleen laitetaan sinne pääaltaaseen suoraan, ja silti katastrofeja taitaa sattua verrattain harvoin. Mitä hyväkuntoisempi kala, sen paremmat mahdollisuudet sillä tietenkin on.

Monnikaloillahan ei ole suomuja sitten lainkaan [;)]
toxic69 kirjoitti:Entä stressin mahdollisuus, oiskohan kuollut siihen? Pleko on tosi pieni mielestäni, oiskohan sillä ollut vaikutusta asiaan? Mittailtiin, että pituutta löytyy 4cm.
Siirtostressihän yleensä uusien kalojen kohtaloksi juuri koituu, elleivät ostohetkellä ole sitten jotenkin vakavasti sairaita jo. Stressi heikentää vastustuskykyä ja kala tippuu sitten helpommin mihin tahansa bakteeriin ellei muita taudinaiheuttajia ole riittävästi läsnä. Nelisenttinen pleko kyllä kuulostaa varsin pikkuruiselta, ja kaiken kestävä partiskin on kuulemma pienenä herkkä siirroille. -Ja pieni pleko on todennäköisesti myös tullut kauppaan vasta vähän aikaa sitten, jolloin kaksi siirtoa erilaisiin vesiin lyhyen ajan sisällä voi heikentää sitä myös. Monissa akvaarioliikkeissä kalojen karanteenaus kun ei kummoinen ole pituudeltaan ja useimmiten tapahtuu jo aiemmin tulleiden kalojen kanssa samassa altaassa.
528 l: Corydoras sterbai, L-134, Liosomadoras oncinus, Platydoras costatus, Megalechis thoracata, Moenkhausia pittieri
125 l: Corydoras pygmaeus, Neocaridina davidi var. red, Poecilia wingei
120l: L. oncinus, P. wingei
toxic69
Member
Member
Viestit: 322
Liittynyt: 11:18, 30.10.2006

Viesti Kirjoittaja toxic69 »

Niin se on tainnut stressiin kupsahtaa, sääli :(
Liikkeessä arvelivat, ettei varmaan saada toista samanlaista tilalle.

Puolet lupasivat hinnasta korvata, en jaksanut siihen sitten alkaa päätäni aukomaan, vaan olen tyytyväinen tähänkin.

Liikkeessä kyselivät kaikkea ja kun kerroin altaan lämpötilan, oli myyjä ihmeissään. Hän mittasi sen altaan lämmön, jossa pleko liikkeessä oli, ja se näytti 22 astetta. Sitten myyjä alkoi puhumaan siihen malliin, että pleko on suuttunut noin suuresta lämpötilan vaihdoksesta ja heittänyt veivinsä. Puhui siis siihen malliin, että mun vika kun en hoksannut pyytää myyjää mittaamaan lämpöä (altaassa ei ollut lämpömittaria silloin, että olisi itse lämmön nähnyt) ja siis tein väärin ja mun vika ja tapoin hienon kalan jne.
Myöhemmin kun sanoin, että kai se oli sitten tuo lämpö, niin myyjä sanoi että "no ei se varmaan sekään". Olin aika ihmeissään mutta ihan sama, päädyttiin sitten siihen, että stressiin kupsahtanut.

Mutta liikkeessä ollessamme, plekoa ostaessa kyselin, että sopiihan VARMASTI meidän altaaseen ja kerroin vesiarvot, myös lämmön. Myyjä sanoi, että "juu mulla itellä se on kiekkoaltaassa jossa lämpöä on 29, että eihän nuo plekot ihan hirveän tarkkoja lämmölle ole". Mun mielestä myyjän olis pitänyt mainita, että lämpö tuossa altaassa on 22 että alkakaa hiljalleen nostamaan sitä sitten karanteenauksessa.
Kuka ihme älyää liikkeen altaiden lämpöjä kysyä erikseen, jos myyjä ensin sanoo että kyllä 27-28 astetta on sopiva? Oletin tietenkin, että pleko on suunnilleen sen lämpöisessä vedessä liikkeessäkin!

Ja kuulemma oli ollut 2kk heillä siellä, miten lie sitten asia kun tosiaan oli hirmu pieni raasu.
Ja tummapuupleko on jotain 10cm jo nyt ja hyvin se tosiaan pärjäsi muutossa. Ei me sitä kohdeltu mitenkään erillä tavalla kuin leopardipiikkiäkään..
2 frettiä. <3
Okahiiri. <3
Koira. <3
Akvaario 60l + 400l <3
memma
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2151
Liittynyt: 21:11, 25.03.2004
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja memma »

toxic69 kirjoitti:Hän mittasi sen altaan lämmön, jossa pleko liikkeessä oli, ja se näytti 22 astetta. Sitten myyjä alkoi puhumaan siihen malliin, että pleko on suuttunut noin suuresta lämpötilan vaihdoksesta ja heittänyt veivinsä.
Lämpötilalla lienee ollut merkitystä plekon terveydentilalle, muttei niinkään siirrossa vaan siinä, että se on asunut pari kuukautta liian kylmässä vedessä. (Yleensäkin se veden lämpö kuljetuksessa vähän laskee ja sitten taas nousee kotiin päästyä. Nyt se luultavasti vain nousi kalalle paremmin sopiviin lukemiin, joskin aika nopeassa tahdissa. Asiakkaalla on toki lupa olettaa, että akvaarioliikkeessä tunnetaan kalojen vesivaatimukset riittävän hyvin. Ja että kaloja myös semmoisessa vedessä siellä säilytetään, ettei normaaliin veteen siirto olisi kalalle liian suuri koettelemus).

Useimmille trooppisille kaloillehan tuo 22 astetta on turhan kylmää, ja valtaosalle plekoista taitaa hyvä "kaikille sopiva" väliaikainen peruslämpö olla lähempänä 26 kuin 22 astetta. Jos altaassa ei ollut toimivaa lämmitintä, voidaan lisäksi pohtia miten paljon altaan lämpö tuosta 22 asteesta vielä laskee öisin, kun lamput eivät ole päällä. -Akvaarioliikkeissä kun "yö" tulee yleensä kaupan sulkemisaikaan.

Ovatkohan saaneet kalaa syömään siellä.. Tietenkin kuitenkin katsoit, ettei plekon maha ollut kuopalla? Plekoista on harmillisen hankalaa todeta terveydentilaa, kun tuppaavat näyttämään terveinä ja sairainakin viimeiseen asti ihan samoilta :o

Mutta kuitenkin, hyvä että sait edes jotain korvausta kalasta. Näitä juttuja vain joskus sattuu, ja yleensä syy jää epäselväksi tai on monen tekijän yhteisvaikutusta ryyditettynä vielä ripauksella huonoa tuuria :|
528 l: Corydoras sterbai, L-134, Liosomadoras oncinus, Platydoras costatus, Megalechis thoracata, Moenkhausia pittieri
125 l: Corydoras pygmaeus, Neocaridina davidi var. red, Poecilia wingei
120l: L. oncinus, P. wingei
Marimer
Member
Member
Viestit: 324
Liittynyt: 15:08, 23.08.2004

Viesti Kirjoittaja Marimer »

Olipa ikävä juttu. :(

Tuli mieleen selittämättömistä kuolemista mun nuorehko partis, joka löytyi eräänä aamuna kuolleena. Se oli lähellä etulasia pohjalla ilman mitään ulkoisia vammoja. Se oli siis vaan kupsahtanut siihen sijoilleen. Kaikki muut kalat voivat hyvin, eikä vesiarvoissakaan ollut mitään erikoista.
toxic69
Member
Member
Viestit: 322
Liittynyt: 11:18, 30.10.2006

Viesti Kirjoittaja toxic69 »

Plekon maha ei ollut kuopalla, tarkkaan kyylättiin sitä kyllä.
Tarkalleen ottaen n. 10min kerrallaan nokka kiinni lasissa tyyliin "katso kuinka hienosti se imuttaa tuota puuta..." :)

Siis mitään ulkoisia merkkejä ei ollut, ei yhtikä mitään.

Ja kumma homma etteivät liikkeessä huolehdi veden oikeasta lämpötilasta.. Ehkä altaassa oli jotain viileänkin veden kaloja, kun en nyt muista mitä siinä tarkalleen oli, mutta eihän niitä saisi laittaa samaan.

Mutta mennyttä mikä mennyttä, ikävä on pientä plekoa joka ehti olla vain 2pvä meillä. :(

Nyt ollaan tuon toisen kanssa oltu tosi tarkkana, kakkojakin kun pohjalta imuroin ja lisäsin uutta vettä niin mittasin tarkalleen lisättävän veden lämmön ja vedenparannusainettakin pistin tipalleen oikean määrän. Tuo kyllä näyttää edelleen normaalilta että tuskin heittää veiviään, mutta haluan nyt olla tosi tarkkana näiden kanssa.
Tummapuupleko olikin eri altaassa kuin leopardipiikki, toivottavasti tummapuulle ollut sitten oikeat lämmöt siellä liikkeessä..!

Ymmärrän kyllä, että liikkeessä on rajallinen määrä altaita ja kaloja pitäis saada esille todella montaa eri sorttia, mutta onko se nyt järkevää pistää trooppisia kaloja noin viileään veteen ilman, että sanoo ostajalle siitä mitään..?
Jos olisivat sanoneet, että lämpö on 22 niin olisin säätänyt sen täällä suunnilleen samoihin lukemiin ja alkanut pikkuhiljaa siitä nostamaan. Mutta ei niin ei..
2 frettiä. <3
Okahiiri. <3
Koira. <3
Akvaario 60l + 400l <3
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”