nestemäisen hiilen ja kasviravinteiden käyttö

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?

Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!

nestemäisen hiilen ja kasviravinteiden käyttö

ViestiKirjoittaja kultuaiset » 14:40, 23.04.2018

ajattelin tehdä tällaisen kyselyn, millaisia hyviä ja huonoja kokemuksia on nestemäisen hiililisän käytöstä ja mitä muita aineita käytätte sen kanssa. easy carbosta täältä keskustelua paljon löytyykin, hyviä ja huonoja kokemuksia. minua kiinnostaa lähinnä se voiko nestemäinen hiililisä tehostaa liikaa metallien imeytymistä, eli onko yhteyttä huonoilla kokemuksilla ja reilulla raudan ja mikroravinteiden käytöllä tai mahdollisesti metallipitoisella vedellä.toki muutkin tiedot kiinnostaa, jos suinkin vesiarvot tietää/muistaa, laita nekin. voisihan sieltäkin löytyä jokin tekijä joka yhdistäisi huonoja kokemuksia. toivottavasti mahdollisimman moni nestehiilen nykyinen/entinen käyttäjä vaivautuisi hetken käyttämään tähän :D

laitan tähän omat tiedot alkuun:

nestemäinen hiililisä easy carbo, annos kaikissa akvoissa 2ml/50l/pv

allas 900l

ph 7,4
kh 7
GH 7
lämpö 24C
NO3 10
NO2 0
fosfaatti 1,0

profito 90ml/vk
ferro 30ml/vk
KNO3 3 1/2 tl jauhetta/vk
fosfaattia itse jauheesta sekoitettuna sen verran että pysyy n. 1,0 lukema
THC GH booster, rkl/100l vaihtovettä
magnesium sulfaatti n. 3 tl/vk
ruokasooda 61/2 tl/100l vaihtovettä


ei ongelmia kasveilla eikä kaloilla. easy carbon käyttö vuosia.

allas 450l

ph 7,2
KH 5
GH 6
NO3 10
NO2 0
lämpö 26c
fosfaatti 1,0

profito nyt 60ml/vk( oli 120ml/vk kun ongelmia tuli)
ferro 15ml/vk (oli 40ml/vk kun ongelmia tuli)
GH booster rkl/100 litraan vaihtovettä
fosfaattia jauheesta sen verran että pysyy 1,0
KNO3 3tl/vk
ruokasooda 5tlk/100l vaihtovettä
kaksi carbonaattoria hiiidioksidi lähteenä.

akva ollut pystyssä n.vuoden easy carbo käytössä koko ajan. kun profiton annoksen nosti alkoi kasvit oireilla, kalat ei. papukaijalehtien lehdet alkoivat mennä mutkille, jättimiekalle tuli kalsiumin puutos oireita, vaikka kalsiumia oli vedessä reilusti. myös reni miekkakasvin lehdet aaltoilivat miedosti.

100l kasvialtaassa samat arvot kuin 450 litran altaassa, tässä profitoa 10ml/vk, ferroa ei ollenkaan. ei ole ollut ongelmia.
kultuaiset
Member
Member
 
Viestit: 354
Liittynyt: 12:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: nestemäisen hiilen ja kasviravinteiden käyttö

ViestiKirjoittaja Naskalin » 16:00, 23.04.2018

Itse käytän ferroa, carpoa ja pro-fitoa vain ja ainoastaan satunnaisesti. Sen olen oppinut, että käyttö vaatii opiskelua, kantapään kautta oppimista ja kokemusta miten ja milloin aineita pitää käyttää ja missä suhteessa. Kasvien monimutkaisen hoidon takia ilmeisesti kasvitiedekin onkin kehittynyt ja minulla ei ole siitä tutkintoa.

Suoraan pakettien ohjeiden mukainen käyttö on kokemuksieni mukaan pommi ja ainakin minun altaassa aineet kasvattivat enemmänkin levää kuin kasveja ja siksi pidin välillä myös pitkää taukoa käytöstä. Oman kokemukseni mukaan kasvit kasvavat kyllä ilmankin näitä nesteitä. Parhaiten mielestäni kasvit ovat kasvaneet silloin kun niiden on antanut kasvaa osittain veden pinnan yläpuolelle, jolloin hiilidioksidin saanti ei ole ongelma.

Mielestäni nämä aineet ovat myös melko kalliita hankkia, vaikka ulkomailta niitä olen tilannutkin. Mutta mistä halvempia tilalle ja mitä näille korvaaviksi lannoitteiksi?
(Cambarellus diminutus) rapusia myynnissä
Naskalin
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 113
Liittynyt: 16:05, 27.02.2017
Paikkakunta: Vantaa
Sukupuoli: Mies

Re: nestemäisen hiilen ja kasviravinteiden käyttö

ViestiKirjoittaja kultuaiset » 19:13, 23.04.2018

niinpä,hintaahan noille kyllä jonkun verran tulee...

https://www.thenutrientcompany.com/ tuolta olen nitraatit ja fosfaatit tilannut jauheena, niissä tulee todella iso säästö verrattuna pullotuotteisiin. kasvit hörppii ihan älyttömästi nitraattia ja kun ei hanavedessäkään täällä sitä ole niin joutuu laittamaan paljon että edes 10 pysyy. tilasin myös yhden pussin tuota rauta-mikro jauhetta, mutta siinäpä onkin EDTA kelaatti, joka toimii vain alle 6,5 PH:ssa, mulla kun on yli seiskan PH kaikissa altaissa, niin enpä sitä sitten pysty käyttämään. järkevää tilata ensin ja tutkia vasta sitten :D suurimmalla osalla varmaan jotka jauheita tuoltakin tilaa on painehiilari jolla pidetään PH alle 6,5. tuon ferron ja profiton DTPA kelaatin pitäisi toimia yli seiskan PH:llakin, joten täytynee jaksaa maksaa :D
kultuaiset
Member
Member
 
Viestit: 354
Liittynyt: 12:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: nestemäisen hiilen ja kasviravinteiden käyttö

ViestiKirjoittaja Corydoras » 20:34, 23.04.2018

Toisessa ketjussa olikin jo juttua nestehiilenkäytöstä altaissani, mutta laitetaan vielä uudestaan tänne. :D Käytän Easy Carboa levien, pääasissa tupsu-, parta- ja rihmalevien, hävittämiseen. Ensin laitan ruiskulla Easy Carboa pahimpien leväryppäiden päälle (ylittämättä kuitenkaan maksimi päivittäistä annosta). Tämän käsittelyn jälkeen jatkan nestehiilen päivittäistä lisäämistä valmistajan ilmoittamalla maksimiannoksella (Easy Carbon ollessa kyseessä 2ml / 50l akvaariovettä) noin viikon - kahden viikon ajan minkä jälkeen enimmistä levistä on päästy eroon. Tätä ei tarvitse toistaa kuin noin pari kertaa vuodessa ja levät pysyvät kurissa. Levienhävityskäyttöön siis vain hyviä kokemuksia Easy Carbosta. Lisäksi altaaseen laitetaan PlantaMin kasvilannoitetta normiannoksella ja Aqua-Safea puolella annoksella vedenvaihtojen yhteydessä.
50, 100, 235 ja 525 litraiset altaat
Corydoras
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 32
Liittynyt: 18:36, 09.04.2018
Paikkakunta: Kuopio
Sukupuoli: Mies

Re: nestemäisen hiilen ja kasviravinteiden käyttö

ViestiKirjoittaja Tiinalikka » 13:02, 25.04.2018

Corydoras kirjoitti:Toisessa ketjussa olikin jo juttua nestehiilenkäytöstä altaissani, mutta laitetaan vielä uudestaan tänne. :D Käytän Easy Carboa levien, pääasissa tupsu-, parta- ja rihmalevien, hävittämiseen. Ensin laitan ruiskulla Easy Carboa pahimpien leväryppäiden päälle (ylittämättä kuitenkaan maksimi päivittäistä annosta). Tämän käsittelyn jälkeen jatkan nestehiilen päivittäistä lisäämistä valmistajan ilmoittamalla maksimiannoksella (Easy Carbon ollessa kyseessä 2ml / 50l akvaariovettä) noin viikon - kahden viikon ajan minkä jälkeen enimmistä levistä on päästy eroon. Tätä ei tarvitse toistaa kuin noin pari kertaa vuodessa ja levät pysyvät kurissa. Levienhävityskäyttöön siis vain hyviä kokemuksia Easy Carbosta. Lisäksi altaaseen laitetaan PlantaMin kasvilannoitetta normiannoksella ja Aqua-Safea puolella annoksella vedenvaihtojen yhteydessä.

Ilmeisesti Easy Carbo tehoaisi myös alkavaan sinilevään? Pieni taistoallas, käytössä nyt n kuukauden, eikä nitraatit nouse enää nollista! Käytän Tropicalin lannoitetta, joka sisältää nitraattia, mutta ei auta. Vedenkiertoa ei voi lisätä, koska taisto. Kasvit alusta asti kasvaneet heikosti, jouduin papukaijalehden ja rasvalehden siirtämään toiseen altaaseen, koska olivat sulamassa pois :?
Yhteys sinilevän ja uuden loisteputken välillä on ilmeisesti olemassa, levä ilmestyi kolme päivää sen jälkeen, kun olin vaihtanut 6500 Kelvinin putken 10000 Kelviniin :x
Yritän seuraavaksi viikon pimennystä, pitänee sen jälkeen vaihtaa vanha keltainen putki takas.
Tiinalikka
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 7
Ikä: 56
Liittynyt: 08:51, 11.04.2018
Paikkakunta: Pori
Sukupuoli: Nainen

Re: nestemäisen hiilen ja kasviravinteiden käyttö

ViestiKirjoittaja kultuaiset » 13:43, 25.04.2018

sinilevä ilmestyy aina kun nitraatti menee nollille, kokemusta on [}:)] eli nitraatti pitäisi saada sieltä nousemaan, jotta saat levän pysyvästi häviämään. pimennys on hyvä keino saada levä kuolemaan, sinilevälle kolmen-neljän päivän täyspimennys on riittävä. mutta jos olosuhteet ei ole muuttuneet niin päivässä parissa pirulainen kasvaa takaisin. jos levä on vasta ihan pienillä alueilla, on se helppo tappaa myös easy carboa tai apteekin 3% vetyperoksidia päälle ruiskauttamalla.

järkevin ois varmaan hankkia erillinen nitraatti lannoite, jotta saa nitraatin nostettua ilman että muita ravinteita tulee yliannostus.esim. easy life nitro suomesta, tai sitten KNO3 jauhetta tilaukseen esim. nutrient companylta. alkaa sitten ne kasvitkin kasvamaan paremmin :D
kultuaiset
Member
Member
 
Viestit: 354
Liittynyt: 12:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: nestemäisen hiilen ja kasviravinteiden käyttö

ViestiKirjoittaja Norhie » 14:43, 25.04.2018

kultuaiset kirjoitti:Tilasin myös yhden pussin tuota rauta-mikro jauhetta, mutta siinäpä onkin EDTA kelaatti, joka toimii vain alle 6,5 PH:ssa, mulla kun on yli seiskan PH kaikissa altaissa, niin enpä sitä sitten pysty käyttämään. järkevää tilata ensin ja tutkia vasta sitten :D suurimmalla osalla varmaan jotka jauheita tuoltakin tilaa on painehiilari jolla pidetään PH alle 6,5. tuon ferron ja profiton DTPA kelaatin pitäisi toimia yli seiskan PH:llakin, joten täytynee jaksaa maksaa :D


Höpöhöpö. EDTA kelaatti toimii yli seiskankin pH:ssa, mutta kasvien on hankalampi käyttää etenkin EDTA kelatoitua rautaa, kuparia ja mangaania noin korkeassa pH:ssa. Ratkaisu: annostele enemmän mikroravinteita.

Mikroravinteet on muutenkin mikroravinteita. Niitä ei tarvitse älyttömiä määriä.

Muoks: EDTAa varmaan käytetään kun se on halpa
2x 240-litraa (seurala), 1x 130-litraa (aasia/apistola), 1x 100-litraa (ramistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 646
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Re: nestemäisen hiilen ja kasviravinteiden käyttö

ViestiKirjoittaja Norhie » 15:15, 25.04.2018

Tiinalikka kirjoitti:Ilmeisesti Easy Carbo tehoaisi myös alkavaan sinilevään? Pieni taistoallas, käytössä nyt n kuukauden, eikä nitraatit nouse enää nollista! Käytän Tropicalin lannoitetta, joka sisältää nitraattia, mutta ei auta. Vedenkiertoa ei voi lisätä, koska taisto. Kasvit alusta asti kasvaneet heikosti, jouduin papukaijalehden ja rasvalehden siirtämään toiseen altaaseen, koska olivat sulamassa pois :?
Yhteys sinilevän ja uuden loisteputken välillä on ilmeisesti olemassa, levä ilmestyi kolme päivää sen jälkeen, kun olin vaihtanut 6500 Kelvinin putken 10000 Kelviniin :x
Yritän seuraavaksi viikon pimennystä, pitänee sen jälkeen vaihtaa vanha keltainen putki takas.


Sinilevä on bakteeri. EasyCarbo on glutaraldehydia, jolla on jotakuinkin sama vaikutus kuin suurimmalla osalla aldehydeistä (esim. formaldehydi). Lääketeollisuus käyttää sitä desinfiointiaineena, koska se reagoi herkästi proteeinien aminoryhmien kanssa ja on formaldehydia vakaampaa. Alle 1% liuokset on bakteereita, viruksia ja muita mikro-organismeja tappavia biosiodejä. Vahemmat annokset on sitten myrkyllistä jo kaikelle muullekin.

Lisäksi sillä on ihan sama proteiineja fiksaava vaikutus, joten sitä voi käyttää formaldehydin tapaan säilömiseen (tässä tapauksessa siis balsamointiin, ei minkään marjojen säilömiseen).

Tuohon perustuen: joo, kyllä ne kuolee. Saman voi tosin tehdä vaarattomammin vetyperoksidilla tai pimentämällä.

Jos kasvit sulaa niin onko ne ollut uusia kasveja? Suurin osa kaupasta ostetuista kasveista on kasvatettu poissa vedestä ja sulattaa ilmalehdet pois. Jos on toisesta altaasta siirrettyjä, niin vesiolojen muutokset voi herkästi sulattaa kanssa. Etenkin jos toisessa tankissa ollut hiilaria ja toisessa ei tai tapahtuu siirtyminen runsasravinteisestä ympäristöstä vähäravinteiseen. Papukaijalehti etenkin vaatisi kohtalaisen hyvin ravinnepohjan, koska muuten sen lehdet tuppaa kiertymään ja olemaan kitukasvuisia. Ainakin oma minipapukaijalehti reagoi noin.
2x 240-litraa (seurala), 1x 130-litraa (aasia/apistola), 1x 100-litraa (ramistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 646
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Re: nestemäisen hiilen ja kasviravinteiden käyttö

ViestiKirjoittaja Corydoras » 17:08, 25.04.2018

Tiinalikka kirjoitti:Ilmeisesti Easy Carbo tehoaisi myös alkavaan sinilevään? Pieni taistoallas, käytössä nyt n kuukauden, eikä nitraatit nouse enää nollista! Käytän Tropicalin lannoitetta, joka sisältää nitraattia, mutta ei auta. Vedenkiertoa ei voi lisätä, koska taisto. Kasvit alusta asti kasvaneet heikosti, jouduin papukaijalehden ja rasvalehden siirtämään toiseen altaaseen, koska olivat sulamassa pois :?
Yhteys sinilevän ja uuden loisteputken välillä on ilmeisesti olemassa, levä ilmestyi kolme päivää sen jälkeen, kun olin vaihtanut 6500 Kelvinin putken 10000 Kelviniin :x
Yritän seuraavaksi viikon pimennystä, pitänee sen jälkeen vaihtaa vanha keltainen putki takas.

.[/quote]
Olen testannut Easy Carboa sinilevän tuhoamiseen ja toimii tosiaan hyvin, biosidi kun on. Pidemmän päälle kannattaa tosiaan selvittää sinilevän kasvun syy (nitraatti nollassa ja fosfaattia paljon tai vanha ja kaikin puolin kuormittunut vesi). Tässä tilanteessa suosittelisin pitämään vedenvaihdot kohtuullisina altaan pienen kuormitustason vuoksi ja käyttämään KNO3 lannoitusta.
50, 100, 235 ja 525 litraiset altaat
Corydoras
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 32
Liittynyt: 18:36, 09.04.2018
Paikkakunta: Kuopio
Sukupuoli: Mies

Re: nestemäisen hiilen ja kasviravinteiden käyttö

ViestiKirjoittaja kultuaiset » 22:16, 25.04.2018

Norhie kirjoitti:
kultuaiset kirjoitti:Tilasin myös yhden pussin tuota rauta-mikro jauhetta, mutta siinäpä onkin EDTA kelaatti, joka toimii vain alle 6,5 PH:ssa, mulla kun on yli seiskan PH kaikissa altaissa, niin enpä sitä sitten pysty käyttämään. järkevää tilata ensin ja tutkia vasta sitten :D suurimmalla osalla varmaan jotka jauheita tuoltakin tilaa on painehiilari jolla pidetään PH alle 6,5. tuon ferron ja profiton DTPA kelaatin pitäisi toimia yli seiskan PH:llakin, joten täytynee jaksaa maksaa :D


Höpöhöpö. EDTA kelaatti toimii yli seiskankin pH:ssa, mutta kasvien on hankalampi käyttää etenkin EDTA kelatoitua rautaa, kuparia ja mangaania noin korkeassa pH:ssa. Ratkaisu: annostele enemmän mikroravinteita.

Mikroravinteet on muutenkin mikroravinteita. Niitä ei tarvitse älyttömiä määriä.

Muoks: EDTAa varmaan käytetään kun se on halpa


https://www.google.fi/search?q=aquarium ... 80&bih=663

tuommoisia kaavioita minä löysin, niiden perusteella ei näyttäisi oikein toimivan yli seiskan PH:ssa.ilmeisesti juurikin raudan kohdalla huono korkeassa pH:ssa, käsitin että muiden mikrojen kelaattina toimii ok korkeammassakin. ei oikein viitsisi nostaa annostusta kun juuri jouduin laskemaan kun kasveille tuli myrkytysoireita liiasta mikroravinteesta. en tiedä oliko se "mikronutrient toxity" jostain metallista vai ihan yksinkertaisesti rautamyrkytys, mutta en viitsi kokeilla uudelleen testatakseni :D parempi varmaan nyt käyttää tätä joka paremmin toimii, vaikka vähän kalliimpi onkin.
kultuaiset
Member
Member
 
Viestit: 354
Liittynyt: 12:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: nestemäisen hiilen ja kasviravinteiden käyttö

ViestiKirjoittaja Tiinalikka » 07:06, 26.04.2018

Norhie kirjoitti:
Tiinalikka kirjoitti:Ilmeisesti Easy Carbo tehoaisi myös alkavaan sinilevään? Pieni taistoallas, käytössä nyt n kuukauden, eikä nitraatit nouse enää nollista! Käytän Tropicalin lannoitetta, joka sisältää nitraattia, mutta ei auta. Vedenkiertoa ei voi lisätä, koska taisto. Kasvit alusta asti kasvaneet heikosti, jouduin papukaijalehden ja rasvalehden siirtämään toiseen altaaseen, koska olivat sulamassa pois :?
Yhteys sinilevän ja uuden loisteputken välillä on ilmeisesti olemassa, levä ilmestyi kolme päivää sen jälkeen, kun olin vaihtanut 6500 Kelvinin putken 10000 Kelviniin :x
Yritän seuraavaksi viikon pimennystä, pitänee sen jälkeen vaihtaa vanha keltainen putki takas.


Sinilevä on bakteeri. EasyCarbo on glutaraldehydia, jolla on jotakuinkin sama vaikutus kuin suurimmalla osalla aldehydeistä (esim. formaldehydi). Lääketeollisuus käyttää sitä desinfiointiaineena, koska se reagoi herkästi proteeinien aminoryhmien kanssa ja on formaldehydia vakaampaa. Alle 1% liuokset on bakteereita, viruksia ja muita mikro-organismeja tappavia biosiodejä. Vahemmat annokset on sitten myrkyllistä jo kaikelle muullekin.

Lisäksi sillä on ihan sama proteiineja fiksaava vaikutus, joten sitä voi käyttää formaldehydin tapaan säilömiseen (tässä tapauksessa siis balsamointiin, ei minkään marjojen säilömiseen).

Tuohon perustuen: joo, kyllä ne kuolee. Saman voi tosin tehdä vaarattomammin vetyperoksidilla tai pimentämällä.

Jos kasvit sulaa niin onko ne ollut uusia kasveja? Suurin osa kaupasta ostetuista kasveista on kasvatettu poissa vedestä ja sulattaa ilmalehdet pois. Jos on toisesta altaasta siirrettyjä, niin vesiolojen muutokset voi herkästi sulattaa kanssa. Etenkin jos toisessa tankissa ollut hiilaria ja toisessa ei tai tapahtuu siirtyminen runsasravinteisestä ympäristöstä vähäravinteiseen. Papukaijalehti etenkin vaatisi kohtalaisen hyvin ravinnepohjan, koska muuten sen lehdet tuppaa kiertymään ja olemaan kitukasvuisia. Ainakin oma minipapukaijalehti reagoi noin.

Uusiapa hyvinkin! Pikkusuokit oli jo menettänyt lehtensä lähes kokonaan, mutta nyt alkavat elpyä. Jossain muussa ryhmässä kommentoitiin että ottaa uudelleenistutuksen jälkeen pienen tuumaustauon, ennen kuin lähtee juurtumaan. Papukaijalehti oli sulanut kokonaan, lukuunottamatta viiden sentin mittaisia varrenpätkiä. Nostin ne ylös ja voilá, juuret terveet ja valkoiset. Siirsin isompaan altaaseen, jossa sorapohja, nyt alkavat tuupata uutta lehteä varren päistä :) Mutta tosiaan, tää taistoallas on kaikinpuolin uusi, ainoastaan pieni juurakko tuli vanhasta altaasta. Taidan tilata sitä kaliumnitraattia...Ja laitan altaan pimennykseen.
Tiinalikka
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 7
Ikä: 56
Liittynyt: 08:51, 11.04.2018
Paikkakunta: Pori
Sukupuoli: Nainen


Paluu Hoito, ongelmat ja kalataudit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 20 vierailijaa