Albiinokalat.

Monnit, nuoliaiset ja muut pohjalla elävät kalat.

Valvoja: Moderaattorit

2BAD

Albiinokalat.

Viesti Kirjoittaja 2BAD »

Miten tarinan aloittaisin mietin vaan...

Eli eilen mannin faunattaressa oli albiinopartamonneja myynnissä, punasilmäisinä ja jotenkin huomasi että oli piikki laulanut,
minusta nämä albiino versiot ovat eläinrääkkäystä. Ihminen itse keinotekoisesti muuttelee luonnon kromoseja, ja siitä syystä minä vastustan kaloissa tätä asiaa.

Ja saatte siirtää tämän minne kuuluukin.

Yksi syy taas sabotoida mannin faunatarta.
Skroik
Senior Member
Senior Member
Viestit: 678
Liittynyt: 02:37, 26.09.2001
Paikkakunta: Tuusula

Viesti Kirjoittaja Skroik »

Voin kuvitella miltä tuollainen albiinopartamonni näyttää... Ei varmasti kovin kaunis katseltava. Epäilen kuitenkin, että ei niitä värjätty ole, jos silmätkin ovat punaiset. "Jalostuksen" tulosta, eikä aina parempaan suuntaan
pehis
Imperaattori
Imperaattori
Viestit: 1010
Liittynyt: 15:24, 19.06.2001
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja pehis »

Juu ei niitä värjätty tosiaan ole, ihan jalostuksen tulos.
Itsekin viime kesänä noita albiinopartamonneja ekan kerran näin ja todellakin aika hirveen näköinen otus. Ei voi ymmärtää, miksi joku sellaisen haluaisi.

__________________
Luuletko tietäväsi vai tiedätkö luulevasi
Skroik
Senior Member
Senior Member
Viestit: 678
Liittynyt: 02:37, 26.09.2001
Paikkakunta: Tuusula

Viesti Kirjoittaja Skroik »

Prboy kirjoitti aiheesta jo aiemmin otsikolla Albinot ja muut kummallisuudet http://www.aqua-web.org/forum/topic.asp?TOPIC_ID=448 (?)

Toivon todella, ettei minun tarvitse edes nähdä moisia kummajaisia...



Muokattu - Skroik on 23/11/2001 13:36:08
iekku
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 1313
Liittynyt: 12:38, 06.11.2001
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja iekku »

Totean jo heti aluksi, etten varmastikaan tiedä kala-asioista läheskään niin paljoa kuin aikaisemmat kommentit kirjoittaneet. Lähinnä kysynkin ihmeissäni, että eikö kalamaailmassa sitten luonnostaan esiinny albiinoja yksiöitä? Niitähän kuitenkin on niin ihmisten, rottien, hevosten ynnämuiden olioiden joukossa ihan luontoäidinkin aikaansaamina. Eli ei kai kalojenkaan albiinomuunnokset välttämättä ole geenimuuntelun tulosta? Toisaalta, albiinoyksilöt lienevät normaalisti aika harvassa...Syntyykö albiinoja jos molemmat vanhemmat ovat albiinoja, vai miten? Taidan olla ihan pihalla...

Yrittäminen on ensimmäinen askel epäonnistumiseen
prboy
Monnispesialisti
Monnispesialisti
Viestit: 1693
Liittynyt: 09:59, 16.10.2001
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja prboy »

iekku kirjoitti:Totean jo heti aluksi, etten varmastikaan tiedä kala-asioista läheskään niin paljoa kuin aikaisemmat kommentit kirjoittaneet. Lähinnä kysynkin ihmeissäni, että eikö kalamaailmassa sitten luonnostaan esiinny albiinoja yksiöitä? Niitähän kuitenkin on niin ihmisten, rottien, hevosten ynnämuiden olioiden joukossa ihan luontoäidinkin aikaansaamina. Eli ei kai kalojenkaan albiinomuunnokset välttämättä ole geenimuuntelun tulosta? Toisaalta, albiinoyksilöt lienevät normaalisti aika harvassa...Syntyykö albiinoja jos molemmat vanhemmat ovat albiinoja, vai miten? Taidan olla ihan pihalla...

Yrittäminen on ensimmäinen askel epäonnistumiseen
Eivät albinot tietenkään ole poikkeuksia luonnosta. Kyllä niitä syntyy koko ajan luonnonpopulaatioissakin yleensä mutaation seurauksena. Ajatellaanpa rottia. Valkoinen rotta loistaa luonnossa kuin majakka ja jää alta aikayksikön pedon saaliiksi. Eli luonnonvalinta pitää huolta, että epäkelvot yksilöt karsiutuvat. Tällaisia yksilöitä puolestaan syntyy helposti, jos läheiset sukulaiset lisääntyvät keskenään.

Värivammaiset yksilöt puolestaan tarjoavat mahdollisuuden käyttää eläimiä jalostettaessa valintaa. Juuri tällä tavalla on saatu aikaan mm. synnyttävien hammaskarppien, kiekkokalojen etc kaikki värimuodot. Tietääkseni niissä ei ole käytetty geenimanipulaatioita, jota sitäkin kyllä on jo kokeiltu kaloihin. Eräiden merikalojen hohdevärejä on jo siirretty muistaakseni seeprakaloihin. Mielestäni raja jalostamisessa ei kuitenkaan kulje geenimanipulaatiossa. Kyllä esim. kultakaloista on saatu käsittämättömän irvokkaita muotoja puhtaasti valinnan avulla.

Emme me mielestäni tarvitse akvaariokalojen jalostamista mihinkään muuhun kuin kalojen akvaarioissa lisääntymisen parantamiseen. Evoluutio on jo luonut uskomattoman monimuotoisen kalamaailman. Ei sitä tarvitse yhtään "parannella". Esim. partamonneista tunnetaan pari kolme albiinojen kaltaista luolalajia, joita voitaisiin aivan hyvin kasvattaa noiden keinotekoisten sijasta.
2BAD kirjoitti:Yksi syy taas sabotoida mannin faunatarta.
Takerruin noihin sinun sanoihisi. Miksi meidän pitäisi sabotoida mannin Faunatarta?. Jos perusteena on kalojen jalostetut muodot, jäljelle ei jää kovinkaan montaa akvaarioliikettä!

Kyseisestä Faunattaresta on mahdollisuus saada akvaarioalan parhainta tietoa, jos Jouni J sattuu olemaan paikalla.
Brattoc
Junior Member
Junior Member
Viestit: 116
Liittynyt: 11:25, 16.10.2001

Viesti Kirjoittaja Brattoc »

Ettei vaan 2BADilla ollut tarkoitus sanoa: Boikotoida? Tuo sabotoiminen kuulostaa aika rankalta albiinokalojen tähden.

-Kirjoitusvirheitä

Muokattu - Brattoc on 23/11/2001 19:10:26

Muokattu - Brattoc on 23/11/2001 19:11:00
iekku
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 1313
Liittynyt: 12:38, 06.11.2001
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja iekku »

Tottapa totta,´"luomu"kaloissa riittää ihmeteltävää ja ihasteltavaa varmasti kaikille ilman jalostamistakin. Puhumattakaan geenimuuntelusta

-- Yrittäminen on ensimmäinen askel epäonnistumiseen --
aku
Member
Member
Viestit: 291
Liittynyt: 16:56, 18.10.2001
Paikkakunta: Lahti

Viesti Kirjoittaja aku »

Kyllä esim. kultakaloista on saatu käsittämättömän irvokkaita muotoja puhtaasti valinnan avulla.
Kultakalojen erikoismuodot ovat yrjöttäviä. En ottaisi sellaista mistään hinnasta.

Halpaa ja huonoa
iekku
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 1313
Liittynyt: 12:38, 06.11.2001
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja iekku »

Hmm, pitäkää mua nyt sitten vaikkapa pahana ihmisenä (kun vielä monnipalstallekin tämän kirjoitan) mutta kyllä musta lylleröiset kultakalat ovat ihan söpöjä...siis ei teleskooppisilmäiset tai ylihuntopyrstöiset, mutta semmoiset pikkuisen luonnonmuotoa pyöreämmät. Hassuja löllyköitä, vaikuttavat siltä että niiden äly olisi unohtunut jalostuksen myötä jonnekin matkan varrelle. En minä niitä siltikään itselleni hanki, periaatteideni takia.

-- Yrittäminen on ensimmäinen askel epäonnistumiseen --
2BAD

Viesti Kirjoittaja 2BAD »

Jeps ei ole tarkoitus sabotoida paikkaa vaan boikotoida.
Vaikka yksi mannin paukautus tuntuisi enää missään ;)

Ja tämän jouni j:n kanssa on jo sukset ristissä muutaman mukavan mailin vaihdon/puhelin hetken muodossa mutta se on tarina josta saisi jo best sellerin...

Mutta albiinot on ja tulevat pysymään akvaarioissa.
Elämä on vain sellaista.

Edit: Lauseet alkaa isolla kirjaimella. Pehis
Liisa S
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1129
Liittynyt: 11:39, 02.11.2001
Paikkakunta: Espoo HAS, Monniklubi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Liisa S »

Värigenetiikkaa Eevalle:
albinismi eläimillä on sitä, että väripigmentti puuttuu täysin tai lähes täysin. Mainitut partamonnit, punasilmäiset valkoiset kanit ja monet muut ovat täysalbiinoita, joilla ei ole lainkaan väripigmenttiä. Karva tai sulat ovat puhtaanvalkoiset, iho on väritön ja veren hemoglobiinin takia näyttää punertavalta, silmät ovat punaiset. Lievät näköhäiriöt, jopa täysi sokeus, on yleistä tämän värimuunnoksen yhteydessä.

Oikea albinismi, C-lokuksen alimmista alleeleista johtuva, on aina täysin väistyvä eli resessiivinen ominaisuus. Kaksi albiinoa saa vain albiinoita jälkeläisiä. Jos kaksi normaaliväristä yksilöä, jotka kantavat albinismin geeniä, saavat keskenään jälkeläisiä, keskimäärin neljännes niistä on albiinoita.

Ne "hauskat" paksut kultakalat ovat kyttyräselkäisiä. Sisäelimet on tungettu sen verran ahtaaseen tilaan, että pienikin häiriö ruoansulatuksessa saattaa saada aikaan uimarakkotulehduksen ja kelluvan, uppoavan tai selkäuimarikalan. Vesi kannattelee, joten asia ei ole yhtä hankala kuin esim. kyttyräselkäisellä hevosella (ei yleensä elinkelpoinen), mutta mielestäni perinnöllisten sairauksien jalostusta ei pitäisi suosia. Värimuunnoksia, outojakaan, en pidä pahana asiana ellei niihin liity todistettavasti vakavia häiriöitä. Esim. kuurous tietynvärisillä koirilla.

2Bad:
No jo olet saanut ankarasti yrittää, jos olet saanut Jounin ihan oikeasti suuttumaan. On meinaan harvinaisen kärsivällinen kaveri, kestää minunkin tyhmiä juttujani...
iekku
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 1313
Liittynyt: 12:38, 06.11.2001
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja iekku »

Kiitoksia Liisa S. Valotit asiaa kovasti. En minäkään suosi epäterveitä jalostuksen tuotoksia, joita kuitenkin on valitettavan paljon. Jalostettujen kultakalojen terveysongelmista en aiemmin tiennytkään, kiitoksia informaatiosta. En siis kannata niiden tuottamista hankkimalla niitä itselleni sen enempää kuin hännättömiksi tai suurikorvaisiksi jalostettuja kesyrottia, lyttynaamaisia kissoja/koiria tms. Raja kulkee myös minunkin mielestäni eläimen hyvinvoinnissa.


-- Yrittäminen on ensimmäinen askel epäonnistumiseen --
fisher
Starting Member
Starting Member
Viestit: 33
Liittynyt: 15:20, 28.11.2001

Viesti Kirjoittaja fisher »

Entäs albiinomonniset? Ovatko ne juuri niitä sellaisia kaloja jotka on jalostettu albiinoiksi?
qaz
Starting Member
Starting Member
Viestit: 47
Liittynyt: 17:30, 01.10.2001
Paikkakunta: Sievi

Viesti Kirjoittaja qaz »

Eikös niitä ole ihan luonnossakin...

----ReaCer----
aku
Member
Member
Viestit: 291
Liittynyt: 16:56, 18.10.2001
Paikkakunta: Lahti

Viesti Kirjoittaja aku »

Eikös niitä ole ihan luonnossakin...
Kyllä niitä Näkyy luonnossakin mutta tuskin kukaan albiinomonninen säilyy luonnossa puolta vuotta kauempaa koska se erottuu muista monnisista monnisparvesta niin hyvin.
Kyllä itsekkin huomaisit valkoisen täplämonnisen ruskeiden joukosta ensimmäisenä eikä siinä mitään suurennuslasia tarvitse.. Heh heh..

Yhteenvetona on se että pedot syövät albiinot yksilöt nopeasti sillä ne pistavät helposti silmään maastosta.


tiedolla kerätään tyhmyyttä.
prboy
Monnispesialisti
Monnispesialisti
Viestit: 1693
Liittynyt: 09:59, 16.10.2001
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja prboy »

Eikös niitä ole ihan luonnossakin...

En muista nähneeni koskaan artikkelia luonnonosta löytyneestä albinomonnisesta. Kyllä kaikki albinot niin kuparimonnisista kuin täplämonnisista ovat jalostamalla aikaansaatuja. Uusinta uutta ovat värivammaiset helmimonniset eli sterbait.
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja rain- »

Kuulin tuossa eräältä akvaariokauppiaalta aika huvittavan jutun.

Oli tullut nainen liikkeeseen, kierrellyt aikansa ja sitten jäänyt tuijottamaan seepraplekoja. Sitten oli kovaan ääneen ruvennut valittamaan näistä hirveistä eläinrääkkääjistä kun tuommoisia elukkaressuja tehtailevat, pitäisi kaikki sellaiset liikkeet kiertää kaukaa jotka tuommoisia luonnonvastaisia otuksia myyvät(oli myös muita asiakkaita paikalla).

No, myyjä sitten oli ruvennut kertomaan että seepraplekot ovat kyllä ihan luonnosta pyydettyjä ja oikeasti tuon värisiä ja että jos rouva tietää jonkun joka niitä tehtailee, niin olisi kiinnostunut kun ovat aika kalliita otuksia ;)

Täti ei meinannut ottaa uskoakseen. Lähti tuhahtaen ja pahoittelematta pois liikkeestä.

Tarinan opetus, luonto osaa jo asiansa eikä kaikkia eläimiä tarvitse ruveta muuttelemaan siksi että saisi jotain hienoa itselleen.
Liisa S
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1129
Liittynyt: 11:39, 02.11.2001
Paikkakunta: Espoo HAS, Monniklubi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Liisa S »

Olen lukenut jutun, jossa esiteltiin kaksi albiinoa norsukalaa, varmaan mustanorsukaloja ja koska lajia ei viljellä, jutussa todettiin näiden aikuisten kalojen olevan siksi luonnossa syntyneitä.

Mutta se taitaakin sitten olla ainoa vastaavanlainen juttu, joka on tullut minulle vastaan. Vaaleita (leukistinen, flavistinen, väistyvä keltainen) yksilöitä sensijaan tunnetaan luonnosta mm. ahvenesta. Eli 99,99 % akvaarioliikkeessä näkyvistä albiinokaloista on viljeltyjä. Ja albiinot ovat aina "luonnollisen mutaation" tulosta, ei eläimestä voi keinotekoisesti poistaa värejä (paitsi Michael Jacksonista, mutta ei siitäkään albiinoa ole vielä tullut).

Sitten toinen juttu on, että ihan luonnosta pyydettyjä (tai ainakin aivan luonnonmukaisia) puroplekoja myydään välillä "albiinoplekoina", vaikka ne eivät ole edes kovin vaaleita. Mikä lie jonkun idiootin keksimä kauppanimi.
qaz
Starting Member
Starting Member
Viestit: 47
Liittynyt: 17:30, 01.10.2001
Paikkakunta: Sievi

Viesti Kirjoittaja qaz »

Olen samaa mieltä Liisan kanssa. Jostain olen lukenut että albiinoja monnisia olisi luonnossakin! Tiedä häntä...

----ReaCer----
2BAD

Viesti Kirjoittaja 2BAD »

Albiinomonneja löytynee luonnosta kuten muitakin valkoisia eläimiä jopa pullasorsat voivat olla valkoisia.

Yksi X -> Y muuttuu vain ja tadaa on valkoinen eläin, koska luonnossa tämä valkoinen yksilö harvemmin elää sukukypsäksi asti niin ei ole pelkoa että se lisääntyisi.

Ihminen vain haluaa kaikkea kivaa, niin mitä opimmekaan taas.
Ihminen haluaa olla luomakunnan kuningas, ja seuraukset me kaikki tiedämme.

SUCKS ANYWAY
Liisa S
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1129
Liittynyt: 11:39, 02.11.2001
Paikkakunta: Espoo HAS, Monniklubi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Liisa S »

Se, että pullasorsa on valkoinen ei ole mikään ihme. Linnuthan elävät melkein ihmisen hoivissa jolloin poikkeavanvärisetkin selviävät. Ja villeihin sinisorsiin on sekoittunut kesyankan geenejä, jolloin eri värimuunnosten geenejä löytyy eri tavalla kuin ihan luonnonvaraisesta populaatiosta. Sama juttu pulun kanssa. Mutta eivät ne valkoiset pullasorsat albiinoita ole, en ainakaan muista ihan niin väritöntä nähneeni. Normaaliväriset jalat ja nokka niillä on.

Albiinomutaatio tunnetaan tosi monesta eläimestä. Luonnossa vain harvoin elävät vanhoiksi, ja luonnonvaraista albiinopopulaatiota ei ole olemassa yhdestäkään eläinlajista. En ole nähnyt yhtään juttua luonnosta pyydetyistä albiinomonnisista, mutta yhtä hyvin se eka albiino on tietenkin voinut syntyä luonnossa kuin viljelijän akvaariossakin. Ja kuten sanoin, ainoa varmantuntuoinen raportti albiinosta luonnonkalasta oli juuri se mainitsemani norsukalajuttu.

Muista eläinryhmistä täysin villejä ja jopa aikuiseksi asti kasvaneita albiinoita tunnetaan paljon enemmän, mm. useista linnuista ja nisäkkäistä. Ja läheskään jokainen valkoinen otus ei ole albiino.
prboy
Monnispesialisti
Monnispesialisti
Viestit: 1693
Liittynyt: 09:59, 16.10.2001
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja prboy »

luonnonvaraista albiinopopulaatiota ei ole olemassa yhdestäkään eläinlajista.




Edellä oleva pitänee paikkansa. Ei sovi kuitenkaan unohtaa lukuisia kalojen luolalajeja, joista pääosa on täysin värittömiä. En kuitenkaan ole perehtynyt asiaan niin hyvin, että tietäisin onko niistä mikään geneettisestikin albino. Sellaisiksi niitä kyllä usein nimitetään.

Albinon näköisiä partamonneja tunnetaan jo ainakin kolme lajia ja lukuisia kuulemma on vielä nimeämättä. Etelä-Amerikan luolien kalalajit tunnetaan vielä huonommin kuin maanosan muut kalat.
iekku
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 1313
Liittynyt: 12:38, 06.11.2001
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja iekku »

Onko muuten oranssit levänuoliaiset "luomu"kaloja vai pistänkö boikottilistalle?
Liisa S
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1129
Liittynyt: 11:39, 02.11.2001
Paikkakunta: Espoo HAS, Monniklubi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Liisa S »

Riippuu siitä, mitä tarkoitat luomulla. Luonnonvärisiä ne eivät tietenkään ole, sillä levänuoliainenhan on semmoinen ruskehtava jolla on laikkuja tai raita kyljessään. Mutta eivät ne ole keinotekoisesti värjättyjäkään, vaan ihan tavallisen mutaation seurausta. Flavistisia eli sellainen muunnos, jolla on normaali määrä feomelaniinia eli keltaista pigmenttiä mutta eumelaniini eli musta/tumma pigmentti puuttuu iholta kokonaan. Niinkuin raudikkohevonen tai keltainen labradorinnoutaja.

Keinotekoisesti värjättyjä kaloja en ole nähnyt Suomessa nyt ainakaan kolmeen vuoteen, mutta sehän ei vielä tarkoita sitä etteikö niitä olisi silti tuotu maahan. Mutta aiemmin olen nähnyt pari kertaa värjättyjä tiikeribarbeja ja mustatetroja. Kaverini on nähnyt lasiahvenia, ja olen kuullut huhun albiinomonnisista. Muualla maailmassahan kaikki nämä neljä ovat tavallisia värjäämisen uhreja.

Toinen asia sitten on, kannattaako levänuoliaista ostaa ensinkään. Kun kerran partamonneja, ottoja, leväbarbeja ja imunuoliaisiakin saa kaupoista.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Monnit ja nuoliaiset”