Ruokasoodan käyttö

Malawi- ja Tanganjika-akvaariot, kalat ym.

Valvoja: Moderaattorit

paul
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3302
Liittynyt: 12:39, 15.01.2005
Sukupuoli: N/A

Ruokasoodan käyttö

Viesti Kirjoittaja paul »

Ajattelin tästä tehdä keskustelun kun monet käyttää ruokasoodaa kovettamiseen.

Kävin eräässä akvaarioliikkeessö jossa on erittäin hyvä asiantuntemus. Siellä sanottiin, että ruokasooda ei oikeasti nosta kovuutta vaan se pelkästään huijaa testiä jolloin kovuus ei nouse vaikka testi näyttääkin toista.

Tätä mieltä on muutama harrastajakin.

Eli miten on asian laita?

Itse käytän NL-aqua:n suolaseosta joka toimii hyvin, mutta kiinostaa vaan tietää tuon asian laita.
Malawi - hietikko-biotoppi
4 x Scieanochromis fryeri iceberg
6 x Labidochromis caeruleus
sammari
Junior Member
Junior Member
Viestit: 145
Liittynyt: 22:23, 05.07.2005
Paikkakunta: Satakunta/Pirkanmaa

Viesti Kirjoittaja sammari »

Hyvin se sooda meillä toimii.
paul
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3302
Liittynyt: 12:39, 15.01.2005
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja paul »

sammari kirjoitti:Hyvin se sooda meillä toimii.
Perustelut, sillä jos se huijaa vaan testiä niin pelkällä testillähän sitä ei voi todentaa
Malawi - hietikko-biotoppi
4 x Scieanochromis fryeri iceberg
6 x Labidochromis caeruleus
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Ihmeen yleinen luulo on että ruokasooda kovettaisi vettä. Tosiasiassa vain alkaliteetti kasvaa, eli KH arvo. "Karbonaattikovuudella" ei ole tekemistä kovuuden kanssa (GH, general hardness)

No vaikka olisi rinnastettu KH 'kovuuksiin', kuulostaa tämä Ruoholahden jutuilta. :mrgreen:
jahonen
Junior Member
Junior Member
Viestit: 134
Liittynyt: 23:07, 11.07.2006
Paikkakunta: Nurmijärvi/Klaukkala

Viesti Kirjoittaja jahonen »

Mä luotan tuohon järveen:
http://aquahoito.info/suomi/akvaario/ko ... p#karbonat

Kipsi nostaa kokonaiskovuutta ja natriumkarbonaatti (ruokasooda) karbonaattikovuutta.

Kumpaa kovuutta se sun akvaariokauppias tarkoitti?

Sen verran huonosti tajuan tuota kemiaa, että järven ohjeen 6 paino-osaa natriumvetykarbonaattia ja 1 pino-osa natriumkarbonaattia menee multa ohi enkä haluaisi tappaa fisuja. Oi miksi näissä ohjeissa ei voi lukea sitä tavallista suomenkielistä nimeä aineille? Käytin kuitenkin luovasti googlea:

natriumvetykarbonaatti=natriumbikarbonaatti=ruokasooda.
Natriumkarbonaatti taas on soodaa.

Eli yritetään kansantajuistaa järven ohje karbonaattikovuuden nostamiseksi (vastuu on lukijalla): Sekoita ruokasoodaa ja soodaa painojen suhteessa 6:1 (eli vaikka 60g ruokasoodaa + 10 g soodaa). Viisaammat korjatkaa jos meni pieleen.

Ja juu, niin meilläkin käytetään NL-aquan seosta, niin ei tarvi läträtä mömmöjen kanssa itse. Tuolla seoksella Nurmijärven kunnan vesijohtovedestä tulee melkein täydellisesti Malawiin sopivaa (ph 8-8.2, KH 10, GH 7-8)

T:Jarkko
riksu70
Senior Member
Senior Member
Viestit: 725
Liittynyt: 15:52, 17.09.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Heinola

Viesti Kirjoittaja riksu70 »

Minunkin affenet voi hyvin ruokasoodalla "kovetetussa" vedessä käytin aluksi kyllä oikeaa malawisuolaa mutta täällä päin Suomea sitä ei saa pitää aina tilata, joten rupesin käyttää soodaa.Yksikään affen ei ole kuollut ja voivat hyvin jopa jälkikasvuakin "hongit" saanut.
paul
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3302
Liittynyt: 12:39, 15.01.2005
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja paul »

riksu70 kirjoitti:Minunkin affenet voi hyvin ruokasoodalla "kovetetussa" vedessä käytin aluksi kyllä oikeaa malawisuolaa mutta täällä päin Suomea sitä ei saa pitää aina tilata, joten rupesin käyttää soodaa.Yksikään affen ei ole kuollut ja voivat hyvin jopa jälkikasvuakin "hongit" saanut.
Malawit ovat sitkeitä ja valitettavasti tiedän monta ihmistä jotka pitävät malaweja vesijohtovedessä ja ne lisääntyvät.
Malawi - hietikko-biotoppi
4 x Scieanochromis fryeri iceberg
6 x Labidochromis caeruleus
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Mitäs tämmöinen nyt on. Täällä AW:ssa kun on saanut monesti lukea kuinka Helsingin vesijohtovesi ei todellakaan poikkea pahasti Malawin vedestä. "Vain ruokasoodaa veteen" ja niin edelleen... kommentit ja tietämys niitten takana on tarkistettavissa juurikin aiemmista "tavallisen veden Malawi" keskusteluista.

http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=34407
Tytti
Senior Member
Senior Member
Viestit: 595
Liittynyt: 18:34, 28.12.2003
Paikkakunta: Nummela - HAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tytti »

paul kirjoitti:
riksu70 kirjoitti:Minunkin affenet voi hyvin ruokasoodalla "kovetetussa" vedessä käytin aluksi kyllä oikeaa malawisuolaa mutta täällä päin Suomea sitä ei saa pitää aina tilata, joten rupesin käyttää soodaa.Yksikään affen ei ole kuollut ja voivat hyvin jopa jälkikasvuakin "hongit" saanut.
Malawit ovat sitkeitä ja valitettavasti tiedän monta ihmistä jotka pitävät malaweja vesijohtovedessä ja ne lisääntyvät.
Monesti todettu asia, että lisääntyminen ei aina ole merkki viihtymisestä. Joskus tietysti on.
Ville K.
Senior Member
Senior Member
Viestit: 731
Liittynyt: 17:12, 30.01.2002
Akvaarioseurat: TAS ry, HAS ry ja Ciklidistit ry
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Ville K. »

paul kirjoitti:Kävin eräässä akvaarioliikkeessö jossa on erittäin hyvä asiantuntemus. Siellä sanottiin, että ruokasooda ei oikeasti nosta kovuutta vaan se pelkästään huijaa testiä jolloin kovuus ei nouse vaikka testi näyttääkin toista.
Veden kovuuden aiheuttavat toisen ryhmän alkuaineet. Ruokasoodassa on kationina natrium, joten se ei voikaan vaikuttaa veden kovuuteen millään tavalla. Jos vesitesti indikoi, että veden kovuus nousee ruokasoodaa lisättäessä, kyseinen vesitesti on viallinen. Ruokasoodan lisäyksen vaikutus voidaan todentaa mittaamalla veden alkaliniteetti (KH), johon ruokasoodan lisääminen sen sijaan vaikuttaa.

Ko. akvaarioliike on siis aivan oikeassa mainitessaan, ettei ruokasooda vaikuta veden kovuuteen.
111na kirjoitti:Tosiasiassa vain alkaliteetti kasvaa, eli KH arvo.


Itse olen sitä mieltä, että alkaliteetilla tarkoitetaan emäksisyyttä ja alkaliniteetilla kykyä puskuroida pH-arvon muutoksia happoja vastaan.
Ville Kivisalmi
email: ville.kivisalmi@aseptolog.fi
internet: http://www.aseptolog.fi
paul
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3302
Liittynyt: 12:39, 15.01.2005
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja paul »

Hyvä, että tuli selvyys :)

Ajattelin vain saada asian oikean laidan selville kun täällä usein kehotetaan kovettamaan vettä ruokasoodalla. Asia tuli esille kun viime syksynä aloin laittamaan malawia pystyyn ja kävin asiasta kysymässä Akvaariokeskuksessa ja he sanoivat sen ruokasoodan lisäämisen olevan ihan turhan kanssa ja selittivät asian laidan.
Malawi - hietikko-biotoppi
4 x Scieanochromis fryeri iceberg
6 x Labidochromis caeruleus
ninuska
Member
Member
Viestit: 466
Liittynyt: 19:50, 10.08.2004
Akvaarioseurat: Ciklidistit
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hausjärvi

Viesti Kirjoittaja ninuska »

Veden kovettamiseen tarvitaan kahden arvoisia ioneja, esim kipsistä tulee Ca2+, magnesiumsulfaatista Mg2+ jne. Kuten edellä mainittiin, ruokasoodalla nousee pH ja KH, kokonaiskovuuteen sillä ei pysty vaikuttamaan.

On nämä saksalaiset kovuusasteikot vaan jänniä 8-) . Virallisten tahojen mukaan kun moiset asteikot on hanurista, pitäisi käyttää IUPACin mukaisia yksiköitä. Ja käytännössä kuitenkin tietyissä yhteyksissä on käytössä juuri nämä "oudot" yksiköt, tässä tapauksessa ilmeisesti siksi kun saksalaiset ainakin luulevat olevansa akvaarioharrastuksen kärkimaa :mrgreen:
Jyrkiboy
Kivenpyörittäjä
Kivenpyörittäjä
Viestit: 1645
Liittynyt: 21:17, 04.05.2003
Akvaarioseurat: SMAS, FOMA #11
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turtola - Tornionlaakson Helmi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jyrkiboy »

Alkaliniteetin virallinen SI-järjestelmän mukainen yksikkö on meq/l .

Muutenkin tuo "karbonaattikovuudesta" puhuminen aiheuttaa vain sekaannuksia, mikä oli taas todistettava... [;)]
Vettä tällä hetkellä vain vasemmassa polvessa...
riksu70
Senior Member
Senior Member
Viestit: 725
Liittynyt: 15:52, 17.09.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Heinola

Viesti Kirjoittaja riksu70 »

Sit mie olen ymmärtänyt väärin kun tosi monet käyttää soodaa.Eli tilaampa huomenna heti NL-Aquasta uuden satsin suolaa ja otan kasikin samantien.
jahonen
Junior Member
Junior Member
Viestit: 134
Liittynyt: 23:07, 11.07.2006
Paikkakunta: Nurmijärvi/Klaukkala

Viesti Kirjoittaja jahonen »

Ehkä suurin ongelma tässä koko hässäkässä on se, että ihmiset, jotka oikeasti ymmärtävät kemian päälle jotain, puhuvat ihan tavalliselle pulliaiselle käsittättömillä termeillä, jolloin pulliainen tekee vääriä johtopäätöksiä silkkaa hämmentyneisyyttään.

Miten tavallisen pulliaisen pitäisi erottaa toisistaan GH, KH, alkaliniteetti, alkaliteetti, kaliumkarbonaatti natriumvetykarbonaatti, natriumbikarbonaatti, ruokasooda, sooda, kalkki, kipsi, magnesiukarbonaatti, natriumkarbonaatti jnejne? Vähempikin karkottaa kiljupulloja, lannoitepalloja ja turveuutetta läträävät akvaristit helppohoitosista malaweista pois.

Miksei kansantermejä käyttämällä voisi tehdä hyvinkin yksinkertaista selitystä kaikelle kansalle? Tuo kemiallisilla termeillä "hifistely" vain tekee tästä hommasta vaikeamman oloista (ja pelottavampaa) kuin se onkaan. Uskoisin monien epäröivien harrastajien tarttuvan härkää sarvista, jos vaikka Järven (tai kenen tahansa) sivulla olisi kansantajuinen painos ensin ja sitten vaikka se tieteellisen eksakti painos lisätietoja haluaville.

Mitkä näistä lukuisista vesiarvoista on oikeasti tärkeitä ja vielä vaikka tärkeysjärjestys? Esimerkiksi mitä haittaa fisulle on, jos KH (vai onko alkaliniteetti nyt kosher tälle?) onkin vaikka liian alhaalla tai liian ylhäällä?

Ai niin, vaikka se alkaliniteetti onkin ehkä oikeampi terminä, sen käyttö vain sekoittaa tavallista harrastajaa, kun kaikki vesitestit puhuu GH (kokonaiskovuus) ja KH (karbonaattikovuus) arvoista. Sitten joku kun vielä puhuu pelkästä kovuudesta, niin kyllähän siinä ihminen sekoaa että kumpaa se nyt taas tarkoittikaan.

T:Jarkko
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja rain- »

Täytyy sanoa, että onnistuit kyllä tekemään yksinkertaisista asioista monimutkaisen näköisiä tuossa kirjoituksessasi. :D

Ruokasooda on jo kansantermi, sen helpommaksi tuskin asia voi mennä. Ja Googlen avulla löytää, että ruokasooda on natriumbikarbonaattia (tai natriumvetykarbonaattia). Kipsi-sanalla löytyy Googlesta tieto, että se on kalsiumsulfaattia (kalsiumsulfaattidihydraatti). Sooda-sanan Googleen laittaessa saa selville, että se on natriumkarbonaattia. Ja sama onnistuu myös toisinpäin. Mielestäni ihan jokainen meistä on kykeneväinen selvittämään nuo asiat. Koska minäkin siihen pystyn, niin ihan varmasti muutkin. Monimutkaista siitä toki saa jos tahtoo.

Paras on puhua asioista niitten oikeilla nimillä, niin vaaraa sekaantumiseen ei ole. Kuten esimerkiksi jos puhutaan kovuudesta, niin kerrotaan sitten samalla että mitä tarkoitetaan. Ja eivät nuo nyt pelkästään malaweihin liity, kyllä vesiarvojen säätäminen sopivaksi on ihan peruskamaa ja siitä löytyy roppakaupalla tietoa niin netistä kuin kirjoista.
Jyrkiboy
Kivenpyörittäjä
Kivenpyörittäjä
Viestit: 1645
Liittynyt: 21:17, 04.05.2003
Akvaarioseurat: SMAS, FOMA #11
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turtola - Tornionlaakson Helmi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jyrkiboy »

Mikä se muuten on tuo väittämä, että malawivesi olisi kovaa? Se mitään kovaa ole, kokonaiskovuus eli GH on 3-5 järvessä.

Monen paikkakunnan hanavesi käy ihan sellaisenaan malaweille, ehkä hieman ruokasoodaa, jotta pH pysyy kasin päällä.

Ruokasooda ei edelleenkään nosta kovuutta vaan alkaliniteettiä (KH) ja pH:ta.

Pyrkimys on siis saada pH hiukka päälle kasin ja sähkönjohtavuus vaille kolmeensataan uS:siin. Sähkönjohtavuuden mittaaminen ei ole välttämätöntä.
Vettä tällä hetkellä vain vasemmassa polvessa...
Juissi

Viesti Kirjoittaja Juissi »

Joo täälläkin Helsingin Lauttasaaressa näyttää riittävän lähestulkoon pelkän ruokasoodan lisääminen ihan mukavan malawiveden aikaansaamiseksi.

NL-Aquan seoksesta minulla ei ole kokemusta mutta joskus käytin jotain ulkolaista seosta (en nyt enää muista merkkiä) ja se teki vedestä aivan liian suolaista (sähkönjohtavuus nousi liikaa) eikä muutenkaan arvot menneet ihan kohdalleen. Eli kannattaa mittailla alussa kunnolla riippumatta siitä mitä mömmöjä veteensä sekoittelee. Ja kun sopiva annostelu on löytynyt niin sitten vain jatkaa sillä meiningillä ajasta ikuisuuteen. Ehkä joskus silloin tällöin tarkistusmittaukset parin kuukauden välein tai aina kun altaan hoidossa joku asia muuttuu merkittävästi.

-Juissi
VilleJ
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4745
Liittynyt: 19:55, 17.02.2002
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja VilleJ »

Jotta asia olisi mahdollisimman selkeä, niin pitäydytään jatkossakin sanoissa

kokonaiskovuus (yleisesti kovuus, GH)
karbonaattikovuus (KH)

Luulenpa, että akvaarioliikkeessä on nyt ajateltu kokonaiskovuutta, kun asiakas kertoi nostavansa kovuutta ruokasoodalla eikä ajateltu sitä, että tarkoitettiin karbonaattikovuuden nostoa - mitä lie asiakas sitten tarkoittanut kovuuden nostolla itse.

Henk.kohtaisesti minusta puhe alkaliniteetista yms. sotkee vain lukijaa. Sillä lopulta tarkoitetaan kuitenkin karbonaattikovuutta eli yleisemmin KH:ta. Alkaliniteetti puolestaan on laajempi määritelmä kuin vain karbonaattikovuus. Jos siis puhutaan alkaliniteetista, msilloin ei vain tarkoiteta veden karbonaattikovuutta vaan mukaan astuu muutkin emäkset. Alkaniliteetin mittayksikkönä ei myöskään siten käytetä dKH:ta.

Alkaliniteetti ei siis ole synonyymi karbonaattikovuudelle. Ja ruokasooda nostaa karbonaattikovuutta (KH), mutta ei kokonaiskovuutta (GH). Huomaa myös, että ruokasooda (natrium-vety/bi-karbonaatti) ja sooda ei ole sama asia!

Kokonaiskovuustestin ei myöskään pitäisi reagoida ruokasoodalisäykseen, koska veteen ei vapaudu kokonaiskovuutta nostavia ioneja. Jos testi reagoi ruokasoodalisäykseen, testillä voi heittää vesilintua.
paul
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3302
Liittynyt: 12:39, 15.01.2005
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja paul »

Tosiaan se mitä sanottiin jo yllämainitussa liikkeessä niin oli suunnilleen näin:
"Ruokasoodasta ei ole mitään hyötyä kun tehdään vesijohtovedestä malawi-vettä. Se vääristää testejä, mutta todellisuudessa se ei muuta mitään, sillä vaikka testit näyttää sen nostavan karbonaatti kovuuttaa se todellisuudessa ei tee sitä. Jotta vedestä saadaan sopivaa malaweille on vettä myös kovetettava."

En tiedä oliko pieni lehmä myös ojassa kun tämän jälkeen annettiin JBL:n malawi-suola käteen josta kohteliaasti kieltäydyin. Kuitenkin ko liikkeen tietämykseen luotan kovasti ja olen siellä asioinut ja tulen vieläkin asioimaan, mutta ihmettelin vain kun täällä mainostetaan sitä ruokasoodaa ja liikkeessä sen sanottiin olevan oikeastaan turhaa.
Malawi - hietikko-biotoppi
4 x Scieanochromis fryeri iceberg
6 x Labidochromis caeruleus
VilleJ
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4745
Liittynyt: 19:55, 17.02.2002
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja VilleJ »

JBL:n sivuilla ei mainita, mitä tuo Aquadur malawi/tanganyiga -suolaseos sisältää, mutta on jonkinlainen kompromissisuola, koska vesi näissä järvissä on kovin erilaista.

Tuo tieto ruokasoodan vaikutuksesta veteen on kyllä väärä. Jos se ei vaikuta veden karbonaattipitoisuuteen, niin mihin ne karbonaatit katoavat?
paul
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3302
Liittynyt: 12:39, 15.01.2005
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja paul »

VilleJ kirjoitti:JBL:n sivuilla ei mainita, mitä tuo Aquadur malawi/tanganyiga -suolaseos sisältää, mutta on jonkinlainen kompromissisuola, koska vesi näissä järvissä on kovin erilaista.

Tuo tieto ruokasoodan vaikutuksesta veteen on kyllä väärä. Jos se ei vaikuta veden karbonaattipitoisuuteen, niin mihin ne karbonaatit katoavat?
Kyseinen suola nostaa kokonaiskovuutta ja sieltä saatiin viitearvoiksi malawiin
KH 6-8
GH 6-15

Me saatiin kyseista suolaa allaskauppojen yhteydessä ja ollaan käytetty Tanganjika altaassa. Malawi-altaassa käytetään NL-aquan -suolaseosta.
Malawi - hietikko-biotoppi
4 x Scieanochromis fryeri iceberg
6 x Labidochromis caeruleus
ninuska
Member
Member
Viestit: 466
Liittynyt: 19:50, 10.08.2004
Akvaarioseurat: Ciklidistit
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hausjärvi

Viesti Kirjoittaja ninuska »

VilleJ kirjoitti:JBL:n sivuilla ei mainita, mitä tuo Aquadur malawi/tanganyiga -suolaseos sisältää, mutta on jonkinlainen kompromissisuola, koska vesi näissä järvissä on kovin erilaista.

