60l akvaario ja miekkapyrstöjen omituinen ihastus pumpun ja akr. seinämän muodostamaan nurkkaukseen.

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
EevaKeijo
Starting Member
Starting Member
Viestit: 11
Liittynyt: 12:28, 05.02.2022
Sukupuoli: Mies

60l akvaario ja miekkapyrstöjen omituinen ihastus pumpun ja akr. seinämän muodostamaan nurkkaukseen.

Viesti Kirjoittaja EevaKeijo »

20220207_092340.jpg
Moi vaan kaikille. Nyt, vuosien perästä aloimme akvaarioharrastuksen uudelleen. Kaloja on muutama, miekkapyrstöjä uroksia ja naaraita. Myös miljoonakaloja oli pieni parvi, mutta niistä osalle jostain syystä tuli siirtyminen toiseen ulottuvuuteen. Eli alkoivat esittää selkäuintia. Enkä tiedä miksi. Vesi on tavallista kaupungin verkoston vettä ja nyt pari vrk:n jälkeen mittasin veden lämpötilan 27.1, liian viileätä /lämmintä... Aquasafe lisättiin heti veden lisäyksen jälkeen.
Samalla huomasimme, että osalla miekkapyrstöistä on omituinen ihastus pumpun ja akv. seinän väliin. Mistä johtunee? Jospa joku teistä viitsisi kirjoittaa joitain ns. nyrkkisääntöjä, olisi äärettömän kiitollinen.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1930
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: 60l akvaario ja miekkapyrstöjen omituinen ihastus pumpun ja akr. seinämän muodostamaan nurkkaukseen.

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Lämpö on ok noin mutta voi olla myös pari astetta alempi, säästyy sähköä ja kalat elänevät pidempään. Lämpö voi mielellään myös vaihdella vuorokauden mukaan: lämmitin päälle päiväksi kellokatkaisijalla ja pois yöksi. Luonnossa samanlainen vaihtelu.

Suodattimen taakse ahtautuminen on mielenkiintoinen ilmiö. Vaikea sanoa, mikä voisi olla syy. Onkohan siellä takana kova virtaus? Voisi nimittäin olla, että kalat luulevat että sinne ylävirtaan pääsee uudesta akvaariosta pois. Tai ruokitko kenties siitä nurkasta? Tai onko akvaariossa kirkas valaistus ja tuossa nurkassa on pimeämpää, jos kalat yrittävät mennä piiloon. Tällaisia ekaksi mieleen tulleita arvauksia.
GTX
Senior Member
Senior Member
Viestit: 561
Liittynyt: 23:14, 01.01.2014

Re: 60l akvaario ja miekkapyrstöjen omituinen ihastus pumpun ja akr. seinämän muodostamaan nurkkaukseen.

Viesti Kirjoittaja GTX »

Onko vedenpinnalla harmaa kalvo? Kuvassa näyttäisi siltä. Saattaa aiheuttaa ongelmia estäen vettä hapettumasta. Tämä voisi olla yksi syy kalojen kerääntymiseen suodattimen viereen, jos sieltä löytyy virtauksen takia hapekkaampaa vettä. Jos pinnalla on harmaa kalvo, niin pintaveden kiertoa pitäisi parantaa suuntaamalla suodattimen suutin rikkomaan ja pyöritämään pintavettä. Mikäli kalvoa silti tulee, niin kannattaa laittaa pintaimuri, esimerkiksi Eheim Skim 350. Tästä laitteesta on hyvä ottaa pieni vaahtomuovinen suodatuslevy pois. Suodatuslevyllä ei ole mitään käytännön virkaa, se vain tukkeutuu nopeasti.

Kauanko akvaario on nyt ollut toiminnassa, milloin kalat lisättiin ja miten akvaario kypsytettiin?
Minkä kokoinen akvaario on, mikä suodatus ja paljonko siellä on mitäkin kaloja?
Oletko mitannut vesiarvoista pH, KH, GH, ammoniakki, nitriitti, nitraatti? Tippatestit vai liuskatestit?

