Mitä tapahtuu suodattimessa?

Valaisimet, suodattimet, lämmittimet ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
sttl
Senior Member
Senior Member
Viestit: 556
Liittynyt: 19:12, 28.08.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Mitä tapahtuu suodattimessa?

Viesti Kirjoittaja sttl »

Kun joskus olen ottanut ulkosuodattimen töpselin irti seinästä yöksi,kun kuulunut räminä pyörässä.yleensä johtunut siitä että kotilo,tai jokin kivi joutunut sinne,eikä sitä saa pois kuin purkaamalla suodattimen. Yleensä olen sitten seuraavana päivänä siivonnutkin altaan.

Mutta jo yön aikana suodatin materiaalit alkaneet haista,aamulla voi haistaa,jopa akvaariosta sen,jos haista letkuja jotka laskevat vettä altaaseen. Mitä myrkkyjä siellä alkaa kehittymään kun suodatin sammuu? ja miksi niitä ei kehity vaikka suodatin on päällä. Tätä olen tehnyt jotain 3 kertaa. Siis sammuttanut suodattimen ja miten voisi estää että ratas ei alkaisi rämistä,ettei sinne joutuisi aina jotain,sisäänaukossa on kyllä semmoinen siivilämikä lie,mutta otan sen välillä pois,koska muuten ei tunnu imevän roskia kunnolla.

Tai ne raot siinä tuntuvat liian kapeilta,eikä jaksaisi sitä koko ajan olla harjaamassa. Tai sinne sisäpinnalle tulee jotain ruskeabakteerui mönjää välillä,etenkin jos ruokin kaloja tavallista runsaammin.
Jorg
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1417
Liittynyt: 21:36, 21.02.2006
Akvaarioseurat: SMAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Jorg »

Käsittääkseni jo puolituntia/tunti riittää pilaamaan bakteerit suodattimessa. Ne kun eivät saa happea suodattimen ollessa sammuksissa.
Mandinka
Member
Member
Viestit: 492
Liittynyt: 15:34, 24.11.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kauniainen

Viesti Kirjoittaja Mandinka »

Älä hyvänen aika sammuta sitä suodatinta kuin silloin, kun vaihdat vettä! 8O Kuten edellä sanottiin, koko bakteerikanta kuolee, se mikä sen akvaarion tasapainon pitää pystyssä.

edit: ja sitä räminää pitää varmaan kaikki suodattimet kun ne käynnistää, ei siellä mitään kiviä ole. Se räminä loppuu kun se suodatin pääsee vauhtiin.
"Mä luin jostain..."
hx
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1294
Liittynyt: 10:55, 26.11.2004
Paikkakunta: espoo

Viesti Kirjoittaja hx »

Vissiin tarkemmin sanottuna siinä käy niin, että aerobinen bakteeristo kuolee hapenpuutteeseen ja anaerobinen mädättäjäbakusto valtaa koko suodattimen. Siitä siis haju.

Anaerobisten bakteereiden toiminnasta saattaa muodostua huomattavan myrkyllisiä yhdisteitä, jotka akvaarioon päästyään tekevät pahaa jälkeä eläville.

Suodatinta ei koskaan sammuteta pidemmäksi aikaa ilman, että se myös pestään.
-Gone fishing-
lehtis
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1560
Liittynyt: 16:35, 04.01.2005

Viesti Kirjoittaja lehtis »

Haju johtuu siitä, kun bakteerit alkavat kuolemaan. Suodatin kannattaa pitä aina päällä. Jos kuitenkin suodatin on ollut pois päältä pitkään, kannattaa suodattimen massat pestä ennen käynnistämistä kylmällä vedellä. Jos suodattimen käynnistää pitkän poissa olon jälkeen pääsee akvaarioon paljon suodattimen myrkyllistä, kuollutta bakteeri kasvustoa.
Jakulaari
Senior Member
Senior Member
Viestit: 761
Liittynyt: 22:27, 23.03.2006

Viesti Kirjoittaja Jakulaari »

Ainakin haju johtuu luultavasti siitä että suuriosa suodattimessa elävistä bakteerit jotka puhdistavat akvaarion vettä nitriitistä ym. ovat saattaneet kuolla hapen puutteeseen yön aikana. :| Tämä taas huonontaa vastaavasti akvan veden laatua koska vedessä olevat haitalliset yhdisteet eivät hajoa suodatuksessa. Suodattimen kytkeminen pois päältä ei siis ole kovin kannattavaa paitsi sen puhdistuksen yhteydessä. Tuohon ritilä asiaan on vaikea mennä sanomaan näkemättä laitetta. Ensimmäinen ajatus räminän ehkäisyyn on että voisit yritää suotimesi puhdistusta useammin, ei kuitenkaan mitään perusteellista jynssäystä joka viikko vaan varovainen huuhtelu akvan lämpöisellä vedellä jottei suodattimen bakteeristo tuhoudu.
Viisaammat voi varmaan kertoa suotimen verkko osista jotain.. :)
sttl
Senior Member
Senior Member
Viestit: 556
Liittynyt: 19:12, 28.08.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja sttl »

"sitä räminää pitää varmaan kaikki suodattimet kun ne käynnistää, ei siellä mitään kiviä ole. Se räminä loppuu kun se suodatin pääsee vauhtiin."

et oikein käsittänyt.. siis kun suodattimen on putsannut,käynnistänyt toimii kyllä ihan hyvin ja hiljaisesti mutta joskus voi yhtäkkiä alkaa kuuluua sitä pärinää kun joku menee ratasta vasten. siis tätä pärinää ei kuuluu jatkuvasti.. :roll:

"uohon ritilä asiaan on vaikea mennä sanomaan näkemättä laitetta. "

siis ihan tavallinen eheim professional ulkosuodatin en vaa muista sen osan nimeä..vihreä letku imujuttu mistä menee vesisisään,se ritilä,siilaus systeemi...ei aivot oikein nyt muista mikä sen osan nimi on..


"Ensimmäinen ajatus räminän ehkäisyyn on että voisit yritää suotimesi puhdistusta useammin, ei kuitenkaan mitään perusteellista jynssäystä joka viikko vaan varovainen huuhtelu akvan lämpöisellä vedellä jottei suodattimen bakteeristo tuhoudu. :roll: "

putsaan ulkosuodattimen joka viikko,harjaan vain silloin sen sisältä,kun siellä näkyy jotain bakteerimuodostusta en muuten.
memma
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2151
Liittynyt: 21:11, 25.03.2004
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja memma »

sttl kirjoitti:putsaan ulkosuodattimen joka viikko,harjaan vain silloin sen sisältä,kun siellä näkyy jotain bakteerimuodostusta en muuten.
Miksi ihmeessä puhdistat ulkosuodattimen joka viikko? Meillä sinne kurkistetaan 3-6 kuukauden välein, jotta bakteereilla olisi mahdollisimman tasaiset olosuhteet.. Jos tarvitset roskankerääjää, jota saa puhdistella joka viikko, niin hanki ihmeessä lisäksi sisäsuodatin jota voi jynssätä sitten mielin määrin :roll: Älä ota ulkosuodattimesta sitä imuputken ritilää pois, johan sinne suodattimeen imeytyy kaikennäköistä, kotiloista ja kaloista puhumattakaan. Esim. kierteissarvikotilo on aika kovakuorinen eikä tee suodattimelle mitenkään hyvää päästessään roottorikammioon.
528 l: Corydoras sterbai, L-134, Liosomadoras oncinus, Platydoras costatus, Megalechis thoracata, Moenkhausia pittieri
125 l: Corydoras pygmaeus, Neocaridina davidi var. red, Poecilia wingei
120l: L. oncinus, P. wingei
Jakulaari
Senior Member
Senior Member
Viestit: 761
Liittynyt: 22:27, 23.03.2006

Viesti Kirjoittaja Jakulaari »

sttl kirjoitti:"putsaan ulkosuodattimen joka viikko,harjaan vain silloin sen sisältä,kun siellä näkyy jotain bakteerimuodostusta en muuten.
Niin tietysti [:I] en ole mikään pro. akvaristi ja itselläni kokemuksia tankista jossa oli 2 suodatinta jolloin puhdistus väli oli n.2 vko. per. suodatin vuorotellen. Mistä päin akvaa suodatin imee veden, siis onko pohja/mattosuodin vai joku muu? Josko kivien/kotiloiden pääsyn suodatimeen voisi estää sieltä päästä? Joltain Eheimin jälleen myyjältä kannattaisi myös käydä kysymässä vaihto osia, josko niillä olisi tarjolla isompi läpistä ritilää.. :)
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
Jakulaari
Senior Member
Senior Member
Viestit: 761
Liittynyt: 22:27, 23.03.2006

Viesti Kirjoittaja Jakulaari »

Tosi hienot+hyödylliset sivut javij. Tuli jo ekassa lauseessa niin paljon infoa, että melkein tuli itku.. Enhän mä tiedä suodatuksesta mitään..! 8O (ja aika paljon liikkuu juttuja noista suodatus tehoista kuulopuheena ja pieni kokematon akvaristi uskoo kiltisti...) Kiitos siis ainaskin tältä "keltanokalta".Tämän osoiteen tallennan kyllä muistiin, että voi sitten vastaisuudessa tarkistaa hankintojaan.
sttl
Senior Member
Senior Member
Viestit: 556
Liittynyt: 19:12, 28.08.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja sttl »

"Miksi ihmeessä puhdistat ulkosuodattimen joka viikko? Meillä sinne kurkistetaan 3-6 kuukauden välein, jotta bakteereilla olisi mahdollisimman tasaiset olosuhteet.. Jos tarvitset roskankerääjää, jota saa puhdistella joka viikko, niin hanki ihmeessä lisäksi sisäsuodatin jota voi jynssätä sitten mielin määrin Sarcastic Älä ota ulkosuodattimesta sitä imuputken ritilää pois, johan sinne suodattimeen imeytyy kaikennäköistä, kotiloista ja kaloista puhumattakaan. Esim. kierteissarvikotilo on aika kovakuorinen eikä tee suodattimelle mitenkään hyvää päästessään roottorikammioon."

