Täplämonnisten kudetus

Monnit, nuoliaiset ja muut pohjalla elävät kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Ceres
Member
Member
Viestit: 390
Liittynyt: 19:42, 08.09.2002
Paikkakunta: Etelä-Savo

Täplämonnisten kudetus

Viesti Kirjoittaja Ceres »

Ihan ensimmäiseksi on kysyttävä että kannattaako tehdä ensimmäiset kudetusoperaatiot(en ole aikaisemmin moista harrastellut) juuri tällä kalalla?

Miten pitää toimia että kaikki menee oikeaoppisesti?
Luin tuolta jostakin että veden pitäisi olla viileämpää jotta hommat lähtisi käyntiin. Pitääkö se paikkansa täplämonnisten kohdalla? Vai sittenkin lämpöjen kohotusta vai tehdäänkö se vaiheittain, pikkuhiljaa?

Olen havainnut vedenvaihtojen yhteydessä jonkinsortin käyttäytymistä joka poikkeaa normaalista ja se on semmoista toisissaan kiinniolemista ja epämääräistä "koskettelua". Altaan vesi heittää aina 3 astetta viileämmäksi vedenvaihdon yhteydessä ennenkuin tasoittuu normaaliksi.

Olen lukenut, mitä olen löytänyt, kudetushommista mutta jotkut jutut ovat niin epämääräisiä että nyt olisi tarkemman kerronnan paikka! :)
Kirjastossamme on varmasti kirjoja mutta omakohtaiset kokemukset ovat mielenkiintoisempaa luettavaa.

tiedusteli
Ceres

p.s. Toinen kudetuskelpoinen kala on Keltabarbi jota olen myös harkinnut hommiin.
*Moralisti - Ihminen, joka pelkää kuollakseen, että jollakin jossakin on hauskaa.*
Holstedt
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2422
Liittynyt: 13:35, 14.11.2001
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Salo

Viesti Kirjoittaja Holstedt »

Monnisista helpoimpia kudetettavia, joten miksei olisi sopiva.

Kunnon ruokintaa vaikka survarilla jonkin aikaa ja sitten runsas vedenvaihto pari astetta viileämmällä vedellä niin ainakin täplämonniselle luulisi kelpaavan. Vaikka kutu saattaa tapahtua seura-altaassakin niin lajiallas varmempi ratkaisu. Pari koirasta per naaras on sopiva yhdistelmä, mutta kutu voi tapahtua kyllä pareittain tai parvessakin. Sitten kun ovat mätimunansa laskeneet niin emokalat pois tai mätimunat jonnekin muualle. Monnisilla mätimunien talteenottokin helppoa ihan vaikka partahöylänterällä ja sormilla. Mätimunat virtaavaan paikkaan tai ilmapumpun yhteyteen, hämärä valaistus. Sitten kun ovat lähteneet uiskentelemaan ja kuluttaneet ruskuaispussinsa niin voi alkaa tarjoilemaan ruokaa esim. mikromatoja, artemiaa ja miksei teollisiakin valmisteita. Vuh!
Aloitin jo silloin kun sinä vielä leikit poneilla
Ceres
Member
Member
Viestit: 390
Liittynyt: 19:42, 08.09.2002
Paikkakunta: Etelä-Savo

Viesti Kirjoittaja Ceres »

Holzig kirjoitti:...ja sitten runsas vedenvaihto pari astetta viileämmällä vedellä niin ainakin täplämonniselle luulisi kelpaavan.
Voinko tehdä seuraavanlaisesti?
Normaali vedenvaihto isommassa altaassa jonka yhteydessä siirrän monniset pikkualtaaseen mikäli käyttäytyminen jatkuu poikkeavana vedenvaihdon jälkeen. Pikkualtaaseen "vanhaa" sekä uutta, viileää vettä, pohja tyhjä(ei hiekkaa) ja jokin puska. Ja eikun odottelemaan..?

Ja onko mahdollisesta pohjasorasta haittaa jos laitan sitä altaan pohjalle? Suositus on tietty että ilman soraa...?

Monniset "aktivoituvat" siis viileämmästä vedestä? Onko näin?

ihmetellen tiedusteli 8O
Ceres
*Moralisti - Ihminen, joka pelkää kuollakseen, että jollakin jossakin on hauskaa.*
Kati
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1423
Liittynyt: 13:42, 22.01.2002
Paikkakunta: Helsinki; TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kati »

Ceres kirjoitti:Ja onko mahdollisesta pohjasorasta haittaa jos laitan sitä altaan pohjalle? Suositus on tietty että ilman soraa...?
Joskus on sattunut eteen epäilyjä, että paljaalla lasipinnalla viiksiä syövyttävät bakteerit viihtyisivät paremmin kuin hiekassa/sorassa. Onhan tuo kasvatus toki onnistunut paljaallakin.

Minä laittaisin ohuelti ihan hienoa hiekkaa, esim. Optirocin 0,01-0,2-millistä. Isommasta (0,5-1,2mm) poikasia on aika hankala erottaa, ja tuo hienonhieno lienee muutenkin niille enempi mieleen. Sorasta ja monnislapsista ei ole kokemusta, mutta noin mutuna se ei kuulosta optimaaliselta pohjalta pienille tiitiäisille.
Ceres kirjoitti:Monniset "aktivoituvat" siis viileämmästä vedestä? Onko näin?
Ainakin osa lajeista. Paleatus nyt ainakin, sanoo kirjallisuus sekä yllättäen myös kokemuksen syvä rintaääni. Voit tosin joutua vaihtamaan sitä vettä useamman kerran (esim. peräkkäisinä päivinä), aina ei yksi vaihto riitä. Tarkoitus on siis simuloida sadekautta.


Kati
Ceres
Member
Member
Viestit: 390
Liittynyt: 19:42, 08.09.2002
Paikkakunta: Etelä-Savo

Viesti Kirjoittaja Ceres »

Kati kirjoitti: Tarkoitus on siis simuloida sadekautta.
Olenkin mielessäni kuvitellut itseni kastelukannu kädessä lorottamassa vettä altaaseen - tästä visiosta kerroin miehelleni ja hän oli kauhuissaan siitä että kaikkeen sitä ryhdytäänkin.. :roll: Jostain kun luin tästä sadekausi-ajattelusta.

Ai Miten Niiiiiin? :mrgreen:

pohdiskeli jälleen
Ceres
*Moralisti - Ihminen, joka pelkää kuollakseen, että jollakin jossakin on hauskaa.*
Siipu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 50
Liittynyt: 11:44, 07.07.2004
Paikkakunta: Pudasjärvi

Viesti Kirjoittaja Siipu »

Soluttaudunpas tähän ketjuun, turha kai se on uutta aloittaa..

Meillä monniset kuti jo kun aste laskettiin lämpöä ja pari kertaa vettä vaihdettiin. Kun ei ole vielä kunnollista karanteeni/poikasallasta kypsänä, niin keräsimmä munat laakeaan, noin 7 litran törppöön. Ja ilmapumppu sinne pörisemään.

Tässä vaiheessa kyselen, että kauankos menee ennenkun noi monnisten siemenet itää? :P Jos niistä nyt sitten jotain tulee. Siellä on nyt monenkin ikäisiä munia, osa on muuttunut mustiksi ja osa valkeiksi.
Tilkka
Junior Member
Junior Member
Viestit: 68
Liittynyt: 22:30, 03.01.2003
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja Tilkka »

Munat ova valkeita alkuun ja muuttuvat tummemmiksi ja läpinäkyvimmiksi kypsyessään. Jos munat tai osa niistä pysyy valkoisena ja jopa suureneee, olisi ne munat poistettava. Ne on hedelmättömiä ja/tai homehtuvat. Lämpötilaa pidän poikasaltaassa noin 27-28 asteessa ja silloin kuorituvat nopeammin, noin 4 päivän päästä ovat kuoriutuneet. Viileämmässä menee jopa puolet pidempi aika.

Kiikareista voi muuten olla hyötyö munien tukimisessa :mrgreen: Jos munat on etulasissa, laita kiikarit nurinpäin lasiin kiinni ja voit nähdä jopa poikasten kieppuvan munissaan 8-)
Siipu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 50
Liittynyt: 11:44, 07.07.2004
Paikkakunta: Pudasjärvi

Viesti Kirjoittaja Siipu »

Hiihaa.. sittenhän meillä on vielä toivoa. :D Vajaan viikon ovat olleet nyt muhimassa. Lämpö on todellakin alhainen (24 ja risat), koska lämmitintä ei ole. Törppö on sijoitettu lämpimän patterin viereen. Lämpö on pysynyt ihan tasaisena.

Pitääpä heti kotiin päästyä nyppiä ne valkoiset pullukat pois.

Ja just muistin tumpelolla päälläni, että kaapista löytyy kuin löytyykin pieni sauvalämmitin joka vois mahtua törppöön (isompaa ylimääräistä mallailin, vaan ei sopinut) :roll:

Mutta kannattaako tuota lämpöä enää tässä vaiheessa nostaa? Olisiko parempi pitää ennallaan? Tai jos nostaa niin nostaa tietty vähitellen? Entäs kun (jos) sieltä kuoriutuu porukkaa.. pärjääkö ne tuossa reilussa 24 asteessa? *iiks.. ensisynnytys ON pelottava kokemus*
Tilkka
Junior Member
Junior Member
Viestit: 68
Liittynyt: 22:30, 03.01.2003
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja Tilkka »

No olen kyllä pitäny sen lämpötilan 27-28C:ssa myös kuoriutumisen jälkeen. Jostakin on mieleeni jäänyt että poikaset viihtyisivät lämpimässä. En kyllä ole itse mitenkään kokenut näissä asioissa. Olen saanut huimat 2 poikasta vasta kasvatettua. Viime viikolla siirsin ne tuonne 300 litraseen pikkukiposta.

Ja ruuasta sellasta, että ne 2 poikasta kasvatin pääasiassaTetran Diskuksella, hienonsin sen kipossa lusikalla ihan jauhemaiseksi. Ja tarjosin myös silputtua surviaista kun alkoi koko jo vähän olemaan. Kokoa poikaset kasvoivat ihan silmissä. Nyt noin 2 kuukauden ikäisinä ne ovat neontetran kokoluokkaa ja siksi uskalsin siirtääkkin ne tuonne muiden sekaan. Ruostekirjot vähän katselivat niitä välipalan toivossa mutta jättivät kuitenkin touhottajat rauhaan.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Monnit ja nuoliaiset”