Tupsulevän poisto

Kasvien hoito, ongelmat ja sisustus.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Piranha
Starting Member
Starting Member
Viestit: 8
Liittynyt: 09:05, 06.03.2006
Paikkakunta: Rymättylä

Tupsulevän poisto

Viesti Kirjoittaja Piranha »

Olen koittanut poistaa tupsulevää/punalevää joka konstilla tuloksetta.
Nyt ajattelin kun alkaa kesäloma ja on aikaa lutrata altaan kanssa, että siirrän kalat toiseen pienempään sijaisaltaaseen ja osa säästettävistä kasveista (jotka olen leikannut niin pieniksi että ei ole levää)kolmanteen altaaseen johon laitan vaikka levän poisto aineita. Juurakot/hiekan ajattelin pestä todella hyvin (ehkä laitan uudet hiekat) altaan ajattelin pestä hyvin.Kysymys kuuluukin että millä kannattaisi pestä allas ja onko muita hyviä konsteja ,vai onko tämä turha työ. Olen joskus saanut kaverin lahjoittamista kasveista tämän levä ongelman. Mielelläni olisin laittanut jotain tabuja altaaseen ja poistanut levän , mutta kun allas on 720l niin tulee kalliiksi heittää lääkkeitä jotka välttämättä ei auta.
Höpötys
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1008
Liittynyt: 15:47, 23.07.2005
Paikkakunta: vsa

Viesti Kirjoittaja Höpötys »

Heips!

Tupsulevän/punalevän viihtyvyyttä lisää hapekas voimakkaasti virtaava vesi, vähäinen hiilidioksidin määrä sekä emäksinen vesi. Eli noita muuttamalla pitäisi punalevien kadota. Lisäksi leväbarbit syövät noita ja niitähän mahtuisi mukavasti 720L altaaseen.

Toisalta et kertonut kalastoa, vesiarvoja, hoitorutiineja, mahollisia lisättäviä aineita, kasvistoa (kuva auttaa kummasti kasviston määrän/laadun kertomiseen) tai tekniikkaa, joten on hiukan hankalaa antaa neuvoja. Enhän voi sanoa että laske pH alle 7 ja vähennä virtausta, kun en tiedä kalastoa, voihan sulla olla vaikka emäksisessä vedessä viihtyviä kaloja tai vaikka malawi-allas.

Joka tapauksessa altaan tyhjentäminen ja peseminen kokonaan on aika turhaa, jos sen jälkeenkin olosuhteet ovat otolliset punaleville. Siispä suosittelen mieluummin poistamaan kaiken punalevän minkä pois saat (laseista lähtee vanhalla pankkikortilla kaapimalla aika hyvin, kivet ja kannot voit nostaa viikoksi kuivumaan, jonka jälkeen juuriharjalla kuolleet levät lähtevät oikein hyvin, poista myös kaikki kasvien osta, joissa levää on), sen jälkeen muuta olosuhteita tarpeen mukaan (mahdollisuuksien rajoissa) siten, että punalevät eivät viihdy. Lisäksi voit lisätä 6 leväbarbia ehkäisemään uutta kasvustoa (mikäli sopivat purukkaan!).
harrykaa
Junior Member
Junior Member
Viestit: 249
Liittynyt: 11:31, 17.03.2006
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja harrykaa »

Niin tuo mekaaninen puhdistus on toimiva neuvo. Sen sijaan se pahin turkkilevä (Audouinella), joka on väriltään tummanvihreä (nuorena vaaleanvihreä) joskus ruskeanmusta, ei ole pahoillaan happamassakaan vedessä. Korkeasta nitraattipitoisuudesta (30 ppm) se kyllä pitää.

Joissakin tapauksissa nestemäinen orgaaninen hiililannoitus (Sechem Flourish excel) tappaa turkkilevän.

t. Harry
Thompson
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1081
Liittynyt: 07:19, 09.06.2004
Akvaarioseurat: TAS, Ciklidistit
Paikkakunta: Lempäälä

Viesti Kirjoittaja Thompson »

Ja turkkilevää oli missä? Ilmeisesti kuitenkin tupsulevästä oli puhe kun kerran Audouinellasta puhut?
wantukka
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1473
Liittynyt: 17:43, 21.04.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Mikkeli

Viesti Kirjoittaja wantukka »

Itse sain poisteetua levän altaastani tyhjentämällä altaan kokonaan, pesemällä lasit sienellä ja vedellä, vaihtamalla hiekat (hiekan halusinkin vaihtaa hienompaan), uusimalla kasvit ja pesemällä kannot juuriharjalla ja vedellä. Joidenkin harrastajien mielestä on ihan turhaa uusia akvaario, mutta minulla se auttoi.
Tuosta suursiivouksesta on nyt noin 2kk ja levää ei altaassa ole, kuin ihan hyppysellinen. PMDD käytönkin uskalsin aloittaa pari viikkoa sitten.
Tuon altaan kanssa tuskailin melkein vuoden levän kanssa, kunnes meni totaalisesti hermot ja tyhjensin sen vapaapäivänä.
If you focus on what you've left behind, you'll never be able to see what lies ahead
harrykaa
Junior Member
Junior Member
Viestit: 249
Liittynyt: 11:31, 17.03.2006
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja harrykaa »

Thompson kirjoitti:Ja turkkilevää oli missä? Ilmeisesti kuitenkin tupsulevästä oli puhe kun kerran Audouinellasta puhut?
Joo aivan, menee nämä suomalaiset nimet vahingossa sekaisin. Siis tupsulevä on se yleensä mustavihreä ja noin 1 cm pitkäksi kasvava erittäin tiukasti juurillaan alustaan kiinnittyvä punalevä (Audouinella).

Turkkilevä (Oedogonium) taas kuuluu viherleviin ja on väriltään vaaleahkon vihreä, ja kasvaa nopeasti muodostaen tasaisen maton esim. kasvin lehtien päälle.

t. Harry
joannak
Starting Member
Starting Member
Viestit: 20
Liittynyt: 12:11, 17.08.2006
Paikkakunta: päijät-häme

Viesti Kirjoittaja joannak »

Onko kukaan kokeillut poistaa tuota punalevää pimentämällä akvaarion täysin? Meillä tuo (ilmeisesti punalevä) nyt ongelmana, tänään tein osittaisen vedenvaihdon, putsasin suodattimen ja laitoin tumman hupun akvaarion päälle. Vuorokauden ajattelin antaa olla, niin jospa kasvit ei niin kauheasti kärsisi. Onkohan tuosta mitään apua, etten turhaan pidä kasveja ja kaloja pimennossa?
viivis
Senior Member
Senior Member
Viestit: 774
Liittynyt: 12:04, 16.08.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Sipoo

Viesti Kirjoittaja viivis »

Näyttää siltä, että olen itse pääsemässä pikku hiljaa eroon tuosta riesasta. ( Eli vihreänmustia tupsukoita, sitkeässä kuin tauti )
Tuolta lueskelin hyviä ohjeita juuri tuossa joku aika sitten. Ilmeisesti puolivahingossa tullut tehtyä oikein - ollut allas heitteillä, enkä ole niin ( lue liian ) ahkerasti jaksanut vaihtaa vettä. Myönnän, että liian usein on aiemmin vaihdettu, mutta nyt kasvitkin voi paremmin.
Suomalainenhan ei usko ennen kuin kokeilee.

Mutta miten on tuo yksi kanto. Kuoleeko tupsulevä pikkuhiljaa pois, vai pitäisikö siitä raapia ne irti? On osittain sammaleen alle jäänyt, enkä kyllä tuota kantoa viitsisi en sitten millään kuivattaa tms.
Onnelliset ihmiset ovat odottaneet elämältä vähemmän. -Brana Crncevic-
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kasvit ja sisustus”