Munakas kirjoahven

Kirjoahventen hoito, ongelmat ym.

Valvoja: Moderaattorit

Munakas kirjoahven

ViestiKirjoittaja zazuli » 23:55, 13.01.2018

Heips! Kertokaapa ahvenfriikit, millaisia kokemuksia teillä on eri ahvenlajien luonteista? Lähinnä pienten/keskikokoisten :) mulla ei ole ikinä ollut ahvenia, mutta unelma elää.. Olisin kiinnostunut lajista jolla olisi "munaa", eli olisi reipas ja rohkea, jopa fiksu, ja suht kestävä ja karaistunut. En nyt mitään hirveetä tappelupukaria tarkoita, mutta olisi kiva ettei affen olisi ihan säikky ja piilotteleva kuitenkaan. Olen miettinyt esim. Apistoja, palettikalaa, kääpiöakaraa, lippukirjoahventa, rusokirjoahventa, timanttikirjoahventa, perhoskirjoahventa... Mitä kokemuksia/mielipiteitä? :)
zazuli
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 19
Liittynyt: 17:05, 02.12.2015
Sukupuoli: Nainen

Re: Munakas kirjoahven

ViestiKirjoittaja KatjaB » 15:21, 14.01.2018

En nyt friikkiydestä tiedä, mutta kyllä mun mielestä akvaariossa vaan pitää olla ahvenia. Säikkyä ahventa en ole tavannut. Munaa ja luonnetta niissä kyllä aina on, siksi valinta riippuu ainoastaan siitä millaiseen ympäristöön se tulee, siis millaista seuraa sillä tulee olemaan ja millainen sisustus ja muut tekijät. Iso osa ahvenista vaatii hiekkapohjan jota saa rauhassa myllätä, toiset tykkää syödä kasvisi ja äkäisyys riippuu siitä millaisia allastovereita sillä on.
KatjaB
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 225
Liittynyt: 20:34, 03.09.2013
Paikkakunta: Vantaa
Sukupuoli: Nainen

Re: Munakas kirjoahven

ViestiKirjoittaja Norhie » 15:29, 14.01.2018

Taistelukalat on rohkeita ja kuuluu ahvenkaloihin. Perhoskirjoahvenet ja keltakääpiöahvenet on kanssa itellä rohkeita, mutta jälkimmäiset ei ehkä ihan yhtä reippaita kuin perhoset. Palettikaloja ei ole itsellä, mutta vanhempien tankissa ne on jostain syystä aran oloisia ja piileskelevät jatkuvasti.

Mitä tulee luonteisiin, niin...

Omat perhoset oli pakko erottaa toisistaan tänään, kun niillä alkoi olla jo sen verran ikää. Tankissa oli neljä perhosta summamutikassa ostettuna, kun olivat liian pieniä ostovaiheessa sukupuolen tunnistamista varten. Nyt yhdellä punainen masu ja hengailee alfauroksen kanssa, joten lienee varma naaras. Hätyyttelivät kahdestaan toisia, joten työnsin toiset toiseen tankkiin. Kuten tosielämässäkin usein käy, niin akka valitsi isoimman ja äkäsimmän äijäkseen nätimmän ja rauhallisemman sijaan. :D

Keltakääpiöt oli taas kahden koiraan ja kolmen "naaraan" haaremina hankittu, mutta toinen varmoista koiraista pääsi hyppäämään raosta pois ilmeisesti alfauroksen hätyyttämänä ja kolmesta jäljellä olevasta "naaraasta" ei ole kuin yksi varmuudella naaras. Toinenkin hyvin todennäköinen ja kolmas sitten sitten jotain siltä väliltä. Alfauros ei vaan tajua mitään naisten päälle ja tämä toinen mahdollinen koiras taas muuten vaan pihalla, joten jatkuvaa tökkimistä altaassa.
2x 240-litraa (seurala), 1x 130-litraa (aasia/apistola), 1x 100-litraa (ramistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 650
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Re: Munakas kirjoahven

