Sinilevä ja muut vitsaukset

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?

Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!

Sinilevä ja muut vitsaukset

ViestiKirjoittaja Windy8 » 00:05, 09.02.2019

Auttakaa nyt te prot. Jokainen mahdollinen levä 100l altaassa vieraillut mutta tupsulevä ja sinilevä tullut jäädäkseen. Lamppuna 18w ledi jolle samanmoinen hankittu kaveriksi. Alkuun vedensuosikki rehotti (ilman toista lamppua) ja vesitähdikkikin kasvoi. Tököttejä menee easylifen profito, catappa x, hiilari. 5vrk pimennyksellä sinilevä talttuu mutta palaa viikon päästä. Vlue exit kuuri vedetty ilman mitään tulosta, nyt menee ylläpitoannoksena. Asukkeina 13 kirsikkabarbia, 8 mustatetraa ja partamonni. Kasvit väliin kasvaa vähän mutta lähinnä mätänee, "kuihtuu". Vettä vaihdan 1x viikko 30%, suodatin puhaltaa hyvin. Vesi kovahkoa, yli 6 ja ph sitkeästi n 8. Mikä hitto mättää, onko se tuo ph? En haluais uuteen 6kk toiminnassa olleeseen altaaseen ottaa enää yhtään uutta litkua ja olo lähinnä toivoton. Miks kasvit ei enää kasva kun alkuun sai vedensuosikkia karsia kunnolla? Valo 10h ja 2h tauko päivällä. Tuntuu että kasvit vaan sulaa pois. Kalat ok
Windy8
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 23
Liittynyt: 08:00, 17.08.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: Sinilevä ja muut vitsaukset

ViestiKirjoittaja SiriusAng » 14:10, 09.02.2019

En tiedä onko minustakaan paljoa apua, mutta oletko kurkannut miltä nitraatti/nitriitti näyttää? Oman kokemukseni mukaan sinilevä viihtyy yleensä tietynlaisessa valossa (esim. auringonvalon osuminen akvaarioon) ja jos on runsaasti ravinteita vedessä. Joten tarkistaisin pääseekö aurinko jossain vaiheessa altaalle asti tai muistuttaako nykyinen valaistus sitä (itselläni osa loisteputkista tuntui olevan enemmän levien kuin kasvien suosiossa). Teoriassa tuo, että pimennys auttaa voisi puoltaa valonlaatua, mutta toki voi olla muustakin kysymys..

Mutta tosiaan itse ratkaisen suurimman osan leväongelmistani pikkulismalla (älkää kuolko nauruun..). Se siis imaisee vedestä tehokkaasti ravinteita ja varjostaa hieman leviä (kun sitä ei enää tarvitse, sen saa tapettua helposti tekemällä pintaan pyörteet). Periaatteessa se, että kasvit ei enää kasva voi liittyä myös leviin (levät ehtii imaista ravinteet). Joten yksi vaihtoehto voisi olla luopua veteen lisättävistä ravinteista ja asettaa ravinteet suoraan kasvien juurille. :)

Mutta toivottavasti saat apuja vielä kokeneemmilta. Itselleni nuo aineet on suht vieraita, joten en osaa auttaa niiiden yhteisvaikutusten kanssa tai antaa vinkkiä käytöstä. Jos tästä on mitään iloa, niin itselläni on tällä hetkellä kasviravinne jolla osa on käsittääkseni saanut sulatettua kasvit (jos on annostellut liikaa). Itsekin huomasin, että sitä riittää omaan altaaseen ihan murto-osa purkin annossuosituksesta (toisaalta itselläni on lähinnä vain hidaskasvuista jaavansaniaista). :)
SiriusAng
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 239
Ikä: 36
Liittynyt: 13:09, 30.09.2003
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen

Re: Sinilevä ja muut vitsaukset

ViestiKirjoittaja Kalaxy » 19:32, 10.02.2019

Minulla sinilevä johtui luultavasti alhaisesta nitraatista. Imuroin ahkerasti kotiloita pois jopa pari kertaa päivässä ja vettä meni vaihtoon liikaa. En osaa analysoida muita syitä, jotka saattoivat vaikuttaa myös.
Kalaxy
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 88
Liittynyt: 10:41, 01.03.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: Sinilevä ja muut vitsaukset

ViestiKirjoittaja SiriusAng » 23:20, 10.02.2019

Kyllähän sekin saattoi vaikuttaa, koska kasvit tarvitsee kasvaakseen nitraattia ja jos kasvit ei kasva niin levät siltikin. Ja hienoa jos löytyi ratkaisu! :)
SiriusAng
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 239
Ikä: 36
Liittynyt: 13:09, 30.09.2003
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen

Re: Sinilevä ja muut vitsaukset

ViestiKirjoittaja Windy8 » 21:37, 11.02.2019

Auringonvalo ei pääse paistamaan.. joku ravinnejuttu tms sen täytyy olla koska tosiaan alkuun vedensuosikki viihtyi liiankin hyvin... anubiaksella ei edelleenkään ole ongelmia, tekee harvakseltaan uusia lehtiä ja entiset pysyy kunnossa. Nitraattitestiä ei ole kuin liuskalla ja siitä ei hullukaan ota tolkkua, nitriitit nollissa olleet alun kypsytyksen jälkeen aina. Tuskastuttaa kun ees nuo rikkaruohokasvit ei ota kasvaakseen.. leviin eikä kasveihin ole ollut juuri vaikutusta vedenvaihdoilla, on koitettu tiheempää ja harvempaa
Windy8
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 23
Liittynyt: 08:00, 17.08.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: Sinilevä ja muut vitsaukset

ViestiKirjoittaja Windy8 » 22:40, 15.02.2019

Nyt on sitte veet vaihdettu ja akvaario laitettu 5vrk täyspimennykseen ja löin vielä blue exitin mukaan että jos kombo toimis. Oisko se sitte parasta pimennyksen päätteeksi vaihtaa miten paljo/tiheään vettä että sais optiimisti ne kuolleet kukinnot veks? Tässä ei oikeen oo kyllä mitään tolkkua sinänsä kun ne kituset kasvit ottaa luultavasti lisää nokkiinsa mutta ei tuon lisääntyvän levänkään kanssa vihti elää. Onko kellään tietoa ottasko rehottava tupsu/partalevä (harmaata tupsua kasveissa ja kannossa) tästä valotauosta nokkiinsa?
Windy8
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 23
Liittynyt: 08:00, 17.08.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: Sinilevä ja muut vitsaukset

ViestiKirjoittaja SiriusAng » 17:08, 04.04.2019

Ainakin meillä tupsu/partalevä väheni jos piti pimennossa allasta. Toisaalta ne tuli melkein samantien myös takaisin (siitä hankalia, että ne viihtyvät samoissa arvoissa ns. oikeiden kasvien kanssa). Meillä tupsulevä hävisi lopulta ajanmyötä, kun altaan kasvit asettuivat ja pääsivät vauhtiin. Ja hyvin mahdollista, että kituilevat kasvit ottaa valotauosta vielä nokkiinsa myös, joten tuo on vähän pattitilanne.

Mä itse ehkä lähtisin ajamaan alas litkuja hetkellisesti ja lannoittaisin suoraan juurille hiekkaan. Vaihtelisin vettä tiheästi (pitäisin nitraatin matalalla). Ja tökkäisin esim. kultakäynöksen hetkeksi altaanreunalle imeskelemään ravinteita vedestä (eli leviltä pois). Mutta totta, että kasvitkin vaatii nitraattia kasvaakseen, joten liian matalallakaan se ei ole hyvä pidempään.

Onko nuo ledi-lamput millaisia? Mietin voisiko niillä olla osuutta siihen, että kasvit ei viihdy, mutta levä kukoistaa hyvin?
SiriusAng
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 239
Ikä: 36
Liittynyt: 13:09, 30.09.2003
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen


Paluu Hoito, ongelmat ja kalataudit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 15 vierailijaa