55l akvaario,taistelukala +tetroja

Pidä päiväkirjaa akvaariostasi, tai dokumentoi akvaarioprojektisi etenemistä täällä

55l akvaario,taistelukala +tetroja

ViestiKirjoittaja Moottoriapina » 22:30, 17.01.2019

Eli tämän kirjoituksen tarkoitus olisi dokumentoida lähinnä itselleni että mitä olen tehnyt ja miten se vaikutti, oikeastaan siksi että jos ja kun tulee ongelmia niin voisi olla helpompi saada selville syy ja apuja. On nimittäin ensimmäinen kosketus akvaarioon ikinä ja aiempaa tietoa ei asioista ole.
Eli tilanne on nyt seuraava, mulla on 55l akvaario jossa oli pumppu valmiina josta en tiedä sen enempää. Joku lämmitin ja mittari.
Vesi on viikon ollut akvaariossa ja kuvan aineita myymälän ohjeistuksen mukaan ja he tarkistivat veden ennen kalojen sinne laittamista, kaikki on ok.
Kasvit on kaikki muovia, koska en halunnut opiskella aivan kaikkea heti vaan saada hieman helpomman startin (ei meinaan mitään hajua kasvien kasvattamisesta). Nyt jos kalusto toimii, kalat pysyy elossa, niin alan vaihtamaan näitä muovikasveja aitoihin.
Oikeastaan ainoa tämän hetken ihmetys on että miksi vesi on hieman tuollaista harmaata?
En tehnyt hiekan puhdistusta ennenkuin laitoin sen akvaarioon, luulin että pöly laskeutuisi mutta onko tässä joku muu asia taustalla?
Vesi on aivan hanavettä.
Toinen on että taistelukala tykkää olla tuolla pumpun päällä selkeästi eniten, johtuuko tämä jostain että vedessä on liikaa virtausta?
En mä nyt oikein osaa enempää sanoa vielä, näin muutaman tunnin pohjalta tätä harrastusta. Kirjoittelen tähän että mitä teen ja kun menee [sensuroitu] niin on sitten helpompi pyytää analyysi joltain osaajalta että miksi asiat meni [sensuroitu].
Ruokintaa ajattelin aamuin ja illoin, eli kahdesti päivässä. Ja veden vaihto 30% kerralla ja kerran viikossa (mikä tuntuu erittäin tiheältä, onko oikeasti tarve?).
kalat
myrkyt
sivu

Olihan sitte homma saada kuvia tänne, "kuvan koon hakeminen ei onnistunut". Däym.
Moottoriapina
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 6
Liittynyt: 21:30, 17.01.2019
Sukupuoli: Mies

Re: 55l akvaario,taistelukala +tetroja

ViestiKirjoittaja GinRin » 10:56, 18.01.2019

Vesi voi olla harmaata alussa, koska siihen on liuennut paljon mikroskooppisia ilmakuplia. Harmaus voi myös johtua hiekan pölystä. Kumpikin ongelma pitää kadota ajan kanssa ja vedenvaihtojen myötä. Suodattimesi näyttää myös "vatkaavan" pintavettä, joten ilmakuplia sekoittuu koko ajan lisää veteen. Korjaa virtausta hillitymmäksi.

Taistelukala pitää seisovasta vedestä. Se on vedenpinnan tuntumassa viihtyvä kala, joka pitää runsaasta pintakasvillisuudesta. Kuteminenkin tapahtuu rakentamalla kuplapesä pintakasvien sekaan. Altaassasi näyttää käyvän aika huju, joten ei mikään ihme, että taisto hakeutuu seesteisimpään paikkaan. Jos haluat edelleen pitää taistelukalaa tuolla, niin pintavirtausta on vähennettävä rutkasti. Tämä voi aiheuttaa ongelmia sitten muuten, sillä tietysti veden on liikuttava akvan muiden eliöiden vuoksi. Taistelukala on labyrinttikala, joka käy haukkaamassa pinnassa happea. Siksikin kova virtaus on sille epämiellyttävää. Taisto on herkempi kala kuin neontetrat eikä ole se paras kala ensimmäiseksi kalaksi.

Muovikasvien kanssa hankit ongelmia. Vaikka et haluaisi opiskella kaikkea heti, perusvesikemiaan tutustuminen olisi ihan hyvä asia, koska se on ihan perustietoa akvaarion kanssa. Mitä altaassasi seuraavaksi tapahtuu on leväinvaasio ja nitriittipiikki. Kalat tuottavat jätteitä ja ammoniakkia, mutta ei ole kasveja kuluttamassa ravinteita/bakteeristo ei ole valmis ammoniakin neutraloimiseen. Tietysti tähän vaikuttaa myös veden pH. Noilla aineilla saa jonkinlaisen startin, mutta kalat muuttavat arvot jokatapauksessa. Alkuvaiheessa ei voi liiaksi painottaa: kasveja, kasveja, paljon kasveja. (paljon kasveja+tehokas valo+CO2-lisä = hyvinvoiva akvaario). Sen lisäksi perustamisvaiheessa kaloja altaaseen vähän ja niitä karaistuneimpia, jotka kestävät muutaman viikon ajan tapahtuvat vesiarvojen heilahtelut.

Jollet halua lukea akvaariokirjoja, tsekkaa vaikka YouTubesta akvaariovideoita ja mitä siellä kerrotaan perustamisesta. Oikotietä onneen ei ole akvankaan kanssa, vaan perusasiat on tiedettävä.

Noin pienessä altaassa vedenvaihto kerran viikossa on aika pakollinen. En halua pelotella enkä lannistaa, mutta aloittelija + pieni allas = ongelmia rutkasti. Älä lannistu, vaan ota selkoa mikä meni pieleen ja korjaa epäkohdat. Niin meistä jokainen on tehnyt ja tekee edelleen :)
GinRin
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 4
Liittynyt: 13:49, 15.01.2019

Re: 55l akvaario,taistelukala +tetroja

ViestiKirjoittaja Moottoriapina » 04:14, 21.01.2019

Olit oikeassa, säädin pumppua mahdollisimman pienelle ja näyttäisi siltä että taistelukala viihtyy nyt altaassa paremmin. Kala ei enää hakeudu pumpun päälle "piiloon" vaan liikkuu paljon vapaammin altaassa ja tosiaan viihtyy pinnassa. Samoin vesi kirkastui eli sekin asia parani.
Tänään kun töistä pääsen, menen paikalliseen kauppaan ostamaan kasveja akvaarioon, käsitykseni mukaan heillä on jotain ruukuissa olevia kasveja jotka voin vain upottaa hietaan ruukkuineen, näitä olisi tarkoitus ostaa.
Samalla suoritan tänään lapolla ensimmäisen vaihdon vedelle.
Minulla on bilteman polttoaine-lappo (uusi, ei bensainen :D). Tarkoitus olisi tänään kiinnittää lapon imuputkeen tyhjä limsapullo josta on pohja leikattu irti ja tällä "imuroida" pohja. Näin tällaisen penispumpun näköisen lapon jossain videossa olevan käytössä.
Tarkoitukseni olisi poistaa 30% vettä akvaariosta ja lisätä sitten hanasta suoraan uusi vesi altaasen (lapolla rauhallisesti) ilman seisottamista.
Onko tarpeellista lisätä jotain vedenparantajaa kun veden vaihtaa vai meneekö vesi aivan tuollaisenaan?
Kiitoksia jo edellisista avuista =)
Moottoriapina
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 6
Liittynyt: 21:30, 17.01.2019
Sukupuoli: Mies

Re: 55l akvaario,taistelukala +tetroja

ViestiKirjoittaja Moottoriapina » 17:05, 21.01.2019

https://i.postimg.cc/Kv1Q9nD6/IMG-20190121-154158.jpg
(en vain tajua miksi en saa tänne suoraan kuvia, prkl)

