Betta hendra ja muut pienet taistelijat Borneolta

Rihmakalat, kiipijäkalat, pusukalat, taistelukalat jne.

Valvoja: Moderaattorit

Betta hendra ja muut pienet taistelijat Borneolta

ViestiKirjoittaja Jakulaari » 23:49, 18.12.2018

Moi.

Pienen harrastustauon jälkeen mulla on nyt ollut vuoden Betta hendroja ja kiinnostaa tietää onko jollain muullakin hendroja tai muita pieniä bettoja jotka on kotoisin Borneolta? Mitään suomeksi kirjoitettua en ole onnistunut ainakaan hendrojen osalta netistä löytämään.

Itse tilasin ensimmäiset hendrat vuosi sitten. Tuolloin tuli imazolta 2 koirasta. Nämä koiraat ovat asustelleet suhteellisen sopuisasti yhdessä 54 litraisessa akvaariossa seuranaan 3 kpl nuolimonneja. Reilu kuukausi sitten tilasin 2 hendraa lisää ja nyt on koiras ja naaras + pieni määrä poikasia myös karanteenissa asustelemassa. Seuraavaksi on tulossa 120 litrainen allas, jota en luultavasti täytä kokonaan täyteen. Tähän altaaseen olisi tarkoitus kokeilla yhdistää populaatio koiraita ja naaraita, kunhan poikaset kasvavat ja saan varmistettua sukupuolijakauman järkeväksi. Pienempi allas jää ainakin toistaiseksi kudetus ja karanteeni käyttöön.

Voin näistä hendroista ja laji-allasprojektista toki enemmänkin tarinoida, jos jotakuta kiinnostaa. Ja tosiaan itseäni kiinnostaa myös muiden kokemukset jos Borneolta kotoisin olevia bettoja AW:laisten altaista löytyy.

Perustiedot hendroista täällä: http://www.seriouslyfish.com/species/betta-hendra/

Muutama kuva vanhemmista koiraista:
Liitteet
betta_hendra_2.jpeg
betta_hendra_2.jpeg (141.51 KiB) Katsottu 1682 kertaa
betta_hendra.jpeg
betta_hendra.jpeg (49.02 KiB) Katsottu 1682 kertaa
Jakulaari
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 698
Ikä: 36
Liittynyt: 23:27, 23.03.2006

Re: Betta hendra ja muut pienet taistelijat Borneolta

ViestiKirjoittaja Jaani » 19:59, 20.12.2018

Tosi komeita ovat. Täysin uusia tuttavuuksia minulle.
Jaani
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 623
Liittynyt: 15:19, 21.08.2002
Paikkakunta: Tuusula
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Mies

Re: Betta hendra ja muut pienet taistelijat Borneolta

ViestiKirjoittaja Jakulaari » 00:32, 22.12.2018

Kiitos. :D

Borneolla olisi myös muita kiinnostavia bettoja kuten nämä: http://www.seriouslyfish.com/species/betta-brownorum/.
Tosin mulla on vielä vääntöä tuon pH arvon tiputtelun kanssa, että edelliset jäänee haaveeksi vielä pitkään. Olen vakavissani alkanut harkitsemaan RO-laitteen hankkimista. Hendrojen pH suositus on kuitenkin löytämieni lähteiden mukaan 4 - 6.5 ja mä olen saanut humusuutteella, mantelipuunlehdillä ja hiilidioksidilla pH:n parhaimmillaankin tiputettua vain 6.4:ään. Tosin en ole ihan hirvittävän rankkoihin operaatioihin vielä ryhtynyt pää-altaassa majailevien nuolimonnien tähden, laji-altaalla tätä voi sitten yrittää enemmän.

Vanhemmat kalat on oppineet syömään tehdasruokaa, mutta nämä uudet on syöneet vain pakastesurvaria ja nyttemmin suostuvat syömään vain elävää artemiaa, kun ruokin poikasia sillä. Ehkä ne myöhemmin oppii syömään muutakin, kun saan ne pois tuolta poikasten seasta. :roll:
En usko että mitkään näistä Borneon soilla elävistä lajeista sopii seura-akvaarioon, mutta sille joka haluaa jotain vähän erilaista pienehköön akvaarioon, nämä on ihan nappivalinta varmasti.

Tässä kuvia noin kuukauden vanhasta jälkikasvusta, nämä kuvattu muovilaatikon läpi, joten kuvien tarkkuus on aika heikko:
Liitteet
Hendra_fry.jpeg
Hendra_fry.jpeg (31.08 KiB) Katsottu 1539 kertaa
Hendra_fry2.jpeg
Hendra_fry2.jpeg (33.9 KiB) Katsottu 1539 kertaa
Jakulaari
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 698
Ikä: 36
Liittynyt: 23:27, 23.03.2006

Re: Betta hendra ja muut pienet taistelijat Borneolta

ViestiKirjoittaja Jaani » 17:53, 25.12.2018

Mulla on vielä lajialtaat kokeilematta. Toistaiseksi on aina löytynyt enemmän kuin tarpeeksi mielenkiintoista altaan täytettä, ja sehän sitten pitää nämä lajin ehdoilla tapahtuvat mielenkiintoiset ja antoisimmat kokeilut minun ulottumattomissa. Nyt on aasia-allas tekeillä. Tuolta suunnalta löytyy paljon kaikkea mielenkiintoista.
Jaani
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 623
Liittynyt: 15:19, 21.08.2002
Paikkakunta: Tuusula
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Mies

Re: Betta hendra ja muut pienet taistelijat Borneolta

ViestiKirjoittaja Jakulaari » 00:11, 14.01.2019

Uusi allas on pystytetty viikko sitten tai oikeammin muutin kaiken pienessä altaassa olleen materiaalin ja kalat uuteen altaaseen, laitan kuvan kunhan saan jonkun järkevän otettua..
Tästä altaasta on siis tarkoitus muodostua aikanaan Aasia-geo, vaikkakin siellä elelee nyt 3 nuolimonnia Hendrojen lisäksi. Vähän olen haaveillut kääpiönuoliaisista tai piikkisilmistä tuonne lisäksi. Harmillisesti Aasian suunnassa ei taida olla mitään levää syöviä kaloja jotka tähän kokoonpanoon kävisivät. Kokeilin pienemmässä altaassa leväsukarapuja, mutta ne eivät menestyneet, epäilen veden olevan liian hapanta ja vaikeuttavan kuorenvaihtoa. Toistaiseksi mennään Hendrojen ehdoilla ja katsotaan mihin asti vesiarvoja saan muokattua happaman puolelle. Kasvisto on kuitenkin Aasiasta.

Hieman uhkarohkeasti siirsin viime viikolla myös kaikki 3 koirasta tähän uuteen altaaseen, koska epäilin ettei uuden koiraan lisääminen enää myöhemmin onnistu. Tänään siirsin toisen vanhemmista koiraista yksin takaisin pieneen altaaseen, koska yllätyksekseni tilanne kääntyikin niin, että tämä 1 koiras rakenteli kuplapesää ja rökitti kahta muuta koirasta niin paljon, ettei ne enää uskaltaneet liikkua altaassa ollenkaan. Eli vaikka Hendrat on säyseitä tavallisiin taistelukaloihin verrattuna, ei niitäkään välttämättä voi yhdistää ihan miten vain. Voi olla, että tilanne olisi kärjistynyt tähän vaikka olisin siirtänyt vain ne 2 jo yhdessä asunutta koirasta uuteen altaaseen, koska kahnausta oli alkanut edellisessäkin altaassa olemaan enenevissä määrin. Egoa siis löytyy näiltäkin. Altaaseen jääneet kalat ei ainakaan heti alkaneet tappelemaan, vaan uiskentelivat operaation jälkeen pitkin allasta varsin tyytyväisen oloisina. Nähtäväksi jää kauanko rauha säilyy ja säilyykö se varsinkin silloin jos lisään myöhemmin naaraita altaaseen.

Poikas-altaasta laskin 12 poikasta tässä yhtenä iltana. Kasvavat hitaasti, mutta varmasti, sukupuolia ei vielä pysty erottamaan kuitenkaan.

pH kaikissa altaissa kieppuu tällä hetkellä siinä <7 tienoilla ja lämpöä on 25-26 astetta.
Jakulaari
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 698
Ikä: 36
Liittynyt: 23:27, 23.03.2006

Re: Betta hendra ja muut pienet taistelijat Borneolta

ViestiKirjoittaja Jakulaari » 21:02, 06.05.2019

Päivitystä:
Poikasia tuli laskettua reilu kuukausi sitten väliaikaisen altaan tyhjennyksen yhteydessä 17 kpl. Kaikki Hendrat asustelevat nyt samassa altaassa. Fyysisiä kahnauksia tai niiden jälkiä kaloilla en ole nähnyt vaikka toisilleen röyhistelevätkin. Poikaset ovat nyt nuoria aikuisia ja seassa on sekä naaraita, että koiraita.
pH:n kanssa pyristely jatkuu edelleen, viimeisin mittaustulos on 6.4-6.6 välillä.
Altaaseen on tulossa Hendrojen lisäksi Aasia/Borneo -akselilta kotoisin olevia sulkarasboroita, joden vesivaatimukset ovat hyvin samanlaiset kuin Hendroilla. Rasboroiden vuoksi olen kuitenkin hiljalleen pudottamassa lämpötilaa 23-24 asteeseen. Tarkoituksena on nyt viedä allasta enemmän Aasia Geotoopin / seura-akvaarion suuntaan.
Toistaiseksi minulla ei ole suunnitelmissa kudettaa näitä enempää ja siirrän naaraat omaan altaaseen jos poikasia vielä ilmaantuu altaan seura-akvaarioistamisesta huolimatta. :roll:

Näitä poikasia on nyt siis myynnissä +-10 kpl, ilmoitus löytyy myydään osiosta. ;)

Vaikka näiden kalojen vesi-ihanteet ovat happamuuden osalta hieman haastavat, sanoisin, että kyseessä on yllättävän kestävä kala. Minulta ei ole poikasten karsiutumista lukuunottamatta menehtynyt yhtäkään kalaa ja jopa ne puolitoista vuotta sitten hankitut ensimmäiset koiraat vaikuttavat edelleen terveiltä ja virkeiltä.

Tämänhetkisten kokemusten pohjalta suosittelisin Hendrojen pitämistä pienenä ryhmänä 5 kalaa tai enemmän, altaan koosta riippuen. Kalat ovat tällöin huomattavasti reippaampia syömään ja olemaan näkösällä kuin yksin tai parina pidettäessä.
Jakulaari
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 698
Ikä: 36
Liittynyt: 23:27, 23.03.2006

Re: Betta hendra ja muut pienet taistelijat Borneolta

ViestiKirjoittaja Jakulaari » 23:54, 27.05.2019

Päivitys: ainakin sulkarasborat on liian vilkasta ja ahnetta seuraa hendroille. Hendrat jäävät pintaruokinnassa jalkoihin, eli yhdistäminen muiden pinnalta syövien kalojen kanssa ei välttämättä onnistu. Aion itse siirtää rasborat pois, jos meno ei jollain ihmeen kaupalla rauhoitu ruoka-aikana, koska hendrojen ruokkiminen pohjalle pelkällä pakasteruoalla ei ole kovin mielekästä.

Populaation kurissapitämisessä ei näytä tulevan ongelmaksi, koska yhtään kuplapesää ei ole näkynyt sinäkään aikana kun rasborat olivat vielä karanteenissa. Tosin altaassa on sen verran monta kasvavaa hendraa, ettei siellä liiemmin ole tilaakaan moiselle.
Parina pidettäessä kutivat lähes tauotta, kunhan altaan pinnalle oli viritettynä tarkoitukseen sopiva ruukku. Tosin toinen vanhemmista koiraista ei saanut naaraan kanssa ollessaan jälkikasvua aikaiseksi, vaikka pesiä tekikin. Voi olla, että ko. kala on kutemiseen liian vanha, vaikka edelleen porskuttaakin tuolla muiden seassa.
Jakulaari
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 698
Ikä: 36
Liittynyt: 23:27, 23.03.2006