Siksi koska minulla altaassa kultsuja jotka sotkevat,isoista mutakaloista puhumattakaan,sekä 3 partamonnista, joille annetaan kesäkurpitsaa. Altaassa on myös sisäsuodatin. Kalat vain sotkevat niin paljon, jos en putsaa viikottain,ulkosuodattimen virtaus hidastuu.
Kaiku
Senior Member
Senior Member
Viestit: 795
Liittynyt: 13:45, 04.10.2004
Paikkakunta: Keski-Pohjanmaa

Viesti Kirjoittaja Kaiku »

Se ritilä on ihan syystä siellä imuputken päässä eli ei kannata missään nimessä ottaa pois! Juuri nuo kotilot + kalojen mahdollisesti viskomat kivet ja hiekka rikkovat suodattimen roottorin helposti. Jos kovin paljon töhkää kertyy siihen imuritilään niin sen voi sitten puhdistaa vaikka joka päivä (suodatin pois päältä siksi hetkeksi mitä imuritilä on irti).

Kun imuritilä on takaisin paikallaan ja pidät sen puhtaana niin ulkosuodattimen virtauksen ei pitäisi viikossa tai kuukaudessakaan hiipua. Jos näin käy niin se on roimasti alitehoinen akvaarioosi / kalastoosi. Mielestäni muutama kuukausi pitäisi mennä sottaavimpienkin kalojen kanssa, etenkin kun sisäsuodatin on roskankerääjänä. Mulla on 240-litran altaassa (pikkukaloja tosin vaan) Eheimin 2026 ulkosuodatin + 2210 sisäsuodatin ja noin vuosi menee ennen kuin ulkosuodattimesta virtaus silminnähtävästi hidastuu. Sisäsuodatinta putsailen noin 3 vk välein.
Be merrier with a terrier!
Mandinka
Member
Member
Viestit: 492
Liittynyt: 15:34, 24.11.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kauniainen

Viesti Kirjoittaja Mandinka »

sttl kirjoitti:kun suodattimen on putsannut,käynnistänyt toimii kyllä ihan hyvin ja hiljaisesti mutta joskus voi yhtäkkiä alkaa kuuluua sitä pärinää kun joku menee ratasta vasten. siis tätä pärinää ei kuuluu jatkuvasti..
Lieneeköhän se akseli, siis se tikku minkä päissä on kumitulpat, poikki sieltä suodattimen moottorin sisältä? Itsellä oli sisäsuodattimessa se akseli poikki ja rutina oli sellaista, että luulin koko rakkineen lähtevän lentoon.
"Mä luin jostain..."
SepiMies
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 20:13, 19.09.2005
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja SepiMies »

Korjatkaa jos ja kun olen väärässä, että tuo anaerobinen mädättäjäbakteerikanta tuottaisi ammoniakkia 8O ?? Onko tosiaan noin?? Joskus vaan olen jotain tuohon suuntaan lukenut.

Joskus itsekkin sammuttelin suodatinta yöksi, mutta kun vesi oli koko ajan sameaa, kokeilin antaa päristä koko ajan ja johan vesi kirkastui :) .
JussiTre
Junior Member
Junior Member
Viestit: 83
Liittynyt: 16:56, 09.03.2006
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja JussiTre »

eihän siinä ulkosuodattimen sammuttamisessa yöksi tai muutenkaan pidemmäksi ajaksi ole YHTÄÄN MITÄÄN JÄRKEÄ! :D:D ensin yritetään saada sinne bakteerikantan, niin sit kun on saatu se aikaseks niin päätetään vaan tuhota se :D:D:D ei LOLLO!
Tittis
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1307
Liittynyt: 19:55, 25.12.2003
Paikkakunta: Järvelä

Viesti Kirjoittaja Tittis »

sttl kirjoitti:"sitä räminää pitää varmaan kaikki suodattimet kun ne käynnistää, ei siellä mitään kiviä ole. Se räminä loppuu kun se suodatin pääsee vauhtiin."
Meillä kuuluu myös molemmista suodattimista joskus pientä "naputusta" kun laittaa töpselin seinään. Kuulostaa lähinnä siltä, että suodatin "rullaa" itsensä käyntiin. Useammissa suodattimissa ollut sama homma, ja mielestäni naputtaa enemmän jos suodattimen sisään on jäänyt ilmakuplia.
*laa la laa*
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Ammoniakki/ammoniumin tuottoon ei tarvita happea, joten kyllä sitä mätänemisprosesseissa mm valkuaisaineista syntyy.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Tekniikka”