Mikäli kypsytys on onnistunut ja vesiarvot kunnossa, niin kyse saattaa olla vain kalojen reagoinnista uuteen ympäristöön pyrkimällä piiloutumaan tai etsimään poispääsyä, kuten kr70 edellisessä viestissä kertoikin.

Edit: nyt huomasin, että akvaarion koko 60 litraa lukikin otsikossa. Aikuiskokoiset miekkapyrstöt tarvitsevat reilusti lisää tilaa, vähintään 2-3 kertaa isomman akvaarion.
EevaKeijo
Starting Member
Starting Member
Viestit: 11
Liittynyt: 12:28, 05.02.2022
Sukupuoli: Mies

Re: 60l akvaario ja miekkapyrstöjen omituinen ihastus pumpun ja akr. seinämän muodostamaan nurkkaukseen.

Viesti Kirjoittaja EevaKeijo »

Akvaario on hankittu viime torstaina, vesi on aivan tavallista kaupungin vesijohtoverkosta. Veteen lisättiin heti puolet 120l tarkoitetusta Tetra SafeStart liuosta. Hiekka on melko karkeata ja yritetty huuhtoa siivilän lävitse niin pitkään kun sameus katosi. Ainoa, mikä ei tullut mieleen, että olisiko akvaario pitänyt pestä ennen vesiä & hiekkan laittoa? Aikaisemmissa akvaariossa ei tuollaista toimenpidettä ole tehty eikä liikekään siitä maininnut. Tohon harmaaseen kalvoon en osaa sanoa mitään, kuva on otettu kännykällä. Voi olla, että vedessä on jotain. En kyllä ihmettelisi vaikka olisikin . Vanhassa kerrostalossa vanhat putkistot ja vesi voi olla vaikka ja mitä. Nyt mielestäni vesi on kirkastunut, enkä näe siinä kalvoa.

Kalat: 5 Plätyä 3 naarasta ja kasi urosta. Miljoonakaloja saman verran. Sunnuntaina saimme ystävältä 6-8 miekkapyrstöä osa niistä näyttäisi olevan "siunatussa tilassa", eli jos kaikki on ok, niin piakkoin meille tulee lisää katseltavaa. Onko näille kaloille jokin erityinen ravintoaine, nykyinen on Tetra Rubin flakes.
Pumppu on Juwel, sen virtaustahan ei kai voi säätää? Lämmitin on pumpun kanssa samaa yksikköä.
valaisinkin näyttää olevan Juwel Novolux LED-60. Mun tekisi mieli kääntää kannessa olevaa valaisinta hiukan takaviistoon, eli akvaario olisi hiukan himmeämpi, onko tuollasesta haittaa tai hyötyä?
Millaiset päällä oloajat olisivat hyvä, heräämme aamuisin n.8:lta ja valo sytytetään samalla. klo 11 valo sammutetaan ja n.14 maissa valo sytytetään ja on päällä klo 21:een. Kellokytkinhän olisi hyvä, mutta heikkonäköisenä kellon asetukset ei onnistu ihan helpolla. Siksi olen käyttänyt valolle kauko-ohjausta.
Siirsin pumpun nyt aivan akvaarion sivu/takaseinän muodostamaan nurkkaan. Kaloille tietysti se oli uutta ja joutuivat vaihtamaan "kokouspaikan" pumpun alapuolelle tai vaihtoehtona etukulmaukseen. Kaikki eivät siinä ole, vaan uiskentelevat ympäriinsä. Huvittavinta on yhden miekkapyrstö uroksen omituinen tapa, nousee pohjalta ylös aivan pintaan ja palaa takasin pohjalle. Sanoinkin vaimolleni, että tuo on kai insinööri kun mittailee altaan korkeutta.

Näitä testejä en ole vielä tehnyt kun tää on vielä alussa. Liikkeessä sanottiin, että vähintään viikko enne kuin Nitriitti ym.testejä kannattaa tehdä.
On varmaan hyvä hankkia nämä testijutut itellekin. Toisaalta mun nenä kertoo jo paljon, jos vähääkään haiskahtaa pahalta, jossain on vikaa.
GTX
Senior Member
Senior Member
Viestit: 561
Liittynyt: 23:14, 01.01.2014

Re: 60l akvaario ja miekkapyrstöjen omituinen ihastus pumpun ja akr. seinämän muodostamaan nurkkaukseen.

Viesti Kirjoittaja GTX »

Vedentestaus olisi hyvä aloittaa hanavedestä jo ennen ensimmäisiä kaloja, niin näkisi miten vesi lähtökohtaisesti sopii eri kalalajeille. Miljoonakala, platy ja miekkapyrstö ovat luonnostaan nk. kovanveden kaloja. Käytännössä tämä usein tarkoittaa, että hanavettä pitää muokata kovemmaksi, eli nostetaan kokonaiskovuutta (GH).

Vedentestaus on tärkeintä heti kalojen saapumisesta alkaen. Uuden akvaarion kyky käsitellä kalojen jätöksistä muodostuvia myrkyllisiä aineita on heikko. Siksi ammoniakin ja nitriitin muuttumista vähemmän haitalliseksi nitraatiksi tulisi tarkkailla ensimmäisestä päivästä alkaen. Vesitestausta bakteeritoiminnan osalta ei välttämättä tarvita enää silloin, kun akvaario on ollut käytössä 3-6 kuukautta ja sinne on kypsynyt vahva hyödyllisten bakteerien kanta.

Akvaariosi 60 litraa on erittäin pieni ja siksi vesiarvojen haitalliset vaihtelut voivat olla äkillisiä ja suuria. Alkuvaiheessa kaloja pitää lisätä vain vähän kerrallaan. Sopiva tahti olisi laittaa ensin 3-4 pientä kalaa, odottaa muutama viikko ja lisätä taas pieni määrä kaloja. Näin akvaarion hyödyllisten nitrifikaatiobakteerien kanta ehtii pikkuhiljaa vahvistumaan riittävästi. Kaupalliset bakteerivalmisteet, kuten Tetra Safestart, auttavat akvaarion hyödyllisen bakteerikannan muodostumisessa, mutta siltikään akvaarioon ei voi laittaa isompaa kalamäärää heti alkuun.

Sopimaton vedenkovuus ja/tai bakteerikannaltaan kypsymätön uusi akvaario ovat nyt oma veikkaukseni kalojen omituiseen käyttäytymiseen ja kuolemiin.

Ensimmäisenä veisin miekkapyrstöt takaisin, jotta akvaarion kuormitusta saadaan vähennettyä. Miekkapyrstöt ovat muutenkin liian isoja kaloja noin pieneen akvaarioon. Vesiarvojen testaus tippatesteillä nyt heti käyttöön. Kaloille välittömasti muutaman päivän paasto ja sen jälkeen ruokitaan pari viikkoa vain vähän, tämäkin vähentää kuormitusta. Vähän tarkoittaa paria pientä hiutaletta kaksi kertaa päivässä per kala. Yhtään syömätöntä hiutaletta ei saa vajota pohjalle asti. Vesitestien perusteella saattaa tulla hätätoimena tarvetta isoille vedenvaihdoille.

Suosittelen perehtymään akvaarion perushoitoon, käyttöönottoon ja kalojen vaatimuksiin. Suomalainen Markku Varjo on kirjoittanut hyviä kirjoja Akvaarion perusopas, Akvaariokalat 2.0 ja Akvaariokasvit.

Tetra Rubin hiutaleet ovat hyvä perusruoka. Lisäksi voisi antaa pari kertaa viikossa vaikkapa pakastehyttysiä tai pakastemysistä.

Valoa voit himmentää kääntämällä. Kaloille siitä ei ole haittaa, mutta kasvit saattavat kärsiä heikentyneestä valon määrästä. Tämä selviää kokeilemalla. Kasvit tarvitsevat kasvaakseen valoa, hiilidioksidia ja ravinteita (lannoitusta).
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1930
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: 60l akvaario ja miekkapyrstöjen omituinen ihastus pumpun ja akr. seinämän muodostamaan nurkkaukseen.

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Edellisen viestini lähettämisen jälkeen mullekin tuli mieleen, että omituisen käyttäytymisen syynä voisi olla ammoniakki- tai nitriittimyrkytys ja nyt kun laitoit lisätietoja, se näyttää minusta todennäköisimmältä.

Kaloja on liian paljon tuohon vesitilavuuteen. Ottaen huomioon, että akvaario on aivan uusi, on kaloja aivan tolkuttomasti liikaa. Jos luovut miekkapyrstöistä, on kalasto ok pidemmän päälle mutta silti nyt alussa liian paljon, joten voit joutua vaihtamaan usein vettä aluksi. Hae kaupasta JBL:n tippatestit. pH, NH3/NH4 (ammoniakki/ammonium) ja NO2 (nitriitti) ainakin. Ensiapuna tekisin ihan heti 50% vedenvaihdon. Katotaan jatkotoimenpiteitä sitten, kun nähdään, mitä testit näyttää.

Jos pinnalla on kalvo, sekin voi olla alkuvaikeuksia kun suodattimessa ei ole vielä tarpeeksi hyödyllisiä bakteereja.
EevaKeijo
Starting Member
Starting Member
Viestit: 11
Liittynyt: 12:28, 05.02.2022
Sukupuoli: Mies

Re: 60l akvaario ja miekkapyrstöjen omituinen ihastus pumpun ja akr. seinämän muodostamaan nurkkaukseen.

Viesti Kirjoittaja EevaKeijo »

Voiko todellakin olla, että vesijohtovesi olisi huonolaatuista!! Me ihmiset käytämme vesijohdon vettä jokaisena päivänä, ihme ettemme ole vielä sairastuneet. Voisitteko kertoa onko saatavissa ns. monitestipakkauksia vai onko ne hankittava jokainen erikseen. Mielestäni nämä liuskatestit olisivat hyviä, mutta onko niitä kaikkiin testeihin saatavana. Tietysti hyvin varustetuissa alan liikkeissä valikoimat ovat paremmat, mutta pikkukaupungin akvaarioliikkeet... Melko suppeita, etten sanoisi surkeita. Tavaraa kyllä on, mutta paljon puuttuukin. Mulle kerrottiin, että tuo 60l on sopiva jopa 15 kalalle. Ystävälläni on samankokoinen allas ja siinä suunnilleen saman verran miekkapyrstöjä. Mulla valitettavasti ei ole paikkaa mihin esim. 100l akvaarion sijoittaisin, tää 60l on siinä ja siinä sopiko suunniteltuun paikkaan. Pienellä fiksauksella se kuitenkin asettui paikalleen ja saa mun puolestani olla siinä. Yritän nyt etsiä näitä testipakkauksia ja tutkia veden kunnon. Ruokahalu näyttäisi olevan kohillaan, ainakin sitä nappaillaan nopeasti suuhun ja pohjalle ei juurikaan hiutaleita ehdi. En tiedä miksi useasti sanotaan että akvaario on liian pieni n. 10 kalalle? Tietenkin jos on tilaa ja mahollisuuksia niin silloin voi olla minkä kokosia akvaarioita vaan. En tätä sano siksi, että olisin jotenkin negatiivinen viesteihinne, on vaan oltava olosuhteiden mukaan.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1930
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: 60l akvaario ja miekkapyrstöjen omituinen ihastus pumpun ja akr. seinämän muodostamaan nurkkaukseen.

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Vesijohtovesi on epäilemättä hyvälaatuista mutta se muuttuu huonolaatuiseksi, kun kalojen jätteet ja ruoantähteet hajotessaan tuottavat myrkyllisiä yhdisteitä veteen. Vähitellen suodattimeen kehittyy hyödyllisten bakteerien kasvustot, jotka muuttavat nämä hajoamistuotteet vähemmän haitallisiksi. Kuvittele, että sinulla on 60 litran vesisäiliö ja heität sinne päivittäin vähän ruoantähteitä ja kuset sinne kerran. Joisitko vettä vielä viikon päästä? Ainoa erotus toimivaan akvaarioon on, että akvaariossa on suodatin, jossa asustavat bakteerikasvustot muuttavat haitalliset yhdisteet vähemmän haitalliseksi. Sinun tapauksessa suodattimeen ei ole vielä ehtinyt kehittyä näitä bakteerikasvustoja. Siinä menee useampi viikko. Siksi pitäisi aloittaa pienellä määrällä kaloja.

60l akvaarioon sopii epäilemättä 15 PIENTÄ kalaa, esim. 15 miljoonakalaa just ja just, jos akvaario on hyvin kypsynyt.

Liuskatestit ovat epäluotettavia enkä suosittele niitä lainkaan. Tärkein testi parhaalta valmistajalta on tämä:
https://www.jbl.de/?mod=products&func=d ... en#2412300

On olemassa tippatestisettejä, mutta niissä on mukana myös sellaisia testejä, jotka eivät ole niin tarpeellisia, esim.:
https://www.jbl.de/?mod=products&func=d ... en#2409000
Tässä on CO2, joka sinulle tuskin on tarpeellinen, mutta muut ovat kyllä hyödyllisiä.
GTX
Senior Member
Senior Member
Viestit: 561
Liittynyt: 23:14, 01.01.2014

Re: 60l akvaario ja miekkapyrstöjen omituinen ihastus pumpun ja akr. seinämän muodostamaan nurkkaukseen.

Viesti Kirjoittaja GTX »

Kirjoitanpa minäkin vielä tähän, vaikka kr70 jo hyvin kertoi asioita tuossa edellä.

Vesijohtovedestä sanoin, että se ei välttämättä sovi kovanveden kalalajeillesi, koska hanavesi on Suomessa yleensä pehmeää. Veden pehmeys ja kovuus ovat eri asioita kuin veden likaisuus tai huonolaatuisuus. Hyväkin juomavesi voi olla täysin sopimatonta joillekin kalalajeille.

Akvaarion kokoon liittyy kaksi asiaa. Ensimmäinen on vesitilavuus. Pieneen vesitilavuuteen ei voi laittaa suurta määrää kaloja, koska kalat likaavat vettä kakallaan ja pienen akvaarion/suodatuksen biologinen kyky ei riitä pitämään vettä tarpeeksi puhtaana. 60 litran akvaario on käytännössä pienimpiä akvaarioita, jossa voi edes pitää kaloja. Tämä tarkoittaa vähäistä määrää pieniä kaloja. Liiallisesta kalamäärästä seuraa kaloille jatkuva myrkytystila ja kuolemia.

Toinen akvaarion kokoon liittyvä asia on kalojen tarvitsema tila liikkumiseen. Tämä vaihtelee kalalajeittain. On lajeja, jotka ovat hitaita ja möllöttävät paikoillaan, ne eivät tarvitse paljoa tilaa. Suurin osa kaloista luokitellaan normaalisti uiviksi, jolloin akvaarion pituus olisi oltava 10 kertaa pidempi kuin kalan pituus. Siispä 10 cm pituiselle kalalle tarvitaan vähintään 100 cm pituinen akvaario. Vilkkaille lajeille pitää olla vielä enemmän tilaa. Jotkin kalalajit puolestaan tarvitsevat paljon pohjapinta-alaa, kun toiset vaativat vesitilan korkeutta tai avointa uintitilaa.

Kalojen enimmäismäärä 60 litran akvaarioon on maksimissaan todellakin tuo mainittu 15 kappaletta, kokoluokaltaan miljoonakala. Tämäkin määrä vasta bakteerikannaltaan hyvin kypsyneeseen akvaarioon. Nyt alkuun reilusti pienempi määrä, jota voi sitten ajan kanssa kasvattaa. Suosittelen, että pidät akvaariossasi vain miljoonakaloja tai platyja, mutta ei molempia. Kalat viihtyvät paremmin, kun niillä on seuranaan enemmän omia lajikumppaneita. 60 litrainen on niin pieni, ettei sinne kannata laittaa kahden eri lajin parvea.

Miekkapyrstöt ovat aikuisina 10-15 cm pitkiä, mitattuna ilman miekkaa. Miekkapyrstökoiraat ovat suht vilkkaita uimareita, eikä niitä pitäisi ikinä laittaa alle metrin pituiseen akvaarioon. Mielellään saisi olla reilusti yli metrin mittainen akvaario. Myöskin naaraat tarvitsevat tilaa, jonne voivat väistää innokaita koiraita. Jatkuvan jahtaamisen kohteena oleminen voi tappaa naaraan stressiin. Kalat pysyvät hengissä ja lisääntyvät liian pienessä akvaariossa, mutta se ei tarkoita, että kalojen olisi hyvä olla. Käytöshäiriöt ovat yksi esimerkki mitä liian pienestä tilasta seuraa.

Miekkapyrstöjä ei yhtään, ei edes yksinään, mikäli ei ole mahdollisuutta laittaa niitä riittävän isoon akvaarioon.
EevaKeijo
Starting Member
Starting Member
Viestit: 11
Liittynyt: 12:28, 05.02.2022
Sukupuoli: Mies

Re: 60l akvaario ja miekkapyrstöjen omituinen ihastus pumpun ja akr. seinämän muodostamaan nurkkaukseen.

Viesti Kirjoittaja EevaKeijo »

Kiitos teille hyvät akvaarioharrastajat. Kiitos kommenteistanne. Olen etsinyt netin syövereistä 120-140l akvaariota, mieluusti sellaista joka on pitkä mutta matalahko ja omalla jalustallaan. Ei vaan osu silmiin, noo, etsivä löytää.. Nykyisille lastulevyjen päälle ei uskalla enää isompaa asetella. Tämäkin on lastulevylipaston päälllä, mut alla on 22mm liimapuulevystä tehty aluslevy. Vähän vielä tästä vedestä: Vesi on laitettu perjantaina ja samoin puolet tetrasafe bakteria liuospullollisesta. Se mitä sanoin alussa veden kananmunamaisesta pahasta hajusta (syytä en tiedä) on nyt poistui, kun vaihdoin 1/3osan vedestä ja kaadoin loput tetrasafen. Kalat vaikuttavat vilkkailta ja hyvävointisilta. Hankin jostain noita pakaste itikoita kunhan olen liikkeellä taas. Jännä miten tuo ruoka ei joillekin maistu, uidaan kyllä kohti hiutaletta ja tönäistään se ikään kuin pois tieltä. Pienemmät miekkapyrstöt kyllä syövät mitä niille annetaan. Olen pyrkinyt antamaan ruokaa myyjän (Paratiisikala Kotka) ohjeen mukaan hyppysellinen aamuisin. Jos näet, että ruokahiutaleita valuu pohjalle niin vähennä ruokahiutaleita. Viikon päästä aikaisintaan otat vesinäytteen puhtaaseen purkkiin ja tuot heille, katsotaan sitten mitä testit näyttää.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1930
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: 60l akvaario ja miekkapyrstöjen omituinen ihastus pumpun ja akr. seinämän muodostamaan nurkkaukseen.

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Tetra SafeStart nopeuttaa suodattimen bakteerikannan kehittymistä mutta se ei ole mikään ihmeaine. Ilman sitä akvaariota/suodatinta pitäisi kypsytellä viikkokausia ilman kaloja. Bakteerivalmisteen kanssa voi aloittaa heti PIENELLÄ määrällä kaloja koko ajan nitriittiarvoja mittaillen.

Muuten, bakteerivalmistetta ei saa päästää jäätymään eikä kuumenemaan, sillä silloin bakteerit kuolevat. Jos kuljetit SafeStartin kotiin kaupasta jossain kassissa, missä se pääsi kylmenemään, voi olla, että suuri osa bakteereista ehti kuolla.

Jos akvaariossa oli paha pistävä haju, se on selvä merkki, että siellä on jotain myrkkyä. Mädän kananmunan haju yhdistetään tosin yleensä rikkivetyyn, jota uudessa akvaariossa ei voi olla, mutta ehkä se on nitriitin pistävä haju, mikä sieltä tunkee.

Jos jotkut kalat eivät syö, niin sekin saattaa johtua siitä, että niillä on jonkinasteinen myrkytys.

Kuten sanottu, aluksi vain hyvin vähän ruokaa GTX:n ohjeen mukaan. Ei niin paljon, kun kauppias sanoi. Ja yritä löytää JBL:n nitriittitesti, mielellään muitakin testejä, kuten yllä kirjoitin.
GTX
Senior Member
Senior Member
Viestit: 561
Liittynyt: 23:14, 01.01.2014

Re: 60l akvaario ja miekkapyrstöjen omituinen ihastus pumpun ja akr. seinämän muodostamaan nurkkaukseen.

Viesti Kirjoittaja GTX »

EevaKeijo, viitsitkö laittaa tänne valokuvan, jossa näkyy koko akvaario edestäpäin. Kuvasta voi olla hyötyä ongelmien selvitelyssä.
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5535
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: 60l akvaario ja miekkapyrstöjen omituinen ihastus pumpun ja akr. seinämän muodostamaan nurkkaukseen.

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Kuten tässä jo aikaisemminkin on tullut ilmi, sulla on nyt kovaa ja emäksistä vettä vaativia kaloja tyypillisessä suomalaisessa pehmeässä ja happamessa vedessä. Mitä todennäköisemmin hanavetesi vaatii kovetusta ja sen kautta pH:n nostoa jotta kalasi voisivat hyvin. Tähän tarkoitukseen sopii hyvin JBL:n Aquadur.
Ihan nyt putkeen ei ole akvaarioharrastuksen aloitus mennyt, mutta helposti hommasta saa toimivan. Kuten edelläkin on mainittu, tärkeimpien vesitestien: pH, GH, KH, NO2,NO3, ja NH4 hankkiminen tippatesteinä on ostoslistalla ensimmäisenä. Mieluiten JBL:n tai Salifertin valikoimista niin saa harrastajakäyttöön riittävän tarkat tulokset. Ihanteelliseen tulokseen päästäkseen nämä testit olisi pitänyt tehdä ennen ensimmäisten kalojen hankkimista, mutta vieläkään ei ole liian myöhäistä.
On todella ikävää, että olet saanut akvaariokaupasta neuvoja jotka ovat osittain n. 20 vuotta vanhoja. Harrastuksen kannalta on aika outoa että sinua palvellut myyjä (myyjät) eivät ole päivittäneet osaamistaan tähän päivään vaikka joissain määrin lakikin siihen jo velvoittaa. Tosin sitä lain toteutumista ei kukaan valvo.
On kuitenkin mahtavaa, että osasit tulla tänne ja otat tietoa vastaan :)
EevaKeijo
Starting Member
Starting Member
Viestit: 11
Liittynyt: 12:28, 05.02.2022
Sukupuoli: Mies

Re: 60l akvaario ja miekkapyrstöjen omituinen ihastus pumpun ja akr. seinämän muodostamaan nurkkaukseen.

Viesti Kirjoittaja EevaKeijo »

viimeisin kuva, tosin vähän väärästä kulmasta, mut tuossa näkyy koko allasKuva
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1930
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: 60l akvaario ja miekkapyrstöjen omituinen ihastus pumpun ja akr. seinämän muodostamaan nurkkaukseen.

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Ei tullut mitään kuvaa perille.
EevaKeijo
Starting Member
Starting Member
Viestit: 11
Liittynyt: 12:28, 05.02.2022
Sukupuoli: Mies

Re: 60l akvaario ja miekkapyrstöjen omituinen ihastus pumpun ja akr. seinämän muodostamaan nurkkaukseen.

Viesti Kirjoittaja EevaKeijo »

Onkin vaikeeta! Yritin tuolta google drivesta jakaa, mut joku on väärin, joko en osaa tai sitten jokin muu. Neuvokaapa vielä miten saan kuvan liitettyä vastaukseni, kiitos.
EevaKeijo
Starting Member
Starting Member
Viestit: 11
Liittynyt: 12:28, 05.02.2022
Sukupuoli: Mies

Re: 60l akvaario ja miekkapyrstöjen omituinen ihastus pumpun ja akr. seinämän muodostamaan nurkkaukseen.

Viesti Kirjoittaja EevaKeijo »

Polar
Junior Member
Junior Member
Viestit: 130
Liittynyt: 16:22, 30.12.2007

Re: 60l akvaario ja miekkapyrstöjen omituinen ihastus pumpun ja akr. seinämän muodostamaan nurkkaukseen.

Viesti Kirjoittaja Polar »

Ei näy kuvaa Google Driven kautta, vaatii kirjautumisen. Miten sait nuo aloituskuvat näkymään?

Hyviä neuvoja olet saanut tässä ketjussa [;)]
EevaKeijo
Starting Member
Starting Member
Viestit: 11
Liittynyt: 12:28, 05.02.2022
Sukupuoli: Mies

Re: 60l akvaario ja miekkapyrstöjen omituinen ihastus pumpun ja akr. seinämän muodostamaan nurkkaukseen.

Viesti Kirjoittaja EevaKeijo »

Moikka vaan. Neuvot ovat aina terve3tulleita ja niitä olen saanut ihan kiitettävästi!
Aloitukseen sain kuvan vaan leikkaa / Liitä. En tiedä, miksei se toimi viesteihin vastaamisessa. Tulee vain Kuva ja tohon ei voi liittää, tarvitsee kuvan osoitteen! No. jospa vielä saisin jonkun lähipiirini viisaamman opastuksen. Tuossa ketju otsikon alapuolella on kyllä kohta "lisää kuva" mut sen enenpää mun ymmärrys ei riitä. Pitäisi kai aloittaa uusi ketju, mut se vaan sekottaisi lisää.
Polar
Junior Member
Junior Member
Viestit: 130
Liittynyt: 16:22, 30.12.2007

Re: 60l akvaario ja miekkapyrstöjen omituinen ihastus pumpun ja akr. seinämän muodostamaan nurkkaukseen.

Viesti Kirjoittaja Polar »

Hetken meni itseltänikin muistellessa miten niitä kuvia saikaan omalta koneelta siirrettyä tänne. Mutta vastatessa viestiin alakulmassa on "vaihtoehdot" ja "liitteet". Valitse liitteet ja sitten valitse kuva koneeltasi klikkaamalla "lisää tiedostoja" . Valitse sen jälkeen "näytä viestin yhteydessä", ja tadaa kuva on viestissä mukana. Esikatselulla varmista mitä tuli :D
EevaKeijo
Starting Member
Starting Member
Viestit: 11
Liittynyt: 12:28, 05.02.2022
Sukupuoli: Mies

Re: 60l akvaario ja miekkapyrstöjen omituinen ihastus pumpun ja akr. seinämän muodostamaan nurkkaukseen.

Viesti Kirjoittaja EevaKeijo »

Polar kirjoitti: 12:40, 11.02.2022 Hetken meni itseltänikin muistellessa miten niitä kuvia saikaan omalta koneelta siirrettyä tänne. Mutta vastatessa viestiin alakulmassa on "vaihtoehdot" ja "liitteet". Valitse liitteet ja sitten valitse kuva koneeltasi klikkaamalla "lisää tiedostoja" . Valitse sen jälkeen "näytä viestin yhteydessä", ja tadaa kuva on viestissä mukana. Esikatselulla varmista mitä tuli :D
a236fac212b82d31452e3f819f62b1f2.0.jpg
Kiitti neuvoista, katotaas nyt joko onnaa. Ainakin esikatselussa kuva on näkysissä. Olisin nakannut myös videon, mutta loppupääte .mp4 ei kelpaa.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”