Re: Betta hendra ja muut pienet taistelijat Borneolta

ViestiKirjoittaja Maisu » 14:12, 31.05.2019

Rutilansia ja albimarginataa on tullut joskus pidettyä ja molempia lajeja oli aikoinaan useammallakin harrastajalla. En ole oikein hyvä tuossa että mikä laji tulee mistäkin, yksi mielenkiintoinen oli B. persephone joka tosin ei näytä olevan Borneolta mutta muuten tätä pientä suosegmenttiä kylläkin. Niitä aikoinaan kudettelin melkein läpinäkymättömän mustassa vedessä boolimaljassa kirjoituspöydällä. Googlen tarjoamat kuvat lajista ovat hämmentävän erilaisia kuin mitä minun samettisen tummanvihreät kalani olivat.
Maisu
Elite Member
Elite Member
 
Viestit: 5662
Ikä: 47
Liittynyt: 15:10, 30.07.2001
Paikkakunta: Helsinki
Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS, NCS, TAS
Sukupuoli: Nainen

Re: Betta hendra ja muut pienet taistelijat Borneolta

ViestiKirjoittaja Jakulaari » 23:38, 03.06.2019

B. persephone on väritykseltään hieman saman näköinen kuin hendrat ainakin googlen perusteella, punaiset poskilaikut tosin puuttuu.
Rutilans näyttää kivalta, jostain syystä mua kiehtoo nuo punaiset kun sinisiä on jo. :D
Ihmeen vähän tuntuu jengi ainakaan huutelevan näitä villimpiä lajeja omistavansa.

Itsehän olen menettänyt sydämeni hendroille ihan täysin. Varsinkin se, että näitä voi pitää useampaa yksilöä samassa altaassa on iso plussa. Ovat kuitenkin sen verran taistelijoita, ettei ole vielä tarvinnut splendensiä hankkia toiseen altaaseen. Pienenä miinuksena tuo syömisen hitaus jonka vuoksi sulkarasborat siirtyivät viikon kokeilun jälkeen takaisin toiseen altaaseen.
Hendrojen mielestä kun jokaista ruokapalaa pitää vaania ainakin 20 sekuntia ennen syömispäätöstä. Yllättäen siinä ajassa rasborat on hotkineet jo kaiken suihinsa kolmeen kertaan. :roll:
Tämä on sääli, koska rasborat olisivat näyttäneet kauniilta tuossa altaassa, harkinnassa on nyt pidänkö rasborat itsekseen tuossa pikkualtaassa, vai luovunko niistä kokonaan.

Myös ensimmäisen nuoren hendran menetys tuli heti seuraavana päivänä rasboroiden siirrosta isoon altaaseen. Koska vesiarvoissa ei ollut vikaa, eikä muissa kaloissa ole nähtävissä mitään sairauden merkkiä, epäilen että olin onnistunut kiilaamaan ressukan jonkun kannon väliin allasta siivotessa. Nämä kun tykkäävät lymyillä noiden juurakoiden seassa, viimeksi tänään nostin vahingossa yhden kalan pois altaasta juurakon mukana. Onneksi huomasin asian nopeasti, niin sain karkulaisen takasin altaaseen. Myös eheimin aquabalin mukana on tullut yksi salamatkustaja kerran kylppäriin asti. Onneksi oli pudottautunut ämpärin pohjalle, niin ei päätynyt vahingossa lavuaariin. Nykyään syynään kaikki altaasta nostettavat esineet melko huolella. [;)] Kuollut kala oli jo sen verran haalistunut ja pienimmästä päästä poikasia, etten osaa sanoa oliko kyseessä naaras vai koiras, edelleen näyttää siltä, että koiraita on enemmän kuin naaraita tai sitten naaraat ovat vaan enemmän piilosilla.

Muoks* Näemmä tääs imazon listoille tullut hendroja, oli siellä muitakin karkkeja kyllä. [;)] :P

Liitteenä kuva hendrojen asujaimistosta nyt, kaloja ei juuri näy, koska järkyttyivät sisustuksen purusta jonka jouduin suorittamaan tänään saadakseni 2 viimeistä rasboraa pois altaasta. Kaloista ehkä kuvia sitten myöhemmin.
Liitteet
IMG_6248_small.jpg
IMG_6248_small.jpg (72.64 KiB) Katsottu 195 kertaa
Jakulaari
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 698
Ikä: 36
Liittynyt: 23:27, 23.03.2006


Paluu Labyrinttikalat

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa