Taas kypsytyksestä pullolitkuilla

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
PennyDreadful
Starting Member
Starting Member
Viestit: 2
Liittynyt: 16:27, 10.02.2022

Taas kypsytyksestä pullolitkuilla

Viesti Kirjoittaja PennyDreadful »

Olen muutamia viikkoja kahlannut keskusteluja, mutta kypsytys tuntuu olevan tähtitiedettä :?
Hankin 54l kuution ja aloitin kypsytyksen Aquili Enzyme kapseleilla sekä Prodac Nitridac-bakuvalmisteella (akvaliikkeestä suositeltiin).
Prodacin tippatestit lähti myös mukaan. Cleansys-suodatin ja lämpötila 26-27.

Ensimmäisen viikon lopulla nitriitti nousi 0,25-0,5 mg/l ja seuraavan viikon alussa laski ja jämähti 0,05mg/l. 2. viikon lopulla istutin muutaman kasvin.
Nitraatteja tuli nitriitin laskun jälkeen 15 mg/l.
Tein n. 40% vedenvaihdon ja tämän jälkeen näyttänyt nitriitit 0-0,05 ja nitraattia 5-10.
Hankin yhden taiston eilen ja tänään ammoniakki 0,5 8O
Ph testin ostin myös eilen ja näyttää 8. Ennen kalan laittoa ammoniakki oli 0. En ruokkinut kalaa tuontipäivänä, seuraavana päivänä sai pari pellettiä sekä tein vedenvaihtoa ja käytän Seachemin Primea.

Onko nyt käynyt niin, että bakteereja on liian vähän tuon yhden kalan tuomaan kuormitukseen ja tuo raukka kuukahtaa?? Liikkeen mukaan isoa nitriittipiikkiä ei näillä valmisteilla pitäisi kypsytyksessä näkyäkään… Miten tästä pitäisi edetä?
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1929
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Taas kypsytyksestä pullolitkuilla

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Kun olet kerran lukenut vanhoja keskusteluita täältä, niin olet varmaan törmännyt useampaan tapaukseen, joissa kypsytys ei ole onnistunut litkuilla. Selvästikin siinä on paljon muuttujia pelissä ja mahdoton sanoa, miksi se ei aina onnistu. Nyt talvella yksi mahdollisuus on, että pullo on saanut kylmää jossain vaiheessa. Joka tapauksessa pullobakteerit ovat vain apukeino nopeuttaa kypsytystä, ei ihmeaine, jolla akvaario olisi heti valmis. Akvaariokauppiaat tekevät mielestäni tyhmästi neuvoessaan, että jollakin litkulla akvaario kypsytys onnistuu helposti. Sitten aloittelija tulee nettiin kysymään missä on vika ja kauppias saa haukut. Erityisen skeptinen olen noista entsyymeistä. Kypsyttäävätköhän ne vain kauppiaan lompakkoa?

Siltä näyttää, että bakteerikanta ei vielä kestä edes yhtä taistoa. Ammotestihän näyttää ammoniakin ja ammoniumin kokonaispitoisuuden. Sun lämpötiloissa ja pH:ssa myrkyllistä ammoniakkia on n. 5% eli joku 0,025 mg/l, mikä on pidemmän päälle myrkyllinen pitoisuus. Eli kannattaa vaihtaa vettä. Älä heitä pyyhettä kehään. Syötä hyvin vähän, mittaile vesiarvoja ja vaihda tarpeen vaatiessa vettä. En tunne itse tuota Seachem Primea, mutta nettisivulla lukee, että Detoxifies ammonia, nitrite, and nitrate. Jos se tosiaan poistaa kemiallisesti ammot, ei se välttämättä ole hyvä kypsytyksessä, sillä bakteerikasvustot tarvitsevat ammoa ja nitriittiä lisääntyäkseen.

pH on muuten turhan korkea. Tosin jos olet mitannut testillä, joka näyttää pH:n vain puolen asteen pykälissä, se on todennäköisesti hiukan matalampi ja laskee luultavasti itsetseenkin ainakin vähän.
PennyDreadful
Starting Member
Starting Member
Viestit: 2
Liittynyt: 16:27, 10.02.2022

Re: Taas kypsytyksestä pullolitkuilla

Viesti Kirjoittaja PennyDreadful »

Kiitos! Juu PH vähän huolettaakin, kun luin että korkeassa ph:ssa tosiaan ammoniakki on myrkyllisempää.. Ph testi on Seran tippatesti, kun muita ei ollut hyllyssä ja näyttää tosiaan 0,5 väleillä. Nyt pari tuntia vedenvaihdon ja parannusaineen jälkeen ammoniakki näyttää 0,25.
Juurikin luettuani kypsytyksestä päätin odotella, että nitriitti laskee ja nitraatit nousevat, enkä siksi hankkinutkaan kalaa 7 päivän kypsytyksen jälkeen, kuten pullo lupailee. Josko ruokkisin alkuun vain joka toinen päivä pikkuisen
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1929
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Taas kypsytyksestä pullolitkuilla

Viesti Kirjoittaja kr70 »

PennyDreadful kirjoitti: 17:32, 10.02.2022 Josko ruokkisin alkuun vain joka toinen päivä pikkuisen
Joo. tee näin
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”