Tuo tieto ruokasoodan vaikutuksesta veteen on kyllä väärä. Jos se ei vaikuta veden karbonaattipitoisuuteen, niin mihin ne karbonaatit katoavat?
Olisikin kiva tietää miksi valmistajat eivät kerro tuotteensa valmistusaineita. Lienee suuri liikesalaisuus kaupallisten suolojen koostumus. Jos olisin nyt työelämässä mukana, niin saattaisin vaikka huvikseni koittaa selvittää mutta mitä nuo suolaseokset sisältävät, mutta kotiäidillä on labravälineet tavoittamattomissa.

Yritin muuten ostaa kemikaalitukulta suoraan raaka-aineita valmistaakseni itse tanganjikasuolani. Eivät myyneet minulle, eivätkä akvaarioseuralle, jonka nimissä ostoksia olin tekemässä. Sittenpähän tietäisi mitä pyttyynsä tunkee, kun sekoittaisi suolat itse. Valitettavasti se ei ole mahdollista, apteekkikaan kun ei myy kaikkia tarvittavia komponentteja. NL-Aquan tanganjikasuola on nyt käytössä ja olen tyytyväinen tuotteeseen. Lähinnä kapinoin noita isojen kansainvälisten yritysten tuotteita vastaan.

Niin ja jos kerran natriumbikarbonaatti ei nosta karbonaattipitoisuutta, vaikka testit niin näyttää, niin liikkeen myymät testit on susia :mrgreen: . Saisi kauppiaat opetella edes sen verran vesikemiaa, etteivät puhuisi potaskaa.
VilleJ
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4745
Liittynyt: 19:55, 17.02.2002
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja VilleJ »

ninuska kirjoitti:Olisikin kiva tietää miksi valmistajat eivät kerro tuotteensa valmistusaineita. Lienee suuri liikesalaisuus kaupallisten suolojen koostumus.
Liekö salaisuus siinä, että myydään ruokasoodaa ja kipsiä kalliilla :mrgreen: Se on "turvallisempaa" ostaa se akvaariomerkin alla kuin annostella ruokasoodapurkista tai kipsipussista..
Yritin muuten ostaa kemikaalitukulta suoraan raaka-aineita valmistaakseni itse tanganjikasuolani. Eivät myyneet minulle, eivätkä akvaarioseuralle, jonka nimissä ostoksia olin tekemässä.
Kyllä myyvät seuralle. Vaihda tukkua. Hmm.. Onhan se seura ihan rekisteröity yhdistys?
ninuska
Member
Member
Viestit: 466
Liittynyt: 19:50, 10.08.2004
Akvaarioseurat: Ciklidistit
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hausjärvi

Viesti Kirjoittaja ninuska »

VilleJ kirjoitti:
ninuska kirjoitti:Olisikin kiva tietää miksi valmistajat eivät kerro tuotteensa valmistusaineita. Lienee suuri liikesalaisuus kaupallisten suolojen koostumus.
Liekö salaisuus siinä, että myydään ruokasoodaa ja kipsiä kalliilla :mrgreen: Se on "turvallisempaa" ostaa se akvaariomerkin alla kuin annostella ruokasoodapurkista tai kipsipussista..
Yritin muuten ostaa kemikaalitukulta suoraan raaka-aineita valmistaakseni itse tanganjikasuolani. Eivät myyneet minulle, eivätkä akvaarioseuralle, jonka nimissä ostoksia olin tekemässä.
Kyllä myyvät seuralle. Vaihda tukkua. Hmm.. Onhan se seura ihan rekisteröity yhdistys?
WVR (vai VWR en jaksa muistaa, entinen KeboLab kuitenkin) ei myynyt Lieksan akvaarioseura ry:lle vaikka kaikki mahdolliset tiedot ja numerot ilmoitin. Tamrolta en olekaan kysynyt, pitäisi koittaa sieltä. Enkä YA:lta ole koittanut, hyydyin kun Kebo pisti kapuloita rattisiin.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Malawi ja Tanganjika”