Leväbarbeista kysymyksiä!

Barbit, rasborat, seeprakalat, kardinaalikalat jne.

Valvoja: Moderaattorit

Leväbarbeista kysymyksiä!

ViestiKirjoittaja karppikala » 21:48, 31.05.2017

Hei,

onko fiksu idea laittaa x kappaletta leväbarbeja 320 litran akvaarioon (200 cm x 40 cm x 40 cm)? Luulisitteko leväbarbiparven viihtyvän tällaisessa akvaariossa?

Jos akvaarion koko riittää parvelle, seuraa lisäkysymys! Kuinka monta barbia suosittelisitte laittamaan tuonkokoiseen altaaseen? Mikä on minimäärä, jotta kalat viihtyvät?

Olen myös lukenut leväbarbin tarvitsevan hapekasta, virtaavaa vettä. Miten tämä käytännössä akvaariotekniikan puolesta järjestetään?

Kiitos paljon vastauksesta etukäteen!
karppikala
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 4
Liittynyt: 21:34, 31.05.2017

Re: Leväbarbeista kysymyksiä!

ViestiKirjoittaja Norhie » 15:21, 01.06.2017

Koska kukaan ei ole tähän kommentoinut, niin työnnänpä lusikkani tähän(kin) soppaan.

En ole mikään erikoisempi leväbarbien tuntija, mutta muistelin, että vanhemmilla oli aikoinaan 6 kpl niitä 350 litrasessa seuralassa. Niissä on vaan se, että ovat reippaita uimareita ja kovia hyppimään, joten pitäisi olla pitkä allas ja kansilasit. Pituudesta ei varmaan jää sinunkaan altaassa kiinni. Se on kuitenkin yli 10 kertaa kalan aikuispituus.

Sikäli vähän minusta tylsä kala, kun ei ole kovinkaan näyttävä ja voi heittäytyä häijyksi pienempiä kaloja kohtaan. Meillä ei oikeastaan tuota ongelmaa ollut, kun ei pieniä fisuja ko. altaassa ollut, mutta välillä sai lehtikalatkin kyytiä.

Pelkästään sen takia en niitä ottaisi, että pitää saada joku "levänsyöjä". En itse oikeastaan harrasta altaissa levänsyöjiä ollenkaan, kun siitä seuraa vaan pettymys, jos olettaa kalojen pitävän akvan levättömänä. Ei ne pidä. Toki jos pieniä määriä on, niin kyllä ne niitä voi napostella. Se levä pysyy poissa ihan muilla keinoin. Toki omissa altaissa levää syöviä kalojakin löytyy, mutta ne on sitten ihan ulkonäon takia siellä.

Hapetusta altaaseen saat hommaamalla esim. stream pumpun. Omissa 240-litrasissa on ulkosuodattimen ja sisäsuodattimen lisäksi stream pumput. Moni on vähän laiska panostamaan ko. asiaan mutta monta kertaa akvasta saa kaloille paljon viihtyisämmän lisäämällä vedenkiertoa reippaasti. Streamit on kuitenkin siitä lempeitä, että ne ei tee mitään voimakasta puhuria. Tekevät aaltomaisen virtauksen, joten esim. omissa 240l akvoissa on 1800l/h stream normaalin noin 1000l/h suodatuksen lisäksi. Tuota ei voi mitenkään pitää kovana virtauksena, vaikka onkin pikkukala-akvoja. Sellanen 10x akvan vesimäärä/h on ihan ok vedenkierto.
2x 240-litraa (seurala), 1x 130-litraa (aasia/apistola), 1x 100-litraa (ramistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 650
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Re: Leväbarbeista kysymyksiä!

ViestiKirjoittaja buttnekkid » 16:06, 01.06.2017

Norhie kirjoitti:Reippaita uimareita ja kovia hyppimään, joten pitäisi olla pitkä allas ja kansilasit. Voi heittäytyä häijyksi pienempiä kaloja kohtaan. Pelkästään sen takia en niitä ottaisi, että pitää saada joku "levänsyöjä". En itse oikeastaan harrasta altaissa levänsyöjiä ollenkaan, kun siitä seuraa vaan pettymys, jos olettaa kalojen pitävän akvan levättömänä. Ei ne pidä. Se levä pysyy poissa ihan muilla keinoin. Toki omissa altaissa levää syöviä kalojakin löytyy, mutta ne on sitten ihan ulkonäon takia siellä.


Paljon hyvää asiaa. Allekirjoitan kokemuksen myötä.
Levänsyöjien hankkiminen levää syömään on vähän sama asia kuin jos hankkisi monnisia siksi, että ruokaa voi ehkä joskus pudota pohjalle.
240 L Etelä-Amerikkaa
60 L Karanteeni/Väistötila/Bordelli
buttnekkid
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 238
Ikä: 39
Liittynyt: 22:50, 24.02.2014
Paikkakunta: Saarijärvi
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: Mies

Re: Leväbarbeista kysymyksiä!

ViestiKirjoittaja pirjoh » 16:38, 01.06.2017

Omia kokemuksia kyseisistä fisuista.. meillä on 6 kpl näitä, ollut nyt ehkä vuoden verran 130cm pitkässä altaassa (n;400l).
Aika rauhallisia nämä meidän ainakin, en ole huomannut hyppimistä ja vain joskus kun säikähtävät jotakin, ottavat lyhyen pienen spurtin johonkin suuntaan. Pidän niiden ulkonäöstä, kauniin kiiltäväkylkisiä valon sopivasti sattuessa ja muutenkin sellaisia "virtaviivaisia". Yhdessä uidessaan tosi nättejä :) .
Kyllähän ne tuolla kasvien lehdillä imuttelevat mutta tuskin tosiaan minkään varsinaisen levän poistajia kuitenkaan olisivat jos sellaista olisi. Akvaarion siivouksen yhteydessä tulevat kyllä heti imuttelemaan etulasin alareunaa kun tarkoituksella nostan siitä hiekkaa pois jotta pääsevät sinne hiekanreunan alle tulevaa levää syömään. Siitä näyttävät tykkäävän.. muuten syövät myös kaikkea muille kaloille laittamaani ruokaa sen vajotessa pohjaa kohden, matkalta poimivat.
Mitään kiinnostusta muita kaloja kohtaan eivät ole osoittaneet, kaikki ovat saaneet rauhassa olla :D
pirjoh
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 171
Liittynyt: 17:10, 09.07.2012
Paikkakunta: Nokia
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen

Re: Leväbarbeista kysymyksiä!

ViestiKirjoittaja karppikala » 17:07, 02.06.2017

Kiitos kaikille vastauksista! :)
karppikala
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 4
Liittynyt: 21:34, 31.05.2017

Re: Leväbarbeista kysymyksiä!

ViestiKirjoittaja Monnifan » 23:19, 06.07.2017

Meillä on ollut vuosia viiden-seitsemän kalan parvi leväbarbeja. Meillä kulkevat melko "löyhästi" parvessa. Jos säikähtävät, niin hakeutuvat yhteen. Syövät levää, mutta ahneemmin annettua ruokaa. Nämä eivät ole hyppineet, eivätkä saaneet mitään hepuleita. Kaikissa akvoissani tosin on kannet kissojen vuoksi, eli en tiedä josko ovat yön pitkinä tunteina hakanneet päätään kanteen. :D Nuorena kisailivat ja uivat vauhdikkaammin, mutta täysikasvuisena ovat kyllä ennemmin laiskoja lehdellä makoilijoita. Terveitä ja suht. pitkäikäisiä ovat olleet ja antavat muille kaloille rauha. Mielestäni myös hyvin kauniita.
Monnifan
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 237
Liittynyt: 20:35, 06.11.2011
Sukupuoli: Nainen

Re: Leväbarbeista kysymyksiä!

ViestiKirjoittaja Rockhill » 11:37, 10.07.2017

kyllähän ne näyttää mutustelevan jotain, varsinaista puhdistustehoa ei kuitenkaan näy. Meillä kolme viidestä hypännyt lattialle kannen raosta (2.5cm) eli kunnon kansilaseja ja verkkoa aukon päälle suosittelen.
Then the truth it hit me, got me off my knees. It's my life I'm living, I'll live it as I please. /Twisted Sister
Rockhill
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 797
Liittynyt: 08:51, 26.08.2013
Paikkakunta: pk-seutu
Akvaarioseurat: -
Sukupuoli: Nainen


Paluu Särkikalat

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa