Nokkosten "perkaaminen"

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Muffe
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1216
Liittynyt: 20:12, 12.06.2005
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku

Nokkosten "perkaaminen"

Viesti Kirjoittaja Muffe »

Eli siis miten tapahtuu? Kun Tuolla pussissa on nyt aikas paljon noita nokkosia, ja nyt pitäis sehet ottaa yrti pahastaa tai kuivattaa? Miten siis onnistuu? KIIRUS!
jossuliini
Member
Member
Viestit: 456
Liittynyt: 20:19, 09.05.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Paimio

Viesti Kirjoittaja jossuliini »

Muffe kirjoitti:nyt pitäis sehet ottaa yrti pahastaa
:?

Ryöppäys:
Hanskat käteen ja riipimään lehdet irti. Sitten ryöppäys. Toinen vaihtoehto on ryöpätä ihan sellaisenaan ja lopuksi hoitaa sauvasekoittimella kaikki mössöksi (tilkka vettä auttaa.)

Ensiksi tietysti huuhtelu ja muu roskien poisto. Ryöppäys on siis tilkka (parisen senttiä/riippuu nokkosten määrästä, kasvien ei tarvitse peittyä, voit avittaa hieman kääntelemällä nokkosia kiehuttamisen aikana) vettä kattilaan ja minuutin verran kasvisten kiehuttamista, jonka jälkeen huuhtelu. Käyttö sitten ryöppäyksen jälkeen oman mielen mukaan, esim pakastus. Litteät asiat pakastuvat nopeammin kuin paksut, vinkiksi vain.

Kuivaus:
Riipiminen ehdottomasti (sillä oksat ovat kovia ja ikäviä), jonka jälkeen levität lehdet ohueksi kerrokseksi jonkin paperin päälle esim. uunipellille, ja annat olla sopivassa, lämpimähkössä paikassa. Lehtiä ei kannata huuhdella, eli kastella ylimääräsesti, roskien poisto riittää. Itse en uunia lämmittäisi tähän tarkoitukseen, mutta jälkilämmöt voi hyödyntää. Sitten säilöntä kokonaisina lehtinä ja käyttötarkoituksen mukaan joko liotus tai murustelu ruokaan.

Tulikohan kaikki tarvittava tieto...?
SonjaSelena
Member
Member
Viestit: 428
Liittynyt: 23:42, 21.10.2004
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja SonjaSelena »

Jos uuniin laitat edes jälkilämmölle, ei lämpötila saa missään nimessä ylittää 37 astetta. Kuivaaminenkin tapahtuu helpoimmin kun laitat nokkoset roikkumaan katonrajaan varsista pieniin nippuihin ja riivit lehdet vasta kuivana. Huuhtomista ennen kuivatusta ei suositella, sillä se liottaa nokkosesta ((samoin kuin muista kasveista)) hyviä aineita ((vitamiineja, hivenaineita yms muita lukemattomia aineita mitä niissä on)) ja kasvi 'laimenee'.
Yrittäkää ymmärtää yli-innokkuutta, jotkut meistä elävät hukattuja vuosiaan.
jossuliini
Member
Member
Viestit: 456
Liittynyt: 20:19, 09.05.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Paimio

Viesti Kirjoittaja jossuliini »

Hyviä pointteja tuossa.
Itse riivin lehdet tuoreeltaan, sillä kuivattujen kasvien riipimisessä minulla käy niin, että helposti kasvit pölisevät ja sitä tiivistä "supernokkosta" meneekin hukkaan yllättävän paljon, tuoreena ei niinkään. Ja sitten, jos ei ripusta kuivumaan vaan kuivaa tasolla, niin pöyhiminen auttaa. Kuivattujen lehtien säilöminen sitten tiiviissä purkissa.
Tuosta ravinteiden hukkaan joutumisesta tuli myös vielä mieleen, että ei kannata ryöpätessä "varmuuden vuoksi" keittää yhtään ylimääräistä, vaan vain sen verran, että kasvit tulevat oikein tosi vihreiksi ja selvästi ovat "keittyneet". Kuivatessa ravinteet ymmärtääkseni säilyvät kuitenkin paremmin. Tuosta pakastuksesta tai purkissa säilyttämisestä en sitten tiedä.
SonjaSelena
Member
Member
Viestit: 428
Liittynyt: 23:42, 21.10.2004
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja SonjaSelena »

Pakastaessahan ne kyllä säilyvät parhaiten. Ravintoarvot ynnä muut siis. Kuivattaessa haihtuu ainakin eteerisiä öljyjä ja niiden mukana monia tärkeitä aineita. Pakastimessa nämäkin säilyvät.
Yrittäkää ymmärtää yli-innokkuutta, jotkut meistä elävät hukattuja vuosiaan.
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja rain- »

Minun käsittääkseni kyllä sellainen oikeanlainen kuivatus matalalla lämmöllä säilyttää paremmin kaikki mömmöt, ainakin niin kaikki lähteet vakuuttavat (samoin kuin upouuden hyötykasvikuivurini ohjekirjakin).
SonjaSelena
Member
Member
Viestit: 428
Liittynyt: 23:42, 21.10.2004
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja SonjaSelena »

Nopea kuivaaminen säilyttää hyvin kasvin ainesosat, mutta siinä on varottava sitä liikaa kuumuutta, yli 40astetta tuhoaa kasvista entsyymit.

Eteeriset öljyt, eli haihtuvat öljyt haihtuvat kuivattaessa. Haihtuvat öljyt ovat usein kymmenien yhdisteiden seoksia ja nimensä mukaisesti haihtuvat. Ei tietenkään kaikki, mutta paljon.

Nokkosesta muuten sanoo miun uus kirja ((Luonnon lääkeyrtit, Sinikka Piippo, Tammi)) että nokkonen pitäisi ryöpätä ennen pakastamista nitraattejen takia ((joita nokkonen on erittäin herkkä keräämään itseensä)) ja sen voi tehdä kastamalla puoleksi minuutiksi 10-prosenttiseen suolaveteen.
Yrittäkää ymmärtää yli-innokkuutta, jotkut meistä elävät hukattuja vuosiaan.
jossuliini
Member
Member
Viestit: 456
Liittynyt: 20:19, 09.05.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Paimio

Viesti Kirjoittaja jossuliini »

Niin, meinasinkin juuri että kuivaaminen säilyttää ravinteet paremmin kuin ryöppääminen (keittäminen), mutta en edelleenkään ole varma säilyvyydestä pakastin vs. tiivis purkki.

Tuosta suolaveteen kastamisesta en ole kuullutkaan. Tarkoittaako se siis kiehuvaa suolavettä? Eli siis joko perinteinen ryöppäys pelkässä vedessä n. minuutti (tai jotakin, teen sen aina tuntumalla) tai sitten ryöppäys kiehuvassa suolavedessä puoli minuuttia. Mikä on ratkaiseva ero? Vai eikö suolavettä keitetä?

Noiden nitraattien takia nokkosta ei kai kovin runsaasti saisi syödäkään. Aika usein nokkoset kasvavatkin vanhojen navettojen takana tai muilla erittäin nitraattipitoisilla mailla, mutta tietysti keräämispaikka kannattaa valita parhaaksi katsomallaan tavalla.

Tietääkö joku mitä se polttava aine nokkosessa on?
MKL
Junior Member
Junior Member
Viestit: 208
Liittynyt: 09:00, 12.07.2005
Paikkakunta: Naantali

Viesti Kirjoittaja MKL »

jossuliini kirjoitti: Tietääkö joku mitä se polttava aine nokkosessa on?
Aikani kun haahuilin googlettamassa, niin löytyihän siitä jotain..

The stinging sensation of the leaf hairs is caused by several plant chemicals including formic acid, histamine, serotonin, and choline.

Lähteenä: http://www.rain-tree.com/nettles.htm
SonjaSelena
Member
Member
Viestit: 428
Liittynyt: 23:42, 21.10.2004
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja SonjaSelena »

*Kopioi suoraan kirjasta, siitä aijemminmainitusta*

Poltinkarvoissa on histamiinia, serotoniinia, asetyylikoliinia, muurahaishappoa ja leukotrieenejä LTB4, LTC4 ja LTD4 ((neloset alaindeksaiin, en vaan osaa laittaa)).
Yrittäkää ymmärtää yli-innokkuutta, jotkut meistä elävät hukattuja vuosiaan.
jossuliini
Member
Member
Viestit: 456
Liittynyt: 20:19, 09.05.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Paimio

Viesti Kirjoittaja jossuliini »

Ahaa. Nuo aineet varmaan tuhoutuvat ryöppäysessä, entäs kuivaamisessa? Ja SonjaSelena, selittäisitkö vielä tuon suolavesijutun kun minulta jäi jotakin siitä ymmärtämättä [:I]
Naanu
Member
Member
Viestit: 421
Liittynyt: 12:39, 07.08.2004
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Naanu »

Noita aineitahan on vaan niissä varren poltinkarvoissa. Lehdet on ihan syötäviä. Lehdet ei polta.
Sitä menee vaikka läpi harmaan kiven, mutta muitakin reittejä olisi.
Tilkka
Junior Member
Junior Member
Viestit: 68
Liittynyt: 22:30, 03.01.2003
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja Tilkka »

Annetaanko noita kuivattuja nokkosen lehtiä sitten vaan murennettuna kaloille? Vai täytyykö sekoittaa jonkun kanssa? Taitaa olla kuivaa tavaraa ja jää varmaan pinnalle kalojen noukittavaksi.
SonjaSelena
Member
Member
Viestit: 428
Liittynyt: 23:42, 21.10.2004
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja SonjaSelena »

Ei, vaan lehdet nimenomaan polttavat, varsien karvoissa ei ole poltinkarvoja. ((hölmösti sanottu, mutta olkoon)) Luulisin, että se suolavesijuttu tarkoitti nimenomaan kylmässä suolavedessä. Ainakaan tuossa ei mainita suolavedessä keittämistä, ja puoli minuuttia kuullostaa aika pitkältä..
Yrittäkää ymmärtää yli-innokkuutta, jotkut meistä elävät hukattuja vuosiaan.
VilleJ
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4745
Liittynyt: 19:55, 17.02.2002
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja VilleJ »

Tota, eikös nokkoset pitäisi kerätä nuorina? Eikö nyt ole jo vähän liian myöhäistä... Tai ainakin niin muistelisin, että nuoret nokkoset parhaimpia ja polttamattomampia ;)
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

Viesti Kirjoittaja rain- »

Niitä nokkosia kasvaa kyllä koko kesän jos niitä aika ajoin kerää ja pätkii. Pysyy puska "nuorena" syksyyn asti.
jossuliini
Member
Member
Viestit: 456
Liittynyt: 20:19, 09.05.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Paimio

Viesti Kirjoittaja jossuliini »

Niin, kerää vain latvoja ja nuoria lehtiä, kyllä niitä riittää koko kesän.

Kiitos SonjaSelena, se "ryöppääminen" -sana hämäsi siinä sun kolmannessa viestissä, kun yhdistän itse sen keittämiseen. Mutta puolen minuutin liotus suolavedessä siis, siinä luulisi "hyvien aineiden" säilyvän paremmin kuin ryöpätessä. Hyvä vinkki. Suolapitoisuus liotetussa nokkosessa on taas toinen juttu.

Kai sitä kuivattua nokkosta voi käyttää vaikka räkmixin tai kotilokeksien seassa tai muussa kotiruuassa mitä kaloille antaa, ja miksei sitä voisi sellaisenaankin tarjota mutta se on kyllä sitten tosi vitamiini-, nitraatti-, ja rautapitoista tuoreeltaan. Itse antaisin melko varovasti.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”