80l +salamatkustaja

Pidä päiväkirjaa akvaariostasi, tai dokumentoi akvaarioprojektisi etenemistä täällä
pikkanen
Starting Member
Starting Member
Viestit: 6
Liittynyt: 11:32, 27.12.2021
Sukupuoli: N/A

80l +salamatkustaja

Viesti Kirjoittaja pikkanen »

Ajattelin tässä nyt omaksi iloksi päivitellä uuden akvaarion edistymistä. Tosiaan ollut jo pari vuotta haaveena 80 litranen akvaario, johon hankkisin taiston. Satuinpa viikko takaperin löytämään 80l akvan sen verran edulliseen hintaan, että päädyin sen ostamaan. Akvaario oli myyjän mukaan noin 10 vuotta vanha, ja mukana tulivat suodatin (juwel aquarium), sekä lämmitin (juwel).

Annoin suodattimen pyöriä viikon verran kasvattaakseni jonkinlaista bakteerikantaa, ja nyt eilen puhdistin suodattimen (oli kyllä älyttömän likainen). Tilasin myös akvaarioon kasveja (1 helovesimiekka, 2 kääpiökeihäslehteä), ja kappas, mukaan oli salakulkeutunut kypäräleväkotilo! Kotilon ristin Penaksi, ja olen nyt seuraillut hänen eloaan akvaariossa. Alunperin suunnittelin hankkivani jonkin pohjakalan pitämään paikat siistinä, mutta jos Pena menestyy akvaariossa hankin hänelle muutaman kaverin lisää.

Ajattelin antaa suodattimen pyöriä vielä yhden viikon ennen ensimmäistä vedenvaihtoa. Kerran olen vesitestin tehnyt, ja kaikki muut arvot olivat kohillaan, paitsi Cl2, joten lisäilin veteen AquaSafea. En ole nyt vesiarvoja tarkistanut, kun vesitestit pääsivät loppumaan, mutta tarkoituksena ostaa tässä lähipäivinä lisää.

Tarkoituksena olisi hankkia taistelukala, kun akvaario on pyörinyt jonkin aikaa. Mietin aluksi, että ottaisin uroksen, mutta naaras taisto kuulostaa myös kivalta. Osaako joku sanoa millaisia mahdollisia eroja on urosten ja naaraiden välillä? Tiedän, että uros taistot eivät tule toimeen muiden urostaistojen kanssa, mutta miten on nuo naaraat? Viihtyykö naarastaisto itsekseen vai kaipaako lajitoverin seuraa?

Lisäilen myöhemmin kuvia akvaariosta, ja kiitos jo etukäteen jos jollakin on antaa vastauksia mun taisto kysymyksiin! :D
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1929
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: 80l +salamatkustaja

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Koska taistelukalan villimuotoa ei ole kaupoissa, käytännössä uroksella on paljon pidemmät evät. Akvaariokauppias tietää kyllä, mikä on uros. Myös naarastaisto on reviirikala, joten viihtyy yksinäänkin, joskin ei tarvitse niin isoa reviiriä eikä vahdi sitä niin aggressiivisesti kuin uros.

Joitakin kommentteja kypsytykseen/puhdistukseen, kun en tiedä, kuinka paljon sinulla on kokemusta.

Hyödylliset bakteerit ovat pääasiassa suodattimessa, joten ei hyödytä pyörittää suodatinta ennen sen puhdistusta tai vedenvaihtoa. Suodatinta ei pitäisi koskaan puhdistaa perusteellisesti, vaan varovasti huljutella ja vähän puristella akvaariosta otetussa vedessä. Paitsi jos suodattimeen sopii useampi suodatinmassa (esim. kaksi vaahtomuovipatruunaa): silloin voi puhdistaa massat vuorotellen ja hieman perusteellisemmin.

Jos suodatin tuli suoraan käynnissä olevasta akvaariosta (ilman että ehti kuivua), se on jo sisäänajettu eli akvaario on kypsä eli voit ottaa taistelukalan heti.

Vettä tarvitsee vaihtaa vasta, kun akvaariossa on asukkeja, jotka likaavat vettä.

Osta JBL:n tippatestit. Koska mainitsit Cl2:n, niin käytit mahdollisesti liuskatestejä. Ne ovat hyvin epäluotettavia ja mielestäni niitä ei saisi edes myydä kaupoissa.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1929
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: 80l +salamatkustaja

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Täsmennys: suodatin on jo kypsä, jos et puhdistanut sitä liian perusteellisesti eli tappanut bakteerikasvustoa.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Akvaariopäiväkirjat ja projektit”