Ensimmäistä kertaa ledien kanssa tekemisissä, allas on 300l ja kasvattelisin vaativia kasveja. Ledeistä ei kai watteja/litra lasketa, joten miten sen nyt lasken?
Mittaat/katot kuin paljon ledissä on PAR-arvo tietyssä syvyydessä ja päättele siitä. Yleensä kiinnostaa lähinnä kuin paljon valoa yltää pohjaan asti.
Sitten karkiasti seuraavasti: <30 matalavalotankki, ei tarvia hiilaria muttei haittaakaan 30-50 keskitasoa, paljon vedenvaihtoja niin ei tule levää tai hiilari käyttöön >50 hiilari miltei välttämätön tai leväongelmia
Jotain voi päätellä wattilukemistakin ja ledien tyypistä. Esim. sininen valo läpäisee vettä parhaiten ja kasvit puolestaan käyttää tehokkaimmin punaisen ja sinisen aallonpituuksia kasvuunsa. Vastaavasti eivät niin paljon vihreää (sen takia kasvit on pääosin vihreitä).
Kirjoitit näin: Sitten karkiasti seuraavasti: <30 matalavalotankki, ei tarvia hiilaria muttei haittaakaan 30-50 keskitasoa, paljon vedenvaihtoja niin ei tule levää tai hiilari käyttöön >50 hiilari miltei välttämätön tai leväongelmia: Onko nuo luvut watteja vai lumeneita ja miten ne lasketaan?
Yllä olevat luvut ovat mikromooleja pinta-ala- ja aikayksikköä kohti (μmol m –2 s–1) näkyvän valon aallonpituuksista, joita kasvit pystyvät hyödyntämään. PAR = Photosynthetically Active Radiation, taitaa olla tarkin tapa mitata hyödyllisen valon määrää kasveille ja koralleille. Monet LED-valojen valmistajat ilmoittavat tuon PAR arvon valaisimilleen. Sitä ei voi tietääkseni laskea, vaan se mitataan mittarilla. Jos sinulla on nyt korkean valotehon akvaario, niin LED-valon PAR pitäisi siis olla yli 50.
Minkälainen valaistus sinulla on nyt akvaariossa? Mitkä ovat akvaarion mitat (pituus ja korkeus)? Oletko ostamassa valmista LED-valaisinta vai teetkö itse?
Itselläni ei ole juurikaan tietoa kaupallisista LED-valaisimista, mutta luultavasti joku täältä osaisi neuvoa kun tietäisimme minkälaisen valaisimen tilalle pitäisi LEDit laittaa.
https://www.akvaariokauppa.fi/new/p4598 ... ng-fi.html Tätä mietin onko kelvollinen valaisin? Nyt on vain 2xt5putkea. 130x50x50cm. Näillä hintaa sen verran etten halua ostaa sitten huonoa valaisinta, ennen oli monimetallit ja kasvit tykkäs.
Monenko watin T5 putket ovat? Paljonko oli watteja monimetalleissa? Haluatko LED-valon tehon vastaavan nykyistä T5-valaisinta vai aiempia monimetalleja vai jotain muuta tehoa?
helpot kasvit 0,25-0,50 wattia/litra tai 10-20 lumenia/litra keskitason kasvit 0,50-1,00 wattia/litra tai 20-40 lumenia/litra vaativat kasvit >1,00 wattia/litra tai >40 lumenia/litra
T5 loisteputkilla voit laskea wattia/litra, mutta LEDeillä laskettava lumenia/litra.
Sinun akvaarion tilavuus on 325 litraa ja valoa on nyt 2x54W, joten tuosta tulee 0,33 W/litra. Nykyinen valoteho soveltuu helppojen ja vähään valoon tyytyvien kasvien kasvattamiseen.
Avausviestissä kerroit tavoitteena olevan vaativat kasvit. Uuden valaisimen tulisi siis tuottaa yli 40 lumenia/litra, eli yli 13000 lumenia (325 litraa x 40 lumenia/litra).
Kysyit aiemmassa viestissä Aqua Zonic LED-valaisimesta. Tehokkain malli näyttää olevan 48W, josta voisin päätellä ettei valoteho riitä alkuunkaan sinulle. Esimerkkini Econlux 115cm tehontarve on 80,5W ja näitä valaisimia tarvitaan kaksi kappaletta, yhteensä 161W, jotta päästään edes lähelle toivomaasi valotehoa.
Minulla ei ole mitään kokemuksia Econluxista tai muistakaan kaupallisista LED-valaisimista, joten en ota kantaa siihen mikä on hyvä valaisinmerkki. Pohdiskelen tässä ainoastaan valotehoa, watteja ja lumeneita.