Kaloja kuolee

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?

Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!

Kaloja kuolee

ViestiKirjoittaja tkb76 » 22:58, 01.04.2018

Akvaario on jo kymmenisen vuotta vanha ja isompia ongelmia ei ole ollut. Nyt jostain syystä veden pinnalle kertyy valkoista vaahtoa ja kalatkin ovat kuin pieniä happikuplia täynnä. Vedeparannusainetta ei ole ja kun pyhät päällä niin mistäs sitä hankit? Arvojakaan en saa nyt otettua. Onko tietoa mikä mahdollisesti mättää? Itsellä ajatus, että asuinpaikkamme veteen on hiljan lisätty klooria tai jotain muuta. Apu olis paikallaa, että ei kaikki kalat ehtis kuolla ennen tiistaita :cry:
tkb76
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 4
Liittynyt: 12:37, 23.02.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kaloja kuolee

ViestiKirjoittaja Kalaxy » 07:11, 02.04.2018

Saatko poistettua sitä pinnalla olevaa vaahtoa? Onkohan happi päässyt vähiin, jos pinta on tukossa? Onko pinnalla hyvä veden kierto? Jos ei, niin lisää reippaasti veden liikettä pinnassa; ilmastinkivet, diffuusorit käyttöön, jos niitä on ylimääräisenä varastossa.
Meidän vesilaitoksella on omat kotisivut, josta voi tarkastaa vedenlaatua koskevia asioita. Onko teillä? Saatko jostain muualta vettä, joka ei tule samasta paikasta? En osaa sanoa noista kaloissa olevista kuplista mitään. Olen vielä aika kokematon neuvomaan, mutta noin itse aloittaisin.
Kalaxy
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 76
Liittynyt: 10:41, 01.03.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: Kaloja kuolee

ViestiKirjoittaja Kalaxy » 07:28, 02.04.2018

Ps.
Jos omassa akvaariossani olisi joku erittäin akuutti kalojen henkeä uhkaava myrkytystila ja hanavesikin olisi syystä tai toisesta kelvotonta, niin varmaan turvautuisin riskeistä välittämättä järviveteen. Olisihan se varmaan hyvä suodattaa jollain tavalla ennen akvaarioon laittoa. Tämä ei ollut neuvo. (Vähän sama asia kuitenkin: jos auto palaa, on ihmiset saatava sieltä ulos, vaikka heillä olisi mitä tahansa muita vammoja, jotka ehkä pahenevat liikuttelun takia.)
Kalaxy
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 76
Liittynyt: 10:41, 01.03.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: Kaloja kuolee

ViestiKirjoittaja kultuaiset » 09:47, 02.04.2018

kloorin ja monet muutkin ylimääräiset myrkyt saat pois ensihätään c-vitamiinilla eli askorbiini hapolla. annostus 135mg/100l 3 kertaa päivässä, eli n. 400mg/100l päivässä. annostus jaettava kolmeen osaan jottei KH ja PH laske liikaa kerralla. tuo annostus myös korjaa kalojen saamat limakalvo vauriot, mutta laitetaan vain yhtenä päivänä. jos kalat vaikuttaa kipeälle voi tämän hoidon uusia muutaman päivän päästä.

apteekista saa puhdasta askorbiini happoa n. 3-4e 20g pussin, jossa siis 20 000mg askorbiinihappoa. toivottavasti apteekki olisi tänään auki? en tiedä löytyykö marketeista lisäaineetonta c-vitamiinia?

jos KH on korkea, ei tuo annostus vaikuta PH arvoon ollenkaan oikeastaan. mutta jos se on matala, voi PH laskea. ilman testejä hankala todeta, mutta jos KH arvosta ei tietoa voisi tuon annoksen laittaa ehkä vielä pienemmissä erissä ja seurata ettei kalat ala haukkomaan pinnalla. jos alkaa niin todella varovasti ruokasoodaa, esim teelusikka /100l. askorbiini hapon PH: ta laskeva vaikutus loppuu 8 tunnissa. tämä huomioitava myös ruokasoodan lisäämisessä, sen vaikutus ei lopu, joten ei missään nimessä liikaa sitä!

tuli vielä mieleen että jos et ole varma onko ongelma hanavedessä, voisi yksi mahdollinen syy kuplimiselle vanhassa altaassa olla tukkoon mennyt pohja. pohja kannattaa lapota perusteellisesti jos se voi olla syy, mutta kalat olisi syytä poistaa altaasta lappoamisen ajaksi, koska osa pölähtää väkisin veteen. mutta jos olet pohjan laponnut säännöllisesti, siinä tuskin on syy. pohjaa kannattaa katsella, ettei mistään kohti nouse kuplia.

oletko tehnyt mitään muutoksia viime aikoina? esim. putsannut suodattimen perusteellisesti pitkästä aikaa, laponnut pohjan pitkästä aikaa, laittanut uusia kasvilannoitteita tms.? ja sinilevä on tietysti aina yksi mahdollisuus kun kuplii, eihän näy sen näköisiä leviä missään?
ja tietty sekin ettei vain ole jotain pesuainetta päässyt altaaseen.
kultuaiset
Member
Member
 
Viestit: 354
Liittynyt: 12:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: Kaloja kuolee

ViestiKirjoittaja Norhie » 11:33, 02.04.2018

tkb76 kirjoitti:Akvaario on jo kymmenisen vuotta vanha ja isompia ongelmia ei ole ollut. Nyt jostain syystä veden pinnalle kertyy valkoista vaahtoa ja kalatkin ovat kuin pieniä happikuplia täynnä. Vedeparannusainetta ei ole ja kun pyhät päällä niin mistäs sitä hankit? Arvojakaan en saa nyt otettua. Onko tietoa mikä mahdollisesti mättää? Itsellä ajatus, että asuinpaikkamme veteen on hiljan lisätty klooria tai jotain muuta. Apu olis paikallaa, että ei kaikki kalat ehtis kuolla ennen tiistaita :cry:


Vedenvaihdon jälkeen vai ittekseen? Suolavesi vai makea vesi?
2x 240-litraa (seurala), 1x 130-litraa (aasia/apistola), 1x 100-litraa (ramistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 646
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Re: Kaloja kuolee

ViestiKirjoittaja tkb76 » 13:16, 02.04.2018

Nyt löysin Tetran testin ja NO3 oli todella korkea. 1/3 veden vaihto ja arvo laski, mutta vieläkin korkea noin 100. Ph 6,8kh 3 & 6 väliin, GH noin 16 ja NO2 1. Suurin osa kaloista valitettavasti kuollut :(

Kyseessä ihan makeanveden akvaario ja pitkään ollut vesiarvot hyvät ja kuolemia ei ole ollut moneen vuoteen.
tkb76
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 4
Liittynyt: 12:37, 23.02.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kaloja kuolee

ViestiKirjoittaja kultuaiset » 13:47, 02.04.2018

eli siellä on nitriitti ja nitraattimyrkytys. jos saat tuota c-vitamiinia, laita sitä, se auttaa ammoniakin, nitriitin ja nitraatin polttamiin. sekä kalan pinnalla että sisäelimissä. nitraattia älä laske liian nopeasti alas, siitä tulee shokki. hanavesi kannattaa mitata, jos siinä nitriitti pienempi kuin altaassa, niin pieniä vedenvaihtoja tiheään, tonkimatta pohjaa. yritä etsiä kaikki kuolleet kalat ettei saastuta vettä enempää. bakteerivalmistetta jos ois mistä laittaa, ois myös hyvä esim. denitrol tai bio digest start hyviä.

sitten pitää ruveta miettimään mistä tuo johtuu, mutta yritä nyt ensin pelastaa mitä pelastettavissa on...

ja sinne vois tietty laittaa joko 3% apteekin vetyperoksidia tai suolaa, riippuen vähän mitä kaloja sulla on? ne myös helpottaa myrkytystä.

ja tietysti ilmastusta mahdollisimman paljon, ulkkarin putket vedenpinnan päälle puhaltamaan ja diffuusori päälle sisäsuodattimeen.
kultuaiset
Member
Member
 
Viestit: 354
Liittynyt: 12:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: Kaloja kuolee

ViestiKirjoittaja Koomikko » 15:25, 02.04.2018

Outoja testituloksia. Onko kyseessä liuskatesti. Minkä kokoinen akvaario entä miten olet vettä vaihtanut ennen tätä ongelmaa. Tosi vähän kerroit meille akvaariosta ja sen hoidosta. Näillä tiedoilla lähes mahdottomuus arvailla syytä ongelmaan.
Projekti Kuvia Akvaarion asukit Oman mielipiteen sanominen ei ole aina kinaamista
Koomikko
Advanced Member
Advanced Member
 
Viestit: 2167
Ikä: 43
Liittynyt: 13:14, 20.04.2012
Akvaarioseurat: Kalasoppa
Sukupuoli: Mies

Re: Kaloja kuolee

ViestiKirjoittaja tkb76 » 15:41, 02.04.2018

Liuskatesti kyseessä siksi arvot ovat todellakin ”noin” arvoja. Akvaario on 230 litrainen ja tosiaan ollut melkein 10 vuotta. Akvaarioon on lisätty vettä suht usein kun sisäsuodatin on ehkä hivenen liian korkea kyseiseen akvaarioon ja haukkaa ilmaa kun veden pinta laskee noin 5-7cm. Veden vaihtoja ja pohjan imurointeja harvemmin, mutta aina silloin tällöin. Suodattimen pesu vain kun se on ollut pakollista. Toki pohjan puhdistin noin viikko sitten ja se voisi olla yksi vaikuttava tekiä? Ei millään super tarkalla huollolla, mutta ei nyt huonoimmallakaan mitä hoitoon tulee.
tkb76
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 4
Liittynyt: 12:37, 23.02.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kaloja kuolee

ViestiKirjoittaja Norhie » 18:37, 02.04.2018

Määritä vedenvaihtoja "silloin tällöin"? Kerran kuukaudessa? Kerran puolessa vuodessa? Kerran vuodessa? 100 ppm:ää ei ole mitenkään paljon jos vettä vaihtuu puolen vuoden välein. Veden lisääminen pelkästään laimentaa, se ei poista vedestä yhtään mitään mitä siellä jo on!

Toki on myös mahdollista että pohjan pöyhiminen laski liikkeelle kunnon ammoniakkipiikin samalla kun pohjassa oleva kuona löysi tiensä typpibakteereille naposteltavaksi. Piikistä seuraisi äkillinen typpibakteeripopulaation kasvu ja sen jälkeen ylimääräisten kuolema.

Jos on paksu sora/hiekkapohja ja se on ollut pitkän aikaa siivoamatta, niin siellä voi olla myös anaerobisia taskuja, joissa muodostuu mikrobitoiminnan tuloksena divetysulfidia (ts. rikkivetyä). Tämän tosin luulisi huomaavan, koska se haisee mädiltä munilta. Erittäin myrkyllistä tavaraa jo hyvin pieninä annoksina.

Lappositko pohjan vai mitä tarkoittaa "pohjan puhdistaminen"? Oletettavasti samalla vaihtui ainakin jonkin verran vettä?
2x 240-litraa (seurala), 1x 130-litraa (aasia/apistola), 1x 100-litraa (ramistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 646
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Re: Kaloja kuolee

ViestiKirjoittaja kultuaiset » 18:40, 02.04.2018

pohjasta sieltä todennäköisesti on sitten "pommi" tullut, jos edellisestä lappoamisesta on aikaa. kannattaa varmasti jatkossa lapota säännöllisesti ettei pääse ylläreitä tulemaan. jos nyt lapposit ihan pohjia myöten on lappoaminen jatkossa turvallista, mutta jos siellä on vieläkin koskemattomia kohtia voi tietty pahimmassa tapauksessa tulla toinenkin "pommi".

nitraattia sinne on voinut myös kertyä pikkuhiljaa lisää ja lisää, tuo haihtuneen veden korvaaminen ei vastaa vedenvaihtoa. sieltä haihtuu vain puhdasta vettä ja tiettyjä kaasuja. osa nitraatistakin voi poistua typpikaasuna pois, mutta valtaosa jää ellei akvaario ole varustettu denitrifikaatio systeemillä. tästä rikastumisesta kielii myös tuo korkea GH, joka tuskin on hanasta noin korkea. kalsium ja magnesiumkin ovat ajanoloon kertyneet. joten vedenvaihtoa kannattaa tehdä jatkossa vähän enemmän.

mutta tuo nitraatti kannattaa tosiaan laskea hitaasti alas, ettei kannata nyt mahdottomasti yhtäkkiä kuitenkaan vettä vaihtaa. sen sijaan tuo nitriitti pitäisi saada äkkiä alas, se on tässä se vaarallisempi juttu. jospa saisit jotain tehokasta bakuvalmistetta sinne. tosin pahin piikki on varmasti jo mennyt ohi jos laponnasta jo viikko. bakteeritoiminta kyllä on altaassasi moitteetonta, kun se on saanut noin paljon muutettua nitraatiksi :) ihan mahdottomiin ei tietenkään mikään bakutoiminta hetkessä pysty.

ja jos sulla jää joku kala tästä mylläkästä henkiin, ne kärsii pitkään nitriitin polttamista. joten kannattaa hankkia hyvä vedenparannusaine, vaikkei klooria olekaan. se kuorii kuolleen limakerroksen pois ihon ja sisukalujen päältä jottei siihen iske alkueliöt, bakteerit yms. ja auttaa kasvattamaan uuden limakerroksen nopeammin.

toivottavasti mahdollisimman moni selviää, pidän peukkuja!
kultuaiset
Member
Member
 
Viestit: 354
Liittynyt: 12:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: Kaloja kuolee

ViestiKirjoittaja Koomikko » 16:42, 03.04.2018

Ongelmat johtuvat mitä ilmeisemmin akvaarion säännöllisen hoidon puutteesta. Ongelmat ovat tulleet ajan saatossa kun veden vaihdot ja pohjan puhdistus on ollut puutteellista eikä suodatintakaan ole puhdistettu säännöllisesti. Vesiarvojakaan ei ilmeisesti ole tarkkailtu kun testitkin ovat olleet kateissa.
Projekti Kuvia Akvaarion asukit Oman mielipiteen sanominen ei ole aina kinaamista
Koomikko
Advanced Member
Advanced Member
 
Viestit: 2167
Ikä: 43
Liittynyt: 13:14, 20.04.2012
Akvaarioseurat: Kalasoppa
Sukupuoli: Mies

Re: Kaloja kuolee

ViestiKirjoittaja tkb76 » 22:53, 03.04.2018

Kiitos paljon kaikille, jotka auttoivat parhaansa mukaan. Ajattelinkin, että täältä jos jostain saisi nopeasti vastauksia ongelmaan. Valitettavasti noin 20 kalaa kuoli ja vain yksi noin 10 vuotta vanha pandamonninen jäi eloon. Yritän löytää uuden hyvän kodin vanhalle kaverille ja oma akvaarioni siirtyy ainakin hetkeksi varastoon.

Ja koomikolle lässyn lää :twisted:
tkb76
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 4
Liittynyt: 12:37, 23.02.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kaloja kuolee

ViestiKirjoittaja Kalaxy » 07:38, 04.04.2018

Raskas keikka, mutta kyllä se siitä! Tämä kalailu tuntuu itsestänikin aika usein veitsenterällä-harrastukselta 8O .
Jos ja kun, pienen levon jälkeen palaat harrastukseen, niin omasta puolestani toivotan sinut tervetulleeksi taas palstalle :D .
Kalaxy
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 76
Liittynyt: 10:41, 01.03.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: Kaloja kuolee

ViestiKirjoittaja kultuaiset » 07:44, 04.04.2018

älä toki luovu akvaarion pidosta yhden vastoinkäymisen takia, tai ainakaan ilkeähköjen kommenttejen takia varsinkaan.

hyvinhän sinä olet akvaariota pitänyt, kun allas on ollut 10 vuotta ja siellä 10 vuotiaita kaloja. ei hoito ole silloin ihan retuperällä voinut olla. ihmisillä on helposti taipumus pitää omaa tapaa ainoana oikeana, ja esim. tällä palstalla saa varmasti moni nopeasti lukaisemalla sen kuvan että akvaarion hoito on tosi työlästä ja aikaa vievää, joka viikko pakko vaihtaa vähintään kolmasosa, jonkun mielestä jopa 70% vedestä. itsekin vaihdan isoon kolmasosan ja pienempään puolet viikottain, koska työnnän paljon kasvilannotteita. mutta minä uskaltaisin kyllä väittää kalojen tulevan vähemmilläkin vedenvaihdoilla toimeen loistavasti jos kasveja on maltillisesti ettei ne paljon tarvi lannoitusta ja kalojakin maltillisesti ettei kuonaa paljon tule. tällöin vedenvaihto 2-4 viikonkin välein voi riittää mainiosti. samalla lappoaa vaikka puolet pohjasta, niin sekin pysyy auki, olipa sen materiaali mikä tahansa. silloin tätä voi ihan vain harrastaa helpomminkin, eihän kaikki ole tällaisia ""akvaariohulluja" jotka ovat valmiita uhraamaan puolet ajastaan ja asunnostaan akvaarioille :D pitää jonkin perustestin jolla voi vaikka muutaman kuukauden välein tarkastaa, että kaikki on ok, ja huomaa jos jokin arvo heittää paljon edellisistä mittauksista.

tiedän kyllä tuon tunteen kun tajuaa tappaneensa rakkaat kalansa oman mokansa takia, se tuntuu hirveälle... mutta enpä usko että täälläkään kovin moni voi käsi sydämellä sanoa ettei ole koskaan tappanut kalojaan ihan oman mokan takia. tai jos niin luulee niin todennäköisesti ei vain tajua/myönnä virhettään :D itsekin 80 luvulla pidin kultakaloja pienessä maljassa ja ne eli aina korkeintaan vuoden, halusin niille tietysti vain hyvää ja luulin pitäväni hyvin [:I] ja vielä viimevuosinakin onnistuin tappamaan kaloja ylikyllästykseen. tähän helpotti hieman kun luin jopa itsensä akvaarioguru jukka järvenkin tappaneen kalojaan tähän, ennenkuin tajunnut mistä kysymys... ja moni tappaa kalansa jo alkumetreillä, ihan malttamattomuuden takia. ei malteta antaa akvaarion kypsyä, kun se jo tungetaan täyteen. mutta näitä sattuu ja virheistä oppii. sen verran mutkikas kuitenkin kaikkine vesikemioineen akvaario on että tahaton virhe voi käydä, kukaan tuskin kaikkea ennalta voi tietää, sen verran eri variaatioita voi jokaisessa eri vesikemian omaavassa tankissa tapahtua. mutta silloin kun virhe on tahaton, tuntuu vähän ilkeältä lähteä lyötyä lyömään lisää... eri juttu sitten jos samaa virhettä toistetaan tahallisesti ja kalat kärsii, silloin on aihettakin "vähän" sanoa :D

tämä nyt ei tähän varsinaisesti kuulu, mutta tuntuu vähän jännältä että samat ihmiset haluaisi lisää keskustelua ja elämää tälle foorumille ja sitten kun tänne joku uusi ihminen uskaltautuu (moni ei varmasti uskaltaudu vaikka haluaisi), niin heti hyökätään kimppuun kuin sika limppuun :twisted:
kultuaiset
Member
Member
 
Viestit: 354
Liittynyt: 12:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: Kaloja kuolee

ViestiKirjoittaja Kalaxy » 09:17, 04.04.2018

Jep.
Kun on hätä, niin tarvitsee neuvoja tilanteen pelastamiseksi, eikä luetteloa siitä mitä on kenties tehnyt päin ...tiä.
Kalaxy
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 76
Liittynyt: 10:41, 01.03.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: Kaloja kuolee

ViestiKirjoittaja Norhie » 09:54, 04.04.2018

Itellä pariin otteeseen alkuvaiheessa oli mielessä, että lopetan koko hemmetin harrastuksen alkuunsa. Meinaan kun kaloja kuoli. Nytkin vielä joskus kuolee kaloja, joten en todellakaan ole immuuni kalakuolemille ja niiden aiheuttamalle harmistukselle. Eihän se tietenkään kivaa ole jos hammasta purren pitää harrastaa.

Itelle tuli mieleen tuosta valkoisesta vaahdosta proteeinikalvo. Sehän on enempi meriveden ominaisuus mutta toki esiintyy myös makeassa vedessä. Etenkin jos proteiinia on suuret määrät. Sen takia kyselin noista hoitotoimenpiteistä.

Se nyt vaan on valitetava tosiasia, että on hirveän vaikea auttaa jos ei tiedä mitä akvariossa on tapahtunut - mitä tehty ja mitä ei. En usko että Koomikollakaan varsinaisesti oli tarkoitus hyökätä OP:tä vastaan. Totesi vaan syyn asialle.

En kyllä ittekään enää juurikaan testaile mitään tipoilla tai muillakaan testeillä, kun TDS-mittari on sen verran helpompi (ja halvempi) seurantatapa. Eihän se varsinaisesti kerro mitä kaikkea altaassa on minäkin pitoisuuksina, mutta toimii hyvänä vedenvaihtomuistuttimena.
2x 240-litraa (seurala), 1x 130-litraa (aasia/apistola), 1x 100-litraa (ramistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 646
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Re: Kaloja kuolee

ViestiKirjoittaja Koomikko » 11:49, 04.04.2018

Ei tarkoitukseni ollut olla ilkeä. Tuommoiset ongelmat ei vaan synny ykskaks eikä yhden pohjan puhdistuksen seurauksena. Ongelma on muodostunut pitkällä aikavälillä ei tuommoisia vesiarvoja saada kovin nopeasti. Tosin testit on mitattu liuska testeillä eikä nitraattia oikein voi mitata jos akvaariossa on nitriittiä. Eikä säännöllisesti hyvin hoidetussa 10v vanhassa akvaariossa voi olla nitriitti tuollaisia lukemia. Jos sanoi että ongelmat ovat syntyneet säännöllisen akvaarion hoidon puutteesta. Suodatinta ja pohjaa ei ole putsattu säännöllisesti eikä vettä ole vaihdettu säännöllisesti. Nyt sitten sanottiin etten kertonut ratkaisua ongelmaan. Ratkaisu ongelmaan on säännöllinen veden vaihto. Pohjan ja suodattimen säännöllinen putsaaminen. Mikä sitten on oikea vedenvaihto tarve suodattimen ja pohjan putsaamisen väli on akvaario ja tapauskohtainen. Rutiinit löytyy ajan kanssa ja vesiarvoja tarkkailemalla. Usein vaan jos akvaariossa ei tapahdu muutoksia esim. kalojen määrässä tai suodattimet pysyvät samoina on veden vaihto ja muu puhdistus tarve aika säännöllistä. On se sitten kerran viikossa tai kerran kahdessa viikossa mutta mielestäni ei missään tapauksessa kerran kuukaudessa tai harvemmin kuten tässä tapauksessa ilmeisesti on toimittu. Haihtuneen veden tilalle on vain lisätty uutta vettä mutta vedenvaihdon ovat olleet harvassa kuten myönnettiinkin. Itsekkin teet vesiarvojen mittauksia enää harvemmin ja harvemmin mutta kuitenkin aina välillä tarkistan missä mennään. Samoilla säännöllisillä hoitorutiineilla tulokset ovat pysyneet samoina vuodesta toiseen. Olen tosiaan pahoillani jos pahoitin kysyjän mielen mutta näin se menee jos akvaariosta ei pidä huolta ei se toimi ja kalat voi huonosti vaikka kyseessä olisi 10v vanha akvaario. Totuus tekee välillä kipeää ja kyllä minulle voi lässyn lällätellä jos se helpottaa oloa.
Projekti Kuvia Akvaarion asukit Oman mielipiteen sanominen ei ole aina kinaamista
Koomikko
Advanced Member
Advanced Member
 
Viestit: 2167
Ikä: 43
Liittynyt: 13:14, 20.04.2012
Akvaarioseurat: Kalasoppa
Sukupuoli: Mies


Paluu Hoito, ongelmat ja kalataudit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Potko ja 14 vierailijaa