Isopurjepleko

Monnit, nuoliaiset ja muut pohjalla elävät kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Isopurjepleko

ViestiKirjoittaja Mikle68 » 21:06, 28.04.2018

Osaako joku kertoa mikä meidän isopurjeplekoa vaivaa. Vatsa turvonnut ja ollut jo kaksi viikkoa tällainen. Ei myös liiku niikuin aikaisemmin. :(
Mikle68
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 2
Liittynyt: 21:03, 28.04.2018

Re: Isopurjepleko

ViestiKirjoittaja kultuaiset » 21:37, 28.04.2018

paras ensiapu turvotukseen on epsom salt, eli magnesium sulfaatti. http://www.akvaarioon.fi/epages/akvaari ... 0223810534 . jos kyseessä vesipöhö, on tilanne vakava ja vaatii lisäksi kunnon bakteerilääkityksen. kyseessä voi olla myös sisäloiset tai huono vedenlaatu.

auttaisi paljon jos kertoisit vähän enemmän tilanteesta. esim. onko kyseessä uros vai naaras, eli voiko kyseessä olla kovettunut mäti?
minkä ikäinen ja kokoinen kalasi on ja kuinka kauan se on sinulla ollut? millainen akva (koko ja jos suinkin tiedät siitä jotain vesiarvoja)ja mitä muita kaloja siellä on? onko uusia kaloja tullut lähiaikoina? kerro vähän enemmän, niin mietitään sitten mikä voisi olla vialla.
myös kuva kalasta voisi auttaa hahmottamaan mikä on tilanne.
kultuaiset
Member
Member
 
Viestit: 354
Liittynyt: 12:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: Isopurjepleko

ViestiKirjoittaja Mikle68 » 22:29, 28.04.2018

Naaras ja veikkaan tota kovettunutta mätiä.. Mikä siihen avuksi?
Mikle68
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 2
Liittynyt: 21:03, 28.04.2018

Re: Isopurjepleko

ViestiKirjoittaja kultuaiset » 23:04, 28.04.2018

tuo epsom salt voi auttaa. voi tarvita myös bakteerilääkitystä jos tulehtunut. miten iso se on? epsom saltia vois laittaa ruokalusikallisen n. neljään litraan akvaarion vettä joka otettu sankkoon/saaviin ja käyttää siinä "kylvyssä" pari kertaa päivässä, n.45 minuuttia kerralla. jos se on sen kokoinen että neljään litraan mahtuu, jos isompi niin samassa suhteessa sit isompaan vesimäärään. myös akvaan voi laittaa miedomman epsomin, n. puoli ruokalusikkaa sataan litraan. (huom. siitä voi seurata levää myöhemmin, mutta kalahan on tärkein :) )

jos tuo olisi oma kala niin laittaisin kylpyihin aina samalla yhden baktobur direct tabletin https://www.fisutar.fi/tuote/baktopur-d ... tablettia/, niin kauan kuin turvotus laskenut. jos käytös on jo apaattista, on bakteeritulehdus hyvin todennäköinen. siis tabletti ja epsomin liuotus veteen ja sit ku täysin liuenneet niin kala sinne 45 minuutin ajaksi. mutta tuo baktobur directin käyttö noin ei ole ohjeen mukaista, olen vain itse todennut sen erittäin tehokkaaksi noin. eli en oikeastaan voisi suositella tuota, mutta itsellä tuosta hyviä kokemuksia esim. partisnaaraan kanssa jolla oli mätiongelmaa.

ja sitten muistan kuulleeni että isompia kaloja voi myös lypsää mädistä, muistelen että sitä tehdään lämpimän juoksevan veden alla hieroen kalan vatsaa. tästä ei itsellä mitään kokemusta, täytyy lukea ja tutkia asiaa ennenkuin lähtee tekemään.
kultuaiset
Member
Member
 
Viestit: 354
Liittynyt: 12:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: Isopurjepleko

ViestiKirjoittaja kultuaiset » 00:08, 29.04.2018

viewtopic.php?f=16&t=147603
http://freshwater-aquarium-passion.blogspot.fi/2010/09/

hirveästi en tuosta lypsämisestä nopsasti löytänyt, joku video tuossa on josta "otteita" voi katsoa.
toivottavasti kala paranee :D

niin ja hyppäsin nyt heti miettimään noita isompia vaivoja, tokihan kyseessä voi olla myös rajumpi ummetus. onko kalasi ulostanut? syökö se? mun kultakaloilla on joskus lievää ummetusta, huomaan että on paikallaan ja yrittää "ängätä", tähän auttaa herneet. liotan kuivaherneitä yön yli ja keitän ne niin pehmeäksi että osa kuorista irtoaa itsestään. myös pakasteherneitä voi käyttää, ne on kuorittava. säännöllinen herneiden syönti ehkäisee ummetusta.

kerran yhdellä kultsilla oli niin paha ummetus että vatsakin turposi. silloin laitoin epsom salt kylpyihin pari kertaa päivässä ja jonkun 50-luvulta peräisen ohjeen mukaan kostutin sille pari ruokanappulaa päivässä ruokaöljyllä, öljy sai suolen liukkaaksi ja ummetus helpotti. sen jälkeen syötin sitä jonkun aikaa pelkästään herneillä ja pakastetoukilla, kuivaruuat aiheuttaa helpommin ummetusta. myös pieni lämpötilan nosto voi auttaa ummetukseen.
kultuaiset
Member
Member
 
Viestit: 354
Liittynyt: 12:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: Isopurjepleko

ViestiKirjoittaja Fisutar10 » 10:55, 29.04.2018

Mikle68 kirjoitti:Osaako joku kertoa mikä meidän isopurjeplekoa vaivaa. Vatsa turvonnut ja ollut jo kaksi viikkoa tällainen. Ei myös liiku niikuin aikaisemmin. :(


Tutkisin asiaa laajasti. Kuinka kauan ollut sinulla? Ikä? Miten ennen voinut? Onko vesiarvot yes? Useinhan noissa on taustalla vesipöhö tai ummetus. Vesipöhö johtuu siitä, että sisälimistöön kertyy nestettä syystä tai toisesta. Usein taustalla bakutulehdus ja nestettä kertyy siksi. Toinen pääsyy on usein ummetus.

Ympäristötekijät usein laukaisevat bakutulehduksen ja väärä ravinto ummetuksen. Kovettunut mäti on yleistä labyrinttikaloilla.

Tutkisin siis ensin vesiarvot. Onko isopurjeella riittävästi tilaa? Viikkohuolto, vedenvaihdot? Veden laatu hyvä? Muut kalat ja kuormitus? Uusia kaloja/kasveja kippoon tullut lähiaikoina?

Kovettunut mäti toki voi olla syynä, mutta en nyt sitä lähtisi heti puristelemaan vaan selvittäisin em. asiat ensin. Eli mistä johtuu? Ympäristötekijät kuntoon varmasti jne.

Jos on bakutulehdus, Baktopur direct olisi yes ja em. epsom -salt vesipöhöön ja ummetukseenkin.

Jos ummetus, pohtisin sopivaa ravintoa.
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
 
Viestit: 6211
Ikä: 53
Liittynyt: 21:10, 25.01.2011
Paikkakunta: Helsinki
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen

Re: Isopurjepleko

ViestiKirjoittaja kultuaiset » 12:13, 30.04.2018

mitenkäs tämä pleko voi, onko alkanut paranemaan?

anteeksi nyt vain epäilykseni, toivottavasti nyt olen tehnyt vääriä johtopäätöksiä ja olen väärässä... mutta väkisinkin käy mielessä kun kalan ja altaan kokoa on kysytty moneen kertaan, etkä ole niitä kertonut. ei kai tämä vain ole niitä tapauksia joissa 40cm kala on survottu metrin mittaiseen altaaseen? suosituksiahan on moneen lähtöön altaan koosta ja niistä voidaan olla montaa mieltä. mutta varmaan jokaisen järki sanoo että kalan pitää mahtua uimaan altaassaan, siis kunnolla uimaan, uinniksi ei voi sanoa sitä jos kala etenee oman mittansa ja seinä on vastassa ennenkuin vauhtiin pääsee. siitä seuraa kyllä varmasti ummetuksia yms. jos ei pysty liikkumaan.

jos tilanne on tuollainen niin kipin kapin ostamaan neitille isompi allas! halvalla on esim. täälläkin webin myyntipalstalla isoja altaita.

ja tarkoitukseni ei ole loukata sinua, olen vain omin silmin nähnyt valitettavan monesti jättimäisen plekon pienessä purkissa ja näky on säälittävä :cry:
kultuaiset
Member
Member
 
Viestit: 354
Liittynyt: 12:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen


Paluu Monnit ja nuoliaiset

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 31 vierailijaa