Ylijalostetut kultakalat(ko)?

Ulkolammikoiden ja niissä pidettävien kalojen hoito, ongelmat ym. Mukaan lukien ulkona ja sisällä pidettävät kultakalat sekä kotimaiset kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Moimeen22
Starting Member
Starting Member
Viestit: 1
Liittynyt: 11:53, 05.04.2022
Sukupuoli: Nainen

Ylijalostetut kultakalat(ko)?

Viesti Kirjoittaja Moimeen22 »

Hei! Aluksi haluan sanoa että en tiedä/muista kaikkia oikeita termejä kaloista puhuttaessa kun itsellä on akvaario ollut viimeksi 10 vuotta sitten eikä nytkään ole aikomusta uutta hankkia :mrgreen:
Minua kiinnostaa kovasti eläinten jalostus ja siitä aiheutuvat ikävät ongelmat. En tiedä tästä kala-aiheesta juurikaan kun oma juttuni on koirien jalostus mutta tuli juttu vastaan näistä erilaisista kultakaloista ja alkoi aihe kiinnostaa. Eli kun on näitä muunnoksia esim. Teleskooppisilmiä, leijonapäitä(vai mikä onkaan suomeksi) jne ihmeellisen näköisiä otuksia, niin miten se vaikuttaa näiden kalojen elämään? Kärsiikö ne, onko enemmän sairauksia, lyhyempi elinikä? Suurin kysymys on se että miksi näitä tehdään?
Koirien jalostuksessa erikoinen ulkonäkö on suoraa kytköksissä kaikenlaisiin ongelmiin (rakenteelliset, liikkuvuutta estävät, hengitysongelmat) niin kiinnostaa tietää onko kaloilla samoin.
Kiitoksia valmiiksi vastauksista!
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5534
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Ylijalostetut kultakalat(ko)?

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Vailla mitään faktaa kommentoin sen verran, että kaloja ja koiria ei voi suoraan verrata toisiinsa. Kaloilla kun on nisäkkäihin verrattuna yksi aisti enemmän eli kylkiviiva-aisti. Kalat myös hengittävät eri tavalla kuin nisäkkään, eli kidusten läpi.
Luonnossa kalat usein elävät niin sameissa vesissä, että näköaistilla ei juuri mitata muuta kuin valon määrää. Ruuan hankkiminen tapahtuu muilla keinoin. Siksi en suoraan näe, että esim teleskooppisilmä olisi mikään ongelma. Kultakalojen leijonapäillä pään peittää hyvänlaatuinen kasvusto. Koirilla voisi hyvin kuvitella, että se tuottaisi ongelmia niskaan ja selkärankaan. Kultakalat kuitenkin elävät vedessä, joka kannattelee tätä kasvustoa siksi en näe, että se olisi suuri ongelma.
Tätä kirjoitusta ei pidä ymmärtää väärin. En missään tapauksessa ole ylijalostettujen kalojen kannalla. Kuitenkin jalostus on hyvin kaksipiippuinen juttu. Jos sitä käyttää väärin, tuloksena on luonnottomia otuksia. Jos taas jalostus pelaa oikein tuloksena on terveitä, kestäviä ja helposti lisääntyviä eläimiä.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1929
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Ylijalostetut kultakalat(ko)?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Syy monien kultakalamuunnoksien jalostukseen on se, että ne on suunniteltu alunperin lammikkokaloiksi eli niitä katsotaan ylhäältä päin. Tällöin teleskooppisilmien ja varsinkin taivaantähystäjien (joiden silmät osoittavat ylöspäin) silmät näkyvät paremmin. Samoin leveät pallomaiset ruumiinmuodot ja sivuttaissuunnassa levittäytyvät pystöevät.

Itse ajattelen varsin negatiivisesti kaikesta jalostuksesta, jonka tarkoitus on muuttaa eläinten ulkonäköä pelkkien ihmisen esteettisten näkökulmien takia. Joissain tapauksissa tämä koskee myös värimuunnoksia, koska monet kalat kommunikoivat väriään muuttamalla, esim. tietyssä mielentilassa tulee näkyviin raitoja, uros saattaa esim. muuttaa itsensä naaraan näköiseksi välttääkseen vahvimman uroksen agressiota. Jos tällainen laji on jalostettu pysyvästi kirkkaan punaiseksi, ei kommunikointi toimi. Huntupyrstöt ja pallomaiset ruumiinmuodot haittaavat kalan liikkumista. Vähän kuin jos aikuisella ihmisellä olisi vain 30 cm pitkät jalat. No, onhan heitäkin ja he tulevat yhteiskunnassa hyvin toimeen, mutta epäilemättä se on kuitenkin haitta. Mulkosilmät saattavat vahingoittua helpommin.

Monet väittävät, että kalat ovat kuten kasveja eli eivät tunne kipua eikä niillä ole tunteita, jolloin niitä voi huvikseen riuhtoa koukuilla järvistä ja joista mielin määrin. Tällöin ei jalostuksessakaan olisi mitään eettistä ongelmaa. Itse en usko, että kalan ja vaikkapa hiiren välillä on niinkään isoa eroa. Hiiri on vain paljon läheisempi sukulainen meille ja siten tunnistamme sen tunteet paremmin, kuulemme sen valituksen ja tunnistamme silmien liikkeet.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Lammikot, karpit, kultakalat ja kotimaiset kalat”