Sähkönkulutus

Täällä keskustelu on vapaata, kunhan homma pysyy hyvän maun ja käytöksen rajoissa ja keskustelu jotenkin koskettaa akvaarioita. Muu yleinen keskustelu -> ""Off-Topic" ja äänestykset"-ryhmään.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
niin
Junior Member
Junior Member
Viestit: 108
Liittynyt: 23:59, 04.04.2009
Sukupuoli: Nainen

Sähkönkulutus

Viesti Kirjoittaja niin »

Sähkölasku aiheuttaa veret seisauttavaa kauhua tällä hetkellä ja kiinnostus sähkön menekkiin on kasvanut melkoisesti. Oletteko tietoisia paljonko akvaario vie sähköä? Tämän hetkisestä en tietenkään ole luopumassa, mutta nanohaaveet ovat nyt vähän vaiheessa. Toisaalta led-valot eivät taida paljoa viedä, mutta eivät myöskään lämmitä joten sitten pitäisi käyttää lämmitintä. Suodatin vie osansa. En ole siis yhtään perehtynyt, onko näissä eroja sähkönkulutuksessa? Miettiikö näitä kukaan muu :D
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1929
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Sähkönkulutus

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Mahdotonta antaa yksiselitteistä vastausta "paljonko akvaario kuluttaa sähköä", koska esim. 2x tehokkaampi valaisin kuluttaa sähköä 2x enemmän. Mutta se on helppo laskea: Katsot kaikkien sähkölaitteiden wattimäärät ja lasket ne yhteen. Ne on kerrottu käyttöohjeessa, netissä tuotteiden kuvauksissa ja tod.näk. myös laitteissa itsessään.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1929
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Sähkönkulutus

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Vielä lisäys edelliseen. Kun laskee keskikulutusta, ei esim. lämmittimen sähkönkulutusta pidä tietenkään laskea täysimääräisenä, koska se ei ole toiminnassa koko päivää. Yhden päivän aikana voi pitää kirjaa, montako tuntia päivästä lämmitin lämmittää. Jos vaikka 3 h, niin wattimäärä jaetaan 8:lla (24h/3h). Yöksi lämmittimen voi joka tapauksessa kytkeä kellokatkaisijalla pois, niin säästyy siinäkin sähköä. Myös luonnossa lämpötila laskee yöksi. Valaistuksen osalta voi laskea, että puolet päivästä valo on päällä. Suodatin päällä koko ajan. Ei tavallisen kotiakvaarion sähkönkulutuksesta vielä saa henkilökohtaista konkurssia aikaan.
GTX
Senior Member
Senior Member
Viestit: 561
Liittynyt: 23:14, 01.01.2014

Re: Sähkönkulutus

Viesti Kirjoittaja GTX »

Arvioidaan keskikokoisen 200 litran akvaarion sähkönkulutus.
- valaisin 60W * 8h/vrk = 14 kWh/kk
- lämmitin 150W * 6h/vrk = 27 kWh/kk (päällä 24h/vrk, mutta lämmittää noin 1/4 ajasta)
- suodatin 20W * 24h/vrk = 14 kWh/kk

Esimerkkiakvaarion kulutus on 55 kWh/kk.

Siitä voi itse kukin laskea nykyisen sähkösopimuksensa mukaan paljonko sähkö + siirtohinta + sähkövero + alv tekevät yhteensä. Mulla tuosta tulisi noin 7 eur/kk. Jos haluaa säästää energialaskussa, niin lämmittämätön akvaario on tässä esimerkissä tehokkain keino.

Akvaarion sähkönkulutusta laskettaessa pitää huomioida myös asumismuoto ja asunnon lämmitystapa. Kerrostalon keskuslämmitteisen asunnon lämmityskuluihin akvaario ei vaikuta, joten akvaarion sähkölaitteiden kuluttama energia on helppo ja melko tarkka laskea summaamalla akvaarion sähkölaitteiden kulutus. Kerrostaloihin on usein myös mahdollista tehdä sähköstä kiinteähintainen kuukausisopimus, jolloin akvaarion kuluttamasta sähköstä ei makseta erikseen.

Omakotiasujalla ja lämmityksensä reaalikulutuksen mukaan maksavalla laskutoimitus on hankalampi arvioitava. Hyvä LED-valaisin tuottaa kuluttamastaan energiasta 25% valoa ja 75% lämpöä. Akvaarioveden lämmitys tuottaa lämpöä asuntoon. Suodattimet ja pumput tuottavat myös pienen määrän lämpöä. Kaikki akvaarion sähkölaitteet tuottavat siis hukkalämpöä, joka puolestaan lämmittää asuntoa ja siten nämä akvaariolaitteet pienentävät asunnon varsinaisten lämmityslaitteiden energiankulutusta. Tästä on vaikeampi laskea tarkasti pelkästään akvaarion osuutta energian kokonaiskulutuksesta, mutta olisikohan esimerkkiakvaariollamme arviolta 5-6 eur/kk?
niin
Junior Member
Junior Member
Viestit: 108
Liittynyt: 23:59, 04.04.2009
Sukupuoli: Nainen

Re: Sähkönkulutus

Viesti Kirjoittaja niin »

Oho. Kiitos seikkaperäisestä vastauksesta! Eli nano ei montaa euroa kuukaudessa vie. Toisaalta pienistä puroista....

Mä odotin vastausta tyyliin kuluttaa paljon, vähemmän kuin kuivuri, ei paljon mitään :D
Tai juuri, että mitä ovat ne sähkönkulutusta laskevat tarvikkeet, onko sellaisia olemassakaan. Muuten kun on energiamerkintöjä sähkölaitteilla. Led-valot tietysti säästää, niistä saa muuten lukea ongelmia.
tellie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 569
Liittynyt: 20:12, 11.01.2005
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Sähkönkulutus

Viesti Kirjoittaja tellie »

niin kirjoitti: 10:19, 16.03.2022 Oho. Kiitos seikkaperäisestä vastauksesta! Eli nano ei montaa euroa kuukaudessa vie. Toisaalta pienistä puroista....

Mä odotin vastausta tyyliin kuluttaa paljon, vähemmän kuin kuivuri, ei paljon mitään :D
Tai juuri, että mitä ovat ne sähkönkulutusta laskevat tarvikkeet, onko sellaisia olemassakaan. Muuten kun on energiamerkintöjä sähkölaitteilla. Led-valot tietysti säästää, niistä saa muuten lukea ongelmia.
Jos jätetään isojen altaisen eksoottisemmat ratkaisut laskuista, niin mieleen tulee lähinnä kansilasit (tai valaisinkansi tmv), jotka vähentävät haihtumista ja siten auttavat ylläpitämään lämpötilaa. Jos haluaa olla tosi HC, niin kaipa taustan ja reunat voisi vaikka eristää retkipatjalla. Myös moni 3D tausta toiminee eristeenä.

Toinen mahdollisuus on hyödyntää valaisimen hukkalämpö pitämällä valaisinta lähellä akvaa/kansilaseja. Kesällä tietysti heikompi homma, kun sitten allas meinaa kiehua :D

Suodatustpuolelta en ihan hyvin äkkiä lähtisi säästämään, mutta siinä voi tietysti miettiä, että pärjäisikö pienemmällä suodattimen teholla, jos putsaisi moskia pois ahkerammin -> vähemmän virtausvastusta = isompi virtaus sähkönkulutukseen nähden. Toki tässäkin on sitten vähän se, että ekstrat muuttuvat lämmöksi ja helpottavat lämmittimen työtä.

Kalastovalinnat. Jos ei tarvitse 30-asteista vettä, tarvitsee - ei ehkä kovin yllättäen - lämmittää vähemmän :D
Kissan nimi on Naunau, koiran Hauhau, kalan Pulpul, Tippi tai Sergei.
Polar
Junior Member
Junior Member
Viestit: 130
Liittynyt: 16:22, 30.12.2007

Re: Sähkönkulutus

Viesti Kirjoittaja Polar »

Meillä on kiekkoja, ja akvan lämmöt 30° ympäri vuoden. Nyt kun energian hinnat ovat pompsahtaneet pilviin, meilläkin alettiin tehdä kartoitusta missä kodin sähkösyöpöt piileskelevät. Siinä vaiheessa alkoi jo kylmä hiki tulla otsalle, kun katse kääntyi vähän väliä akvaarion suuntaan. Mutta mutta, eipäs vaan ollutkaan akvaario mikään kummoinen sähkön kuluttaja, vaikka siinä on monta sähkölaitetta (3 suodatinta, 2 valaisinta, 1 lämmitin). Kun katsoimme sähkönkulutusta niinä hetkinä kun on vain yötä päivää päällä olevat peruslaitteet päällä esim yöaikaan, sähkön kulutus olikin hyvin pientä (tässä mukana siis se akvaario). Suurin kodin sähkösyöppö oli luonnollisesti saunan kiuas. Samoin uuni ja pesukoneet näkyivät piikkinä kulutuksessa.
Boucicaut
Junior Member
Junior Member
Viestit: 94
Liittynyt: 22:47, 04.04.2011
Akvaarioseurat: Oulun akvaarioseura
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Oulu

Re: Sähkönkulutus

Viesti Kirjoittaja Boucicaut »

Palattuani pari vuotta sitten taas harrastuksen pariin, tein onneksi päätöksen, että ainoastaan huoneenlämmössä viihtyviä kaloja altaisiin. Joten iso säästö heti siinä, ettei lämmittimiä tarvita lainkaan. Muuten lähtisin itsekin noille eristyslinjoille, eli tiivistä 3D-taustaa taakse ja Finnfoamista väsäämään siistiä ja eristävää katetta päällyslasien päälle. Valot on kaikki LED:jä ja kellokatkaisijan takana, näissä ei energiansäästöä tavoitettavissa kuin ehkä päivittäistä valaisuaikaa tunnin lyhentämällä.

Streamereita ohjaan kellokytkimellä joten niiden kulutusta voi pienentää kalliin sähkön tunteina, koska vaihdoimme juuri pörssisähköön. Saimme nimittäin törkeän huonon tarjouksen toistaiseksi voimassa olevasta sähkösopimuksesta edelliseltä yhtiöltä, joten moro niille ja soppareilleen!

Meidän tankeissa on monta Eheimin erittäin laadukasta, mutta myös todella paljon sähköä kuluttavaa 2252 sisäsuodatinta. Nämä aion laittaa kaikki jaksottaiseen käyttöön akvatietokoneen taakse: kalliin sähkön tunteina ovat vain 15min päällä tuntia kohden ja halvan sähkön tunteina (käytännössä yöllä) koko ajan. Ulkosuodattimien kanssa tällaista ei voi tehdä, joten olen jo ottanut kokonaan pois käytöstä superkestävät mutta törkeästi sähköä käyttävät isot Classic-sarjan Eheimit (2260, osassa vieläpä laitettuna se tehokkain Eheimin pumppu joka vie 80W --> 2262) ja tilalla useampi pieni, vähävirtainen (Eheim Prof. I 2224, Classic 2017 ja Eheim 2250). Roimasti tipahti sähkönkulutus näillä muutoksilla.

Edit: lisätietona se, että tankeissa siis kokoa 1300 litraa ja 450 litraa, jotta ymmärrätte paremmin mittakaavan. Eli tuollaisten vesimassojen pitäminen jossakin n. 30 C alkaisi olla jo kohtalaisen energiasyöppöä toimintaa.
Tuoppi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 110
Liittynyt: 08:17, 19.05.2019
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Sähkönkulutus

Viesti Kirjoittaja Tuoppi »

No ei toi eheim 2252 nyt niin hirveänä sähköä vie 28w . Toki sisäsuodattimeksi vie enemmän kun moni muu.
Ja jos niitä tosiaan on monta niin kertyyhän niistä pikkuhiljaa melkoinen kulutus.
Sen kyllä huomannut noista vähemmän sähköä kuluttavista sisäsuodattimista että heti kun ovat vähänkään tukossa niin alkaa teho hiipumaan.
2252 jaksaa kyllä pitkään puhaltaa ja imee roskaa todella paljon. Aikasemmin putsasin 2252 parin viikon välein nyt 2kk välein.
En ole huomannut tehon hiipuvan yhtään vaikka pidentynyt pesuväli. Toki patruunoissa on hitosti enempi jätettä pidemmällä pesuvälillä.
540l 260l 128l
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1929
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Sähkönkulutus

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Boucicaut kirjoitti: 11:33, 10.11.2022 Edit: lisätietona se, että tankeissa siis kokoa 1300 litraa ja 450 litraa, jotta ymmärrätte paremmin mittakaavan. Eli tuollaisten vesimassojen pitäminen jossakin n. 30 C alkaisi olla jo kohtalaisen energiasyöppöä toimintaa.
Mutta jos 1300 litran akvaarion lämmitys kuluttaa vaikka 400 wattia, niin eihän se tarkoita sitä, että menee 400 wattia hukkaan, ainakaan talvella. Kai sulla on suljettu veden kierto eikä vesi vaihdu jatkuvasti. Eihän lämpö haihdu taivaalle vaan akvaario lämmittää huonetta. Jos asunnossa on termostaattilämmitys, niin se 400 wattia on suurimmaksi osaksi pois asunnon lämmittämiseen tarvittavasta energiasta. Kesällä toki eri tilanne. Vai onko mulla tässä joku ajatusvirhe? No jos akvaario on seinän vieressä kuten yleensä on, osa lämmöstä menee toki seinään ja seinään menevästä lämmöstä osa ulos.
Boucicaut
Junior Member
Junior Member
Viestit: 94
Liittynyt: 22:47, 04.04.2011
Akvaarioseurat: Oulun akvaarioseura
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Oulu

Re: Sähkönkulutus

Viesti Kirjoittaja Boucicaut »

Rivarissa kun ollaan ja asunnot lämpiää kaukolämmöllä, jota ei mittaroida asuntokohtaisesti, ei tuolla saavuta mitään säästöä tai etua.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä keskustelua (akvaario)”