Apua parven ja lisäsuodattimen valintaan

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Suomuurain
Starting Member
Starting Member
Viestit: 13
Liittynyt: 13:08, 05.10.2021
Sukupuoli: N/A

Apua parven ja lisäsuodattimen valintaan

Viesti Kirjoittaja Suomuurain »

Haluaisin n. 370-litraiseen seura-akvaarioon, suunnilleen neutraaliin ph-arvoon ja 24-25 lämpöasteeseen sopivan parven.

Toiveena on mahdollisimman helppohoitoinen pienikokoinen laji. Sellainen, joka voi lisääntyä kotiakvaarioissakin. Ei niinkään omassa seura-akvaariossa siten, että parvi huomaamatta kasvaisi, vaan niin, että voisi saada hankittua myös toisilta harrastajilta joko suoraan tai kaupan välityksellä.

Toiveena, että liikkuisi keskikerroksessa ja pinnan tuntumassa.

Edellytyksenä, että on käytökseltään niin kiltti, ettei keskinäisiä tappeluita ole odotettavissa muutaman kymmenen yksilön parvessa eikä jahtaa leväsukarapuja. Ei silti myöskääna arka.

Kasvitiheikköjä ja pintakasveja on tarjolla ja uimatilaa myös.

Kokonaissuunnitelmana asukkaiksi siis tämä parvi, leväsukarapujen parvi (n.15) ja kuparimonnisia, joiden määrän haluaisin kasvattaa pariinkymmeneen.

Mitä lajeja voisitte suositella harkintaan (ja millaista parven kokoa, en halua ylikansoittaakaan)?

Suuremman kalamäärän myötä tarvisisin käsittääkseni lisää suodatustehoa tuon Eheim Experience 350-ulkosuodattimen lisäksi. Sisäsuodattimen avopatruunalla eli ravuille turvallisen. Mutta kuinka tehokkaan? Sopiva virtaus sekä monnisille että uudelle parvikalalajille.
Olisiko suosituksia?

Kiitos taas etukäteen!
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1929
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Apua parven ja lisäsuodattimen valintaan

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Ehdotan suosikkikalojani sinisilmiä. Joko pilkkusinisilmä (Pseudomugil gertrudae, 4 cm) tai kultasinisilmä (Pseudomugil furcatus, 5-6 cm). Ovat oikeita parvikaloja eli liikkuvat parvessa, muille kaloille täydellisen kilttejä. Uroksilla välillä uhkailujen avulla tehtävää arvojärjestyksen selvittämistä mutta muuten kilttejä myös omilleen. Kutevat kotiakvaariossa ja jos on tarpeeksi kasvitiheikköjä, saattaa joku poikanen selvitä. Uivat keski- ja yläkerroksessa ja ovat hyvin vilkkaita. Sopivat noihin vesiarvoihin hyvin.

Kolmas ehdotus: klassikko seeprakala (5-6 cm). Hyvin vilkas, keski- pintakerros. Täydellisen kiltti ja hyvin vaatimaton.

Mutta vaihtoehtoja on paljon. Jos edellä olevat eivät kiinnosta, heitä muutama ehdotus niin mietitään yhdessä.

Seeproja tai kultasinisilmiä voi olla vaikka 50. Pilkkusinisilmiä enemmänkin (pienempi).

Et tarvitse välttämättä uutta suodatinta. Eheimillä suositeltu max. tilavuus näkyy mallinumerossa. Mutta eihän lisätehosta haittaakaan ole, muuta kuin virrankulutusta. Kaikki mainitut kalat pitävät virtauksesta.
Suomuurain
Starting Member
Starting Member
Viestit: 13
Liittynyt: 13:08, 05.10.2021
Sukupuoli: N/A

Re: Apua parven ja lisäsuodattimen valintaan

Viesti Kirjoittaja Suomuurain »

Kiitokset!

Molemmat, etenkin sinisilmä, vaikuttavat oikein viehättäviltä lajeilta.
Jossain tämän foorumin viestissä muistaakseni sanottiin sinisilmän olevan herkkä kotiutusvaiheessa?
Aloittelija kun olen, en myöskään tiedä oikein erityisiä keinoja, joilla kotiutumista helpottaa.

Seeprakalasta minulla on ollut juurikin käsitys, että on oikein helppohoitoinen. Tuli vastaan kuitenkin myös näkemyksiä, että viljelytaustastaan johtuen lajilla on myös monia muita enemmän geneettistä heikkoutta. Uskaltaisiko kuitenkin olettaa, että hyvästä liikkeestä saa tervettä kantaa?
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1929
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Apua parven ja lisäsuodattimen valintaan

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Kun nyt muistelen, miten minun sinisilmien kotiuttamiset on menneet, niin kahdessa tapauksessa on ollut hankaluuksia:

1. Karanteenaan yleensä kaikki kalani, ja kerran pienessä karanteeniakvaariossa humpsahti vähän liian paljon... tai no aika paljon liian paljon pakastehankajalkaisia, jotka pilasivat veden. Viivyttelin liikaa vedenvaihdossa, bakteerit kukoisti (sen näki esim. paksusta bakteerikalvosta pinnalla) vaikka akvaariossa oli pieni UV-sterilisaattori ja sinisilmät sairastuivat ja kuolivat kaikki yksi toisensa jälkeen. Muistaakseni olen muultakin lukenut, että sinisilmät ovat herkkiä korkeille bakteeritiheyksille. Tässä oli tosin kyse punaneonsinisilmästä (P. luminatus), joka tulee happamista bakteerivapaista mustista vesistä, joten on erityisen herkkä suurille bakteerimäärille. Pilkku ja kulta pitäisi olla jossain määrin kestävämpiä.

2. Ostin kerran kaloja viljelijältä, joka oli antanut niille vain elävää ruokaa. Ne eivät sitten koskaan oppineet kunnolla syömään kuivaa ruokaa ja ehkä tämän vuoksi eivät eläneet kovin kauan. Tämä pätee tietysti moneen muuhunkin lajiin.

Luulisin kuitenkin, että jos pitää huolen hyvästä vedenlaadusta ja ostaa kalat liikkeestä tai sellaiselta harrastajalta, joka on totuttanut kalat pienestä pitäen kuivaan ruokaan, eivät ne sen vaativampia ole.

Seeprakalan geneettisestä muuttumisesta voit olla oikeassa. Muistan lukeneeni sellaisen tutkimuksen, että nykyiset seeprakalat eivät enää ui niin tiiviissä parvessa kuin ennen. Lapsuudessani muistan, kun seeprakalan paras ominaisuus oli nimenomaan se uskomaton vilkkaus ja parvikäyttäytyminen. Vuosikymmeniä akvaariossa pidetyt kannat ovat ilmeisesti muuttuneet, kun akvaariossa ei ole tarvis uida nopeasti muiden kanssa. Voi olla, että jalostetut huntupyrstötkin vaikuttavat nykyisiin kantoihin.

Luulisin, että kaikkiin liikkeisiin kalat tulevat samojen tukkujen kautta, joten ei pitäisi olle eroja kannoissa. Tietysti joissain liikkeissä pidetään enemmän huolta siitä, että niiden akvaarioissa ei ole sairaita kaloja.
Suomuurain
Starting Member
Starting Member
Viestit: 13
Liittynyt: 13:08, 05.10.2021
Sukupuoli: N/A

Re: Apua parven ja lisäsuodattimen valintaan

Viesti Kirjoittaja Suomuurain »

Kiitos taas!

Onnistuneesti kotiutuneet sinisilmät sinulla pysyneet hyvin terveinä?

Löysin täältä foorumilta myös linkin hienoon kalatiheyslaskuriin http://www.aqadvisor.com.
Tämähän on hauska!

Jos laskuri todella tunnistaa oikein tuon suodatimallini, "user defined" -kentässä (pudotusvalikkoa ei varmaan ole päivitetty tämän malliston aikana, eikä lista muutenkaan tietysti ole ihan meikäläisiltä markkinoilta), niin tämän laskurinkin mukaan suodatusteho riittää.

Toisaalta tämän saman aquadvisorin tekstissä on myös näkemys, että valmistajat kertovat aina yläkanttiin, eivätkä (minkään?) suodattimien tehot riitä valmistajan ilmoittamaan akvaarion maksimikokoon.

Tähän laskuriin laitoin kokeeksi 20 kuparimonnista, 15 leväsukarapua ja 50 kultasinisilmää, ja näillä sain tuloksen
"Recommended temperature range: 23 - 27 C.
Recommended pH range: 6 - 7.8.
Recommended hardness range: 5 - 15 dH.
Recommended water change schedule: 28% per week.
Your aquarium stocking level is 97%

Kun vaihdoin kultasinisilmän tilalle pienikokoisemman pilkkusinisilmän, samoin 50 kalan parven, saan arvion
Recommended water change schedule: 21% per week.
Your aquarium stocking level is 79%.

Näyttävätkö tällaiset uskottavilta, että tuon verran kaloja tällä yhdelläkin suodattimella olisi ok?
Vaikka hankkisinkin lisää suodatustehoa, niin tuo tuntuu jo ihan isolta määrältä asukkaita, en ainakaan enempää.
Ja kotiloitahan minulla kyllä on myös.
Jos tuon 50 uutta kalaa, niin ehkä kahdessa erässä niin, ettei ravinnekuormitus muuttuisi ihan niin voimakkaasti kerralla?

Tosi kauniita nuo sinisilmät kyllä kuvissa ovat!
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1929
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Apua parven ja lisäsuodattimen valintaan

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Juu kyllä on muuten pysyneet terveinä. Tietysti jossain kolmen vuoden paikkeilla alkaa virta loppua. Usein vanhuksille... siis senioreille käy kuten monille ihmisille: selkää menee koukkuun, jopa 90 asteen mutkalle, ennen loppua.

Riittääkö suodatusteho väitettyihin litroihin, riippuu aika paljon akvaariosta: kalatiheydestä, niiden koosta ja laadusta, vedenvaihtoväleistä. Ja kun nuo sinisilmät tulevat virtaavista kirkasvetisistä joista, niin ehkä sitä suodatustehoa ja virtausta voisi olla mielellään enemmänkin.

Ja 50 kultasinisilmää on ehkä tosiaan yläkanttiin. Kuten sanoit, ei ainakaan enemmän ja mielummin ehkä kuitenkin hieman vähemmän. Aika kalliiksikin tulee 50 sinisilmän parvi.

Kauniita ovat ja varsinkin niiden eloisuus on kaunista katseltavaa. Nämähän ovat melko uusia akvaariokaloja eikä vähänkään vanhemmissa kirjoissa niitä vielä ole.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”