Epsin akvaario siemenestä

Pidä päiväkirjaa akvaariostasi, tai dokumentoi akvaarioprojektisi etenemistä täällä

Re: Epsin akvaario siemenestä

ViestiKirjoittaja Naskalin » 11:51, 28.05.2018

Kuvien perusteella kasvatusalusta on muuttunut mullasta hiekaksi. Miten tämän käytännössä muutoksen hoidit vai onko multa edelleen alla?
(Cambarellus diminutus) rapusia myynnissä
Naskalin
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 113
Liittynyt: 16:05, 27.02.2017
Paikkakunta: Vantaa
Sukupuoli: Mies

Re: Epsin akvaario siemenestä

ViestiKirjoittaja Epsilon » 12:55, 05.06.2018

Homma luistaa ja kehitystäkin näyttää tulleen osittain.

Ruoho on vähän ottanut itseensä varmaankin leväinvaasiosta, mutta vielä näyttää henki pihisevän ja yhteyttääkin hyvin. Rikkaruohot ovat jälleen kasvaneet ja hyvin, olen kyllä totaalisen yllättynyt ja ylpeä, mitä niistä onkaan tullut. Sammalet pärjäävät. Heinä on kasvattanut paljon uusia korsia. Itäjät ovat kyllä hyvin hitaita, ostin niille ravinnepuikkojakin, mutta eivät näytä kasvavan juuri ollenkaan. Maltti on valtti. Veden alla itäville en tiedä yhtään mitä kuuluu, kun en ole nähnyt moneen päivään sinne. Lumpeet näyttivät antavan periksi samoihin akoihin, kun piilevä innostui ja ne mustuivat pilalle, en tiedä miltä näyttävät nykyään tuon samennuksen läpi.

Piilevä näyttää hellittäneen hyvin, mutta sen tilalle sain vihersamennuksen ja tämäkin ilmeisesti on vastaperustettujen akvojen ongelmalistalla, tähän ajattelin ilokseni kokeilla UV-desinfioivaa valoa, katsotaan tilaanko sen kiinanpojalta vai haenko "laatua" kaupasta, ilmeisesti keijulevän pitäisi saada sillä kyytiä. Muuten homma näyttääkin olevan vielä vakaata.

Olen myös hankkinut pussin JBL Manadoa 10l ja ennestään löytyy pussillinen Bilteman hiekkaa 10kg, näistä pohjat akvaan sitten kun aika koittaa. Nyt on mennyt paljon aikaa töiden kanssa, enkä ole paljon ehtinyt muuta, kuin laittaa lamppua päälle ja pois päivittäin. Lampustakin olen yllättynyt, ettei ole syttynyt palamaan..

BeFunky-collage (3).jpg
Epsilon
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 38
Liittynyt: 21:19, 27.04.2018
Sukupuoli: Mies

Re: Epsin akvaario siemenestä

ViestiKirjoittaja Epsilon » 12:58, 05.06.2018

Naskalin kirjoitti:Kuvien perusteella kasvatusalusta on muuttunut mullasta hiekaksi. Miten tämän käytännössä muutoksen hoidit vai onko multa edelleen alla?


Heitin mullan kokonaan pois ja istutin kasvatit hiekkaan omiin astioihinsa, astioista siirrän ne sitten hiekkaan tai JBL Manado-kasvualustaan akvaariota perustettaessa.
Epsilon
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 38
Liittynyt: 21:19, 27.04.2018
Sukupuoli: Mies

Re: Epsin akvaario siemenestä

ViestiKirjoittaja Epsilon » 01:36, 06.06.2018

Teki mieli tässä ennen nukkumaanmenoa vielä kirjoitella altaasta, joten mikäs tässä kirjoitellessa!

Tuo vihersamennus hieman herättää huolta siinä mielessä, että ruoho on menettänyt väriään selvästi, epäilen tämän johtuvan samennuksen aiheuttamasta hämärtymisestä, sekä piilevän tartuttua korsien pintaan aiemmin. Ruoho on siinä mielessä suunnittelemani maiseman takia kriittinen, sillä se näyttelee siinä suurta osaa, joten en halua sitä tässä vaiheessa tappaa.

Ongelma on varmastikkin itse aiheutettua, sillä en ole ajastanut valotuksia mitenkään. Valot päälle aamulla tai päivällä ja kiinni illalla joskus, välillä on valot olleet päällä helposti 14 tuntia. Parhaiten oppii tekemällä väärin. Toimiin haluaisin ruveta heti ja ensitöikseni kaivoin kaapista ajastimen ja tämän asetin kytkeytymään päälle 8-12 ja 14-18, eli päivällä on parin tunnin tauko hauskuudesta. Voi olla, että pidennän myöhäisemmän ajastuksen 14-20 joskus myöhemmin. Luin myös helpotuksia banaaninkuorista ja tämä ilmeisesti toimii siten, että laitan banaaninkuoret vesilasiin pariksi päivää vesineen ja annan väkyn keittyä, valmis väkky altaaseen ja volá. Tätä haluan kokeilla aiva hauskuuttaakseni itseäni ja teitä, katsotaan miten toimii. UVC-suodattimen haluan myös, mutta en välttämättä halua maksaa tolkutonta hintaa laatupelistä, joten saatan sellaisen tilata jossain välissä jostain. Tälläistä suodatinta olen lähtenyt tottakai jo ajatustasolla suunnittelemaan itse tehtäväksi, koska tottakai. Siitä voisi tehdä vaikka DIY-ohjeet muille harrastajille sitten joskus, vaatii aika paljon suunnittelua, jos lähtee rakentelemaan järkevistä aineksista, ideoita putkahteli päähän jo ladattavasta automaattisesta paketista, jonka voi heittää akvaan päiväksi pariksi ja ottaa pois odottamaan uutta käyttöä.

Voisin tähän väliin tietysti kertoa vähän myös, että mistä idea koko puuhasteluun lähti. Eli eksyin talvella tälläisen yrityksen YouTube-kanavalle, kuin TheGreenMachineLtd. https://www.youtube.com/channel/UC_r2NY ... i3ZMfXyASw. Suosittelen ehdottomasti, että käytte katsomassa videoita, itse olen kuluttanut päivätolkulla aikaa katsellen kyseisen puljun tuotoksia. Akvaariota olen jo pitemmän aikaa halunnut perustaa, mutta mikään normaali allas parilla tetralla ei innosta, vaan haluan painottaa kasveja ja maisemaa, lisäksi kaloja pienessä määrin. Kalojen suhteen olen miettinyt korkeintaan parikolme taistelukalaa, mutta jos alkavat sukuhommiin, niin tarvitsisin karanteenialtaan naaraalle, monnisia tai nuoliaisia melko varmasti hankin pitämään levät aisoissa, myös sukarapuja haluan. Taistelukalojen tilalle olen suunnitellut jotain yksittäistä isompaa kalaa, joka voi kuitenkin sopisi tuohon 100l akvaan tai sitten pieni parvi miljoonakaloja tai ihan vain jotain tetraa. Kaikenkaikkiaan homman pitää olla mahdollisimman paljon itse tehtyä ja tuotettua, että voin nauttia tuotoksestani. Siinäpä se.

Ehdotelkaa joitain erikoisia kaloja, tarkoitus olisi hommata vain pieni määrä jotain varsinaisesti esillä olevaa kalaa, joten tämä voisi olla jokin huomiota herättävä lajitus.
Epsilon
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 38
Liittynyt: 21:19, 27.04.2018
Sukupuoli: Mies

Re: Epsin akvaario siemenestä

ViestiKirjoittaja Epsilon » 16:52, 28.06.2018

Pitkästä aikaa,

homma etenee osiltaan, leväinvaasio ei ole ottanu laantuakseen. Tein viikon kestävän pimennon altaalle ja vesi kirkastuikin päiväksi ja samoin tein uudelleen sameaksi. Ruohon onnistunin ehkä tappamaan pimennon aikana, nopeastikkos sitä lisää istuttaa. Rikkaruohot sen sijaan eivät olleet moksiskaan ja ovat kasvaneet hyvin, sammalet eivät myöskään kärsineet, mutta itäjät ottivat myös hieman itseensä. Itäjät eivät ole kasvaneet juuri mihinkään. En ole oikein jaksanut kirjoitella, sillä oikein mitää muutoksia ei ole tapahtunut mihinkään suuntaan.

Maanantaina tilasin Seran suodattimen, jossa on lisäksi UVC ja tällä nyt viimeisenä laitan samennuksen aisoihin. Pitäisi tulla viimeistään huomenna.

Faunttaressa oli sen verran hyvä tarjous, että mukaan tarttui muutama kasvi ja länttäsin ne altaaseen muiden sekaan. Tarjouksessa oli 3 kasvia vajaa 20€, lisäksi sain yhden kaupan päällisenä ja viidennen ehkä vahingossa, sillä oli juurakkona takertunut yhden kasvin sekaan.

Vesiarvojakin olen viimein jaksanut mitata. Hiilidioksiki oli pari päivää poissa käytöstä ja Ph oli ehkä hieman yli 8. Päivän hiilarin syötön jälkeen Ph oli pudonnut jo hyvin 7 tuntumaan. Kovuus on luokkaa 3-4.

Ostin 5kpl monneja pitämään paikkoja siistinä ja ovatkin aika tehokkaasti muutamassa päivässä syöneet paikat puhtaaksi ja viihtyvät hyvin.

Akvaarion voisin jo perustaa kunnolla, mutta en ole ehtinyt ja jaksanut vielä.

Päivittelen taas, kunhan saan uuden suodattimen, että miten toimii.

IMG_6578-min.JPG
Viimeksi muokannut Epsilon päivämäärä 21:38, 02.08.2018, muokattu yhteensä 2 kertaa
Epsilon
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 38
Liittynyt: 21:19, 27.04.2018
Sukupuoli: Mies

Re: Epsin akvaario siemenestä

ViestiKirjoittaja Epsilon » 16:53, 28.06.2018

BeFunky-collage (4).jpg
Epsilon
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 38
Liittynyt: 21:19, 27.04.2018
Sukupuoli: Mies

Re: Epsin akvaario siemenestä

ViestiKirjoittaja Epsilon » 14:05, 24.07.2018

Päivää!

Homma on edennyt hyvin ja elämä näyttää taas voittavan. Pitkään jatkunut keijuleväongelma otti opikseen n. neljässä päivässä UVC-suodattimen hakinnasta. Nyt ongelmana on rihmalevät, mutta niiden kanssa pärjää keräämällä ne pois silloin tällöin, tähänkin löytynee ratkaisua pitkällä tähtäimellä, valon määrähän tämänkin aiheuttaa.

Rikkaruoho on kasvanut valtavasti. Melkein kuvailisin rikkaruohosta Rikkaruohoksi, mutta on sen verran kivan näköistä, että en lähde sitä hävittämään nopean kasvun takia. En ole lähtenyt sitä edes harventamaan, sillä siitä saa paljon hyviä pistokkaita tulevaan maisemaan.

Ruoho otti ja kuoli leväonglemissa, mutta uutta on jo tuloillaan ja siitä kylvää muutamassa päivässä istutuskelpoista tavaraa, itää nopeasti.

Muut kasvit sitten kasvavatkin hyvin, Papukaijalehdestä saan hienon väripilkun.

Muut kylvämäni kasvit ovat melkeimpa sitte kuolleet ja haihtuneet, lähinnä varmaan leväongelmien takia. Mutta nykyinen arsenaali onkin varsin riittävä toistaiseksi.

Olen myös saanut aivan uuden idean maisemasta, ja vanha meni roskakoriin, en taaskaan kerro enempää ideastani :mrgreen: . Tarkoitus olisi viikonloppuna perustaa akvaario.

Uusi suodatin on aikamoinen möhkö ja olen tovin miettinyt, että miten saisin sen pois pilaamasta maisemaa. Luultavasti sille voisi tehdä uuden paljon pienemmän kotelon, Sillä itse pumppu on hyvin pieni, mutta ajattelin ensin kokeilla sen vuoraamista jollain. Tähän ajattelin teräsverkkoa, johon kiinnitän sammalta ja heitän ylle.

Pyrin räpsimään paljon kuvia perustamisesta ja siitä saakin varmaan sitten paljon tekstiä aikaan.

Myös tekemäni valo sai vähän uudistusta, sillä se alkoi jo omaankin silmään näyttämään purppuralta. Jätin yhden punaisen ledin ja kaksi sinistä, loput vaihdoin lämpimän valkoisiin ja laitoin sekaan mielenkiinnosta muutaman värillisenkin mm. vihreää ja oranssia.

BeFunky-collage (5).jpg
Viimeksi muokannut Epsilon päivämäärä 17:35, 24.07.2018, muokattu yhteensä 2 kertaa
Epsilon
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 38
Liittynyt: 21:19, 27.04.2018
Sukupuoli: Mies

Re: Epsin akvaario siemenestä

ViestiKirjoittaja Epsilon » 14:15, 24.07.2018

BeFunky-collage (7).jpg


Valonsävy on paljon parempi jopa kuvissa nyt.
Epsilon
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 38
Liittynyt: 21:19, 27.04.2018
Sukupuoli: Mies

Re: Epsin akvaario siemenestä

ViestiKirjoittaja Epsilon » 20:46, 02.08.2018

Vihdoinkin sain aikaiseksi kijroitella onnistumisestani.

Perjantaina aloitin perustamisen valmistelut ja tyhjäsin akvaarioni kasveja myöden. Ostin projektia varten 75l vetoisen rakennuspaljun, joka hoiti virkaa sijaisakvaariona. Paljun valmistelin kylvettämällä sitä valkaisuaineessa pari päivää ja muutamat huuhtelut, samalla kylvetin hankkimani kivet samaisessa aineessa. Perjantaina otin myös hommakseni siivota akvaarion ja tämä kävi kätevästi pesuaineella ja vedellä. Kuivauksen jälkeen maalasin takalasin mustalla kumimaalilla, helpottaa poistoa, jos joskus haluan taustan vaihtaa. Perjantai menikin sitten maalin kuivumista odotellessa.

BeFunky-collage (8).jpg
Epsilon
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 38
Liittynyt: 21:19, 27.04.2018
Sukupuoli: Mies

Re: Epsin akvaario siemenestä

ViestiKirjoittaja Epsilon » 20:49, 02.08.2018

BeFunky-collage (9).jpg


Taustasta tuli aika hyvä omaan silmään. Musta luo mukavasti kontrastia ja syvyyttä.
Epsilon
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 38
Liittynyt: 21:19, 27.04.2018
Sukupuoli: Mies

Re: Epsin akvaario siemenestä

ViestiKirjoittaja Epsilon » 21:19, 02.08.2018

Lauantai lähti käyntiin tietysti pohjien rakentamisella. Mielessä oli pieni suunnitelma maisemasta ja tiettyjä yksityiskohtia mitä halusin, mutta mitään konkreettista en ollu sen eteen tehnyt. Kuten aiemmin mainitsin, että suunnitelmat maiseman maisemasta meni täysin uusiksi, niin tämä johtuu siitä että satuin näkemään aivan loistavan kiven ja halusin sen välttämättä altaaseen tukkia. Pohjalle laitoin Tetran Complete Substrate hiekkaa, tämä sisältää ravinteita muutamaksi vuodeksi eteen päin. Sitten laitoin kerroksen Bilteman hiekkaa, jolla sain tuettua pohjat hyvin, hiekkaan sekoitin osaksi Tetraa ja päälle JBL Manadoa kasveja ajatellen. Laitoin sekaan paljon muovisia välilevyjä ristiinrastiinpystyyn, että pohjamateriaali pysyisi paikallaan vielä aikojenkin päästä, eikä valahtaisi tasaiseksi. Välilejyvä leikkasin Biltemasta ostamistani laatikonkansista peltisaksilla, muovi on osittain kelluvaa, joten jos itse aiotte joskus moista harrastaa, niin kannattaa varmistaa netistä muovien kelluvuus ja valita muovi, joka ei kellu. Muoveja on esim. PP (Polypropeeni), PE (Polyeteeni), PVC (Polyvinyylikloridi) kelluvuuksia en muista, mutta google on ihmeellinen asia. Levyt ovat ainakin toistaiseksi pysyneet pohjamateriaalissa nyt muutaman päivän.

Kivipaaden nähtyäni sain heti mielikuvan Leijonakuninkaasta ja halusin käyttää tätä ajatusta, toki soveltaen. Paaden tuin muilla kivillä ja hiekalla. Paaden halusin myös pystyyn sojottamaan hiekasta ja myös muun maiseman halusin noudattavan samansuuntaisuutta ja sojottavia tummia kiviä. Pienempiä kiviä ehkä lisään myöhemmin lisää, kunhan näen kuinka kasvit leviävät.

Kasvien osalta kävi hieman tuuri, sillä aiempaan maisemaan en oikein keksinyt kunnon käyttöä rikkaruohoilleni, mutta tähän niistä sai loistavan taustan nopean kasvun takia ja hyvä peittävyys. Papukaijalehteä laitoin vasempaan laitaan väripilkuksi. Asettelin myös pienempiä lehtikasveja ympäriinsä kivien juurille. Ruohoa istuttelin sinne tänne tukkoina, jatkossa se leviää itsekseen ja istuttelen sitä lisää mahdollisimman paljon. Tarkoitus olisi peittää ruoholla koko Manadon peittämä alue, eli pohjamateriaalia ei saisi näkyä lopuksi.

BeFunky-collage (10).jpg
Epsilon
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 38
Liittynyt: 21:19, 27.04.2018
Sukupuoli: Mies

Re: Epsin akvaario siemenestä

ViestiKirjoittaja Epsilon » 21:30, 02.08.2018

BeFunky-collage (11).jpg


Hankkimani möhkö suodatin katoaa hyvin mustaan taustaan, vähän pelkäsin sen näkyvyyttä, mutta nyt ei haittaa enää ollenkaan, ehkä tulevaisuudessa voisi siirtyä ulkosuodattimeen. Akvaariota täyttäessä tuli huomattua, että vesi kuljettaa Manadoa todella helposti, joten kannattaa täyttää erittäin hitaasti ja reippaasti yli pohjamateriaalien ennen nopeampaa täyttöä. Manado myös kelluu osittain, kourallinen rakeita nousi pintaan projektin aikana, mutta pääosin pysyi hyvin pohjalla. Myös kasvit nousevat melko helposti pois Manadosta, joten kannattaa varautua niiden uudellenistutuksiin.

Odotan innolla ruohon kasvua, että saisin ruskean pohjan piiloon.
Epsilon
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 38
Liittynyt: 21:19, 27.04.2018
Sukupuoli: Mies

Re: Epsin akvaario siemenestä

ViestiKirjoittaja Epsilon » 21:36, 02.08.2018

BeFunky-collage (12).jpg


Tein Exceliin kätevän taulukon, josta voin seurata vesiarvojen kehittymistä, lisään vielä myöhemmin GH-arvot. Monnitkin näyttävät viihtyvän hyvin uudessa ympäristössä. Kivialttarin ympärille oli tarkoitus jättää valkoisesta hiekasta alue, mutta vesi huuhtoi Manadot sinne, joten sen osalta meni hieman maisema sieltä pilalle. Muuten olen lopputulokseen hyvinkin tyytyväinen siihen nähden, ettei kokemusta akvaarioista ollut juurikaan.

Jatkossa tulen hankkimaan sukarapuja ja jotain kaloja pienissä määrin akvaan, päivittelen niitäkin sitten.
Epsilon
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 38
Liittynyt: 21:19, 27.04.2018
Sukupuoli: Mies

Re: Epsin akvaario siemenestä

ViestiKirjoittaja Epsilon » 18:44, 06.08.2018

BeFunky-collage (13).jpg


Tausta on kasvanut hyvin viikossa ja olen joutunut jo vähän harventamaankin, ruohoa kylvin jo aiemmin ja eilen isuttelin ne. Kaikki kasvit yhteyttävät hyvin.

Valo on melkoisen tehokas, mutta pidän siitä, että allas on kirkas. Pitänee keksiä jotain himmennintä valolle, joko mekaanisesti jokin sumennin tai sitten sähköinen himmennin. LED-valoissahan on hyötysuhde luokkaa 80-95%, eli käytetystä tehosta 80-95% muuttuu valoksi ja loput 5-20% lämmöksi. Hehkulampussa valoksi muuttuu n. 15% tehosta, loisteputkissa valoksi muuttuu n. 65% kaikki riippuen valmistajasta ja mallista. Yleensä valaistusohjeistuksissa puhutaan luvuilla wattia/litra esim. 0,5W/l on hyvä valaistus, mutta epäilen, että tämä on todettu hyväksi vuosikausia sitten, kun valojen hyötysuhteet ovat olleet paljon nykyistä huonompia. Lisäksi luku 0,5W/l ei ota mitenkään kantaa hyötysuhteeseen, joten 0,5W/l loisteputki ja 0,5W/l LED ovat käytännössä aivan erilaiset valaistuksen suhteen, LED on paljon tehokkaampi valaisin.

Jos kuvitellaan vaikka, että akvaarioni valaisimessa on LED-valoja alakanttiin arvioidulla 85% hyötysuhteella ja verrataan tätä 65% hyötysuhteella olevaan loisteputkeen, voidaan tästä laskea 85/65 on 1,31 ja tämä tarkoittaa sitä, että LED: ini on 31% tehokkaampi ja se on paljon. Otetaan seuraavaksi kantaa yleisohjeistukseen ja lasketaan sähkötehollisella ja hyötysuhteen vaikutuksen alaisilla luvuilla W/l arvoni. Ledejä on 28kpl eli 28*3W=84W, litroja altaassani on nyt 100l, joten 84W/100l=0,84 ja tämähän on yleisohjeen mukaan todella paljon valoa. Lasketaan sitten hyötysuhteen vaikutus W/l arvoon. 84W*0,85= 71,4W, joten 71,4W/100l=0,71. Huomaamme, että arvo laski paljon hyötysuhteen vaikutuksesta. No entäs jos laittaisin loisteputken nyikyisen valaisimen tilalle? Otetaan laskuihin nyt erikoistilauksena tehty samantehoinen loisteputki 84W ja hyötysuhteella 65% jälleen sähkötehollisilla arvoilla laskettu W/l arvo on sama 0,84, mutta lasketaan hyötysuhteen kautta. 84W*0,65=54,6W ja 54,6W/100l=0,55. LED: in ja loisteputken arvot ovat 0,71 ja 0,55, ero on hyvin suuri valaistuksen kannalta. Voimme siis päätellä, että jos haluaa siirtyä loisteputkista LED-valaisimiin niin kannattaa karkeanpyöreästi ottaa 30% nykyisät loisteputkea pienempitehoisempi LED-valaisin, olettaen värisävyn samaksi. Jos akvaariossa on vaikka 2*38W loisteputket, niin 2*38W=76W ja jos haluamme vaihtaa ne lediin, niin voimme laskea 0,7*76W=53,2W eli pyöreänkarkeasti 50W LED-valaisin vastaa 80W loisteputkea.

Kasvien kannalta tietysti valon väri ja veden syvyys vaikuttaa paljon, mutta niihin en nyt ota kantaa. Yksittäiset LED: it toistavat vielä melko ohuita värikaistoja verrattuna lositeputkiin, mutta eri värisiä LED: ejä yhdistelemällä saadaan tasainen toisto. LED: ejä on myös laajaa kaistaa toistavina, mutta ne maksat todella paljon. Kun omaan valaisimeen tilasin uusia sävyjä, niin ostin samalla niin sanottuja "full spectrum" eli koko värikaistan toistavia LED: ejä, mutta ne olivat selkeästi purppuran sävyisiä, enkä niitä lähtenyt edes kokeilemaan, ehkä johonkin pieneen kasvihuoneeseen sopivia.
Epsilon
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 38
Liittynyt: 21:19, 27.04.2018
Sukupuoli: Mies

Re: Epsin akvaario siemenestä

ViestiKirjoittaja Epsilon » 14:33, 11.09.2018

Vähän päivitystä pitkästä aikaa.

Akvaario on lähtenyt hyvin toimintaan, ei leväongelmia eikä hälyttäviä vesiarvoja. Kasvattamani ruoho ei ottanut levitäkseen vaikka juuret kasvoivat hyvin, joten luovuin toiveista ruohoisesta pohjasta. Ruohon tilalle otin kääpiökieltä ja istuttetin sitä pari päivää sitten ympäri pohjaa ja se on nyt jo lähtenyt leviämään hyvin, vähän sikin sokin, mutta asettuu kyllä kun saavat juurensa hyvin.

Kalastoa olen ostanut alkuun sinineonteroja 25kpl + 12kpl neontetroja, perus helppoja kaloja näin alkuun ja katsotaan vaihtuvatko johonkin erikoisempaan, kauniita ovat nuokin. Vanhat monnit pötkivät edelleen hyvin. Ostin myös 5kpl sukarapuja ja yhdellä näyttää olevan muniakin, joten lisäystä on luvassa pian. Roskakotiloita riittää ja niiden kiusaksi ostin kaksi petokotiloa, ainakaan viikossa en ole liiemin eroa huomannut roskakotiloiden määrässä.

Hiilidioksidia olen koko ajan syöttänyt aivan liikaa, sillä ostin muutamia päiviä sitten testin tätäkin varten ja lukemat olivat reippaat 22mg/l ja hakusessa olisi 10-15mg/l luokkaa. Vähensin syöttöä reippaasti ja olen ostanut magneettiventtiilin hiilidioksidin syöttöä varten ja tämä toimii ajastimella, nyt olen pari päivää syöttäny n. kupla/3 sekunnissa, syöttö alkaa puolituntia ennen valoja ja jatkuu kaksi tuntia putkeen, jonka jälkeen loppupäivän vuoroin puolituntia päällä ja pois, tänään sain ihanteellisen 11mg/l. Osti myös laadukkaamman diffuusorin ja tästä johtuen saan pienemmällä syötöllä jopa enemmän hiilaria altaaseen pienempien kuplien ansiosta ja laajemmalle alueelle. Diffuusori on JBL Taifun P, olen hyvinkin tyytyväinen. Ostin magneettiventtiilin Ebaysta ja se vuotaa hiljakseen jos kiljupöntöissä paine noisee yli 1,5bar, mutta alle sen toimii mainiosti, maksoi ehkä 12€, EHEIM:in venttiili maksaa vajaa 100€, se varmaan kestäisi hyvätkin paineet.

Valon eteen olen asentanut pleksin, johon liimasin 50% tummennuskalvon, sillä turkkilevää alkoi muodostua kasvien lehdille ja nyt näyttää hieman rauhoittuneen. Valoa tulen varmaankin jossain välissä vähentämään poistaalla ledejä.

BeFunky-collage (14).jpg
Epsilon
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 38
Liittynyt: 21:19, 27.04.2018
Sukupuoli: Mies

Re: Epsin akvaario siemenestä

ViestiKirjoittaja Epsilon » 14:38, 11.09.2018

Veden lämpötila on n. 25°C

Sieppaa1.JPG
Epsilon
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 38
Liittynyt: 21:19, 27.04.2018
Sukupuoli: Mies

Re: Epsin akvaario siemenestä

ViestiKirjoittaja Aaronjaaiti » 23:03, 20.11.2018

Olipas mielenkiintoinen projekti ja hieno lopputulos! Kiitos kun jaksoit jakaa siemenkokeilu tuloksia. :D
60l, 180 l
Aaronjaaiti
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 77
Ikä: 41
Liittynyt: 20:32, 07.07.2017
Paikkakunta: Kirkkonummi
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen

Re: Epsin akvaario siemenestä

ViestiKirjoittaja Epsilon » 22:48, 13.01.2019

Terve taas,
paljon on muuttunut sitten viimeisimmän päivittelyn. Akvaario ei ole enää sama ja maisema on vaihtunut täysin.

Satuin löytämään hyvällä hintaa nätin paketin ja päätin muutta nykyisen kokoonpanon siihen. Nyt sain kätevän kaapiston akvaarion alle ja saan sinne tarvikkeet ja toivottavasti saan myös mahdutettua hiilidioksidipullon, veikkaan kylläkin, että pullo on vähän liian iso, joten sille täytyy rakennella jokin turvallinen kotelo tuohon akvaarion rinnalle, tästä tuonnempana lisää.

Nykyisellään homma näyttää tältä:

BeFunky-collage.jpg


Heivasin kasvattamani Intianvesitähdikit menemään (rikkaruohot), niitä toki saan lisää, sillä siemeniä on vielä kätköissä, jos tarve tulee johonkin toiseen projektiin, ei mikään ruma kasvi sekään, tästäkin myöhemmin lisää. Ostin Vedensuosikkeja niiden korkean kasvun takia, sillä kuten näette, suodatin irvistää ikävästi keskellä allasta ja tarkoitus olisi saada se piiloon kyseisillä Vedensuosikeilla ja Jaavansaniaisella. Papukaijanlehti ei pärjännyt kovin hyvin taisteluissa levää vastaan, joten se onkin enää pieni käntty ja harkitsin senkin poistamista ja kaupasta uutta, mutta tunnearvollisista syistä päätin pitää sen ja katsotaan jos se innostuisi tässä uudessa kokoonpanossa kasvamaan. Papukaijalehteä on vasemmalla kummun laella ja toivoisin saavani sinne mukavan punaisen väripilkun tulevaisuudessa. Kääpiökieli lähti kasvamaan hyvin edellisessä paketissa, mutta sinilevä haittasi sen kasvua peittämällä sen kokonaan allensa usein, Kääpiökieltä löytyy nyt vasemmalta kummun ympäriltä. Sain myös mahtavat määrät Apilasaniaista aiemmasta altaasta ja sitä on tässä maisemassa vasemmalla kummulla kivien takana ja toivoisin sen kasvavan kivien ympärille ja väleihin, sitä on myös oikealla juurakon takana. Myös jokin erikoisuus löytyy, jonka nimeä en tiedä ja halusin myös sen pitää, sillä sekin on taistellut tiensä tänne asti, tämä kaveri on muistaakseni se pieni juurentynkä yhdellä lehdellä 28.06.2018 kirjoittamani päivityksen kuvakollaasista, kasvi itsessään aika tylsä, eikä mitenkään erityisen hieno, mutta paikkansa ansainnut, sitä on vasemmalla kummulla kivien välissä vasemmalla, ruskeat suipot lehdet. Jaavansammal oli ilmeisesti hyvinkin tyytyväinen oloihinsa, kun sitä myöskin kasvoi hyvät määrät ja sainkin sillä koristeltua juurakot hyvin, koristelu oli helppoa kietomalla sammalta siimalla ympäriinsä. Sain myös kahta aivan uutta sammalta, joiden nimiä en edes tiedä, kiedoin niitäkin juurakoihin omiin paikkoihinsa. Kaksi muuta uutta tulokasta ovat Hapsiluikka ja Raani. Hapsiluikkaa on vasemman kummun kivien juuressa oikealla pieni kasa. Raania puolestaan isuttelin oikealle puolelle kummulle ja sen olisi tarkoitus vallata koko kummun edusta itselleen. Keskelle edustalle tein hiekasta alueen johon en tule kasvattamaan mitään. Isoa juurakkoa joudun vielä painamaan kivellä pohjaan vasten ettei nousisi pintaan, eilen se vielä yritti hiljakseen kellua, joten eiköhän se muutamassa päivässä pysy pohjalla itsekseenkin.

Sitten voisin hieman kertoa omia kokemuksiani tähän asti:

Itse tekemäni akvaario kesti hyvin eikä sen kanssa ollut ongelmaa, joten itse kokoamallaan akvaariolla uskaltaa ehdottomasti häärätä! Jos nyt tekisin samanlaisen altaan ottaisin sen ehkä 8mm lasilla, sillä siihen saa isomman sauman akvaariosilikonilla ja paksu lasi on omaan silmään myös näyttävämpi, mutta ei tuossa 6mm ollut mitään ongelmaa. Itseä hieman jännitti kestääkö saumat, sillä en käyttänyt kehyksiä, mutta veden hydrostaattinen paine on siitä mielenkiintoinen, että se ei juurikaan luo painetta sivuille päin, vaan pohja on herkkä ja sen täytyy olla tasainen. Silikonia ei kannata säästellä kokoonpanossa ja kannattaakin varoa jättämästä ilmakuplia lasien väliin, itsellä jäi hyvinkin paljon kuplia erääseen kohtaan, mutta haitta oli enemmänkin kosmeettinen. Lopuksi sisäpuolelle ympäriinsä nätit saumat joilla varsinaisesti tiivistetään akvaario.

Itse tekemäni valo oli varmasti suurin ongelma. Aluksi se oli oikea riesa sen tolkuttoman tehon takia ja LEDejä vähentelinkin pitkin matkaa niin, että lopuksi käytössä oli enää reipas kolmasosa alkuperäisestä ja sillä näytin saavan levät aisoihin, mutta sekin onnistuu varmasti tehdä itse hyvä. Muutoksia mitä tekisin itse seuraavaan olisi, että nyt edes laskisin sopivan tehomäärän valolle :roll: ja toisekseen käyttäisin pelkästään yhden tai hyvin lähekkäin kahden sävyisiä LEDejä, enkä ripottele kaikenlaisia ympäriinsä. Lisäksi levittäisin LEDit isommalle alueelle tasaisemman valaistuksen takia, toki jos haluaa valon tulevan pienestä pisteestä niin ilman muuta.

Hiilidioksidin syöttö. Käytössäni on ollut tähän asti nuo kaksi limsapulloa, joihin olen tehnyt sitruunahappo- ja ruokasoodaliuokset, toimiva systeemi kunhan ei päästä paineita liian korkeaksi pulloissa, parhaillaan pulloissa on ollut painetta, n. 4bar, onneksi hiilihappopullojen täytyy kestää paljon suurempia paineita, esim. Coca-Cola-pullon olen nähnyt kestävän 17 barin painetta.. Tässä yhteydessä täytyy mainita, että pulloja ei ole tarkoitettu toistuvaan paineistukseen ja pullot tulisikin vaihtaa välillä, itse käytin 2kk pulloja ongelmitta, joten sen verran ainakin voi käyttää. Yksi annos 2L pulloissa kesti altaassani n. 2,5 viikkoa ja syöttämällä n. 1,5-2 kuplaa sekunnissa (kuplien koko riippuu käytettävästä kuplalaskurista). Huomenna saan kauan himoitsemani kaasupullon. Satuin saamaan käsiini käytöstä poistuvan 5kg hiilidioksidisammuttimen ja lähdin siihen miettimään tarpeellisiä muutoksia valjastaakseni sen akvaariokäyttöön, mutta totesin, että on järkevintä viedä se ammattilaiselle vaadittaviin muutostöihin ja tämä kustanti paineenalentimineen 190€, hintava mutta nyt saan varman ja pitkäikäisen systeemin. Sille pitää toki rakentaa jonkilainen jalusta ja kotelo ympärille, ettei pullo itsessään ole esillä ja jos se kaatuu, niin venttiilit eivät ota itseenä ja pullo lähde kohti Pyhää Pietaria, mokoma voisi käsittää tapahtumat väärin :mrgreen:.

Akvaarion ylläpitämisestä olen edelleen hyvin mielissäni ja olenkin siitä löytänyt itselleni hyvän harrastuksen. Yksi neontetra kuoli syksyllä johonkin minulle mysteeriksi jääneeseen syyhyn, muuten ovat hyvinkin eloisia ja terveen näköisiä, myös yksi monni on ehkä kadonnut johonkin, tai sitten en vain huomannut muuton yhteydessä. Sukarapuja kuoli muutossa yhteensä kolme, nekin ovat lisääntyneet hyvin ja nyt niitä on arviolta 25, yksi kantaa nytkin munia.

Olen jo suunnitellut seuraavaa akvaariota ja aion luultavasti ostaa pienemmän kuution, ehkä n. 70L olohuoneeseen sohvan viereen, maisemasta voisin kertoa, että olen suunnitellut sinne hyvin yksinkertaista isoa juurakkoa ja sammalta juuriin, ehkä joku lehtikasvikin ja pohjalle jokin mattomainen kasvusto, mutta tarkoitus olisi kasvattaa jokin erittäi vaikea yksittäinen kasvi sinne. Mutta homma on vasta ajatustasolla ja mitään en ole asian eteen vielä tehnyt. Siitä voisi kirjoitella kokonaan oman projektin sitten joskus.

Tuota kumimaalia voin ehdottomasti suositella taustojen maalaamiseen, lähti erittäin hyvin irti vanhasta akvaariosta.

JBL Manadoa en ikäväkyllä voi suositella pohjamateriaaliksi tälläiseen kokoonpanoon, jossa on paljon epätasaisuuksia, sillä se on vedessä niin kevyttä, että jos vähän pyyhkäiset, niin lähtee isolta alueelta lentoon ja leijailee ympäriinsä ja kasvit saattavat nousta siitä irti, jos eivät ole kunnolla ehtineet juurtua syvälle, eli kasviakvaarion aloittaminen sillä on aika tuskaa, sillä kasvit eivät meinaa pysyä ja sitten kun työnnät niitä takaisin paikoilleen, niin materiaali lentää ympäriinsä ja valuu pitkiä matkoja kumpua alas. Seuraavissa akvaarioissa käytänkin ehdottomasti Tropican Aquarium Soilia tai ADA Amazonia niiden raskaamman rakenteen takia, myös tumma materiaali on mielestäni hienompi alkuvaiheessa, kun kasvit eivät ole vielä kasvaneet kunnolla.

Tropican 1-2-grow- tuotteita voin suositella myöskin hyvillä mielin. Eli kyseessä on pieni dippipurkin näköinen tuote, jonka sisällä on mitäkin kasvilajia milloinkin, lajeja on useita ja tähän asti olen saanut aina terveitä ja hyväkuntoisia kasveja niistä. Ehdotonta plussaa on helppous ja niistä ei tule eliöitä vieraista altaista omaasi. Suosittelen kokeilemaan!

Olen myös löytänyt erittäin hyvän paikallisen liikeen Seinäjoelta nimeltä Fishtank, sieltä saa kaiken tarpeellisen aquascapeen ja kaloille, firmalta löytyy myös kivat nettisivut ja voin suositella heidän palvelujaan ehdottomasti! https://www.fishtank.fi/

Nykyisellään jatkan hommaa toistaiseksi ja katsotaan mitä tulevaisuudessa tapahtuu, päivittelen varmaan tännekin jotain, kunhan nykyiset kasvavat kunnolla.
Viimeksi muokannut Epsilon päivämäärä 10:01, 14.01.2019, muokattu yhteensä 1 kerran
Epsilon
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 38
Liittynyt: 21:19, 27.04.2018
Sukupuoli: Mies

Re: Epsin akvaario siemenestä

ViestiKirjoittaja Epsilon » 23:19, 13.01.2019

Ostin jokin aika sitten myös hiilidioksidi-indikaattorin, se on tuollainen kuppi ylösalaisin johon jää ilmatasku ja sinne tulee indikaattorinestettä sekoitettuna akvaarion veteen ja sen väri kertoo hiilidioksidin määrää altaassa, sininen on tarkoittaa liian vähää, vihreä hyvä ja keltainen liikaa, neste on ilmataskussa, joten se ei ole tekemisissä suoraan muun akvaarioveden kanssa, suosittelen sellaisen ostamista vaikka tuolta http://www.fishtank.fi/ , sillä normaali kuplalaskuri on hyvin epätarkka, koska eri laskurit tuottavat eri kokoisia kuplia, laskuri on hyvä kaveri tuollaisen indikaattorin kanssa.

BeFunky-collage (2).jpg
Epsilon
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 38
Liittynyt: 21:19, 27.04.2018
Sukupuoli: Mies

Re: Epsin akvaario siemenestä

ViestiKirjoittaja GinRin » 11:12, 18.01.2019

Tosi kiva seurata projektia ja sen etenemistä. Näin sitä yrityksen ja erehdyksen kautta aina oppii uusia asioita. Päivityksiä odotellessa :)
GinRin
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 4
Liittynyt: 13:49, 15.01.2019

Edellinen

Paluu Akvaariopäiväkirjat ja projektit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa