Projekti Juwel Lido 120l

Pidä päiväkirjaa akvaariostasi, tai dokumentoi akvaarioprojektisi etenemistä täällä

Projekti Juwel Lido 120l

ViestiKirjoittaja Hesita » 22:15, 08.03.2019

Vuosien haaveilun ja taustatutkimuksen jälkeen on talouteen kotiutunut Juwel Lido 120l kaapistoineen. Kyseessä on ensimmäinen akvaarioni, joten kaikki vinkit ja niksit otetaan ilomielin vastaan!

Tarkoituksena on luoda hitaasti mutta varmasti aquascape-tyyliin sisustus, jossa suurin osa kasvustusta on juurakossa ja tiiviisti sen ympärillä, jotta akvaarioon/pohjalle jää myös tyhjää tilaa. Kaloja aion hankkia myöhemmin keväällä/kesällä muutaman parven akvaarioon. Lajit ovat tällä hetkellä vielä pohdinnan alla.

Tämän hetken tilanne:

Lidon oma suodatin on irroitettu ja tilalle hommattu Eheim 350 eXperience Akvaariokeskuksen suosituksesta. Samoin akvaarion mukana tuleva Nature -lamppu on vaihdettu Color -lamppuun. Itse kaapiston kasaus oli yllättävän tuskaista. Erityisesti ovien saranoiden kiinnitykset ja ovien vaimentimet (?) saivat aikaan muutamat epätoivon parahdukset. Yhteensä kaapin kasaukseen sain käytettyä yli tunnin enkä edes rakentanut sitä yksin! Ikean huonekalujenkin kasaaminen kalpenee tämän yksilön rakentamisen rinnalla.

Akvaarion pohjalla hiekkana toimii JBL:n Sansibar Red, joka nimestään huolimatta on yllättävän vaalea eikä punaisuutta kyllä mielestäni huomaa. Pohjalle istutin muutaman kasvin: petite keihäslehden, Bucephalandra Wavy Greenin, vedensuosikin ja punaisen suoroslehden. Tällä hetkellä kasveille on käytössä pelkästään nestemmäiset lannoitteet. Aion vielä lisätä akvaariossa olevaan juurakkoon jaavansammalta, kunhan saan muutaman päivän sisään hommattua siimaa, jolla sidon sammaleen juurakkoon kiinni.

Tänään on kolmas päivä, kun akvaario on käynnissä. Alla vielä kuva tältä päivältä hyvin tyhjästä akvaariosta. Juurakko näyttää vielä epämääräiseltä, kun sen päällä on muovipussissa kaksi kiveä painamassa sitä alas. Myös tästä viritelmästä on tarkoitus siiirtyä johonkin toimivampaan kunhan saan tarvikkeita hommattua.

IMG_20190308_211030-muokattu.jpg


Aion myös tehdä youtubeen kanavan, jossa videopäiväkirjan muodossa päivittelen akvaarion kuulumisia. Tästä vielä lisää myöhemmin, kun saan asiaa vietyä eteenpäin.

Miltä näyttää ja kuulostaa?
Hesita
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 3
Liittynyt: 23:19, 04.03.2019
Sukupuoli: Nainen

Re: Projekti Juwel Lido 120l

ViestiKirjoittaja Hesita » 23:51, 03.04.2019

Niin ne päivät vierähtävät nopeasti ja lähes kuukausi on jo kulunut edellisestä viestistä. Paljon on myös kerennyt tapahtumaan akvaariossa. Edellisessä kuvassa näkyvä juurakko, joka oli muovikassissa olevilla kivillä pohjaan ankkuroitu, upposi pohjaan lopulta noin viikossa akvaarioon laittamisesta.

Kasveja on lisätty akvaarioon kahteen otteeseen. Ensimmäisellä kerralla lisäsin kolmannen keihäslehden (anubias 'petite'), kuihtuneen suorusolehden (ludwigia palustris) tilalle uuden ja kaksi nippua kapeakeiholehtiä (Sagittaria subulata). Uusi suorusolehti alkoi heti kasvaa pituutta ja vaihtaa latvasta väriä punertavaksi. Alun perin tankkiin tuotu kasvi oli siis täysin vihreä. Uskon, että akvaarioon päivittäin lisättävä kasvuhormooni, on vaikuttanut ratkaisevasti asiaan. Kasvin punertuminen taas voisi mahdollisesti olla voimakkaampaakin, kun maanantaina suoritettujen mittauksien mukaan akvaarion rauta-arvot olivat hälyyttävän matalalla. Lisäsin kuitenkin heti Tetran Plantaminiä korjaamaan asiaa. Kapakeiholehden kanssa puutteellinen maaperän lannoitus koitui osittain kasvin kohtaloksi ja olen joutunut parina viime päivänä nyppimään kuihtuneita kasviryppäitä akvaariosta pois. Tajusin lisätä hiekkaan Tetra Crypto -tabletin paloja, mutta tämän kasvin kannalta hieman liian myöhään. Toivotaan kuitenkin, että jäljelle jääneet kasviniput elpyvät ja akvaarion kasvikunta muuttuu taas asteen vihreämmäksi.

Viime viikkojen aikana myös levät ovat hitaasti vallanneet akvaariota. Itse tunnistin piilevän ja mahdollisesti tupsulevän kasvien pinnoilta. Nämä ovat kuitenkin pysyneet jotenkin kurissa ja onneksi lähtevät irti viimeistään kasveja hammasharjalla harjatessa. Vaihdoin myös akvaarioni valaistusrytmiä niin, että aamulla valot ovat päällä kahden tunnin ajan ja syttyvät taas neljän-viiden aikaan kuudeksi tunniksi päälle. Tätä suositeltiin levien kasvun rajoittamiseen.

Kävin myös tänään hakemassa lisää kasveja akvaarioon. Lisäsin kaksi kappaletta vesiviehkoja akvaarion keskelle, juurakon eteen. Näille lisäsin myös heti puolikkaan Crypto-tabletin juurien lannoitusta varten. Vaikka kasveja olen nyt useaan otteeseen, tuntuu akvaario silti tyhjältä minun makuuni. Vielä haluaisin muutaman keskikasvuisen kasvin keskellä sijaitsevan juurakon vasemmalle puolelle. Ideoita otetaan vastaan!

Akvaarion lisättiin myös vihdoin ensimmäiset kalat ja ravut. Valitsin 12 kappaletta hehkutetroja niiden upean värin ja helppohoitoisuuden vuoksi akvaarioon. Lisäsin myös neljä kappaletta leväsukarapuja akvaarion pohjalle leviä syömään. Alla muutama kuva viimeviikkojen kehityksestä ja tänään kotiutuneista kaloista. Lisää kuvia kaloista ja ravuista tulossa myöhemmin. Miltä näyttää ja kuulostaa?
IMG_20190331_130803.jpg
IMG_20190403_160900.jpg
IMG_20190403_173313.jpg
Hesita
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 3
Liittynyt: 23:19, 04.03.2019
Sukupuoli: Nainen

Re: Projekti Juwel Lido 120l

ViestiKirjoittaja Hesita » 17:12, 23.04.2019

Taas on akvaariossa tapahtunut viimeisten viikkojen aikana! Sisustuksen ja kasvien kanssa aletaan vihdoin olemaan siinä tilanteessa, että koen akvaarion kaipaavan vain pientä viimeistelyä näiden suhteen.

Lisäsin taas useamman kasvin täydentämään juurakon ympärillä olevia tyhjiä alueita, jotka vaivasivat minua. Istutin kaksi keihäslehteä (anubias petite), vesisulkaa (hottonia palustris) juurakon vasemmalle etualalle, rapujen syömän punaisen vesivehkan (lagenandra meebold) 'tilalle' istutin uuden vähän sivumpaan ja juurakon eteen oikealle lisäsin vielä sirosuokkia (helanthium 'vesivius' ) ja akvaario näytti istutuksien jälkeen tältä:

IMG_20190409_220748-muokattu.jpg

Ajatuksen tasolla koen, että sisustus on valmis, kun olen lisännyt juurakkoon vielä sammalta ja saanut suorusolehden värin muuttuman punaisemmaksi.

Akvaariossa olleesta hehkutetralaumasta paljastui muuta laumaa dominoiva yksilö, joka sai muut kalat stressaantumaan ja muuttumaan stressin myötä osittain mustiksi. Tämän vuoksi hankin akvaarioon 5 uutta hehkutetraa edellisten 12 seuraksi. Samalla reissulla ostin myös perhoskirjoahvenpariskunnan. Tästä on nyt vajaa viikko ja hehkutetrat ovat rahoittuneet ja saaneet osittain värinsä takaisin. Perhoskirjoahvenpariskunnan suurempi yksilö taas ei ole ottanut hyvin pienempää vastaan ja jahtaa sitä jatkuvasti. Vielä sukupuolille tyypillisiä eroja on vaikea havaita, minkä vuoksi en ole varma onko kyseessä tosiaan pariskunta vai kaksi naarasta.

_MG_3642-pieni.jpg


Akvaarion neljästä ravusta yksi on kantanut munia jo vajaan kahden viikon ajan, mutta oletettavasti poikasia ei tule murtoveden puutteen vuoksi. Lisäksi lisättyäni akvaarioon uudet kalat, aiemmin rohkeat ja aktiiviset ravut ovat piiloutuneet juurakon koloihin. Tämä on myös näkynyt yleisessä siisteydessä sillä kasvien pinnat, hiekka ja lasit alkavat näyttää epämielyttävältä aiempaa runsaammin kukkivan levän vuoksi. Tähän olen miettynyt muutaman sukaravun ostamista joukon jatkeeksi, jotta ravut aktivoituisivat ja akvaariota saisi siistimmäksi.
Hesita
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 3
Liittynyt: 23:19, 04.03.2019
Sukupuoli: Nainen


Paluu Akvaariopäiväkirjat ja projektit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa