Akvaariorakkaus

Pidä päiväkirjaa akvaariostasi, tai dokumentoi akvaarioprojektisi etenemistä täällä

Re: Akvaariorakkaus

ViestiKirjoittaja Norhie » 09:50, 13.05.2018

Akvaarion ongelmanratkaisua

Tein aikoinani pajon vesitestejä ja tulin seuraavaan lopputulokseen: turhaa ja kallista touhua. Olen aivan liian laiska kalibroimaan testejä jotain tunnettua liuosta vastaan, joten niiden näyttämät lukemat ovat ihan mitä sattuu. Lisäksi jokaiseen mittaukseen tulee vielä yllättävän iso käyttäjästä johtuvaa mittausvirhe. Oman lisänsä antavat vanhentuneet testit jotka näyttävät jo senkin puoleen mitä sattuu.

Usein täällä kysytään heti ensimmäiseksi testiarvot ongelmatilanteissa, mutta minusta se on pitkälti hyödytöntä. Nettifoorumilla on täysin mahdotonta analysoida ongelman lähdettä kun kuvaus on epämääräinen ja tankista et tiedä mitään. Testien sijaan haluaisin kuvia ja tarkempia tietoja siitä mitä tankissa on ja mitä sille on tehty tai ei ole tehty. Tietämättä näitä yksityiskohtia korjausohje on aina sama: vaihda vettä, sillä vedenvaihto laimentaa akvaariovettä.

Selkeissä fyysisissä muutoksissa on melkein aina kyseessä sairaus ja testien sijaan kannattaa keskittyä hankkimaan lääkkeitä. Mystisten kalakuolemien ja oudon käytöksen syynä on usein myrkytys ja ensiapuna vedenvaihto. Akvaarion kypsyminen kun ei maagisesti tapahdu päivässä tai parissa. Ongelma voi jatkua pahimmillaan kuukausia.

Jos akvaariossa on ammoniakkia tai nitriittiä ja kalat oireilevat sen takia, niin todennäköisesti menetät joka tapauksessa ainakin osan kaloista testasitpa tai et. Kerro siis ennemmin kaikki mieleen tulevat yksityiskohdat akvaariosta ja sen hoidosta.

Testejä tuoreeseen tankkiin

Uuden akvaarion aloittajalle suosittelen varauksella paria testiä: nitriittitesti ja ammoniakkitesti. Näillä näkee onko akvaario lähtenyt kypsymään, mutta jos kalat ovat jo altaassa, niin mitään ne eivät korjaa. Se on vain lähinnä tiedoksi, että nyt akvassa on näitä ja tapoit todennäköisesti juuri osan kaloistasi. Testaus pitäisi tehdä ennen kuin kalat ovat kipossa.

Lisäksi ennen kalojen hankkimista olisi hyvä tietää hanaveden kokonaiskovuus (GH) ja pH. Ehkä jopa karbonaattikovuus (KH) (ts. oikeastaan alkaliniteetti). Toki testaaminen on täysin turhaa jos et välitä testituloksesta lainkaan ja päätät työntää vaikkapa jalostettuja miljoonakaloja, platyja ja molleja suomen pääosin pehmeään veteen - tai jos et ymmärrä mitä testaat.

pH vaihtelee luonnollisesti vuorokauden ajasta toiseen, joten suuristakaan pH:n heilahduksista ei tarvitse välittää jos ne tapahtuvat tuntien tai vuorokausien aikataululla. Toki kaloille on aina helpompaa säädellä osmoottista tasapainoaan kun vesiolot pysyvät vakaana, mutta pH on vain osa tätä yhtälöä. Enkä näe pH:n romahtamista realistisena huolenaiheena ellei tankki ole kuukausia tai jopa vuosia ilman vedenvaihtoa - ja silloin ongelmaksi muodostuu yleensä jo muut tekijät ensin (mm. korkea nitraatti). En siis näe oikeastaan tarvetta KH:n testaukselle. Se onko vesi hapanta vai emäksistä toki vaikuttaa kaloihin, mutta tämä on osittain kytköksissä veden mineraalipitoisuuteen ts. kovan veden kalat viihtyvät emäksisessä vedessä ja pehmeän veden kalat happamassa.

Jäljelle jää siis GH mikä on oikeastaan kertaluontoinen testi akvaariovedestä ja antaa jotain ideaa minkälaisia kaloja akvaan pitää työntää. Toki jos kovetat vettä niille kovan veden kaloille niin tämä vaatii aktiivisempaa seurantaa.

Hätätilanteessa riko lasi

Mitä sitten tehdä jos kalat alkavat ylläyyäen pyöriä väkkyrää, haukkovat henkeä pinnassa, tai makaavat kyljellään pohjassa?

No ensiksikin vaihda noin 20-50% vedestä ja käytä jotain vedenparannusainetta joka sitoo myös ammoniakkia. Samalla karsit pois myös kaiken vaihtovedessä olevan joka voi aiheuttaa lisästressiä kaloille - paitsi tietenkin lämpötilan ja pH:n heiton.

Pyydä akvaarion omistavalta kaveriltasi kypsää suodatusmassaa/bakteerimujua. Tämä on käytännössä ainoa keino karsia välittömästi ylimääräinen ammoniakki ja nitriitti pois. Se ei edelleenkään maagisesti kypsytä akvaariota hetkessä, koska bakteerikanta ei ole vielä levittäytynyt koko akvaarioon, mutta toimii ehdottomasti parhaana ensiapuna. Parempi idea on laittaa massat kypsymään kaverin akvaarioon jo ennen oman akvaarion perustamista ja siirtää sitten omaasi.

Toki aina on mahdollisuus tautien siirtymiseen, mutta esim. useimmat parasiitit ja virukset kuolevat muutaman päivän sisään jos akvaariossa ei ole isäntäeläintä mihin siirtyä. Niiden siirtyminen massan mukana on kohtalaisen epätodennäköistä vaikka akvaariossa siis olisi jo kaloja. Ongelmana on lähinnä tietyt sitkeät bakteerisairaudet, mutta en näe ongelmaa jos kaverisi tankki on oireeton. Etenkin kun omat kalasi ovat kuolemassa myrkytykseen.

Ilman akvaristikavereita ainoa mahdollisuus on typpibakteeriymppi, mutta nämä eivät todellakaan kypsennä akvaariota hetkessä. Realistisesti ne eivät voi edes sisältää eläviä bakteereita, vaan todennäköisesti ne sisältävät lepotilassa olevia bakteereita.

Kestävää kehitystä

Täällä kuulee joskus termin "ylisuodatettu" ja itsekin toisinaan käytän sitä. Akvaario on kuitenkin harvoin oikeasti ylisuodatettu ts. tilanteessa missä ylimääräinen biologinen massa ei tee mitään. Toki jossain vaiheessa saavutetaan raja missä ylimääräinen suodatusmassa ei tarjoa paljoa lisäetua, mutta aina kannattaa varautua ylimääräisiin ammoniakkipiikkeihin. Lisäämällä biologista suodatusta parannat vedenlaatua. Lisää siis suosiolla suodattimeen niin paljon biologista suodatusmassaa kuin sinne mahtuu.

Toki pidä huolta, että mekaaninen suodatus pelaa jotta massa ei tukkeudu. Biologinen suodatus toimii parhaiten kun silmämääräisesti puhdas vesi virtaa sen yli. Mitä enemmän mujusta jää mekaaniseen massaan sen parempi. Myös akvaariokasvit voidaan laskea biologisiksi suodattimiksi, koska kasvit käyttävät vedestä ravinteina typpiyhdisteitä. Tosin vain niin kauan kuin ne ovat terveitä - epäterveet kasvit taas lisäävät kuormaa.

Biologista suodatusmassaa on monenlaista mm. Sera Siporax, Seachem Matrix, Eheim SubstratPro, tai vaikka murskattu tokmannin laavakivi. Käytä testeistä säätyvä raha mieluumin akvaarion biologisen toiminnan parantamiseen.

Lisäksi suosittelen sähköjohtavuusmittarin hankintaa ja ainakin pieniä säännöllisiä viikottaisia vedenvaihtoja. Lisää sähkönjohtavuudesta myöhemmin.
2x 240-litraa (seurala), 1x 130-litraa (aasia/apistola), 1x 100-litraa (ramistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 650
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Re: Akvaariorakkaus

ViestiKirjoittaja Kalaxy » 21:19, 13.05.2018

Norhie kirjoitti:Mitä sitten tehdä jos kalat alkavat ylläyyäen pyöriä väkkyrää, haukkovat henkeä pinnassa, tai makaavat kyljellään pohjassa?

No ensiksikin vaihda noin 20-50% vedestä ja käytä jotain vedenparannusainetta joka sitoo myös ammoniakkia.


