Kaloja kuolee jatkuvastu, apua!

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
pikkanen
Starting Member
Starting Member
Viestit: 6
Liittynyt: 11:32, 27.12.2021
Sukupuoli: N/A

Kaloja kuolee jatkuvastu, apua!

Viesti Kirjoittaja pikkanen »

Akvaarion tietoja:
-180l juwel rio
-eheim suodatin
-juwel lämmitin
-2 80w lamppua

Vesiarvot:
no3 25
no2 0
Gh 6
Kh 6
pH 6.5
Cl2 0

Tosiaan, itse ongelmana on ollut kalojen kuolleisuus. Akvaariosta on kuollut nyt heinäkuusta asti 1 kala per viikko. Epäilen, että kyseessä voisi olla joku tauti, tai mahdollisesti mätänevä kalanruumis (yksi kaloista katosi kauan aikaa sitten akvaariosta, on mahdollista että kalan ruumis olisi hautautunut hiekan pohjalle ja mätänee nyt siellä).

Oireet ovat erilaisia eri lajeilla. Akvaariosta tosiaan kardinaalitetroja, partamonni, helmirihma, kirsikkabarbeja, sekä kypäräleväkotiloita.

Helmirihmojen oireet: ennen kuolemaa kehon sisälle on muodostunut ikään kuin kasvain, mikä on hohtanut punaisena läpi. Myös pään muoto on muuttunut hyvin kyhmymäiseksi. kuollessaan uppoaa pohjaan.

Kardinaalien oireet: alkanut haukkoa happea. Ei kykene enää hallita kehoaan, vaan kellahtelee ajoittain vatsalleen pintaan. tässä kohtaa olen yleensä lopettanut kalan, mutta pari kertaa on löytynyt kuolleena pinnalta.

Partamonni: Toinen partiksista kuoli viimeviikolla. Kidukset punoittivat, sekä laihtui älyttömän paljon.

Kirsikkabarbit ovat toistaiseksi säilyneet kyseiseltä taudilta. Tosiaan itse en keksi mikä tauti olisi kyseessä oireiden ollessa erilaiset eri lajien välillä. Kaloja on kuollut nyt 1 partamonni, 5 kardinaalitetraa, sekä 2 helmirihmaa, mutta näyttää nyt suuresti siltä, että viimeinenkin helmirihma kuolee, sillä tällä on alkanut samat oireet kuin kahdella muulla ennen kuolemaa.

itse olen miettinyt, että siirtäisin kalat väliaikaisesti saaviin (n. 50-60l). Sillä välin keittäisin kaikki koriste-esineet, ja tyhjentäisin akvaarion. Ostaisin akvaliikkeestä bakteereja, jotta saisin kypsymisen käynnistymään nopeammin. Suodattimen puhdistaisin ja siirtäisin väliaikaisesti kalojen kanssa saaviin. Koittaisin myös etsiä epäilemääni ruumista pohjahiekoista, jos sellainen löytyisi. Pitäisin kalastoa n. 2-3 päivää saavissa, jotta bakteerit saisivat vaikuttaa edes hetken. Kuulostaako tämä ihan hullulta idealta? En oikein keksi muuta vaihtoehtoa, kuin sitten seurata kun kalat kuolevat yksitellen pois (kunnes mitään kalastoa ei enää ole).

Onko teillä mitään ideoita, kaipaisin kovasti apua tilanteeseen!
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1922
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kaloja kuolee jatkuvastu, apua!

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Vesiarvot vaikuttavat hyviltä, mutta on ilmeisesti saatu tikkutestillä. Tikkutestit ovat epäluotettavia, kannattaisi käyttää tippatestejä.

Jos akvaario ja suodatin ovat kunnolla toiminnassa/kypsiä, ei yhden mätänevän kalanruumiin pitäisi aiheuttaa mitään ongelmia noin isossa akvaariossa. Onko akvaario ollut käynnissä pidempään vai vaan heinäkuusta?

Ilmeisesti kaloissa on todellakin joku tauti eikä niiden siirtäminen saaviin auttane, koska taudinaiheuttaja on kaloissa eikä akvaariossa.

Veikkaisin jotain kidusmatoja tai bakteeri-infektiota, mutta kalatautien määrittäminen ja hoitaminen on usein vaikeata. Voit kokeilla tätä määritysopasta:
https://www.jbl.de/?mod=onlinehospital& ... fi&lang=en
pikkanen
Starting Member
Starting Member
Viestit: 6
Liittynyt: 11:32, 27.12.2021
Sukupuoli: N/A

Re: Kaloja kuolee jatkuvastu, apua!

Viesti Kirjoittaja pikkanen »

Akvaario on ollut käynnissä 2021 marraskuusta asti. Tämänvuoden kesäkuuhun asti pyörinyt ilman ongelmia. Kesäkuussa tuli sinileväongelmaa, mutta sen sain hoidettua akvaarion pimentämisellä ja tihentyneillä vedenvaihdoilla. Tämän jälkeen ongelmia ei ole ilmennyt, kunnes heinäkuun aikoina alkoivat kalakuolemat. Tämän viikon aikana kaloja ei ole kuollut, mikä hieman yllätti, sillä yksin jäänyt helmirihma oireilee selvästi. Epäilen itsekkin noita kidusloisia, mutta en ollut täysin varma kalojen oireiden ollessa niin erilaisia. Puhdistin tänään suodattimen mikä oli yllätykseskeni järkyttävän likainen (viime putsauskerrasta on vain 2kk aikaa). Uskon, että tuolla suodattimen likaisuudella voisi olla jotain tekemistä asian kanssa. Mutta joo, seuraan vielä tilannetta ja harkitsen jotain lääkintää tuohon kidusloiseen jos ei tilanne ala helpottaa
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5534
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Kaloja kuolee jatkuvastu, apua!

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Nyt aletaan olla jollain jäljillä. Silmäni kiinnitti huomiota toi suodattimen järkyttävä likaisuus. Mikä suodatin tarkemmin sanottuna on kyseessä? Ymmärsinkö oikein, että altaassa ei ole sitä juwelin omaa suodatinta lainkaan?
Oletko jo hankkinut tippatestit?
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1922
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kaloja kuolee jatkuvastu, apua!

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Ostitko uusia kaloja kesällä, joista tauti olisi voinut tarttua?

Oliko suodatin nyt likaantunut enemmän kuin aikaisemmin? Jos kyllä, keksitkö syytä, miksi se olisi likaantunut enemmän?

Älä laita lääkettä, jos et ole melko varma taudin tunnistuksesta. Silloinkin olisi parempi lääkitä erillisessä akvaariossa/saavissa. Lääkkeet vahingoittavat akvaarion hyödyllistä bakteerikasvustoa.

Vesiarvot olisi hyvä tosiaan saada JBL:n tippatesteillä mitattuna. Kiduksien punotus ja hapen haukkominen voisi sopia nitriittimyrkytykseen, joka saattaisi tulla kyseeseen, jos suodatin on tukossa. Paitsi jos suodatin on nyt puhdistettu ja vettä vaihdettu, voi tilanne olla korjautunut.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”