Pienen akvaarion asukkaat

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
kuparinen
Starting Member
Starting Member
Viestit: 1
Liittynyt: 22:50, 13.05.2012
Sukupuoli: Nainen

Pienen akvaarion asukkaat

Viesti Kirjoittaja kuparinen »

Heippa !

Minulla olisi unelmana pieni akvaario eli noin 50-65-litrainen" laatikko".
Vaikka meillä oli joskus muinoin kotona akvaario on siitä aikaa ja olen näin olen aivan "keltanokka" akvaario-asioissa.
Olisin halunnut kysyä kokeneemmilta mitä lajeja ja kuinka paljon niitä tuon kokoiseen akvaarioon voisi laittaa.
Oma ehdoton suosikkini on jostain syystä sympaattinen kuparimonni (ilmeisesti nykyisin kuparimonninen) enkä välttämättä edes haluaisi muita kaloja, mutta voiko tälläistä pelkkää kuparimonnisten akvaariota perustaa ? Siis tarvitseeko akvaariossa olla lisäksi joku levänsyöjä tai muita kaloja että se olisi biologisesti tasapainossa ? Toinen kalalaji joka voisi olla kiva olisi neontetra. Molemmat lajit ovat käsittääkseeni suht rauhallisia, helppoja aloittelijoille ja viihtyvät parvissa mutta sopivatko nämä yhteen ja montako kappaletta kumpaakin lajia tulisi/saisi olla tämän kokoisessa akvaariossa ? Entä onko näillä lajeilla jotain erityistoiveita kasvejen ja sisustuksen suhteen ? Tälläistä minulla sydämellä. Kiitos jos joku viitsii aloittelijaa neuvoa !
spotted
Junior Member
Junior Member
Viestit: 126
Liittynyt: 21:24, 04.03.2011
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Pienen akvaarion asukkaat

Viesti Kirjoittaja spotted »

Tuon kokoinen akvaario on valitettavasti aivan liian pieni kuparimonnisille. Sinun kannattaisi minusta harkita sitä, että hankkisit vähän isomman akvaarion, vaikka jonkun 120 litraisen. Sinne mahtuisi paremmin kaloja, eikä hoito ole sen vaikeampaa. Kyllä altaan voi perustaa pelkille monnisille, ei ole pakko olla muita kaloja ollenkaan. Kannattaa lukea netistä eri kaloille sopivista vesiolosuhteista (kuten lämpö ja pH) ja katsoa sitten samoissa vesissä viihtyviä kaloja, jos meinaa ottaa useampaa kuin yhtä lajia.
kirahvi1
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2795
Liittynyt: 05:33, 01.07.2009
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

Re: Pienen akvaarion asukkaat

Viesti Kirjoittaja kirahvi1 »

Itse laittaisin tuon kokoiseen (50-65litraa) ainakin 30 nuolimonnista ja levistä huolehtimaan pari nuolimonnia. Kasveja kun on reilusti, niin nuolimonniset lisääntyvät helposti itsekseen. Lämmöt laittaisin johonkin 25:een. Monnit ovat kestävämpiä kaloja kuin tetrat ja sopivat mielestäni aloittelijalle hyvin. Nuolimonninen ui myös keskivedessä, joten esteettisyyskin on taattu.
Monnifan
Junior Member
Junior Member
Viestit: 245
Liittynyt: 19:35, 06.11.2011
Sukupuoli: Nainen

Re: Pienen akvaarion asukkaat

Viesti Kirjoittaja Monnifan »

En tiedä, onko meidän monniset erikoistapauksia, mutta olivat kovin arkoja yksinään asuessaan. Pääsivät seura-akvaariosta hiekkapohjaiseen pikku monnilaan ja aloittivat kovan kutemisen, mutta muuttuivat samalla hyvin aroiksi. Piilottelivat kantojen alla. Akva näytti aivan tyhjältä. Ei tietoakaan monnisten viihtyisästä hääräilystä.
Aluperin oli tarkoituskin hankkia milliksiä monnisille kavereiksi. Vettä kovetettiin vähitellen ja kun millikset tulivat, niin parissa päivässä monniset tulivat omiksi rohkeiksi itsekseen. Ilmeisesti tyhjä pintavesi viestitti monnisille, "vaara, kaikki ovat piiloutuneet".
Nyt akva näyttää mukavalta. Molemmat lajit ovat touhukkaita. Eri ikäiset monniset hääräävät pohjalla ja millikset kaikkialla muualla. Ruaka-aikana kuhuna on melkoinen.
catze
Member
Member
Viestit: 437
Liittynyt: 17:26, 30.03.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turun seutu

Re: Pienen akvaarion asukkaat

Viesti Kirjoittaja catze »

Miten olisi lajiakvaario kääpiömonniselle tai pikkumonniselle jos monniset on lähellä sydäntä. Noita menisi jo ihan kiva parvi haaveilemasi akvaariokokoon, ovat rohkeampiakin kun on porukkaa ymrärillä [;)] Hiekkapohja, kiven koloja, puuta, kasveja.. voisi tulla aikas kiva.
Seeprapleko L-046 poikue videolla ♥ http://www.youtube.com/watch?v=DYc1NzgmBf0
catze
Member
Member
Viestit: 437
Liittynyt: 17:26, 30.03.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turun seutu

Re: Pienen akvaarion asukkaat

Viesti Kirjoittaja catze »

oikeastaan, miksei... pari kuparimonnista menisi kyllä 60 litraiseen, jos se laji on sun juttu niin anna mennä :mrgreen: Tiedä vaikka saisit kutuparin tai nälkä kasvaa syödessä.. ja samalla sitten kasvaa akvaarion koko ja parven koko ja ja.. mitä sitä lajia muuttamaan kun tasan tietää mitä haluaa.
Seeprapleko L-046 poikue videolla ♥ http://www.youtube.com/watch?v=DYc1NzgmBf0
TiinaM
Junior Member
Junior Member
Viestit: 240
Liittynyt: 13:46, 27.12.2009
Akvaarioseurat: HAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hamina

Re: Pienen akvaarion asukkaat

Viesti Kirjoittaja TiinaM »

Niin, siis pari kuparimonnista mahtuisi, mutta mutta... Kyseessä on kuitenkin parvikala ja pari ei ole parvi :) Ja parvi kuparimonnisia ei kyllä mahdu tuon kokoiseen . Tuossahan jo mainittiin noita pienempiä monnisia joista valita ja saisi ihan kunnon parven :D. Nuolimonnisia löytyy minultakin 54l:sta altaasta ja ovat mainioita viipottajia. Tosiaan liikkuvat muuallakin kuin pohjalla.
Altaat 375l, 180l, 225l + pari nanoa. Karvaisia kavereita 2 kissaa.
MaXXer
Junior Member
Junior Member
Viestit: 67
Liittynyt: 14:57, 13.07.2011
Sukupuoli: Mies

Re: Pienen akvaarion asukkaat

Viesti Kirjoittaja MaXXer »

TiinaM kirjoitti:Niin, siis pari kuparimonnista mahtuisi, mutta mutta... Kyseessä on kuitenkin parvikala ja pari ei ole parvi :) Ja parvi kuparimonnisia ei kyllä mahdu tuon kokoiseen . Tuossahan jo mainittiin noita pienempiä monnisia joista valita ja saisi ihan kunnon parven :D. Nuolimonnisia löytyy minultakin 54l:sta altaasta ja ovat mainioita viipottajia. Tosiaan liikkuvat muuallakin kuin pohjalla.
Komppaan tätä, ei kannata mitään paria ottaa ku kyseessä on kuitenki parvikala, ja se parvikäytös ei pääse esiin millään parilla yksilöllä. Jos ottaa parvikaloja yhden tai kaksi (tai muuten vaan juuri sen suositellun minimimäärän) niin useimmiten niistä niin vilkkaista vipeltäjistä saa vain murjottavan ja passiivisen version kun se parven tuoma turva ja seura puuttuu..
7330
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5990
Liittynyt: 16:45, 25.08.2002
Akvaarioseurat: JAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Pienen akvaarion asukkaat

Viesti Kirjoittaja 7330 »

kuparinen kirjoitti: Oma ehdoton suosikkini on jostain syystä sympaattinen kuparimonni (ilmeisesti nykyisin kuparimonninen) enkä välttämättä edes haluaisi muita kaloja, mutta voiko tälläistä pelkkää kuparimonnisten akvaariota perustaa ? Siis tarvitseeko akvaariossa olla lisäksi joku levänsyöjä tai muita kaloja että se olisi biologisesti tasapainossa ? Toinen kalalaji joka voisi olla kiva olisi neontetra. Molemmat lajit ovat käsittääkseeni suht rauhallisia, helppoja aloittelijoille ja viihtyvät parvissa mutta sopivatko nämä yhteen ja montako kappaletta kumpaakin lajia tulisi/saisi olla tämän kokoisessa akvaariossa ? Entä onko näillä lajeilla jotain erityistoiveita kasvejen ja sisustuksen suhteen ? Tälläistä minulla sydämellä. Kiitos jos joku viitsii aloittelijaa neuvoa !
Kumpikin laji on helppoja hoidokkeja ja ne viihtyvät erinomaisesti samoissa vesioloissa - eli yleensä hyvin lähellä sitä, mitä vesihanasta tulee valmiiksi. Veden optimilämpötilakin on aika tarkkaan huoneenlämpö. Hyvät valinnat siis. :) Valitettavasti tuo 50-60 litraa ei vain tosiaan riitä jopa 7-senttiseksi kasvaville kuparimonnisille mitenkään: kannattaa harkita joko isompaa akvaariota tai pienempää monnislajia. Kuparimonnisen lisäksihän monnisia on monta muutakin. Pienemmissäkin monnisissa on runsaasti valinnanvaraa, jos ne vain miellyttävät silmää.

Sisustuksen suhteen kuparimonniset toivovat hienoa hiekkapohjaa, jota kyntää ja tonkia. Lisäksi niille olisi hyvä olla jokin piilo, vaikkapa kanto, jonka alla oleviin varjoihin voi säikähtäessään piiloutua. Neontetrat arvostavat tuuheaa kasvitiheikköä ja tummaa taustakuvaa, jotka saavat niiden värit hehkumaan ja olon tuntumaan turvalliselta. Jos vielä lorautat vedenvaihdon yhteydessä mukaan vähän turveuutetta jäljittelemään Amazon-joen humuspitoista vettä, kaloilla on kaikki kunnossa.

Jos akvaariossasi olisi litroja vaikkapa 120 (pienin, johon itse laittaisin kuparimonnisia), niin kalastona voisi olla 6-8 kuparimonnista ja 20 neontetraa. Akvaariohan ei sinänsä vaadi muita kaloja, mutta neontetraparvi voi rohkaista kuparimonniset olemaan paremmin esillä: monet kalat pitävät tarkasti silmällä aivan erilaistenkin kalojen liikkeitä ja päättävät niiden rohkeuden perusteella, onko nyt turvallista liikkua. Jos leväongelmia alkaa tulla, voi porukkaan lisätä vaikka muutaman katinkultamonnin tai nuolimonnin, mutta aina niitä ei edes tarvita.
520- ja 110-litraiset, erinäisiä projekteja tulilla ja paljon kasveja.
Pieni akvaariotietopankki.
Kirjoitan Erään planeetan ihmeitä -tiedeblogia ja Viidakkokirjeet-huonekasviblogia. Tervetuloa lukemaan!
Maisu
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5469
Liittynyt: 15:10, 30.07.2001
Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS, NCS, TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Pienen akvaarion asukkaat

Viesti Kirjoittaja Maisu »

Kuparimonnisissa on myös se huomioitava, että vaikka niitä aluksi olisikin vain se 6-8 yksilöä niin aika pian kanta onkin lähempänä 68:aa yksilöä ellei siellä ole mitään muita lajeja. :D
kirahvi1
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2795
Liittynyt: 05:33, 01.07.2009
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

Re: Pienen akvaarion asukkaat

Viesti Kirjoittaja kirahvi1 »

Maisu kirjoitti:Kuparimonnisissa on myös se huomioitava, että vaikka niitä aluksi olisikin vain se 6-8 yksilöä niin aika pian kanta onkin lähempänä 68:aa yksilöä ellei siellä ole mitään muita lajeja. :D
Monnisten kohdalla en uskoisi ylikansoituksen muodostuvan koskaan ongelmaksi. Ne on helppo saada kaupaksi, koska niitä ostetaan aina useita kerralla. Kuparimonnisilla ei varmaankaan rikastumaan pääse, mutta kuitenkin.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”