Nämä hätäensiapuohjeet ovat hyvät Jos itselläni tulisi joku kamala yllätys vaikka aamulla, kun sytytän akvaarion valot, niin en ensimmäisenä jaksaisi/pystyisi kirjoittaa tänne palstalle akvaarion hoitohistoriaa. Hätätilanteessa ei saa vaatia liikaa selvityksiä vaan ne pelastavat ohjeet ensin "vaihda vettä, lappoa pohjaa, tarkasta onko akvaariossa mätänevä kala" tms." . Sitten aletaan kyllä heti perään tekemään tarkempaa analyysia. Sama jos hakeutuisi itse päivystykseen tai soittaisi hätäkeskukseen sydänoireiden takia ja pyydettäisiin ensimmäisenä kertomaan minkälaiset elämäntavat ovat olleet; kuinka usein olet syönyt roskaruokaa ja oletko useinkin lurauttanut rasvaista kuohukermaa kahvin joukkoon jne.

Norhie kirjoitti:Usein täällä kysytään heti ensimmäiseksi testiarvot ongelmatilanteissa, mutta minusta se on pitkälti hyödytöntä. Nettifoorumilla on täysin mahdotonta analysoida ongelman lähdettä kun kuvaus on epämääräinen ja tankista et tiedä mitään. Testien sijaan haluaisin kuvia ja tarkempia tietoja siitä mitä tankissa on ja mitä sille on tehty tai ei ole tehty. Tietämättä näitä yksityiskohtia korjausohje on aina sama: vaihda vettä, sillä vedenvaihto laimentaa akvaariovettä.

Selkeissä fyysisissä muutoksissa on melkein aina kyseessä sairaus ja testien sijaan kannattaa keskittyä hankkimaan lääkkeitä. Mystisten kalakuolemien ja oudon käytöksen syynä on usein myrkytys ja ensiapuna vedenvaihto. Akvaarion kypsyminen kun ei maagisesti tapahdu päivässä tai parissa. Ongelma voi jatkua pahimmillaan kuukausia.
Kalaxy
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 88
Liittynyt: 10:41, 01.03.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: Akvaariorakkaus

ViestiKirjoittaja Norhie » 22:27, 13.05.2018

Kalaxy kirjoitti:Nämä hätäensiapuohjeet ovat hyvät Jos itselläni tulisi joku kamala yllätys vaikka aamulla, kun sytytän akvaarion valot, niin en ensimmäisenä jaksaisi/pystyisi kirjoittaa tänne palstalle akvaarion hoitohistoriaa. Hätätilanteessa ei saa vaatia liikaa selvityksiä vaan ne pelastavat ohjeet ensin "vaihda vettä, lappoa pohjaa, tarkasta onko akvaariossa mätänevä kala" tms." . Sitten aletaan kyllä heti perään tekemään tarkempaa analyysia. Sama jos hakeutuisi itse päivystykseen tai soittaisi hätäkeskukseen sydänoireiden takia ja pyydettäisiin ensimmäisenä kertomaan minkälaiset elämäntavat ovat olleet; kuinka usein olet syönyt roskaruokaa ja oletko useinkin lurauttanut rasvaista kuohukermaa kahvin joukkoon jne.


Minusta sitten on aivan turha edes kirjoittaa tänne ellei tarkoitus ole vain saada teetä ja sympatiaa. Samalla vaivalla voi lukea jonkin vanhemman threadin jossa todetaan täysin samat asiat. Tosin tarkastellessani yleisiä vastauksia näihin kysymyksiin niin ainakin tee ja usein sympatiakin jää uupumaan. Toki jos on täysin pihalla akvanhoidosta ja vedenvaihto tai kuolleen kalan poistaminen ei tule edes mieleen, ja ei ole ikinä foorumeilta viestejä lukenut, niin eipä siinä paljon vaihtoehtoja jää.

Olen kuitenkin havaitsevani ihmisten kirjoittavan tänne yleensä kun ovat umpikujassa ts. kaloja on jo kuollut ja pitäisi saada joku ratkaisu. Sitten kun käydään tiedustelemaan asioita niin vastaus on että "kaikki ok" ja ei kerrota mitään hoitorutiineista tai niiden puutteesta. Selkeästihän ne eivät ole ok tai mitään ongelmia ei olisi. Sairaustapauksissa ei oteta kuvaa kalasta jne. Suomeksi: ei haluta nähdä vaivaa.

Silloin on käytännössä täysin mahdotonta tarjota mitään ratkaisua ongelmaan. Neuvot ilman dataa jota analysoida voivat pahimmillaan vain pahentaa tilannetta, mutta valitettavan usein saa myös kuvan että kysyjä ottaa henkilökohtaisena loukkauksena kaikki kysymykset hoitorutiineista.

Edellinen kirjoitukseni liittyi lähinnä uuteen tankkiin (ts. tankkiin joka on pyörinyt alle vuoden). Lähestymistapa tankkiin missä ei ole vaihdettu vettä vuoteen on erilainen kuin tankkiin jossa vesi vaihtuu pari kertaa kuukaudessa. Ensimmäiseen ei missään nimessä saa tehdä yllättäen suurta vedenvaihtoa. Etenkin jos kalat ovat sairaita. Lisäksi ko. tankin lääkitys voi olla todella riskialtista ennen kuin vesiarvot saadaan kuntoon pienillä vedenvaihdoilla. Usein ne mystiset oireet ja sairaudet (esim. saprolegnia) korjaantuu jo pelkillä vedenvaihdoilla kunhan sairaiden kalojen ympäristöä ei kertaheitolla käännetä ympäri (ts. se mainitsemani osmoottinen sokki aikaisemmassa kirjoituksessa).

Tuonne hoito-osioon kyllä kannattaisi laittaa jonkinlaiset perusohjeet lukittuun ja pinnitettyyn threadiin kun samat ongelmat siellä tuntuu toistuvan. Perushoito-ohjeet on tosin kirjoitettu melkein kaikkiin threadeihin, joten luulisi viestejä selailemalla niiden jo löytyvän.

Se vain nyt on kylmä tosiasia että harva jaksaa kuukaudesta ja vuodesta toiseen kirjoittaa samat jutut uudelleen ja uudelleen. Etenkin jos kysyjä alkaa äksyillä, kuittaa viestin olankohautuksella, tai häipyy jälkiä jättämättä. Itse olen lopettanut melkein kokonaan hoito-osioon kirjoittamisen kun omiin vastakysymyksiin ei saa vastausta. Valitettavasti en ole mikään ajatustenlukija tai osaa analysoida dataa jota minulle ei anneta. Eipä silti, joskus vastauksia ei yksinkertaisesti ole.

Tämän takia kirjoittelen mieluumin tätä akvapäiväkirjaa ja toivon että kirjoituksista on mahdollisille lukijoille jotain hyötyä. Etsivä kun ehkä löytää vastauksetkin...
2x 240-litraa (seurala), 1x 130-litraa (aasia/apistola), 1x 100-litraa (ramistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 650
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Re: Akvaariorakkaus

ViestiKirjoittaja Norhie » 19:04, 14.05.2018

Jahas. Tänään sitten tapahtui se mitä kaikki akvaristit kauhulla odottavat: Ovesta astuessa ihmettelin kun kuului ikävä kuivillaan olevan suodattimen rohina. No eipä siinä sitten mitään, suodatin levähtänyt ja pumpannut akvaarion reunan yli noin 50-litraa vettä lattialle ja edelleen laminaatin raoista alapuolella olevaan eristeeseen. Saattaapa olla enemmänkin vettä. Mukava suomainen lätinä ainakin kuuluu kun tallaa laminaatin päälle. Kalat onneksi kunnossa - ainakin luultavasti.

Muutamia positiivisia seikkoja: isot lattiamatot imivät monta litraa vettä, laminaatin alla oleva eriste on erittäin imukykyistä, kalat ovat ainakin silmämääräisesti ok koska koko tankki ei tyhjentynyt, ja nyt on suorastaan kuuma ilma joten sisätilat muuten ihan kuivat. Lisäksi kotivakuutus löytyy.

Huomenna sitten tutkitaan, hutkitaan ja kuivataan. Ei kiva kun joutuu siirtämään neljä akvaariota tieltä pois kun laminaatit revitään lattiasta.
2x 240-litraa (seurala), 1x 130-litraa (aasia/apistola), 1x 100-litraa (ramistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 650
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Re: Akvaariorakkaus

ViestiKirjoittaja Merihevonen17 » 22:03, 14.05.2018

Norhie kirjoitti:Jahas. Tänään sitten tapahtui se mitä kaikki akvaristit kauhulla odottavat: Ovesta astuessa ihmettelin kun kuului ikävä kuivillaan olevan suodattimen rohina. No eipä siinä sitten mitään, suodatin levähtänyt ja pumpannut akvaarion reunan yli noin 50-litraa vettä lattialle ja edelleen laminaatin raoista alapuolella olevaan eristeeseen. Saattaapa olla enemmänkin vettä. Mukava suomainen lätinä ainakin kuuluu kun tallaa laminaatin päälle. Kalat onneksi kunnossa - ainakin luultavasti.

Muutamia positiivisia seikkoja: isot lattiamatot imivät monta litraa vettä, laminaatin alla oleva eriste on erittäin imukykyistä, kalat ovat ainakin silmämääräisesti ok koska koko tankki ei tyhjentynyt, ja nyt on suorastaan kuuma ilma joten sisätilat muuten ihan kuivat. Lisäksi kotivakuutus löytyy.

Huomenna sitten tutkitaan, hutkitaan ja kuivataan. Ei kiva kun joutuu siirtämään neljä akvaariota tieltä pois kun laminaatit revitään lattiasta.


Karmivaa, tsemppiä! Mikä vakuutusyhtiö sinulla muuten on, jos saa udella? Mikä siihen suodattimeen tuli ja miten ihmeessä se pystyi kippaamaan vedet yli laidan? Ja varmaan kerrotkin joka tapauksessa prosessista täällä, mielenkiintoista on kuulla miten asiaa lähdetään hoitamaan.

Norhie kirjoitti:
Kalaxy kirjoitti:Nämä hätäensiapuohjeet ovat hyvät Jos itselläni tulisi joku kamala yllätys vaikka aamulla, kun sytytän akvaarion valot, niin en ensimmäisenä jaksaisi/pystyisi kirjoittaa tänne palstalle akvaarion hoitohistoriaa. Hätätilanteessa ei saa vaatia liikaa selvityksiä vaan ne pelastavat ohjeet ensin "vaihda vettä, lappoa pohjaa, tarkasta onko akvaariossa mätänevä kala" tms." . Sitten aletaan kyllä heti perään tekemään tarkempaa analyysia. Sama jos hakeutuisi itse päivystykseen tai soittaisi hätäkeskukseen sydänoireiden takia ja pyydettäisiin ensimmäisenä kertomaan minkälaiset elämäntavat ovat olleet; kuinka usein olet syönyt roskaruokaa ja oletko useinkin lurauttanut rasvaista kuohukermaa kahvin joukkoon jne.


Minusta sitten on aivan turha edes kirjoittaa tänne ellei tarkoitus ole vain saada teetä ja sympatiaa. Samalla vaivalla voi lukea jonkin vanhemman threadin jossa todetaan täysin samat asiat. Tosin tarkastellessani yleisiä vastauksia näihin kysymyksiin niin ainakin tee ja usein sympatiakin jää uupumaan. Toki jos on täysin pihalla akvanhoidosta ja vedenvaihto tai kuolleen kalan poistaminen ei tule edes mieleen, ja ei ole ikinä foorumeilta viestejä lukenut, niin eipä siinä paljon vaihtoehtoja jää.

Olen kuitenkin havaitsevani ihmisten kirjoittavan tänne yleensä kun ovat umpikujassa ts. kaloja on jo kuollut ja pitäisi saada joku ratkaisu. Sitten kun käydään tiedustelemaan asioita niin vastaus on että "kaikki ok" ja ei kerrota mitään hoitorutiineista tai niiden puutteesta. Selkeästihän ne eivät ole ok tai mitään ongelmia ei olisi. Sairaustapauksissa ei oteta kuvaa kalasta jne. Suomeksi: ei haluta nähdä vaivaa.


Tähän kyllä kommentoisin omalta kohdalta, että vaikka yritän ottaa kymmenittäin kuvia uivista kaloista, niin niistä kutakuinkaan yhdestäkään ei saa erkkikään selvää. Monniset ja partis sentään about pysyy paikoillaan, mutta noista uivista ei vaan tule katsottavaa kuvaa. Liekö siihen vinkkejä? Ja sitten, jos joskus saattuukin saamaan julkaisukelpoisen kuvan, niin miten ihmeessä sen saa pienennettyä että sen voi liittää tänne? Että jos on ihan poro näissä asioissa, niin vaikka kuva monesti olisi varmasti superhyvä asian ratkaisun sihteen, niin käytännön toteutus voi olla joillekin paljon vaikeampi kuin toisille, jos nyt ei tuntitolkulla ole yhteen asiaan käyttää aikaa. No, suhteellista toki se vaivannäkö.
Merihevonen17
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 82
Liittynyt: 18:39, 23.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: Akvaariorakkaus

ViestiKirjoittaja GTX » 10:51, 15.05.2018

Norhie kirjoitti:Tein aikoinani pajon vesitestejä ja tulin seuraavaan lopputulokseen: turhaa ja kallista touhua. Olen aivan liian laiska kalibroimaan testejä jotain tunnettua liuosta vastaan, joten niiden näyttämät lukemat ovat ihan mitä sattuu.

Mitä tarkoittaa "lukemat ovat ihan mitä sattuu"? Oletan nyt, että puhut tippatesteistä. Tarkoitatko, että lukemat poikkevat todellisista arvoista vai että lukemat poikkeavat mittauksittain?

Se mitä olen itse tippatestejä käyttänyt, niin pidän niiden tuloksia tarpeeksi luotettavina. Hanavedestä mittaamani arvot vastaavat vesilaitoksen ilmoittamiin. Akvaariosta mittaamani arvot ovat olleet johdonmukaisia. Olen käyttänyt Tetran ja JBL:n tippatestejä, molemmat ovat antaneet samat tulokset useilla peräkkäisillä mittauskerroilla. Malawipurkin pH ja KH muuttuvat kuten pitääkin säätöainetta lisättäessä. Kasviakvaarion nitraatti-, rauta-, fosfaatti- ja kaliumarvot nousevat lannoitteita lisättäessä ja sitten taas vähenevät kasvien kuluttaessa ravinteita. CO2-lisäys näkyy pH-testissä ja arvo muuttuu yhtenevästi verrattaessa tippatestiä pH-elektrodin antamaan lukemaan.

Kuluttajille tarkoitetut testit eivät tietenkään ole tarkkuudeltaan laboratoriotestausten veroisia. Onko sillä edes merkitystä akvaristille, jos testin tulos poikkeaa todellisesta arvosta vaikkapa jopa 25%. Esimerkiksi todellinen nitraatti on 5 ja tippatesti antaa arvoksi 6. Lisäät nitraattia pullosta, todellinen arvo on nyt 10 ja tippatesti sanoo 12 tai 13. Tai jos KH arvo näyttää yhdellä mittauksella 3 ja toisella mittauksella 4, kun todellinen on 3,2. Riittänee kun mittaustulos on suunnilleen oikea.

Norhie kirjoitti:Lisäksi jokaiseen mittaukseen tulee vielä yllättävän iso käyttäjästä johtuvaa mittausvirhe.

Miten iso ja miten olet todennut virheen olemassaolon ja suuruuden?

Itse en ole tuollaista havainnut. Teen mittaukset ohjeiden mukaan, puhtailla välineillä ja luen värikarttaa aina saman valon alla. Tulokset ovat olleet johdonmukaisia ja yhteneväisiä. Mikäli joku arvo on poikennut odottamattomasti, niin olen puhdistanut välineet ja mitannut uudestaan ja jopa vielä kolmannenkin kerran omien virheiden poistamiseksi.
GTX
Member
Member
 
Viestit: 365
Liittynyt: 00:14, 02.01.2014

Re: Akvaariorakkaus

ViestiKirjoittaja GTX » 11:04, 15.05.2018

Merihevonen17 kirjoitti:Tähän kyllä kommentoisin omalta kohdalta, että vaikka yritän ottaa kymmenittäin kuvia uivista kaloista, niin niistä kutakuinkaan yhdestäkään ei saa erkkikään selvää. Monniset ja partis sentään about pysyy paikoillaan, mutta noista uivista ei vaan tule katsottavaa kuvaa. Liekö siihen vinkkejä?

Kokeile käyttää salamaa, niin valotusaika lyhenee ja liikkuvista kohteista saa tarkemman kuvan. Salamalla ei kannata kuvata kohtisuoraan lasia kohti, vaan hieman viistosta, niin salama ei heijastu kameran linssiin. Voi myös kokeilla laittaa valkoisen paperinpalan salaman eteen hajottamaan ja pehmentämään salaman valoa.

Merihevonen17 kirjoitti:Ja sitten, jos joskus saattuukin saamaan julkaisukelpoisen kuvan, niin miten ihmeessä sen saa pienennettyä

Kuvien pienennys onnistuu esimerkiksi ilmaisohjelmalla Paint.net
Saa ladattua täältä https://www.getpaint.net/download.html#download
GTX
Member
Member
 
Viestit: 365
Liittynyt: 00:14, 02.01.2014

Re: Akvaariorakkaus

ViestiKirjoittaja kultuaiset » 14:10, 15.05.2018

Norhie kirjoitti:Ei kiva kun joutuu siirtämään neljä akvaariota tieltä pois kun laminaatit revitään lattiasta.

ei ole totta, kaikkea sitä voi tapahtua [:I] on tuossa kyllä aivan hirveä homma... onneksi ei kuitenkaan kaikki vedet mennyt... tsemppiä urakkaan!

noista veden testauksista vielä sen verran että ihmiset on erilaisia, osasta ne on työlästä ja kallista puuhaa, minusta ne taas ovat koko akvaarioharrastuksen "suola" :D minusta on mukavaa ja mielenkiintoista testailla mitä akvaariossa tapahtuu ja huomata yhteyksiä tiettyjen vesiarvojen ja tapahtumien välillä. se on ikäänkuin harrastus harrastuksen sisällä, ja harrastuksethan aina "vähän" maksaa :mrgreen: JBL tippatestit on ainakin hyvät ja tarkat, pullot kun muistaa ravistella hyvin, laittaa ensimmäisen tipan aina "hylkyyn" ja katsoo tulokset hyvässä valossa, on tulokset todella luotettavia. sitten jos tarvii vähän tarkempaa tulosta ovat hyviä tropic marinin professional tuotteet, esim. tämä https://www.aquaristikshop.com/aquarist ... al/307111/

Merihevonen17 kirjoitti:Tähän kyllä kommentoisin omalta kohdalta, että vaikka yritän ottaa kymmenittäin kuvia uivista kaloista, niin niistä kutakuinkaan yhdestäkään ei saa erkkikään selvää. Monniset ja partis sentään about pysyy paikoillaan, mutta noista uivista ei vaan tule katsottavaa kuvaa. Liekö siihen vinkkejä? Ja sitten, jos joskus saattuukin saamaan julkaisukelpoisen kuvan, niin miten ihmeessä sen saa pienennettyä että sen voi liittää tänne? Että jos on ihan poro näissä asioissa, niin vaikka kuva monesti olisi varmasti superhyvä asian ratkaisun sihteen, niin käytännön toteutus voi olla joillekin paljon vaikeampi kuin toisille, jos nyt ei tuntitolkulla ole yhteen asiaan käyttää aikaa. No, suhteellista toki se vaivannäkö.


kuvien ottaminen on vilkkaista kaloista "haastavaa", mutta sun kohdalla nyt ei todellakaan voi puhua siitä ettet olisi nähnyt vaivaa, hyvät selostukset ja kalojen vienti tutkittavaksi ovat vaatineet vaivannäköä. sen sijaan ärsyttäviä kieltämättä on kyselyt tyyliin, kalat kipeenä, mikä niillä on? ei kuvaa, ei mitään tietoja. eihän siitä silloin voi kukaan tietää mikä niillä on 8O
tuo paintti on tosi helppo käyttää, jopa minä poro osaan, niin kyllä sinäkin :mrgreen:
kultuaiset
Member
Member
 
Viestit: 354
Liittynyt: 12:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: Akvaariorakkaus

ViestiKirjoittaja Norhie » 14:22, 27.05.2018

Merihevonen17 kirjoitti:Karmivaa, tsemppiä! Mikä vakuutusyhtiö sinulla muuten on, jos saa udella? Mikä siihen suodattimeen tuli ja miten ihmeessä se pystyi kippaamaan vedet yli laidan? Ja varmaan kerrotkin joka tapauksessa prosessista täällä, mielenkiintoista on kuulla miten asiaa lähdetään hoitamaan.


Fenniassa on vakuutus, muta ei ole kuin 5000€ erinäisistä syistä.

Huonosti ilmaistu minulta tuo reunan yli vuotaminen, mutta vetoan ketutukseen ja väsymykseen! Tarkoitin että ulkosuodatin oli imenyt imuletkua pitkin vedet altaasta koko imuputken pituudelta. Kyseissä suodattimessa on normaaliin tapaan erillinen moduuli mihin on kiinnitetty käännettävät hanat. Ammetestiin perustuen jotain häikkää tullut ulostulon hanaosan kiinnitykseen ja se vuoti vettä. Toisin kuin itse moduuli hanat eivät käsittääkseni ole edes irrotettava osa, joten en tiedä missä vika.

Suodatin oli putsattu noin viikko sitten, eikä varmasti vuotanut ennen tuota kyseistä päivää. Tämähän oli minulla ainoa käytössä oleva ulkosuodatin. Kaikissa muissa altaissa on sisäsuodattimet. Tosin yhteen toiseenkin altaaseen tuli juuri uusi ulkosuodatin (oase biomaster). Tarkoitus oli hankkiutua tästä vesivahingon aiheuttaneesta suodattimestakin eroon kesän mittaan rakentamalla toinen oma suodatin lomilla. Nuo akvaarion päälle tehdyt parvekelaatikkosuodattimet ovat muuten paljon ulkosuodattimia turvallisempia, koska eivät voi vuotaa lattialle liitoksista. Niissä ei nimittäin ole mitään liitosta tai letkua akvaarion ulkopuolella. Pienellä vaivalla saa siis tehokkaan vesivahinkovapaan (ja halvan) suodattimen tehtyä.

Minulla ei kyllä ole kyseisen valmistajan suodattimien kanssa ole ollut ennen mitään ongelmia. Suodatin on muutenkin vain 1,5-2v vanha. Meinasin vaihtaa ton moduulin ja kaupata eteenpäin, koska mitään muuta ongelmaa en suodattimesta löytänyt. Jos saisi edes osan omavastuurahoista takaisin.

Ironiaa ja ahneutta

Ironista tilanteesta tekee tavallaan se, että olin paria viikkoa aikaisemmin vihdoin päässyt "asiakasyrityksen" kirjoille kolmen henkilöstövuokrausvuoden jälkeen ja palkka nousi samatien noin kolmanneksella. Tarkoitus oli odottaa tiistaita 15.5. jolloin barona maksoi lopputilin sekä nykyinen firma myös samalla toukokuun palkan. Rahaa oli tiedossa siis yli kolme kertaa enemmän kuin tavallisesti, ja tarkoitus olikin tarkastaa vakuutukset, sekä maksaa pois loput velat.

Noh tämäpä sitten päätti sattua päivää ennen palkkapäivää, joten nyt vakuutuksesta saa maksimissaan tuon 5000€. Toki vesivahinko oli suhteellisen pieni (~30 neliötä uusittavaa) joten ei se lattian kuivatus ja uudelleenlaminointi noin paljoa maksa. Vähän joutuu seinääkin käsittelemään.

Tekninen isännöitsijä on mitannut alakerran asunnon ja sinne ei ole valunut mitään. En odottanutkaan että olisi, koska kyseessä oli kuitenkin vain 50-100 litraa ja lattiamatot imivät osan vedestä itseensä. Lisäksi laminaatti ja sen alla oleva vanha "karvalankamatto" purettiin heti kun mahdollista - eli jälkimmäinen asbestikoepalan oton jälkeen. Laminaatit oli pois heti tiistaina suurimmalta osin, keskiviikko oli alusmaton ja seinän kuivatusta, torstaina sain asbestinäytteiden tulokset ja purin muovimaton. Perjantaina alkoi varsinainen koneellinen kuivaus. Suhteellinen kosteus oli pienellä alueella suurimmillaan 124 mutta kauempana ja keskellä lattiaa oli myös normaalikuivia kohtia (eli suhteellinen kosteus 65 tai alle). Seinä oli pääosin kuiva, joten ajattelin että pari viikkoa kuivausta ja lattian tekoon.

Noh. Tekninen isännöitsijä kävi toissapäivänä toisella mittauskierroksella viikon koneellisen kuivatuksen jälkeen ja totesi, että "muuten sun naapurit on valittanu että niiden kämpässä on yllättäen alkanut haista home". Siis ei alakerran naapuri jonka kämppä oli todettu mittauksilla kuivaksi, vaan seinänaapuri. Voisiko joku selittää minulle miten se vesi maagisesti pääsee seinänaapurin puolelle kun alakerran naapurin asunnossa ei ole mitään - ja seinä oli mittauksessa vielä vain hieman kostea. Lisäksi hometta ei noin vain ilmesty viikossa. Hupaisinta tässä on että myös tämän seinänaapurin alapuolella oleva asukas on vaatinut kosteusmittauksen JA meillä on kokonainen rappukäytävä välissä. Toki on ihan hyvä mitata, mutta jos koittavat rempata kämppänsä minun laskuun niin ei onnistu.

Ainiin, se seinänaapuri on muuten suunnitellut oman kämpän remppaamista jotta saavat sen myytyä (hänen nykyisellä miehellä on omakotitalo). Asialla ei lienee yhteyttä tähän yllättävään viikossa ilmestyneeseen homeenhajuun. Ikään kun se lattia viikossa homehtuisi. :roll:
2x 240-litraa (seurala), 1x 130-litraa (aasia/apistola), 1x 100-litraa (ramistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 650
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Re: Akvaariorakkaus

ViestiKirjoittaja Norhie » 15:21, 27.05.2018

GTX kirjoitti:
Norhie kirjoitti:Tein aikoinani pajon vesitestejä ja tulin seuraavaan lopputulokseen: turhaa ja kallista touhua. Olen aivan liian laiska kalibroimaan testejä jotain tunnettua liuosta vastaan, joten niiden näyttämät lukemat ovat ihan mitä sattuu.

Mitä tarkoittaa "lukemat ovat ihan mitä sattuu"? Oletan nyt, että puhut tippatesteistä. Tarkoitatko, että lukemat poikkevat todellisista arvoista vai että lukemat poikkeavat mittauksittain?


Tarkoitan että lukemat poikkeavat sekä todellisista arvoista, että mittauksittain. Käyppä esim. nitraattitestin tulos testaamassa oikeassa vesilaboratoriossa (esim. yliopiston bioanalytiikan labra tai joku oikea vesilaboratorio) ja saat todennäköisesti ihan eri tuloksen kuin näistä harrastelijatesteistä.

Harrastajatason testeistä voi mitata enemmin asioita joissa asteikolta vaaditaan vain laajuutta "on tai ei ole" tai jos ei tarvita kovin suurta tarkkuutta. Lisäksi osa testeistä on tarkempia kuin toiset (esim. kovuuden mittaus vs nitraatin mittaus). Toki jos testaus on kivaa ja mukavaa touhua, niin mikäs siinä. Ei siinä mitään pahaakaan ole. Halvemmalla vain pääsee kun vaihtaa säännöllisesti vettä.

Tietenkin tilanteet missä muutat vesiarvoja vaatii jonkinlaista testausta. Siinähän tarkoituksella koitetaan vääntää vettä muunlaiseksi kuin se on ja testaus varmistaa ettei mene täysin överiksi. Mielestäni olen useamman kerran maininnut että testaus on turhaa sellaiselle joka ei säädä vesiarvoja. Säätäjät on sitten erikseen. Itse en säädä joten en vaivaudu vähiä eurosiani testeihin enää laittamaan.

Allekirjoittaneella ainakaan ei ole niin paljon ylimääräistä rahaa että viitsisin laittaa sitä turhiin testeihin. Kuten itsekin mainitsit niin kaloille kuitenkin on pitkälti yhdentekevää heittääkö sen veden kovuus tai pH asteen viikosta toiseen tai onko vedessä nitraattia 10 ppm vai 20 ppm. Niin kauan kuin muutokset ei ole turhan äkkinäisiä.
2x 240-litraa (seurala), 1x 130-litraa (aasia/apistola), 1x 100-litraa (ramistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 650
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Re: Akvaariorakkaus

ViestiKirjoittaja Norhie » 14:23, 28.05.2018

Naapurien mittaustulokset tulivat ja yllättäen mittauksissa löytyi... ei niin mitään hälyttävää. Kuivat olivat paikat. Toki en minä siitä kosteusmittauksesta itseeni ottanut. Onhan se kiva tietää onko sitä vai ei ole, kun kerran on mahdollisuus mittauttaa. Lähinnä vaan huvitti ja ärsytti se yllättäen ilmestynyt homeenhaju.

Josko vihdoin saisi tällä viikolla lattian kasaan, että saisi siirrettyä akvaariot takaisin paikalleen. Makuuhuoneessa on hieman ahdasta kun siellä on sänky, atk-pöytä, ja neljä akvaariota. Sängyn ympärillä on huima 20 cm kävelytila. Sänkyynkin saa sukeltaa kun ei muuten sinne kipuaminen meinaa onnistua. Aikuista ihmistä saa ihan luvalla (tai ainakin hyvällä tekosyyllä) lapsettaa. :D

Lomakin lähestyy uhkaavasti, joten mielellään lattia kasaan nyt ettei lomalla tarvitte.
2x 240-litraa (seurala), 1x 130-litraa (aasia/apistola), 1x 100-litraa (ramistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 650
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Re: Akvaariorakkaus

ViestiKirjoittaja kultuaiset » 16:36, 28.05.2018

on sulla kyllä hirveä homma, onneksi nyt ei mitään ylimääräistä vääntöä sitten tullut enää naapureiden tai muiden osalta. on varmasti ihan tarpeeksi miettimistä akvojen siirtelyssä yms. tsemppiä sinne, kyllä se siitä ja onneksi loma tulossa. loma tulee sitten varmasti tarpeeseen ton rumban jälkeen.

onnittelut vakkari duunista ja palkankorotuksesta :D (lisää palkkaa= lisää akvaarioita :mrgreen: )
kultuaiset
Member
Member
 
Viestit: 354
Liittynyt: 12:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: Akvaariorakkaus

ViestiKirjoittaja GTX » 12:25, 29.05.2018

Norhie kirjoitti:Tarkoitan että lukemat poikkeavat sekä todellisista arvoista, että mittauksittain. Käyppä esim. nitraattitestin tulos testaamassa oikeassa vesilaboratoriossa (esim. yliopiston bioanalytiikan labra tai joku oikea vesilaboratorio) ja saat todennäköisesti ihan eri tuloksen kuin näistä harrastelijatesteistä.

Oletko käynyt labrassa vertaamassa tuloksia? Olisi mielenkiintoista kuulla labrassa mitatut arvot ja mitä tippatestit ovat vastaavasti kertoneet. Ja vielä jos eri valmistajien tippatestejä on päästy vertaamaan keskenään.

Kuten aiemmin sanoin, niin itse olen ollut tyytyväinen tippatesteihin. Minulla eivät ole arvot heitelleet mittauksittain, vaan tulokset ovat olleet johdonmukaisia ja yhteneväisiä. Kuinka paljon sinulla ovat tulokset heitelleet peräkkäisillä mittauksilla ja mistä arvoista on ollut kysymys?
GTX
Member
Member
 
Viestit: 365
Liittynyt: 00:14, 02.01.2014

Re: Akvaariorakkaus

ViestiKirjoittaja Norhie » 17:27, 29.05.2018

GTX kirjoitti:Oletko käynyt labrassa vertaamassa tuloksia? Olisi mielenkiintoista kuulla labrassa mitatut arvot ja mitä tippatestit ovat vastaavasti kertoneet. Ja vielä jos eri valmistajien tippatestejä on päästy vertaamaan keskenään.


Kävin mittaamassa kovuuden, pH:n ja metallit firman tutkimuskeskuksen vesilaboratoriassa noin vuosi sitten ja niissä oli yli asteen verran heittoa verrattuna JBL:n testeihin. Tutkimuskeskukselta löytyisi iso valikoima labroja erilaisiin testeihin, mutta valitettavasti firman suhtautuminen muuhun kuin työkäyttöiseen testaukseen on aika nihkeä, joten vesitestejäkin on nykyisin todella hankala saada.

Kuten aiemmin sanoin, niin itse olen ollut tyytyväinen tippatesteihin. Minulla eivät ole arvot heitelleet mittauksittain, vaan tulokset ovat olleet johdonmukaisia ja yhteneväisiä. Kuinka paljon sinulla ovat tulokset heitelleet peräkkäisillä mittauksilla ja mistä arvoista on ollut kysymys?


Tetran nitraattitesti ainakin ilmoitti joka mittauksella eri tuloksen. JBL:n nitraattitesti ilmoitti kolmella eri mittauksella kolme eri tulosta ja fosfaattitesti ilmoitti aina maksimifosfaatit akvoista. Hanavedestä taas yksi mittaus saattoi antaa nollat ja toinen heti perään täydet. Veikkaan että jotain tekemistä etenkin fosfaattitestissä tuolla jauhemittalusikalla, koska pienikin heitto jauheen määrässä tuntuu aiheuttavan suuren heiton. En jaksanut käydä laimentamaan ja/tai kalibroimaan, joten luovuin testauksesta, koska en nähnyt siinä mitään hyötyä.
2x 240-litraa (seurala), 1x 130-litraa (aasia/apistola), 1x 100-litraa (ramistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 650
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Re: Akvaariorakkaus

ViestiKirjoittaja Norhie » 11:36, 30.05.2018

kultuaiset kirjoitti:on sulla kyllä hirveä homma, onneksi nyt ei mitään ylimääräistä vääntöä sitten tullut enää naapureiden tai muiden osalta. on varmasti ihan tarpeeksi miettimistä akvojen siirtelyssä yms. tsemppiä sinne, kyllä se siitä ja onneksi loma tulossa. loma tulee sitten varmasti tarpeeseen ton rumban jälkeen.

onnittelut vakkari duunista ja palkankorotuksesta :D (lisää palkkaa= lisää akvaarioita :mrgreen: )


Kiitoksia. Akvoja tuskin tulee ihan äkkiä lisää. Nyt kun voittaisi vielä lottovoitosta jättipotin niin sitten voisi harkita isompaa kämppää johon enempi akvoja. Olen näitä ns. velkakammoisia ihmisiä joten valinnat on aina sen mukaan. Kerrostalokämppä omakotitalon sijaan, kun on huomattavasti edullisempi vaihtoehto. Sen verran olin jo säästänyt että lainaakin tarvitti ottaa vain 30k€ ja nekin on kohta maksettu poies! Kuolisin varmasti stressiin jos pitäisi ottaa joku 100k€ pankkilaina - tai vielä pahempana pikavippi tai osamaksu. :)

Tänään kävi taas mittaamassa kosteuden ja alkaahan tuo sen verran kuivaa jo olla että viikon päästä pääsee laittamaan lattioita. Toivottavasti ainakin. En kyllä ois uskonu että moisen vesitilkan kuivattamiseen menee kolme viikkoa. 8O
2x 240-litraa (seurala), 1x 130-litraa (aasia/apistola), 1x 100-litraa (ramistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 650
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Re: Akvaariorakkaus

ViestiKirjoittaja GTX » 14:37, 30.05.2018

Norhie kirjoitti:Tetran nitraattitesti ainakin ilmoitti joka mittauksella eri tuloksen. JBL:n nitraattitesti ilmoitti kolmella eri mittauksella kolme eri tulosta ja fosfaattitesti ilmoitti aina maksimifosfaatit akvoista.

Kyllähän tuollaisista tuloksista tietenkin huono maku jää. Ehkäpä tuollekin joku järkevä syy löytyisi jos jaksaisi selvittää. Fosfaattitestin tiedän omasta kokemuksesta näyttävän maksimia ainakin silloin kun akvaan on lisätty turveuutetta.

Mulla on tippatesteillä tullut aina sama tulos samasta vedestä peräkkäisillä mittauksilla. Joskus vieläpä kokeillut yhtä aikaa juurikin Tetran ja JBL:n valmisteilla ihan vertailun vuoksi.
GTX
Member
Member
 
Viestit: 365
Liittynyt: 00:14, 02.01.2014

Re: Akvaariorakkaus

ViestiKirjoittaja Norhie » 23:55, 12.06.2018

Ylihuomenna vesivahingosta on kulunut kuukausi. Kuivaus on vieläkin päällä kun pintakosteusmittarin arvo ei ole heilahtanut mihinkään viikkoon - tosin tämä nyt viittaisi enempi siihen että betonin sisällä on jotain mikä häiritsee mittaria, koska siinä on selkeä raja mistä se loppuu. Tekninen isännöitsijä tilasi Polygonilta poramittauksen, jonka hinnaksi tulee mukava 300€. Tähän päälle kuukauden kuivatuskulut sähkön ja laitteiden vuokran muodossa ja jo itse kuivatus tulee maksamaan maltaita. Lisäksi oletan isännöitsijän laskuttavan mittauksista, koska se ei kuulu heidän normaaliin toimenkuvaansa.

Toki vakuutus varmasti korvaa - vai korvaako? Soitin tänään vakuutusyhtiölle ja he olivat siirtänee tarpauksen kotivakuutuksen puolelta vastuuvakuutukselle, koska tässä on jouduttu kuivaamaan taloyhtiölle kuuluvia rakenteita (ts. lattian alla olevaa betonia). Yritin saada selvyyttä mitä tämä käytännössä tarkoittaa mutta ainoa mitä vastapuoli toisteli koko puhelun ajan oli erilaiset variaatiot siitä, että "vakuutus ei korvaa jos asia voidaan katsoa tapahtuneeksi asiakkaan virheestä ja että hänen pitää keskustella heidän lakimiehen kanssa asiasta" (ts. miten voivat kääntää tämän asiakkaan virheeksi).

Kertoisiko joku miten tämä voi johtua käyttäjän virheestä kun moduuli vuotaa kohdasta joka ei tietääkseni ole millään muotoa edes teoriassa vaihdettavissa?

Kesäkuussa olen vielä kuukauden palkattomalla lomalle, joka oli jo pitkään suunnitelmissa (ja alunperin tarkoitus pitää heinäkuussa mutta ei onnistunut lomakiellon takia). Oletin lattian olevan jo tässä vaiheessa valmis, mutta mitään ei ole voinut aloittaa. Samaten mitään suunnitelmia ei voi tämän operaation takia tehdä kun jatkuvasti joutuu soittelemaan ja ravaamaan paikasta toiseen. Rahaakaan ei uskalla käyttää mihinkään kun kuivauskustannukset kaikkineen nousee varmasti johonkin tonniin. Eläminen kotona taas rajoittunut kahteen huoneeseen vessan lisäksi.

Jos vakuutusyhtiö alkaa täysin perusteettomasti tehdä asiasta omia päätöksiään niin katson mitä kuluttajansuoja-asiamies sanoo asiasta. Etenkin kun minulla on vakuutusyhtiön verkkopalvelussa mustaa valkoisella, että vakuutus kattaa akvaariovahingot. Jos koko homma kaatuu niin siirrän lattiarempan sitten joskus syksyyn, koska remontti maksaa yksinkertaisesti liian paljon kaikkine kuivatuksineen. En todellakaan ole varautunut maksamaan itse - siksihän vakuutus on olemassa. Suosittelen muuten kaikkille muillekin kerrostaloasujille tarkastusta vastuuvakutuuksen suhteen.

Olen myös harkinnut akvaarioista luopumista ja harrastuksen lopettamista. Jotenkin jäänyt paha maku suuhun koko asiasta. Etenkin kun tähän samaan syssyyn hajosi kalliit silmälasitkin. Autokin kaipaisi taas remppaa yllättäen alkaneesta oudosta äänestä päätellen. Eikös se niin ole, että vahinko tulee harvoin yksinään... :roll:
2x 240-litraa (seurala), 1x 130-litraa (aasia/apistola), 1x 100-litraa (ramistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 650
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Re: Akvaariorakkaus

ViestiKirjoittaja kultuaiset » 00:23, 13.06.2018

no voi hitsi, sulle on nyt kyllä sattunut huonoa tuuria :cry:

ärsyttävää tuollainen että virkailija luo epäilyksen ilmapiirin asiakkaalle korvausvastuusta. hetihän tuo pitäisi heidän päättää, jottei tarvitsisi miettiä loman aikaa joutuuko maksumieheksi vai ei. tuntushan tuo kyllä ihan älyttömälle jos itse joudut maksumieheksi, jos nimenomaan on akvaariot mainittu vakuutuksessa. jos noin kävisi niin on varmaan sama kaikkien meidän akvaharrastajien irtisanoa koko vakuutukset. mitäpä noita maksamaan jos ei mitään korvata vahingon sattuessa 8O

mutta yritähän nyt nauttia lomasta kaikesta huolimatta, kyllä nuo asiat varmasti järjestyy vielä parhain päin. niinhän se yleensä on että kun tarpeeksi paljon epäonnea kasautuu, niin sitten täytyy olla paljon hyvää tuuria seuraavaksi.

älä vaan lopeta akvaharrastusta tämän takia, ei voi toista kertaa samalle vesivahinkoa sattua :mrgreen: ja voisihan se sattua pyykkikoneen, astianpesukoneen, tai muuten vain vuotavan putken takia...

toivottavasti vakuutusyhtiö korvaa ja ilmoittaa päätöksestä pian, pidän peukkuja pystyssä!
kultuaiset
Member
Member
 
Viestit: 354
Liittynyt: 12:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: Akvaariorakkaus

ViestiKirjoittaja Norhie » 23:08, 06.07.2018

Sainpa tässä 25.6. sitten vihdoin palautteen tähän, eli lopputulos oli että "Edellä mainnituilla perusteilla kyseinen vahinko ei näkemyksemme mukaan ole aiheutunut teidän huolimattomuudestanne tai muustakaan teidän vastuullanne olevasta seikasta. Näin ollen, koska teidän ei voida katsoa olevan vastuussa aiheutuneesta vesivahingosta, ei vahinkoja voida siten korvata myöskään vastuuvakuutuksestanne korvausperusteen puuttuessa"

Oma reaktio: mitä [sensuroitu]? Ensin sanotaan että jos voidaan todistaa että johtuu minusta niin vakuutus ei korvaa ja nyt sanotaan, että koska ei johdu minusta niin ei korvaa?

