98L aquascape kääpiöpallola

Pidä päiväkirjaa akvaariostasi, tai dokumentoi akvaarioprojektisi etenemistä täällä

98L aquascape kääpiöpallola

ViestiKirjoittaja ruotopuoli » 19:29, 12.03.2019

Uutta päiväkirjaa uudelle akvaariolle!

Eilen käynnistelin siis toisen akvaarioni. Akvaario on 98-litrainen Opti White, mitoiltaan 80x35x35. Siihen on tarkoitus tulevaisuudessa tulla kääpiöpallokaloja n. 10 kpl, mutta ensiksi haluan panostaa maiseman suunnitteluun ja kasveihin. Ja toki rauhassa kypsyttelyyn. Tekniikasta ainoastaan CO2 puuttuu vielä, mutta se on tulossa piakkoin. Sen kohdalla vielä pohdin, että millaisen haluan.

Akvaario: Opti White 98l
Valaisin: Twinstar LED Light EA (60-80cm akvaarioihin)
Suodatin: Aquael Turbo 500
Lämmitin: Eheim thermocontrol 75W
Kivet: "Elephant Skin Rocks"
Puut: Kelottuneita männynoksia, kerätty luonnosta
Hiekka: JBL Sansibar Dark

Asettelin kivet ja oksat jonkinlaiseen järjestykseen, mutta jo tänään huomaan olevani tyytymätön lopputulokseen :D Saa nähdä miten tämä tästä jalostuu, kun oksat eivät enää pyri kellumaan ja pääsen siirtelemään niitä uudelleen.

Kasveja tällä hetkellä akvaariossa on

Alternanthera reineckii 'Mini' (Papukaijalehti)
Rotala rotundifolia (Hentorotala)
Micranthemum umbrosum (Pyörölehti)
Bacopa caroliniana (Isorasvalehti)

Myös Utricularia graminifolia (Ruohovesiherne) ja Hemianthus callitrichoides "Cuba" (Helmiruoho) olisi tarkoitus lisätä akvaarioon toisesta akvaariostani, kunhan saan hiilidioksidilevittimen.

Pari kuvaa alusta:

photostudio_1552406379178.jpg


photostudio_1552406329736.jpg


Nyt odottelemaan kypsymistä ja oksien pohjaan painumista.
ruotopuoli
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 108
Ikä: 23
Liittynyt: 09:33, 28.09.2008
Sukupuoli: Nainen

Re: 98L aquascape kääpiöpallola

ViestiKirjoittaja kr70 » 22:35, 12.03.2019

Oletko tietoinen, että JBL Sansibar Dark sisältää kalkkia ja nostaa veden kovuutta, vaikka pussin tuoteseloste vakuuttaa toista? Minulla oli e-mail-keskustelu tästä Helsingin akvaariokeskuksen Viskarin kanssa. Sanoi, että joku heidän työntekijänsä, joka on hydrogeologi, on nämä mitannut. Jos KH on vähintään 5, kovuus ei enää juuri nouse. Itselläni on tätä samaa hiekkaa kahdessa akvaariossa, mutta minulla on juuri tämä tilanne, että KH on vesijohtovedessä 5 (eikä CO2-lisäystä) eikä se siksi enää nouse. Akvaarioissa on sama KH. Viskari kirjoitti, että jos vesijohtoveden KH on vaikka 2 (kuten Helsingissä), hiekka nostaa sen muutamassa päivässä 4-5:een, sitten vaihdetaan vettä ja KH laskee taas. Eli KH ja pH pomppivat jatkuvasti, ja tämä on rasittavaa kalojen elimistölle. Jos lisätään CO2:sta (kuten sinä olet aikeissa), voi KH nousta vielä 6-9:ään.
kr70
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 51
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: 98L aquascape kääpiöpallola

ViestiKirjoittaja ruotopuoli » 21:43, 13.03.2019

Jostain oon tainnu lukea keskusteluja, että nostaa hieman kovuutta. Ei kuitenkaan mitenkään radikaalisti. Mulla on itellä myös toisessa altaassa samaa hiekkaa. Täällä hanaveden KH ja (juuri käynnistetyn) altaan KH sama, 6. Tosin liuskatesti, mutta uskon että myös liuskassa näkyisi ero, mikäli hanavesi poikkeaa altaan vedestä. PH'n mittasin tippatestillä, ja se on 7,5 sekä hanavedessä, että altaassa. Tuosta en ole kuullut, että CO2 nostaisi KH'ta. Päin vastoin, olen käsittänyt sen laskevan sekä KH'ta, että pH'ta. Onkohan tästä enemmän tietoa netissä tarjolla, suomeksi tai englanniksi? Nimenomaan CO2 vaikutuksesta siis. Täytyy tutkia. En nyt kuitenkaan vielä stressaa asiaa, tässä tulee testata vielä monen monta kertaa esim. humusuutteen käytöstä ja yöajan CO2-tauoista jne. johtuvia arvojen muutoksia vuorokauden sisällä. Ja toki myös viikottaisen vedenvaihdon yhteydessä ilmeneviä arvojen heilahteluja täytyy pitää silmällä.

Käynnistin akvaarion siis 11.3. ja lisäsin silloin vaan ympin (puristelin toisen anvaarion suodatinpatruunaa uudessa altaassa). 12.3. eli eilen lisäsin n. 5 ml hirvensarvisuolaa. En mitannut vielä nitriittiä tai nitraattia. Tänään lisäsin n. 1 ml ja tästä eteenpäin lisään saman määrän joka päivä, kunnes nitriittipiikki on ohi. Näin kypsytin myös tuon toisen altaani.

Tänään arvot
NO2 0,15
NO3 15

eli heti on alkanut tapahtua. Nyt odotellaan ja testailen vettä luultavasti joka päivä nitriitin ja nitraatin osalta.
/Muokattu hirvensarvisuolan määrät oikeiksi
Viimeksi muokannut ruotopuoli päivämäärä 23:07, 14.03.2019, muokattu yhteensä 1 kerran
ruotopuoli
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 108
Ikä: 23
Liittynyt: 09:33, 28.09.2008
Sukupuoli: Nainen

Re: 98L aquascape kääpiöpallola

ViestiKirjoittaja kr70 » 00:04, 14.03.2019

KH:n nousun Helsingin vesijohtovedessä CO2:n vaikutuksesta otin suoraan Viskarin sähköpostista. En voi sanoa, että olisin syvällisesti perillä KH:n pH:n ja CO2:n yhteispelistä. Ehkä kyse on siitä, että kun CO2:n lisääminen laskee pH:ta, niin happamampi vesi kykenee liuottamaan enemmän kalkkia hiekasta. Jos katsot tätä taulukkoa:
https://barrreport.com/threads/co2-ph-kh-table.10717/
, niin KH ei ainakaan laske CO2:n lisäämisellä.
kr70
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 51
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: 98L aquascape kääpiöpallola

ViestiKirjoittaja proto » 09:19, 14.03.2019

Suunnilleen samanlainen kokonaisuus suunnittteilla (pl kalat). Mistä hommasit nuo kivet? Onko Suomessa joku liike mikä myy "aquascaping" tyylisiä kiviä esim mitä sinulla on?
proto
Member
Member
 
Viestit: 257
Liittynyt: 18:16, 18.02.2002
Paikkakunta: Helsinki

Re: 98L aquascape kääpiöpallola

ViestiKirjoittaja ruotopuoli » 16:24, 14.03.2019

kr70 kirjoitti:Jos katsot tätä taulukkoa:
https://barrreport.com/threads/co2-ph-kh-table.10717/
, niin KH ei ainakaan laske CO2:n lisäämisellä.


Kiitos linkistä! Ja hyvä kun mainitsit tuosta hiekasta. Muistaa seurata arvoja :)

proto kirjoitti:Mistä hommasit nuo kivet? Onko Suomessa joku liike mikä myy "aquascaping" tyylisiä kiviä esim mitä sinulla on?


Tuohon jälkimmäiseen kysymykseen en osaa vastata. Asun itse Rovaniemellä ja täällä yhdessä liikkeessä on myyty jotain aquascapeen sopivia kiviä, mutta vain yhdenlaisia. En tiedä millainen tilanne muualla Suomessa. Oulussa ei ainakaan muistaakseni ollut minkäänlaista tarjontaa, kun viimeksi kävin. Nämä kivet tilasin Aquasabilta, kuten myös valaisimen, lämpömittarin ja lisää hiekkaa. Kaikki toimi erinomaisesti ja voin suositella, jos miettii tilaamista.
ruotopuoli
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 108
Ikä: 23
Liittynyt: 09:33, 28.09.2008
Sukupuoli: Nainen

Re: 98L aquascape kääpiöpallola

ViestiKirjoittaja kr70 » 20:33, 16.03.2019

kr70 kirjoitti:Viskari kirjoitti, että jos vesijohtoveden KH on vaikka 2 (kuten Helsingissä), hiekka nostaa sen muutamassa päivässä 4-5:een, sitten vaihdetaan vettä ja KH laskee taas. Eli KH ja pH pomppivat jatkuvasti, ja tämä on rasittavaa kalojen elimistölle.


Mietin just tuota, kuinka haitallista vesiarvojen pomppiminen on kaloille. Se varmasti on esim. isojen järvien kaloille, jotka ovat tottuneet siihen, että vesiarvot pysyvät vakaana tai jos muuttuvat, niin muuttuvat hitaasti. Mutta pomppiminen ei voi olla haitallista pienten purojen tai savannivesien kaloille. Nämä ovat varmasti tottuneet nopeasti muuttuviin arvoihin. Jos esim. puro tai pieni joki tulee suoalueilta, sen vesi on hyvin hapanta. Kun tulee paikallinen sadekuuro, jonka aikana tropiikissa voi tulla tosi paljon vettä, puron vesi muuttuu parissa tunnissa. Sadeveden pH on lähellä 7:ää.
kr70
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 51
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: 98L aquascape kääpiöpallola

ViestiKirjoittaja rotankolo » 21:08, 16.03.2019

proto kirjoitti:Suunnilleen samanlainen kokonaisuus suunnittteilla (pl kalat). Mistä hommasit nuo kivet? Onko Suomessa joku liike mikä myy "aquascaping" tyylisiä kiviä esim mitä sinulla on?


Akvaarioon.fi taitaa myydä erilaisia kivisettejä erikokoisiin akvaarioihin. Osa tosin vaikuttaa vesiarvoihin.
rotankolo
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 11
Liittynyt: 11:15, 16.02.2019

Re: 98L aquascape kääpiöpallola

ViestiKirjoittaja ruotopuoli » 22:32, 23.04.2019

Päivitelläänpä hieman. Meni jälleen koko sisustus uusiksi heti alkuunsa, niin kuin viime projektissakin. Oksat eivät pysyneet paikoillaan, vaikka kuinka niitä koetin ankkuroida. Menetin järkeni muutamaan kertaan niiden kanssa, ja päätin että saavat lähteä kokonaan. Laitoin akvaarioon vanhan isohkon kannon ja asettelin kivet uudelleen. Päädyin lopulta laittamaan myös osan oksista mukaan, vaikka ne pyrkivät edelleen kellumaan. Hommasin CO2-levittimen ja kasvit rehahtivat hirvittävää vauhtia kasvuun. Erityisen mielissäni olen siitä, miten hyvin ruohovesiherne näyttää viihtyvän tässä(kin) akvaariossa. Siitä näyttäisi tulevan nopeasti kaunis ruohomatto pohjakerrokseen. Tällä viikolla tulee postissa Seachem Flourish Potassium -lannoitetta, joka toivottavasti saa myös helmiruohon viihtymään paremmin. Aiemmin olen siis käyttänyt vain Seachemin Flourishia. Tavoitteena tässä akvaariossa on, että kasvit peittävät mahdollisimman paljon pohjaa, kiviä ja oksia. Katsotaan miten käy! Tällä hetkellä vesi on kannon takia jatkuvasti sameaa ja rusehtavaa, mutta tästä päästään ajan kanssa. Nyt se häiritsee omaa silmääni suuresti ja varmaan myös kasvien valonsaantia. Lampun asennan varmaan myös takaisin korkeampaan asentoon, jolloin se valaisee paremmin koko alaa.

Olen seuraillut pH-arvoa ja se on pysynyt vakaana vedenvaihdoista ja vuorokaudenajasta riippumatta. Se on siis tasan 7. Yksi asia kuitenkin kummastuttaa. Tällä hetkellä altaassa on kaksi lämpömittaria, joista toinen näyttää asteen enemmän kuin toinen. Tiedä sitten, kumpi on oikeassa.. Toinen näyttää 24 astetta ja toinen 25. Sama tulos altaan joka nurkassa.

Allas on kypsynyt melko hitaasti, mutta nitriittipiikki tuli kuitenkin lopulta ja sen jälkeen nitriitti on ollut <0,01. Nitraatti on pyörinyt 5-10, luulen tämän vähäisyyden johtuvan siitä että kasvit käyttävät sitä niin paljon. Kun nitriittipiikki oli ohi, laitoin akvaarioon heti sukarapuja toisesta altaasta. Annoin niiden elellä siellä n. viikon verran, ennen kuin viikko sitten ostin ensimmäiset kalat. Paikallisesta akvaarioliikkeestä lähti mukaan 5 kääpiöpallokalaa. Tänään tilasin 10 lisää ja ne tulevat ensi viikon lopulla. Kalat ovat voineet hyvin ja pyöristyneet silmissä. Tällä viikolla tulevassa postipaketissa on mukana myös artemiakasvattamo, jonka avulla testaan elävän artemian maistuvuutta palloille. Tähän mennessä ovat syöneet pakastesurviaista ja jotakin pakastesimpukkaa (?). Pakasteartemia ei maistunut, eikä elävät onkimadot tai pilkkitoukat. Toivon, että kiinnostuvat noista elävistä madoista ja toukista, kun palloparvi kasvaa. Ostin niitä nimittäin jääkaapin täyteen :P


Kuvia muutoksista:


akva2.jpg


akva3.jpg


Akvaario tänään ennen valojen sammumista:

akva1.jpg
ruotopuoli
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 108
Ikä: 23
Liittynyt: 09:33, 28.09.2008
Sukupuoli: Nainen

Re: 98L aquascape kääpiöpallola

ViestiKirjoittaja ruotopuoli » 13:38, 12.05.2019

Muutoksia on taas hieman tapahtunut, siirtelin joitain kiviä eri paikkoihin. Kasvien kasvu on nyt ehtynyt ja osa niistä voi selvästi huonosti. Levät ovat iskeneet altaaseen ja vesi on ollut niin ruskeaa, että valoa ei ole ollut riittävästi. Nyt koitan saada valaisuajan ja lannoituksen balanssiin ja levät kuriin. Vaihdoin eilen aika reippaasti vettä, että sain ruskeaa sävyä pois. Toivottavasti tuo kanto ei värjää enää kovin pitkään. Saa muuten lähteä kokonaan ja mietin maiseman ihan uusiksi.

Kaloja on nyt 15 ja vaikuttavat hyvinvoivilta ja pulskilta nyt oltuaan tässä minulla. Tullessaan olivat kaikki laihoja ja harmaita. Artemiakasvattamon artemioista eivät tajunneet mitään, ainakin siltä vaikutti. Silloin palloja oli tosin vasta 5. Kokeilen nyt uuden satsin piakkoin. Syövät lähinnä pakastesurviaisia.

Akvaarion takana on metalliristikko siksi, että ajattelin kasvattaa sinne kasviseinän jostain köynnöstävästä kasvista. Kokeilen ensin kultaköynnöstä.

photostudio_1557656940780.jpg
ruotopuoli
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 108
Ikä: 23
Liittynyt: 09:33, 28.09.2008
Sukupuoli: Nainen

Re: 98L aquascape kääpiöpallola

ViestiKirjoittaja ruotopuoli » 11:05, 14.05.2019

No tänään kalat sitten tajusivat elävän artemian ja alkoivat napsimaan! Hyvä juttu niin ei ollut kasvattamo turha ostos.

Pari kuvaa surviaisaterialta ja akvaario tänä aamuna

photostudio_1557817769162.jpg


photostudio_1557817740699.jpg


photostudio_1557817783675.jpg
ruotopuoli
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 108
Ikä: 23
Liittynyt: 09:33, 28.09.2008
Sukupuoli: Nainen

Re: 98L aquascape kääpiöpallola

ViestiKirjoittaja buttnekkid » 10:22, 16.05.2019

Hei,

Minkä artemiakasvattamon ostit?
240 L Etelä-Amerikkaa
60 L Karanteeni/Väistötila/Bordelli
buttnekkid
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 238
Ikä: 39
Liittynyt: 22:50, 24.02.2014
Paikkakunta: Saarijärvi
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: Mies

Re: 98L aquascape kääpiöpallola

ViestiKirjoittaja ruotopuoli » 22:12, 17.05.2019

Ostin sen laakean mallisen Hobbyn artemiakasvattamon, johon ei tarvi ilmapumppua. Tosi helppo ja hyvin on tuottanu artemiaa. Ovat vaan ne vastakuoriutuneet artemiat nii pieniä että kalat ei meinannu hoksata. Mutta sitten kun hoksasivat niin ovat kyllä tyytyväisinä saalistaneet kaikki suihinsa :)
ruotopuoli
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 108
Ikä: 23
Liittynyt: 09:33, 28.09.2008
Sukupuoli: Nainen

Re: 98L aquascape kääpiöpallola

ViestiKirjoittaja buttnekkid » 22:36, 19.05.2019

Mitä artemiasekoitusta olet käyttänyt? Jääkö paljon kuoriutumatta?
Minulla ainakin tuosta JBL:n muna/suola -mixistä jää iso osa pullon pohjalle.
240 L Etelä-Amerikkaa
60 L Karanteeni/Väistötila/Bordelli
buttnekkid
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 238
Ikä: 39
Liittynyt: 22:50, 24.02.2014
Paikkakunta: Saarijärvi
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: Mies


Paluu Akvaariopäiväkirjat ja projektit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron