Leväinvaasio, neuvoja?

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?

Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!

Leväinvaasio, neuvoja?

ViestiKirjoittaja Windy8 » 08:53, 06.10.2018

Noniin eli nyt kun 105 litrainen akvaarioni on ollut pystyssä pari kuukautta ja alkaa rutiinit olla muodostuneet, haluaisin vähän lisätietoa levien sielunelämästä ja hävityksestä. Olen lueskellut paljon täältä vanhoja keskusteluja mutta kaikkiin ajatuksiin en löydä vastauksia.

Akvaariosta, 105litraa, 1 aquaelin asap500 sisäsuodatin, 1 16W sunshine ledputki, vettä vaihdan 1krt viikossa n. 30%

No3 n. 20 (huono liuskatesti käytössä)
Ph himpun alle 8
Vesi kovaa
Nitriitit nollilla olleet kauan
Lämpö 24c

Akvaariossa 1 partis, 14 kirsikkabarbia ja 8 mustatetraa

Alkuun akvaarioon ilmestyi piilevää ruskeana kelmuna, jonka partis sitten söi pois. Heti jälkeen tuli vihreää rihmalevää jota on nyt runsaasti kaikissa kasveissa, mangrovessa, koristeissa... lisäksi uutena on pieniä tummanharmaita tupsulevärykelmiä muutama siellä täällä. Vihreita pyöreitä pilkkujakin löytyy muutamista isoista kasvinlehdistä ja laseista jos rappausväli pitkä. Melkeen koko kirjo siis löytyy ja levät ei sinänsä hirveästi haittaa jos ei liian läheltä katso mutta ois niitä kyllä kiva saada vähemmäksi! Etenkin tuo rihmalevän määrä ärsyttää! Kasveina hyvin rehottava vedensuosikki, miekkakasvi ja anubias joka tekee uusia lehtiä. Mitä rutiineja voisi vielä muuttaa jotta levät pysyis paremmin kurissa?

Catappa x laitan heti vedenvaihdon jälkeen 10ml ja nestemäistä easylifen kasvilannoitetta 10ml. Valaistus on päällä klo 10.00-20.00

Ja varsinaiset kysymykset:

En siis tässä vaiheessa edes tavoittele levätöntä allasta enkä tavoittele hetkellistä helpotusta vaan lähinnä pitkän ajan toimivuutta, voinko hoitorutiineilla jotenkin vielä hidastaa levien muodostusta?

Kun sanotaan että sillä ja sillä konstilla joku saanut levää häviämään, häviääkö se siis kirjaimellisesti? Esim pimennyksen aikana kuolee ja irtoaa pois? Vai pitääkö jo muodostunut levä aina poistaa mekaanisesti? Tuo rihmalevän pirulainen sekä tupsulevä kun ei paljon kunnon jynssäyksestä hetkahtanut...

Ph testi löytyy tippana, muut liuskalla, jos jatkossa ostan yhden-kaksi tippatestiä, mitä niiden kannattaisi olla, mitä arvoja olisi tärkein seurata? Liuskat antaa suuntaa kyllä mutta tarkkuudesta ei tietoakaan...

Mikä on sopiva määrä ruokaa kaloilleni? Mikään minuuttimäärä ei kyllä toimi, nuo tetrat hotkaisee kaiken parissa sekunnissa ja barbit vetelee ne mitä kerkiää pinnan alapuolelle, tuntuu silti että ruokin ehkä liikaa. Pieni rae käytössä, olen laittanut n. 1/3tl kahdesti päivässä.

Voiko partamonni elää pelkällä levällä? Omani kasvaa kovaa vauhtia ja on enempi vähän pullea kuin laiha. Siksi olen antanut ruokatabletin vain kerran viikossa tai harvemmin, mutta onko levä sille yksistään terveellistä ravintoa?
Windy8
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 24
Liittynyt: 08:00, 17.08.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: Leväinvaasio, neuvoja?

ViestiKirjoittaja Windy8 » 21:22, 22.11.2018

Vastaanpa nyt sitten itselleni. Aloin tosiaan annostella lannoitteen kahdessa erässä, lyhensin valoaikaa ja laitoin keskelle päivää kahden tunnin valokatkon. Kerkesin jo tuskastua ja karsin hyvin leväistä vedensuosikkia aika rankalla kädellä.

No, 3viikon kuluttua huomasin että uutta rihmalevää ei juuri enää muodostu ja partis on syömässä loputkin hyvää vauhtia pois. Mutta voihan ketura, arvatkaas mikä siellä nyt kukkii? No SINILEVÄ tietenkin! Hädissäni sitä pari viikkoa poistelin mekaanisesti minkä kerkesin, mutta eikun tulee heti takaisin. Tänään tein sitten isomman vedenvaihdon ja pimensin koko altaan. Jos levä häviää niin haen uusia elinvoimaisia kasveja lisää. Mutta nyt heräsi huoli partiksesta, eihän siltä lopu happi pimennyksen aikana? Jätin vesirajan aavistuksen alemmas niin että vesi lorisee suodattimesta, riittääkö se? Pyörittää silmään hyvin vettä alas asti ja kasvit huojuu kunnolla. En nimittäin omista erillistä ilmastinta.
Windy8
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 24
Liittynyt: 08:00, 17.08.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: Leväinvaasio, neuvoja?

ViestiKirjoittaja Windy8 » 21:24, 22.11.2018

Niin ja note to myself, kyllä, ruokin aiemmin kaloja liikaa :roll:
Windy8
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 24
Liittynyt: 08:00, 17.08.2018
Sukupuoli: Nainen


Paluu Hoito, ongelmat ja kalataudit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa