Pohjamateriaali

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Akvalainen
Starting Member
Starting Member
Viestit: 22
Liittynyt: 00:17, 15.01.2022

Pohjamateriaali

Viesti Kirjoittaja Akvalainen »

Mitähän sitä laittaisi akvaarion pohjalle, jos laitan substraattia (vai mikä se oli nimeltään, kasviravinne..) ja hiekkaa päälle niin mitäs sen hiekan möyhiminen, ettei tukkeennu? Vaiko paksusti hiekkaa kasviravinteen päälle ja vain hiekan osalta pientä möyhimistä silloin tällöin?
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5534
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Pohjamateriaali

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Tänä päivänä moni tuntuu tykkäävän hiekasta pohjamateriaalina. Omakohtaista kokemusta hiekasta löytyy about 20v ajalta enkä missään tapauksessa voi suositella sitä. Hiekka tarvitsee toimiakseen aktiivisen pohjakalojen parven. Pohjakaloja taas ei ole tarjolla kuin pehmeään ja hieman happameen tai happameen veteen. Toinen vaihtoehto on kierteissarvikotilot jotka lisääntyvät kuin kanit ja näin helposti aiheuttavat akvaarioon happikatoa ja muita ongelmia.
Itse suosittelen lämpimästi soraa jonka joukkoon myös kasveille tarkoitetut ravinteet on helppo sekoittaa ja pohja on myös hiekkaan verrattuna huomattavasti helppohoitoisempi. Myöskään akvaarion epäsiistinnäköseksi tekeviä kotiloita ei tarvita. Joidenkin harrastajien mielestä osa kaloista tarvitsee hienoa hiekkaa selviytyäkseen hengissä. Omaa harrastustaustaa on sellaiset 30 vuotta enkä kyllä ole löytänyt vielä mitään syytä, miksi tiettyjä kaloja varten hiekkaa pitäisi olla. Olen kokeillut pitää näitä kaloja varten erillistä hiekkalaatikkoa, mutta eivät ne tunnu viihtyvän siellä yhtään sen paremmin/huonommin kun sorapohjallakaan.
Loppujen lopuksi pohjamateriaalin valinta on puhtaasti makuasia. Jos haluaa näyttävän pohjan ja haluaa päästä helpolla, valitsee soran. Jos taas on valmis sijoittamaan tekniikkaan enemmän ja kikkailemaan niin oikea valinta silloin on hiekka.
Akvalainen
Starting Member
Starting Member
Viestit: 22
Liittynyt: 00:17, 15.01.2022

Re: Pohjamateriaali

Viesti Kirjoittaja Akvalainen »

Olin siis alunperin oikeilla jäljillä, halusin aluksi soraa, mutta jotenkin menin pyörryksiin informaatiotulvasta kun niin moni sanoi juuri tuon väittämän, että jotkut lajit tarvitsevat ehdottomasti hiekan. Kuinka pieni sora on vielä helppohoitoisia, 0,6mm ..? On niin paljon uutta opittavaa kun tämän harrastuksen pariin löysin🧐😄
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1922
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Pohjamateriaali

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Täältä tulee hieman hiekkapositiivisempi mielipide.

Totta on, että jos vedenkiertoa ei ole tarpeeksi eikä kalat pöllytä pohjaa, niin hiekan pinnalle jää paskaa eikä sitä voi lapota pois, koska hiekka imeytyy mukana lappoon. Jos niitä pohjaelukoita ei ole, niin pitää olla aika voimakas veden kierto, ettei paska jää pohjalle. Sorapohjaan paska valuu sisään sorajyvästen väliin, mistä sen voi lapota pois. Mutta jos em. edellytykset täyttyvät (pohjaelukat/kierto), niin hiekalla pääsee helpommalla (minusta). Jos on vaikka juurakoita, niin onpa aika työlästä siirrellä ne pois, että voi lapota niiden alta. Samoin jos on paljon pohjaan istutettuja kasveja, saattaa lappoaminen käydä hankalaksi.

Esim. täplä-, kupari- ja pandamonninen pärjää ja jopa kutee melko kovassakin vedessä, jos muut edellytykset ovat kunnossa, esim. ruokinta. Jos on kerran nähnyt monnisten kaivavan matoja hiekkapohjasta kuono silmiä myöten hiekassa, ei kyllä halua laittaa niitä sorapohjalle. Jos sora-akvaariossa on hiekkakuppi, eivät ne pysy siellä, koska ne eivät tajua, että niiden pitäisi pysyä siellä. Luontonsa mukaisesti ne etsivät ruokaa kaikkialta. Jos sora sattuu olemaan teräväsärmäistä, saattavat viiksisäikeet vioittua ja tulehtua, joka voi johtaa kuolemaan pahimmassa tapauksessa. Usein näkee monnisia tynkäviiksillä sorapohjalla. Jos sora on pyöreää, ei se vioita viiksiä, mutta eivät ne sinne kaivautumaan pysty.

Kierteisten määrä riippuu siitä, paljonko ne saavat ruokaa. Mutta on totta, että jos niitä on paljon, ne voivat olla ikävän näköisiä. Niiden elintoiminnot tuskin paljon kuluttavat happea, ne ovat niin hitaita ja pieniä, mutta ne eivät elä ikuisesti ja niiden mätänevät ruhot varmasti kuluttavat happea.

Jos akvaariossa on heikko vedenkierto, on sora minustakin parempi vaihtoehto. Jos kierto taas on voimakas, väitän hiekan olevan helppohoitoisempi. Ulkonäkö on makuasia. Jos akvaariossa on pohjaan istutettuja kasveja, pitää pohjakerroksen olla useita senttejä paksu, jolloin hiekkapohjaan pitää laittaa kierteisiä tai sitä pitää aika ajoin pöyhiä kepillä, ettei se pilaannu. Jos ei ole kasveja pohjassa, riittää 1-2 cm paksu hiekka, joka pysyy hapekkaana myös ilman kierteisiä tai pöyhimistä.
Akvalainen
Starting Member
Starting Member
Viestit: 22
Liittynyt: 00:17, 15.01.2022

Re: Pohjamateriaali

Viesti Kirjoittaja Akvalainen »

Hyviä pointteja ja varmaan ei ole muuta kuin makuasia loppujen lopuksi tämä. Tässä viimeisin video mikä osui silmään ja olen tosi monesta videosta nähnyt, ettei ihan pohjasta asti monikaan putsaa allasta. Ehkei se ole tarpeen? Tässäkin hyvin paksu kerros pohjamatskua ja ei pohjasta asti putsaa..mutta taisi olla maininta, että vois tikulla pyöräyttää, en muista.. https://youtu.be/mN0xICNIsYE
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”