ViestiKirjoittaja zazuli » 01:46, 15.01.2018

Kiitos vastauksistanne! :) tosiaan kuulostaa vähän joka suunnalta siltä, että affenan rohkeus on enemmän yksilöstä kuin lajista kiinni.. Ehkä on parasta vain kaupassa koittaa kattoa, kuka vaikuttaa kesyimmältä, ja toivoo että osuu hyvä arpaonni :D mulla siis tollanen 140 litranen pytty, hiekkapohja, aika paljon kasvillisuutta ja koloja. Muina asukkaina siellä on ainoastaan pieni porukka kirsikkabarbeja. Taistoa mietin kanssa, mutta eläinkauppias oli sitä mieltä että sen olisi parempi olla optimilämpötilassaan 28 asteessa, eikä siten sopisi hyvin kirsikoiden kanssa.. Sääli koska taistolla on ainakin luonnetta<3 tosin mua kiinnostais seurata affenien perhe-elämää, siksi joku pari/haaremikala olis ehkä kivempi.. Palettikääpiöahven ja inkakääpiöahven on musta tosi kauniita ja siitä kivoja että sukupuolet erottaa suht helposti toisistaan. Niitä ei vaan taida olla kaupan juurikaan.
zazuli
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 19
Liittynyt: 17:05, 02.12.2015
Sukupuoli: Nainen

Re: Munakas kirjoahven

ViestiKirjoittaja Naskalin » 20:33, 15.01.2018

Multa saat loistokääpiöahvenia 5 €/kpl. Niissä ei ole munaa, mutta en usko että mitään kovimpia kyrpiä 140l altaaseen oikeasti edes haluat. Kauniita yksilöitä olisi tarjolla.
(Cambarellus diminutus) rapusia myynnissä
Naskalin
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 113
Liittynyt: 16:05, 27.02.2017
Paikkakunta: Vantaa
Sukupuoli: Mies

Re: Munakas kirjoahven

ViestiKirjoittaja hejohe71 » 22:19, 15.01.2018

Naskalin kirjoitti:Multa saat loistokääpiöahvenia 5 €/kpl. Niissä ei ole munaa, mutta en usko että mitään kovimpia kyrpiä 140l altaaseen oikeasti edes haluat. Kauniita yksilöitä olisi tarjolla.


:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Samaa mieltä. Noin pieneen altaaseen kannattaa valita vain hyvin rauhallisia ahvenia. Temperamenttisten lajien kanssa joutuu nopeasti pulaan ja katuu että tuli ylipäänsä hankittua kaloja. Itselläni on ollut mm. timanttikirjoaoahventa ja se on säyseä kutuaikanakin.
hejohe71
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 59
Liittynyt: 22:20, 26.12.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Munakas kirjoahven

ViestiKirjoittaja zazuli » 12:59, 16.01.2018

:mrgreen: No joo totta. Lähinnä hainkin juuri sitä että ahven ei lentäisi peräseinään kauhusta kun akvaarion parissa puuhastelee :) mutta joo kiitos Naskalin tarjouksesta! Houkuttais kyllä, mutta mää asun täällä kaukana Jyväskylässä enkä sinun päässä Suomea juuri liiku, noutaminen olisi mulle hankalaa :?
zazuli
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 19
Liittynyt: 17:05, 02.12.2015
Sukupuoli: Nainen

Re: Munakas kirjoahven

ViestiKirjoittaja zazuli » 13:15, 16.01.2018

...lähinnä siis sen takia, että elän opiskelijabudjetilla, ja pihistäisin säästöön mieluusti nekin rahat, mitä julkiseen kuluu :)
zazuli
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 19
Liittynyt: 17:05, 02.12.2015
Sukupuoli: Nainen


Paluu Kirjoahvenet

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa