Piikkisilmät, soraa vai hiekkaa?

Monnit, nuoliaiset ja muut pohjalla elävät kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
m.n
Junior Member
Junior Member
Viestit: 136
Liittynyt: 22:30, 23.07.2003
Akvaarioseurat: TAY
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Raisio

Piikkisilmät, soraa vai hiekkaa?

Viesti Kirjoittaja m.n »

Splitattu täältä -Yanna

Tellie, ei se nyt aivan väärin ole sanoa, että piikkisilmille sopii sorapohja. Mikäli sora on pyöreäksi hiotunutta (minkälaista akvaariosora yleensä on) eli ei ole teräviä kiviä joukossa, niin se kelpaa kyllä piikkisilmille. Suurempaa harmia kaloille aiheutuu ennemminkin pohjamateriaalin vaihdon aiheuttamasta stressistä. Itselläni on ollut useamman vuoden piikkisilmiä sorapohjassa ja nykyään myös hiekka-turvesekoitepohjassa. Koskaan sorapohja ei ole aiheuttanut ongelmia ja kalat ovat viihtyneet silminnähden mainiosti. Itse asiassa sorapohjallisessa akvaariossa piikkisilmät ovat suurimman osan ajasta kaivautuneena, kun taas toisessa akvaariossa (hiekka-turve) ne ovat ennemminkin jaavansammalpöheikössä kuin kaivautuneena. :D
Täytyy vielä todeta, että VesiEläin on kyllä aivan oikeassa siinä, että viimekädessä vastuu on kyllä aina ostajalla.[/url]
Morrgan
Senior Member
Senior Member
Viestit: 620
Liittynyt: 22:03, 31.08.2003
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Morrgan »

Jos nyt hieman sora/hiekka-asiaan kommentoin...

Piikkisilmät kaivavat hiekaa paljon ja mielellään, käyvät sen läpi hakien syötävää niin että kaikki sopimaton lentää kiduksista ulos. Sorapohjalla ne eivät voi näin tehdä eikä mielestäni ole kivaa estää niiden luonnollinen käyttäytyminen.

Hieman samaa huomasin monnisissa. Vuosikaudet ne elivät sorapohjalla ja hyvin näyttivät viihtyvän. Vaan nyt kun olen vaihtanut hiekkapohjaan ja huomasin miten usein ne kaivavat samaan tyyliin, ei enää tulisi mieleenkään laittaa niitä sorapohjaiseen akvaarioon. Vain oma mielipide.
minnakoo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 213
Liittynyt: 21:38, 29.10.2004
Akvaarioseurat: OAS
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja minnakoo »

Hiekka-asiaa jatkaen: itselläni oli ennen sorapohja ja kun vaihdoin hienoon hiekkaan, niin huomasin,että monnisellani oli jopa viikset kasvaneet pidemmiksi! Oli sora ollut niin kuluttavaa.
Ja tuohon hiekan pesuun: tein sen kerralla kunnolla kahden suihkun ja muutaman olutpullon 8-) voimalla ja puhdasta tuli! Ei ollut vesi yhtään sameaa missään vaiheessa!
tellie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 569
Liittynyt: 20:12, 11.01.2005
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja tellie »

Offtopiciksi menee, mutta menkööön :D

Morrgan, miten isoja piikkiksesi ovat? Minulla nimittäin vielä keskenkasvuisia eivätkä varmaankaan pysy kaivautumaant tuohon soraan (englanin jokisora, raekoko ehkä jotain 3mm). Kuitenkin kaivautumishaluja ilmeisesti olisi, koska joskus otukset ovat pysrtö pystyssä ja nokka pohjassa särkimässä. Sitten kai huomaavat ettei hommasta tule mitään, näyttäisivät noloilta jo voisivat ja uivat rauhassa "raunioon" piiloon.

Kunhan tuo purkki nyt muuttuu korurihmahaaremiksi ajattelin rakentaa siihen styrokstaustan ja läpikäydä sisustusta muutenkin, eli tyhjennys on edessä. Samalla sotkulla ajattelin pohjan vaihtaa, eli ei tarvitse erikseen kiusata eväkkäitä turhalla mesoamisella.
Kissan nimi on Naunau, koiran Hauhau, kalan Pulpul, Tippi tai Sergei.
Morrgan
Senior Member
Senior Member
Viestit: 620
Liittynyt: 22:03, 31.08.2003
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Morrgan »

Siellä on vähän sekalaista seurakuntaa, eri aikoihin hankittu sekä kaupasta että muilta harrastajilta. Siaminpiikkisilmät ovat 5-6 cm, tummapiikkikset noin 6 cm ja käärmepiikkikset 7-8 cm. Eli jokseenkin keskenkasvuisia nekin ovat.
totoro
Senior Member
Senior Member
Viestit: 633
Liittynyt: 14:40, 19.03.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja totoro »

Minulla on kypsymässä 180 litrainen akvaario (hiekkapohja) ja olen hankkimassa sinne piikkisilmiä. Voinko laittaa piikkarit kypsymisen ajaksi 73-litraiseen akvaarioon kasvamaan, kun siellä on sorapohja? (Piikkarit olisivat pikkuakvaariossa muutaman viikon.) Vaikuttaako henkisesti ja/tai fyysisesti piikkisilmiin? Vai odotanko, että isompi akvaario kypsyy?
Ebes
Senior Member
Senior Member
Viestit: 708
Liittynyt: 22:19, 02.10.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Piikkisilmät, soraa vai hiekkaa?

Viesti Kirjoittaja Ebes »

m.n kirjoitti:Mikäli sora on pyöreäksi hiotunutta (minkälaista akvaariosora yleensä on) eli ei ole teräviä kiviä joukossa
"Akvaariosora" on teräväsärmäistä mitä lie graniittimurskaa.

Jokisora on pyöreää.

Silti soisin piikkisilmille hiekan tai jotain vielä pehmeämpää.
Lisa
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 7365
Liittynyt: 17:01, 03.10.2001
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Lisa »

totoro kirjoitti:Vai odotanko, että isompi akvaario kypsyy?
Minä ainakin odottaisin.
Kun syö kylliksensä, ajattelee sivistyneesti ja ihmeen hienosti monesta asiasta.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Monnit ja nuoliaiset”