Sitkeä evärutto

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
Kalajee
Starting Member
Starting Member
Viestit: 3
Liittynyt: 13:12, 15.03.2020

Sitkeä evärutto

Viesti Kirjoittaja Kalajee »

Moi. Mulla on akvaariossa eväruttoa. Sitä oli joskus muutama kuukausi sitten, ja saatiin se läkkeellä pois. Sen jälkeen sitä on tullut muutaman kerran, taas hävinnyt ja taas hetken päästä tullut uudestaan. Lääkettä olen laittanut niin monta kertaa että en haluaisi enää laittaa. Akvaariossa on hohtomiljoonakaloja, monni, ja kaksi hunajarihmakalaa ja akva on 110l. Nyt ruttoa on akvaariossa vähän mutta olisi kiva päästä kokonaan eroon ennen kuin se leviää taas pahaksi. Isompia vedenvaihtoja teen kerran kahdessa tai kolmessa viikossa ja kerran viikossa pelkkää vettä. Miten tästä taudista pääsee eroon? Lääke millä olen yrittänyt saada eväruton pois, on JBL:llän furanol plus 250. Tähän mennessä ruttoa on ollut pelkästään hohtomiljoonakaloilla. Lääke siis tosiaan on hävittänyt ruton melkein kokonaan, mutta aina jollekin on on jäänyt vähän ja siitä lähtenyt leviämään. :(
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1936
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Sitkeä evärutto

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Olisko sulla kuvaa, että voitas katsoa, onko se oikeasti eväruttoa? Vähän nimittäin epäilyttää se, että se on vain miljoonakalassa, joka minun kokemuksen mukaan on kestävimmästä päästä.

Mutta jos on eväruttoa, niin lääke ei ole paras mahdollinen. Varsinainen eväruttolääke JBL:llä on Ektol fluid Plus.

Olisi tärkeää saada sairaat kalat akvaariosta pois. Jos ei ole toista akvaariota, niin mikä tahansa sanko tai astia kelpaa, jossa on tarpeeksi tilaa. Hyvä olisi tietysti, että seinät ovat läpinäkyvät, että kalojen kunnon voi tarkistaa. Hyvä olisi olla ilmastus ja lämmitys (jos tarpeen). Suodatinta ei tarvita, koska lääke kuitenkin tappaa suodatinbakteerit. Eli lääkitseminen olis paras tehdä eri tilassa. Tuota Ektolia ohjeen mukaan. Huomaa, että synnyttäville on puoliannostus. Samoin huomaa karbonaattikovuuden vaikutus annostukseen. Suosittelen vedenvaihtoa ja uutta annostusta viidentenä päivänä (ohjeen mukaan). Lääkekuurin aikana vain vähänen ruokinta, ettei kuona-aineita kerry. Lääkekuurin jälkeen vedenvaihto ja katso, paraneeko kunto (evät eivät kasva niin nopeasti uudestaan). Jos näyttävät terveemmiltä, niin takas akvaarioon.

Eväruton puhkeamiseen vaikuttavat olosuhteet, joten kannattaa tarkistaa, onko akvaariossa joku pielessä. Vesiarvot? Liian kylmä vesi suhteessa kalojen vaatimuksiin? Liian vähän vedenvaihtoja? Kerran viikossa on tarpeeksi, mutta kuinka paljon kerralla? Paljonko kaloja?

Lääkitseminen seura-akvaarioon silloin tällöin kun pahalta näyttää on siis huono vaihtoehto. Sillä tappaa vain suodatinbakteerit, ja vedenlaatu kärsii. Sairaat kalat pitää hoitaa terveeksi muualla
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”