Levänsyöjää kaipaan

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Voda
Junior Member
Junior Member
Viestit: 86
Liittynyt: 19:42, 07.04.2005
Paikkakunta: Tampere

Levänsyöjää kaipaan

Viesti Kirjoittaja Voda »

Akvaariolla kokoa n.150l
Kalastona 10 mustaneontetraa, 10 kuparimonnista + tusinan verran poikasia ja partamonni, sekä eläkepäiviään viettävä keltarihmakoiras.
pH 7, gH 5 ja lämpötila 24C

Partamonni ei ole enää vuosiin tehtäväänsä hoitanut, joten vallalla olevan leväongelman kukistamiseksi kaipaisin altaaseeni sopivaa siivoilijaa. Omenakotiloita löytyy jo toisesta altaasta ja ne olen hyviksi levänsyöjiksi havainnut, mutta en viitsisi niitä näin pehmeään veteen laittaa. Pohjalla on jo aika täyttä, joten mahtuneeko sinnekään esim. ottoja tms.?
Mites sitten leväkatkarapu, meneekö tähän seuraan?

Vai onko jollakulla kenties jotain muita ehdotuksia?

EDIT: Tarkennetaanpa vielä, että kyseessä olisi tällä kertaa tupsulevä
57L & 155L
Kodama
Member
Member
Viestit: 376
Liittynyt: 21:27, 14.04.2005
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Kodama »

Katinkultamonneja?

Amanoravut menisivät tuonne siinä mielessä että eivät ehkä aikuisina tulisi syödyiksi, mutta allas on niin vilkas ja sisältää suhtkoht "isoja" kaloja, että ravut saattaisivat pysytellä piilossa koko altaassaolonsa ajan. Meillä oli 4 amanorapua 140 litraisessa, ensimmäisen kerran kun yksi uskaltautui näytille, meni lyhtytetran kurkusta alas. Loppuja en nähnyt enää muuta kun varjokuvina kannon koloissa. Pelkäsivät lisäksi marmoririhmakalaani.

Sittemmin evakuoin rapuset (kaksi enää jäljellä) 54 litraiseen ja ovat olleet paljon enemmän esillä. Silti nuo kauhun kuukauden seura-altaassa ovat jättäneet jäljet, ovat paljon arempia kuin uudet ravut.

Kirjoitettuani romaanin omista katkiksistani voisivaat muutkin kertoa mielipiteensä asiasta ;)
Elämä on rankkaa.
-Silli-
Junior Member
Junior Member
Viestit: 71
Liittynyt: 04:31, 31.01.2006
Paikkakunta: Kerava

Viesti Kirjoittaja -Silli- »

Täytynee sanoa, että vähän vaikean heitit... Ravuista en käytännössä tiedä mitään, mutta levänsyöjäkaloista jotakin. Katinkullat on kivoja pohjakaloja, mutta monnisten kanssa saattaisi tulla nahinaa tilasta. Katinkullatkin nimittäin tykkää parista lajitoverista seurana.. Ja ennen kaikkea, ne eivät syö tupsulevää. Josta sitten päästäänkin seuraavaan dilemmaan, eli siihen, että vain harvat levänsyöjät syö tuota kirottua levätyyppiä. Ototkaan eivät todellakaan kuulu niihin ja ne kaipaavat lisäksi tehokasta suodatusta/ilmastusta viihtyäkseen. Leväbarbit ovat eräitä ainoita tupsulevää syöviä kalasia, mutta ne kasvavat käytännössä ihan liian isoiksi akvaarioosi (10-12cm ja vilkkaita parvikaloja).
Olet siis saanut riesaksesi erään ehdottomasti ärsyttävimmistä levistä! Sen määrää voi vähentää tehokkaimmin mekaanisesti eli raaputtamalla sitä pois altaasta ja poistamalla sen valtaamia kasvinlehtiä. Joskus on myös kerrottu alle 7 pH:n auttavan ongelmaan. Sitte tietty perusjutut, jotka varmaan onki tuttuja, eli huolehtimalla kasvien rehevästä kasvusta ja siten ylimääräisten ravinteiden käytöstä. Ja säännöllisistä vedenvaihdoista.
Joo, siinä teille romaania, toivottavasti auttaa ongelmaasi!
Mari Kurki
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6450
Liittynyt: 23:09, 10.01.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo, HAS

Viesti Kirjoittaja Mari Kurki »

-Silli- kirjoitti: Katinkullatkin nimittäin tykkää parista lajitoverista seurana..
Katinkultamonnit toki sietävät lajitovereitaan erinomaisen hyvin, mutta eivät ne sen kummemmin tykkää kuin ole tykkäämättäkään niiden seurasta. Eli katinkultamonni viihtyy aivan yhtä hyvin yksin kuin porukassakin.
Sillin viestissä tulikin asiaa tuosta tupsulevästä ja siitä eroon pääsemisestä jo aika hyvin, mutta lisäisin että vaimentamalla virtausta, ja lisäämällä hiilidioksidia voi edellämainittujen lisäksi saada hyviä tuloksia.
En käy enää juurikaan foorumilla. Yhteydenotot tärkeissä asioissa: riesale@hotmail.com En vastaile yksityisesti tuleviin kalasto-, tauti- ymv. kyselyihin.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”