Mutta joo, ensimmäiset vedet on vaihdettu.
Antaisin itselleni kouluarvosanaksi 6-.
Poistin 1/3 vedestä lapolla, yritin imuroida sontaa pohjasta ja tuo on mun lappo (putken halkaisija 12mm) oli aivan liian pieni putkeltaan.
Imua tuli liikaa ja hiekka nousi mukana sankoon. Rakensin töissä pullosta isomman suuttimen lappoon mutta halusin vain kokeilla että onko se pakollinen, taitaa olla.
Noh, asetin uudet kasvit akvaarioon ja aloin täyttää akvaarioa kaatamalla kattilasta vettä akvaarion seinän pintaa pitkin.
Tämä aiheutti pohjasta valtavan paskamyrskyn nousun veteen ja iski paniikki että putsasinko veden näin päin helvettiä.
Laitoin veteen häpsäyksen tuota bakteeri- ainetta sekaan ja toivoin että tilanne tasoittuisi nopeasti koska tulos oli surkuhupaisa.
Juuri 1/3 vesi vaihdettu akvaarioon ja vedessä kiertää kaikkea sontaa. Meinasin aloittaa puhdistuksen alusta isommalla suuttimella mutta ajattelin että sitten ainakin menee kaikki [sensuroitu] kun lopullinen vaihdettu vesimäärä alkaisi olla jo varmaan yli 50% jos jatkaisin operaatiota.
Eli annoin olla, annoin kaloille ruokaa, ja nyt itse asiassa näyttäisi pöly ja paska laskeutuneen ja kaikki näyttää aika hyvältä.
Aidot kasvit on aivan helvetin paljon hienompia kuin muoviset ja selkeästi tetrat ainakin tykkää tuosta miekkakasvista, kiertää koko ajan sen ympärillä.

Mutta joo edelleen kirjoitan tätä tänne ylös siksi että kun paska osuu tuulettimeen ja kaikki kalat ui joku aamu selkää, voin täältä lukea ja joku voi viisata että missä meni pieleen. Veden lämpötila on nyt 26.5c. Kuvia vois laittaa ku vain saan sen toimimaan että pystyn uppaamaan niitä.
Moottoriapina
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 6
Liittynyt: 21:30, 17.01.2019
Sukupuoli: Mies

Re: 55l akvaario,taistelukala +tetroja

ViestiKirjoittaja rimppis » 19:26, 21.01.2019

Moottoriapina kirjoitti:(en vain tajua miksi en saa tänne suoraan kuvia, prkl)


Näin sen pitäisi onnistua.

Kun vastaat viestiin, omaasi tai jonkun toisen, löytyy viestikentän alapuolelta "Liitetiedostot". Klikkaa sitä jonka jälkeen tulee "Valitse tiedosto". Kun olet valinnut haluamasi tiedoston pitää vielä klikata vieressä olevaa "Lisää tiedosto" Jos kuvia on useampia ja niissä on joku järjestys, pitää valinnat aloittaa viimeisestä kuvasta, jolloin ensimmäisenä valittu kuva näkyy sivulla kuvasarjan viimeisenä. Kuitenkin niin että jokainen kuva haetaan edellä mainitulla tavalla yksi kerrallaan.
Liitteet
Liitetiedostot.jpg
Valitse tiedosto.jpg
Valitse tiedosto.jpg (71.41 KiB) Katsottu 1210 kertaa
6,7m3 Paludaario
rimppis
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 158
Liittynyt: 00:13, 15.02.2018
Paikkakunta: Oulu / Kiiminki
Sukupuoli: Mies

Re: 55l akvaario,taistelukala +tetroja

ViestiKirjoittaja Moottoriapina » 19:25, 25.01.2019

Ensimmäinen ongelma.
Kasvit yrittää kuolla. Kauniit vihreät kasvit ovat muuttuneet ruskeiksi ja tuon miekkakasvin lehdet alkaa olla reikääsiä.
Vedin ripalinkkua faunattareen ja kysyin neuvoa, meinasivat että rautaa on liian vähän.
Ostin sitten JBL Kugeln- (jotain ravinnepalloja) ja hautasin niitä kolme akvaarioon kasvien juurien läheisyyteen faunattaren ohjeistuksen mukaan. Ostin samalla lisää kasveja (mulla on nyt ruttokasvi, joku algerian rutto xD, ai juma, paras kasvin nimi ikinä :D).
Meinasivat että voi olla kasvien vähyyttä myös akvaariossa koska levää tulee aika paljon.
Ruokintaa on liikaa.
Valoa on ollut liian kauan, säädin nyt ajastimen että valot on vain yhdeksän tuntia päivässä päällä.
Ja ja, ostin lisää tetroja, tetrojen määrä nousee kymmeneen.
Dokumentointi päättyy tältä erää, toivottavasti kasvit lähtee uuteen eloon.
Niin ja pistin ravinteita veteen ihan varoiksi häpsäyksen. Ruohonsiemeniä on tilauksessa.
Liitteet
IMG_20190125_181428.jpg
kasvi kuolee.jpg
Moottoriapina
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 6
Liittynyt: 21:30, 17.01.2019
Sukupuoli: Mies

Re: 55l akvaario,taistelukala +tetroja

ViestiKirjoittaja Moottoriapina » 13:49, 03.02.2019

Viikottainen vedenvaihto suoritettu. Samalla myös puhdistettu lasit, täytyy keksiä parempi keino kuin talouspaperi, paperi alkoi olevinaan liueta veteen ja ei hyvä. Keksitään siis seuraavaa kertaa varten joku muu metodi. Myös pumppu pitää ensi kerralla puhdistaa, tutkia miten se suodatin siitä irroitettiin. Sitten dokumentoinnin seuraavaan osioon, akvaarioon ilmestyi kotiloita.
Näitä löytyi about kuusi kappaletta, pengastin akvaarion mielestäni niin hyvin kuin voin ja enempää en näitä löytänyt. Poistin kyseiset olennot akvaariosta, täytyy tutkia onko niitä vielä lisää.
Kasvit voi nykyään hyvin, poistin muovikasveja jälleen ja akvaariossa on nyt enemmän aitoja kuin muovisia. Harmittaa vain kuin tuossa muutama viikko sitten meinasivat kaikki kasvit kuolla (ei ollut ravinteita) niin johtuneeko siitä vai jostain muusta että lehtien pinnat ovat tuollaisia likaisia? Uusia lehtiä ja kasveja kasvaa niin leikkaan varmaan nuo likaiset ja rikkinäiset pois kunhan uudet lehdet ovat vielä hieman kasvaneet.
Myöskin olen hieman skeptinen että näitä kasveja piti saada leikata poikki ja vain istuttaa uudestaan mutta kyllä nämä muutamat katkaistut vaikuttavat minusta kuolleilta eikä siltä että ne tuosta enää alkaisi kasvamaan.
Hmm, mitäs vielä.. Niin täytyy keksiä uusi ratkaisu tuohon että kun lappoan pohjasta paskaa pois niin hiekka putoaa kivien päälle. Liian tehokas imu tms.
Noh mietitään mitä sille tekis että nuo kivet ei kaivautuisi hiekan sisään.
Yleensäottaen kaikki kalat ovat elossa, en olisi tätä uskonut kun akvaarion aloitin että ne oikeasti pysyy elossa. Kasvit kasvaa ja voi pääsääntöisesti hyvin (vaikuttaa ainakin siltä), ruokailua on nyt ollut kolme kertaa päivässä, joka vedenvaihdolla 30% kerralla ja aina veden parannusaineet mukaan.
Liitteet
overall happiness.jpg
kasviongelma.jpg
Taitaa kyllä olla kuollut kasvi
kasvin lehden pinta.jpg
Ei taida olla hyvä asia
kotilo.jpg
Mistä helvetistä nämä tulee?
Moottoriapina
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 6
Liittynyt: 21:30, 17.01.2019
Sukupuoli: Mies

Re: 55l akvaario,taistelukala +tetroja

ViestiKirjoittaja rotankolo » 11:25, 16.02.2019

Tulevien ongelmien ennakointia. Neontetrat ja taistelukala eivät veden lämpötilan puolesta sovi samaan akvaarioon. Neontetrat ovat viileän veden kaloja ja taistot lämpimän. Jos haluat taistolla jatkaa, niin neontetrat kannattaa vaihtaa pois. Pidemmän päälle neontetrat stressaavat liian lämpimässä vedessä ja sairastuvat helpommin.
rotankolo
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 11
Liittynyt: 11:15, 16.02.2019

Re: 55l akvaario,taistelukala +tetroja

ViestiKirjoittaja Moottoriapina » 13:34, 01.03.2019

Täytyy tuo asia ottaa tässä mietintään, en ollut ajatellutkaan että ne niin olisi eri lämpötiloissa viihtyviä.
Nyt on sitten akvaariossa Staghorn- levää kuvista päätellen, ilmeisesti pitäisi siis lisätä hiilidioksidin määrää akvaariossa.
Täytyisi siis olla sitten lisää kasveja? Ettei mitään lisää tarvittaisi.
Pitää ajella faunattareen ja hakea jotain CO2 lisää ensiavuksi ja tutkia aihetta lisää.
Liitteet
staghorn3.jpg
staghorn3.jpg (50.72 KiB) Katsottu 673 kertaa
staghorn1.jpg
staghorn1.jpg (65.51 KiB) Katsottu 673 kertaa
Moottoriapina
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 6
Liittynyt: 21:30, 17.01.2019
Sukupuoli: Mies

Re: 55l akvaario,taistelukala +tetroja

ViestiKirjoittaja kr70 » 00:12, 02.03.2019

Kirjan "Aquarium Atlas 1" (Riehl & Baensch) mukaan neontetralle 20-26 astetta (kutuun 24), taistolle 24-30. Eli tuossa olisi tuollainen 24-26 asteen alue, jossa kumpikin olisi onnellinen. Minulla oli joskus molemmat lajit yhdessä, mutta en muista, millaista lämpöä niille annoin, ehkä noin 25. Molemmat kyllä kutivat, taistelukalat säännöllisesti, neontetrat ainakin harvakseltaan.
kr70
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 51
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: 55l akvaario,taistelukala +tetroja

ViestiKirjoittaja rotankolo » 13:21, 02.03.2019

Lämpötilasuosituksissa löytyy hajontaa lähteestä riippuen, erityisesti taistolla. Joidenkin lähteiden mukaan taistolämpötila on 24-30, joidenkin 26-30. Itse en laittaisi noin erilämpöisissä vesissä viihtyviä kaloja samaan tankkiin. Jos toisen yläraja on käytännössä toisen alaraja niin silloin todennäköisesti kumpikaan kala ei voi hyvin.
Neontetra viihtyy todennäköisesti parhaiten n. 24 asteessa ja taisto 26 asteesta ylöspäin. Kalaltahan ei voi kysyä, että viluttaako, joten on omistajan vastuulla huolehtia lemmikillensä parhaat mahdolliset vesiolot.
Jos nuo molemmat lajit aikoo pitää, niin sitten ei muu auta kuin pitää se lämpö siinä 25 asteessa ja seurailla kalojen käytöstä. Noista kaloista tetrathan ovat pidempi-ikäisiä, elävät hyvällä hoidolla yli viisikin vuotta. Taistot elävät yleensä lyhyemmän aikaa, voivat kaupasta ostettaessa olla jo vuoden ikäisiä.
rotankolo
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 11
Liittynyt: 11:15, 16.02.2019

Re: 55l akvaario,taistelukala +tetroja

ViestiKirjoittaja kr70 » 15:25, 02.03.2019

Lämpötilasuositukset vaihtelevat tosiaan käsittämättömän paljon. Esim. itselläni on Xiphophorus pygmaeus, jolle mainitsemani kirja suosittaa 24-28. Netistä löytyy oppaita, jotka sanovat, että ehdoton yläraja on 24! Mitä uskoa... Minulla on termostaatissa 26 (muiden kalojen vuoksi), mutta lämmitin yöllä pois päältä ja lämpö laskee aamuun mennessä 23-24:ään. Hyvin näyttävät viihtyvän lämpötilan puolesta.
kr70
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 51
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies


Paluu Akvaariopäiväkirjat ja projektit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa

cron