Vietin koko loman puhelimessa Fennian (kotivakuutus), Lähitapiolan (taloyhtiön vakuutus), isännöitsijän, kuluttaja-asiamiehen ja Finen kanssa. Villakoiran ydin on tämä, ja tämän kannattaa huomioida sitten jokaisen kerrostalo-osakkeeseen vakuutuksen hankkivan:

Tämä päätös on "minua puoltava" koska minua ei katsota syylliseksi mihinkään. Vastaavasti lainsäädäntö määrittää että jokainen kantaa vastuunsa ensisijaisesti itse. Tästä seuraa, että:

Fennian kotivakuutus ei korvaa laminaattia, koska "kotivakuutus" on oikeasti irtaimistovakuutus ja en voi ottaa lattiapintoja mukaan. Luonnollisesti tämä ei myöskään korvaa betonirakenteiden kuivausta, koska ne kuuluvat taloyhtiölle. Ainoa mitä se korvaisi on hajonnut suodatin ja omavastuu ei kata sitä.

Vastuuvakuutus ei korvaa laminaattia tai betonirakenteiden kuivausta, koska minua ei katsota vastuullisesti (ihan ufoperusteilla vielä). Joten Fennian mielestä minun ei tarvitse maksaa kuivatuskulujakaan. Suomeksi siis: koska en kännipäissäni hajottanut akvaariota tai suodatinta, vaan se hajosi minun ollessani töissä, niin minä en ole heidän mielestään syypää siitä huolimatta, että esim. suodattimen huolto on (todennäköisestikin) hajottanut jotain sisältä.

Taloyhtiön vakuutus kattaa betonirakenteet, mutta koska Lähitapiola taas katsoo minut vastuulliseksi tapahtumaan (minun akvaario ja minun suodatin, jotka minä olen kasannut ja huoltanut), niin se ei korvaa betonirakenteiden kuivausta - vaan sen pitäisi tulla vastuuvakuutuksesta. Lisäksi tässä on sellainen kiemura, että koska akvaario kuulemman katsotaan irtaimistoksi, eikä se näin ollen ole kiinteä osa taloyhtiön vesijohtoverkkoa kuten esim. astianpesukone tai kylpyamme, niin yleisesti ottaen sen aiheuttamia vaurioita ei korvata taloyhtiön vakuutuksesta!

Koska Fennia tai Lähitapiola ei näitä kustannuksia ole halukas maksamaan, niin seurauksena on se, että laitteen myyjään voisi vaatia korvausvastuulle - paitsi että suodatin on Saksasta tilattu 11/2016 tai 12/2016 joten takuut ei ole enää voimassa. Lisäksi varmasti joku Saksalainen firma käy korvaamaan tonnitolkulla vesivahingon kustannuksia, kun on päivänselvää, että jokainen ostaa nämä omalla vastuullaan (ja sen takia vakuuttaa).

Koska myyjä ei korvaa näitä, niin kustannukset lankeavat vahinkoa kärsineiden osapuolten sovittavaksi - ja jos sopua ei löydy, niin kaikki taloyhtiön osakkaat jakavat kustannukset. Teoriassa siis näin, mutta en oikeasti meinannut käydä maksattamaan MINUN akvaarion ja suodattimen aiheuttamaa vesivahinkoa muilla osakkailla.

Ei jumalauta minkälainen soppa. Etenkin kun naapuri purki oman makuuhuoneen lattian ja sieltä löytyi metri x metri läikkä pintakosteutta. Tosin laittavat lattian omakustannushintaan nyt kuntoon, kun ei minun vakuutus sitä lattiaa korvaa heilläkään.

Lisäksi minä olen hyvässä uskossa teetättänyt pologynilla 300€ porareikäkosteusmittauksen isännöitsijän suosituksesta, sähkölasku tulee olemaan noin 320€, isännöitsijä laskuttaa omat mittauksensa tuntitaksalla (5 käyntiä), Tarja laskuttaa asbestitestit (pakolliset), puhaltimien ja infrapunalevyn vuokra, lattioiden purku (käytin firmaa osittain kun luulin hyvässä uskossa edistäväni vakuutuskäsittelyä positiiviseen suuntaan). Näistä tulee jo yksistään 1000€ eikä olla vielä päästy edes lattian takaisinlaittamiseen...

Yllättääkö ketään että reklamoin? Ensinnäkin en tiedä mistä vastuuvakuutuksen käsittelijät saivat päähänsä, että "hana on kiinteä osa suodatinta". Nuo hanat ovat käännettäviä ja ovat kiinteä osa MODUULIA kuten aikaisemmassa postissa mainitsin. Joka putsauksella pitää vääntää hanoja. Siinä on iso todennäköisyys että siinä pallonivelessä on hajonnut jotain ja sen takia vuotaa.

Ainoa mitä heille sanoin itse on se, että en TAHALLISESTI ole hajottanut suodatinta. Totta helvetissä minä olen vastuussa sen tekemistä vahingoista.

Kaikista eniten [sensuroitu] tuo että aluksi sanotaan, että jos voidaan todistaa että johtuu teidän toiminnastanne niin ei korvata, mutta sitten se kääntyykin kokonaan toisinpäin. Etenkin kun vielä verkkopalvelussa kysyin, että korvaako vesivahingot ja vastaus oli, että korvaa.

Opetus: Älkää ottako Fenniasta vakuutusta, jos haluatte että saatte jotain korvauksia - tai sanokaa ainakin että kännissä hajotitte akvaarion.

Muoks: Kämppä on vieläkin ilman lattioita. Ei minulla ole varaa raapia tonnin kuivaus ja purkukuluja kuukauden palkattoman "loman" jälkeen... Lisäksi jostain kumman syystä se betoni on vieläkin olevinaan kosteaa. Vettä meni kuitenkin vain 50-100 litraa, joista osan imi lattiamatot ja osan imi wanha juuttimatto. Miten voi olla vielä yli kuukaudenkin kuivatuksen jälkeen kosteaa??? Laatta kuitenkin pääsee kuivumaan molempiin suuntiin...

Muoks2: Nyt siis haen pääasiassa näitä kuivatuskustannuksia korvattavaksi. En usko, että mikään taho korvaa tuota laminaattia.
2x 240-litraa (seurala), 1x 130-litraa (aasia/apistola), 1x 100-litraa (ramistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 650
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Re: Akvaariorakkaus

ViestiKirjoittaja Merihevonen17 » 10:52, 07.07.2018

Voi karmivaa Norhie, varmasti jokaisen akvaristin pahin painajainen! Kuulostaa tosi omituiselta, että vakuutus ei korvaa mitään, vaikka kyllähän noista vakuutusyhtiöistä onkin jatkuvasti uutisissa ties mitä negatiivistä juttua. Tsemppiä asian selvittelyyn ja toivottavasti saat myös lattian pian takaisin!

Minulle soitteli tällä viikolla Fenniasta vakuutusmyyjä ja koettavat saada minut vaihtamaan Lähitapiolasta sinne. Kysyin puhelimessa, että miten suhtautuvat akvaariovahinkoihin, niin myyjä sanoi, että selvittää asiaa. Vastaus tuli sähköpostilla: "Laajaan kotivakuutukseen menee akvaario myös". Tässä ketjussa kerrottujen asioiden valossa en taida edes katsoa saamastani tarjouksesta, onko se kalliimpi vai halvempi kuin nykyinen, vaan pysyn Lähitapiolassa. Vaikka jos vahinko sattuisi, en jotenkin ihan hirveän luottavainen ole, miten korvausten kanssa sielläkään kävisi. Kyselin kyllä sieltä asiaa akvaariota hankkiessa, ja mitään eivät suostuneet kirjallisena laittamaan, puhelimessa vastaus jäi hiukan epäselväksi. Ilmeisesti, jos lapsi (tai itse) vahingossa vaikka kaataisi akvaarion, niin se korvattaisiin, mutta just tommoinen vuotaminen, tiedä häntä... Lieköhän muilla kokemuksia korvausasioista?
Merihevonen17
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 82
Liittynyt: 18:39, 23.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: Akvaariorakkaus

ViestiKirjoittaja Aaronjaaiti » 11:00, 21.11.2018

Huh, voi ei mitä siellä sattunut! Voimia kovasti! Jos reklamoit, niin toivottavasti saat myönteisen korvausvastauksen. Kyllä osaa olla kieroa vakuutustoimintaa, näköjän aina löytyy joku porsaanreikä! Jään seuraamaan.
60l, 180 l
Aaronjaaiti
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 77
Ikä: 41
Liittynyt: 20:32, 07.07.2017
Paikkakunta: Kirkkonummi
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen

Re: Akvaariorakkaus

ViestiKirjoittaja Pintuliini » 13:20, 21.11.2018

Jep, täälläkin kiinnostaisi kuulla, onko asia edennyt. Toivottavasti akvaariokipinä ei sammu vastoinkäymisten takia. Tsemppiä! :D
Pintuliini
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 80
Ikä: 30
Liittynyt: 18:10, 11.12.2016
Paikkakunta: Pohjois-Pohjanmaa
Sukupuoli: Nainen

Re: Akvaariorakkaus

ViestiKirjoittaja Norhie » 21:08, 25.11.2018

Koko operaatio päättyi lopulta onnellisesti yli kolmen kuukauden veivaamisen jälkeen, mutta yhdessä työkiireiden kanssa vei melkein burnouttiin. Vasta Elokuun loppupuolella sain lattiat alle ja syys-lokakuussa tuli viimeiset korvaukset. Fennia lopulta korvasi kaiken paitsi naapurin lattian, mutta tämä onnistui vasta kun hain paikalliselta akvaarioliikkeeltä lausunnon omasta vastuullisuudestani.

Suodattimen vuotosyyksi paljastui moduulin tiivisteet. En ollut sitä koskaan avannut, kun luulin sen olevan kiinteä osa, mutta yksi sisällä olleista O-renkaista oli pettänyt. Vinkkinä kannattaa siis Cristalprofin omistajien ruuvailla toisinaan moduuli auki ja tarkastaa tiivisteiden kunto. Kyse siis hanamoduulista.

Kalat eivät olleet evakosta pääosin moksiskaan, mutta käytännössä kasvit eivät pärjänneet kovin hyvin - tai no sulkaärviä tukki molemmat altaat ja varjosti muut kuoliaaksi. Keittiössä evakossa olevat altaat olivat taas valaisemattomia, joten niistä ei selvinny kuin sammaleet ja saniaiset.

Sain tosiaan lattiat vasta elokuun lopussa, joten akvatkin siirtyivät takaisin paikalleen vasta syyskuussa. Sen jälkeen oli niin sippi olo, että ei jaksanut kuin vettä vaihtaa. Olen lokakuun puolesta välistä asti tehnyt vain kolmipäiväistä työviikkoa, joten akvoille on nyt jäänyt räpläämisaikaa. Nettotulot tosin tipahtivat noin 1000€/kk tuon lyhennetyn työviikon takia, joten akvojen kuntoonlaittamisessa on ollut omat pienet haasteensa. Onneksi sain käytännössä kaikki remonttirahat takaisin.

Kasvikokoelman kasvatusta

Olen pienissä erissä hommannut akvaariokasveja ja kasvattanut niitä poissa vedestä smartstoreissa, sekä tehnyt pari lasipurkkiterraariota. Hurahdin hieman suo- ja mehikasveihin (toistensa vastakohtia!), joten piti ostaa nelitasoinen varastohylly (~25€) kaikille rehuille. Tosin yllättäen alimmat kaksi tasoa valtasi akvaariohiekat ja krääsä. :roll:

Lisäksi hommasin hyvin matalan akvaarion kasvinkasvatusaltaaksi. Minulle oli nimittäin jäänyt yksi ylimääräinen Juwel Rio 180-kaappi ja sain siihen halvalla 100x40x35 akvan! Tuo viimeinen siis korkeus. Tämä tulee olemaan pääasiassa varakasviallas, ehkä jopa paludaario jos inspiroidun jossain välissä. Löytyypä käyttöä noille ylimääräisille virtauspumpuille ja streameille.

Akvaarioiden tila

Teen jossain välissä paremman statuspäivityksen, mutta tilanne nyt toistaiseksi seuraava:

240-litraa (tetratankki): Jostain syystä tämän tankin neon tetroja on kuollut muutama kala parin kuukauden sisällä, vaikka kala on täysin terveen oloinen, hyvissä väreissä, reipas, ja syö ahneesti. Sitten yllättäen löytyy kuolleena. Myös yhden nokkamonnin menetin muutossa. Se raapeutui ja kuoli todennäköisesti columnarikseen ennen kuin tajusin asian. Otot ovat pariin otteeseen yrittäneet lisääntyä, mutta poikaset menneet parempiin suihin. Monnisia on jo tusina - ja ainakin saman verran olen myynyt jo eteenpäin. Tämä lienee kasvien kannalta parhaassa kondiksessa.

240-litraa (sekala): Laitoin tämän uusiksi viime viikolla. Tämä ja tetratankki ovat vierekkäin ja halusin yhdenmukaistaa niiden ulkomuodon, joten vaihdoin tähän samanlaisen valkoisen hiekan kuin viereisessä tetratankissa. Tankki oli kerännyt aivan laittoman paljon partalevää kasvien puutteen takia, joten uitin kaikki kivet kloorivedessä. Laitoin väliaikaisesti tankin täyteen sekalaisia kasveja valluista sammaleisiin ja tähtipatsulista vesimiekkoihin. Ruma kuin mikä, mutta onpahan kaloilla jotain suojaa. Lisäksi toivottavasti kasvit estävät leväinvaasion kunnes keksin mitä haluan sinne oikeasti laittaa.

130-litraa (aasia kuutio): Tämä sai asukkaaksi 15 hehkurasboraa ja neljä badis badista. Badiksista tosin yksi heitti henkensä, mutta muut kotiutuivat ok. Siirsin myös kaikki piikkisilmät tänne. Niitä löytyikin yhteensä yli tusina eri altaista! Akvassa asustaa myös muutama maatiaissukarapu. Akvan ongelmana on sitkeä piilevä, jonka epäilen johtuvan pohjan humalitista. Ostin K-raudasta säkillisen liuskekiviä ja meinasin tämän ensi viikolla rukata uuteen uskoon.

100-litraa (perhospurkki): Tyhjensin tämän tänään ja meinasin kasata huomenna uusiksi. Olin käyttänyt tankissa paikallista punaista graniittia ja se olikin varsin komian oloinen. Komea siis silloin kun tankki oli toisinpäin. Muutin makuuhuoneen järjestystä edellä mainitun uuden kasviakvan takia, niin nyt se ei enää näyttänytkään yhtä kivalta. Pääsen samalla kokeilemaan uutta sekasubstraattia, joka muodostuu graniittikivirouheesta, prisman kissanhiekasta (jota on huuhdeltu miltei puoli vuotta hajusteen takia), manadojämistä ja pienestä määrästä Tropican Soil Powderia.

60-litraa (Ex-kuutiokaranteeni): Tyhjensin tämän tankin. Olen nimittäin käyttänyt 40-litran smartstorea karanteenina. Se on kätevämpi siirtää ja mahtuu mukavasti tuohon kirjahyllyn reunalle. Ajattelin tehdä tästä ehkä joskus köyhän miehen merivesitankin ilman ala-allasta ja muutamalla korallilla varustettuna. Stream-pumppuja ja suodattimia löytyy, joten tarvitsen vain skimmerin ja valon, sekä jotain jolla eristää tekniikkatila. Sekä tietenkin pohjamateriaalin ja korallit. Nyt se toimii väliaikaisesti ylijäämäkasvialtaana, kunnes saan tuon varsinaisen kasvialtaan rakenneltua kasaan.

Suuria suunnitelmia

Tuossa edellä oli jo oikeastaan ne suunnitelmat: merivesitankki (ehkä), uusi kasviallas (joskus) ja akvaarioiden sisukset uuteen uskoon (vaiheessa). Kasvialtaan valmistumista hidastaa valojen puute. Toistaiseksi allas on nimittäin täynnä smartstoreja, koska varastohyllyssä ei ole vielä valoja (hommasin sen vasta eilen).

Seuraavasta tilistä ostan itselleni joululahjaksi Juwelin uuden Helialux Spectrum LEDin (~280€) ja siihen Smart Controllerin (~130€). Minulla nimittäin sattuu olemaan Aquaristikshopin alennuskoodi, mutta postikuluineen hintaa tulee silti 400€. Tämä korvaa nykyisen Fluval Fresh & Plant 2.0-valaisimen toisesta 240-litraisesta.

Lisäksi haluaisin tuohon 130-litran altaaseen Juwelin Bioflow 3.0 suodattimen. Mielellään sopuhintaisen käytetyn. Torissa on vetämässä ilmoitus tästä, mutta pitänee laittaa tännekin.
2x 240-litraa (seurala), 1x 130-litraa (aasia/apistola), 1x 100-litraa (ramistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 650
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Edellinen

Paluu Akvaariopäiväkirjat ja projektit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Majestic-12 [Bot] ja 5 vierailijaa