Piileväongelma

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
Pallokala06
Starting Member
Starting Member
Viestit: 13
Liittynyt: 18:18, 17.03.2022

Piileväongelma

Viesti Kirjoittaja Pallokala06 »

Mulla on vasta 3 viikkoa ollut kypsymässä 73litrainen akvaario vailla kaloja tai rapuja. Nyt muutamassa päivässä kaikki kivien pinnat, suodatin ja iso osa kasveista on muuttunut limaiseksi, oranssinruskeaa levää, joka näyttäisi mielestäni olevan piilevää. Jokunen päivä sitten lisäsin somisteeksi vielä laavakiviä, jotka keitin kuten muutkin kivet, hiekan, rungot, onko näillä joki yhteys levän ilmestymiseen? Olen lisännyt bakteeriympin heti alussa ja ruokkinut kalanruoalla ihan vähän joka päivä.
Altaassa on rotalaa, jaavansaniasta, vesimiekkoja, keihäslehtiä, melalehtiä, vallisneria, javansammalta ja palleroahdinparta.
Veden lämpötila 25c, pH:7,0, gH:3, kH:2, NO2:0,1ml/l, NO3:10mg/l. Vesijohtoveden pH:7,5 ja haisee kloorille. Suodatin käy ja valot päällä hereilläoloajan. Kasvit ovat kasvaneet ihan kivasti. Vettä olen vaihtanut 30l viikossa.
Mitä teen?
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1922
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Piileväongelma

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Voisiko saada kuvan levästä? Mielellään kaksi kuvaa, toinen yleiskuva akvaariosta ja toinen lähikuva levästä.

Jos vesijohtovedessä noin selvästi klooria, on tärkeätä käyttää aina vedenparannusainetta. Jos mahdollista, vedenparannusaineen voisi laittaa veteen sankossa ja antaa veden seisoa ainakin 10 min ennen akvaarioon kaatamista, että kloori olisi varmasti hävinnyt.

Kypsytysaikana ei kannata vaihtaa vettä, koska silloin kypsytyksessä menee kauemmin. Sitten vasta, kun nitriittitasot ovat laskeneet, eli suodatin on kypsä, kannattaa tehdä iso vedenvaihto ennen kalojen tuomista.
GTX
Senior Member
Senior Member
Viestit: 561
Liittynyt: 23:14, 01.01.2014

Re: Piileväongelma

Viesti Kirjoittaja GTX »

Pallokala06 kirjoitti: 21:43, 23.03.2022 valot päällä hereilläoloajan.
Jos tämä tarkoittaa, että valo on päällä 16 tuntia vuorokaudessa, niin se on liian pitkä aika ja saattaa aiheuttaa pahan ongelman vihreiden levien kanssa. Vähennä valaisuaika 8-10 tuntiin ja mielellään valotauko keskelle päivää. Valotauko rajoittaa hieman levien kasvua. Esimerkiksi aamupäivällä valo päällä 3-4 tuntia, keskellä päivää valo sammuksiin 3 tuntia ja iltapäivällä valo päällä 5-6 tuntia. Valon ajastuksen voi hoitaa pistorasiaan kytkettävällä ajastimella/kellokytkimellä, hinta noin 5 euroa. Mikä valaisin sinulla on käytössä?

Kiviä, hiekkaa, juurakoita tai mitään muutakaan akvaarioon laitettavaa ei tarvitse keittää. Riittää kun huuhtaisee irtoavan lian pois hanan alla tai harja kevyesti. Ainoa poikkeus on itse vesistöstä kerätyt juurakot/oksat, jos niitä ei ensin kuivateta huolella, niin keittäminen voi estää kalatautien siirtymisen, mutta todellisuudessa tautiriski taitaa olla häviävän pieni keittämättäkin.

Levien kannalta keittämisellä ei ole mitään merkitystä. Akvaariossasi on jo useita levälajeja. Leviä tulee kasvien, kalojen ja hanaveden mukana. Levät kuuluvat akvaarioon, eikä levien tulemista voi estää mitenkään. Levistä tulee ongelma, jos niiden kasvu riehaantuu hallitsemattomaksi. Paras keino estää levien liiallista lisääntymistä on huolehtia kasvien hyvistä kasvuolosuhteista. Valoa ja lannoitusta riittävästi, mutta ei liikaa. Mitä lannoitteita käytät ja miten paljon?

Vaikka kaiken tekisi ihan oikein, niin uusi akvaario hakee tasapainoaan ja alkuvaiheessa leviä voi esiintyä runsaammin. Tasapainon löytymiseen menee yleensä muutamia kuukausia, jopa puolisen vuotta.

Lähetä muutama valokuva, kuten jäsen kr70 pyysi, niin häneltä saat hyviä täsmäneuvoja.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”