Kaloja 210L akvaarioon

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Kaloja 210L akvaarioon

ViestiKirjoittaja Jennova » 14:15, 18.03.2019

Hei, kauan haaveillut akvaariosta ja viimeinkin alkaa perusta olla valmista. Olen siis täysin aloittelija tämän harrastuksen parissa ja tässä on kerennyt lukea jo pari kirjaa ja netistä kaikenlaista, mutta ajattelin ihan varmuuden vuoksi tulla teiltä vielä kysymään mielipiteitä tälläisestä seura-akvaarion kalastosta:

-Lehtikala pariskunta, nämä olisi pääkalat ja sellaiset joista olen haaveillut. Akvaario on 120cm leveä ja 50cm korkea joten ymmärtääkseni 2 lehtikalaa menisi?
-Neontetroja n.10kpl. Eikai ole liian pieniä lehtikalojen seuraksi, ettei joudu suupalaksi? :D
-Perhoskirjoahven pariskunta.
-Jokunen monni tms? Ehdotuksia otan vastaan

Poikaystäväni haluaisi kauheasti siniravun/rapuja, mutta en ole niihin hirveästi kerennyt prehtymään, miten ne tulee toimeen seura-akvaariossa? Ymmärtääkseni vaativat kovempaa vettä?

Veden lämpötila 24c , Ph 7, kovuus pehmeä.

Haluaisin kuulla mielipiteitä toimisiko tälläinen yhdistelmä ja mahtuuko lisää jotain? Eläinkaupassa sanottiin, että kyllä on ihan hyvä yhdistelmä, mutta en sitten tiedä haluaako vaan tehdä kaupat.
Jennova
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 2
Liittynyt: 14:01, 18.03.2019
Sukupuoli: Nainen

Re: Kaloja 210L akvaarioon

ViestiKirjoittaja TaijaAhjoharju » 03:05, 19.03.2019

Hei ja tervetuloa harrastuksen pariin! Hienoa myös, että pohdit kalastoa jo etukäteen. Onko toiveita millaisen sisustuksen haluaisit altaaseen? Sekin auttaa rajaamaan vaihtoehtoja esim. jos tykkäät pohjavipeltäjistä, niin monet niistä kaipaavat hienoa hiekkaa kaivelua varten. Jos taas parvet kiehtovat, niin enemmin ottaisin yhden ison parven kuin kaksi pienempää. :))

Lehtikalojen ruokahalu ei valitettavasti oo mullakaan tiedossa, joten toivottavasti saat siitä vastauksia muilta. Ajankuluksi kannattaa kurkata myös pikkulehtikala yhtenä vaihtoehtona (se on yleensä sävyisämpi ja sopii paremmin seura-akvaarioihin). :)

Mutta pääpiirteittäin suunnitelma ei kuulosta mahdottomalta. Toki sitä voi hienosäätää sen mukaan kun näkee millainen lehtikalapariskunta osuu kohdalle luonteen puolesta. :)

Ravut on myös hienoja, mutta muistelet oikein eli vesiarvovaatimukset on niillä erilaisia, toki voitte aina perustaa kaksi allasta. ;)
TaijaAhjoharju
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 6
Ikä: 36
Liittynyt: 12:44, 25.09.2017
Paikkakunta: Jyväskylä
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen

Re: Kaloja 210L akvaarioon

ViestiKirjoittaja kr70 » 10:37, 19.03.2019

Tervetuloa harrastuksen pariin minunkin puolesta!

Jos lehtikalat on nuoria, kun ne laittaa neontetrojen seuraan, ne eivät syö niitä myöhemminkään. Mutta jos neontetroja laittaa aikuisten lehtikalojen seuraan, pitävät ne neontetroja ruokana, joka sopii vielä hyvin suuhun. Jos otat vain kaksi lehtikalaa, sun pitää olla varma, että ne ovat tosiaan pariskunta (ukko ja akka), muuten on tiedossa rankaa tappelua. Nuorten lehtikalojen sukupuoli voi olla mahdoton selvittää.

Perhoskirjoahven voi olla varsin herkkä kala. Ei välttämättä aloittelijan kala.

Vesiarvot ovat varmaankin vesijohtoveden? Kovuus säilyy mutta pH yleensä laskee akvaariossa.
kr70
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 51
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kaloja 210L akvaarioon

ViestiKirjoittaja Jennova » 11:52, 19.03.2019

TaijaAhjoharju kirjoitti: Onko toiveita millaisen sisustuksen haluaisit altaaseen? Sekin auttaa rajaamaan vaihtoehtoja esim. jos tykkäät pohjavipeltäjistä, niin monet niistä kaipaavat hienoa hiekkaa kaivelua varten.

Kiitos vastauksista. Akvaan olen hankkinut hienoa hiekkaa juuri näitä pohjakaloja varten. En vain vielä tiedä mitä sinne pohjalle ottaisi. Kalasto varmaan sitten muovautuu joka tapauksessa ensimmäisten kalojen ympärille. :D
kr70 kirjoitti:
Vesiarvot ovat varmaankin vesijohtoveden? Kovuus säilyy mutta pH yleensä laskee akvaariossa.

Ja joo ihan arvot vesijohtovedestä. Pitää tietty tehdä testit vielä ihan varmuuden vuoksi ennen kalojen hankintaa.

Mä olen kuullut tuosta, että jos poikasina ottaa lehtikset parven kanssa niin ei sitten syö kasvettuuaan pienempiä kaloja.
Eläinkaupasta kysyin, että pitäisikö lehtiksiä ottaa aluksi muutama poikasina josta sitten muodostuu pari jos muodostuu, sitten etsiä uusi koti lopuille kaloille...Tuohon päälle 200L akvaan ei ainakaan mahdu enempää kuin 2. Sanoi vain, että ei tarvitse jota mä ihmettelin vähän.
Jennova
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 2
Liittynyt: 14:01, 18.03.2019
Sukupuoli: Nainen

Re: Kaloja 210L akvaarioon

ViestiKirjoittaja kr70 » 12:32, 19.03.2019

Parvi Corydoras-monnisia on varmasti ainakin hyvä valinta. Ovat helppohoitoisia, eloisia, eivät häiritse muita ja niiden puuhastelua on aina mukava katsella. Kannattaa katsoa ostettaessa, että monnisien viiksisäikeet ovat ehjät. Myyjä saattaa sanoa, että kyllä ne äkkiä kasvavat, mutta voi myös olla, että ne ovat bakteeri-infektion syövyttämät (johtuen huonoista kasvatusolosuhteista) ja kalat kuolevat pian, kun siirron aiheuttama stressi levittää infektion. Pahimmassa tapauksessa tartuttavat myös muut kalat. Puhun kokemuksesta. Muista myös, että monniset ja muut "puhdistajakalat" eivät elä muiden kalojen tähteitä syömällä. Niitä pitää ruokkia (tableteilla jne.) ihan kuten muitakin kaloja. Sen sijaan todellisiksi puhdistajaksi suosittelen kierteissarvikotiloita (Melanoides tuberculata). Niitä ei tarvii ruokkia erikseen, ne kaivautuu pohjan sisään ja syö kaikki ruoantähteet, ettei siellä mätäne mikään; vähän kuten kastemadot mullassa.

pH laskee yleensä myös kalojen laittamisen jälkeen riippuen vähän karbonaattikovuudesta. Mutta suunnittelemillesi kaloille pehmeä ja hiukan hapan vesi on hyvä.

Tuo lehtikalojen parinvalintaprosessi on kyllä vähä problemaattinen juttu. Itse en ottaisi eläviä eläimiä sillä periaatteella, että otan neljä, joista heitän kaksi bioroskikseen, kun pari on löytynyt. Jos otat vaikka 4 joissa todellisuudessa on 3 urosta ja 1 naaras (jota siis et tiedä ostaessa), sinulle jää 2 urosta. Saatko uuden kodin 2 aikuiselle lehtikalaurokselle? Epäilen. Mitä muut lehtikalanomistajat sanovat?
kr70
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 51
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kaloja 210L akvaarioon

ViestiKirjoittaja TaijaAhjoharju » 13:25, 19.03.2019

Ja onnittelut hyvin valitusta pohjamateriaalista. Komppaan kr70 monniset voisi olla yksivaihtoehto pohjalle. Tosi nättejä ja viehättäviä kavereita. Niissäkin on jonkinverran valinnanvaraa lämpimään veteen. Ja tosi hyvä tuo viiksivinkki! Piikkisilmä voisi olla toinen harkitsemisen arvoinen kaveri, jos tykkäät enemmän puikuloista. :)

Komppaan myös, että kotiloarmeija on paras puhdistuspalvelu mitä tällä hetkellä rahalla saa. Itselläni hoitaa allasta kierteiskotiloita ja isoja kiekkokotiloita. En muista koska olisin putsannut laseja tai pohjaa viimeksi (tekevät tosi tarkkaa työtä).

Ja totta, että lehtikalojen parinmuodostus on toisinaan haastava. Toisaalta lehtikala on melko yleinen akvaariokala, joten on mahdollista, että löytyy valmis pariskunta kodinvaihtajana. Useimmat kalat ovat kuitenkin pitkäikäisiä, joten niiden seurasta ehtii nauttia useamman vuodenkin vaikka eivät olisi enää ihan poikasia. Toki muutto on hieman haastavampi eli vaatii hieman säätöä, että saa aikuiset lehtikalat ehjillä evillä perille.

Ja joo osa tekee myös niin, että hankkii parven, josta valkkaa sitten itselleen kutuparin ja etsii lopuille kodit. Mutta se vaatisi isomman altaan (tuon kokoisessa altaassa ei riitä tilaa paeta) ja tarvittaessa useampia altaita mihin siirtää alakynteen jäävät yksilöt turvaan (koska kodinetsintä saattaa kestää tovin). Ja tosiaan huonolla tuurilla parveen ei silti osu pariskuntaa. Itsekin jännäsin tuossa vielä kuukausi sitten osuiko mutakala parveen yhtään naarasta/koirasta vai tuliko vaan yhtä sorttia (niiden kohdalla Plan B oli yrittää tehdä vaihtareita muiden harrastajien kanssa tai kalastalle kodinvaihtajista sopivia sukupuolia parven jatkoksi). :)

Mutta pikkulehtikala voisi olla ratkaisu tuohon ongelmaan (olettaen, että se ulkoisesti miellyttää). Toki se on hankalammin saatavilla, mutta se menee parvena ja on kiltimpi allasseuraansa kohtaan. Toki tämä on puolueellinen mielipide.. nim.merk. oma suosikkini lehtikaloista :P

Jos tykkäät lueskella, niin pari vuotta sitten oli Botiassa juttua lehtikaloista https://docplayer.fi/53309992-Botiata-u ... -8-50.html (alkaa about kohdasta 33 eteenpäin). :)
TaijaAhjoharju
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 6
Ikä: 36
Liittynyt: 12:44, 25.09.2017
Paikkakunta: Jyväskylä
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen

Re: Kaloja 210L akvaarioon

ViestiKirjoittaja kr70 » 13:45, 19.03.2019

Valmis aikuinen lehtikalapari vois tosiaan olla paras vaihtoehto hankkia lehtikaloja. Mutta sitten saattavat ne neontetrat tulla ongelmaksi eli syödyksi.
kr70
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 51
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies


Paluu Alkeet

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 11 vierailijaa

cron