Mahdollisesti uusi Malawi-harrastaja ilmoittautuu

Malawi- ja Tanganjika-akvaariot, kalat ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
kurttukriinumi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 3
Liittynyt: 17:36, 14.02.2012
Sukupuoli: N/A

Mahdollisesti uusi Malawi-harrastaja ilmoittautuu

Viesti Kirjoittaja kurttukriinumi »

Olemme suunnitelleet hankkivamme perheelle akvaarion. Sopivan tuntuinen niin sanotusti kävelikin vastaan, kaksi metriä pitkä reilu 600-litrainen allas tekniikoineen. Ainoa vaan, että sopimukseen kuuluu myös kalat ja akvaarion luovuttajan toive olisi, että akvaario pidettäisiin edelleen malawilana kun hän on sen sellaiseksi aikanaan tehnyt ja suunnitellut. Eihän se toki meitä mitenkään sido, mutta koska saamme paketin "käytännössä ilmaiseksi", saamme myös kalat ja tehtävänä on joko hankkia niille uudet kodit tai sitten hoitaa niitä parhaamme mukaan.

Meillä on aiempaa kokemusta akvaarionpidosta ajalta ennen lapsia ja tämä olisi nyt mahdollisesti paluumme mukavan harrastuksen pariin. Olen nyt viimepäivinä lueskellut paljon malawiahvenista ja muutenkin akvaariojuttuja eikä perushutussa ole hirveästi uutta tullut vastaan. Yllättävän vähän asiat ovat muutamassa vuodessa muuttuneet.

Minua kiinnostaisi erityisesti kokeneempien malawistien mielipide siitä, että haukkaammeko liian suuren palan, jos hankimme suorilta noin suuren altaan? Onko jotain, mitä emme luultavasti ole tulleet malawijuttujen suhteen ajatelleeksi, kun pohjana on kuitenkin "tavallisen" (=pehmeä- ja hapanvetisen) seura-akvaarion pito (monnisine ja tetraparvineen)? Paketti on rakennettu toimivaksi kokonaisuudeksi, tosin en osaa suorilta itse arvioida, että onko se sitä "normien mukaan" kun en malawialtaista sinänsä tiedä. Altaassa on iso ulkosuodatin, tehokas sisäsuodatin (anteeksi, mutta en muista malleja, eheimejä kumminkin), monimetallivalot, hiekkaa, kiviä ja kaloja (joiden lajeja ja lukumääriä en muista nyt ulkoa).

Toki saamme kunnon perehdytyksen altaan nykyiseltä omistajalta ja kaikki hoitoon liittyvät seikat ja vipustimet kuulemma ihan kirjallisessakin muodossa :mrgreen: Mukana seuraa myös kaikki aineet ja välineet. Haluaisin kuitenkin perehtyä asiaan mahdollisimman hyvin myös etukäteen.

Toinen mieltä askarruttava asia on se, että mahtaako olla ihan kertakaikkiaan paha moka ja munaus, jos etsimme kaloille uudet kodit ja teemme altaasta runsaskasvisen pehmeävetisen altaan, mikä meillä alkujaan oli mielessä? (tietyllä taka-ajatuksella kysyn sitä täällä... on ihan hiukan alkanut tuo malawimeininki kiehtoa, voisihan sitä sitten toisen altaan laittaa kasveineen ja tetroineen, jos sitä sitten vielä kaipaa :P )

Linkkivinkkejä ja kirjasuosituksia kuulisin myös mielellään, suomenkielisiä sivuja olenkin surffaillut sen, minkä olen löytänyt.
cccube
Starting Member
Starting Member
Viestit: 23
Liittynyt: 20:06, 17.09.2010
Akvaarioseurat: Ciklidistit ry
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Nastola

Re: Mahdollisesti uusi Malawi-harrastaja ilmoittautuu

Viesti Kirjoittaja cccube »

En oo mitenkää erityisen kokenut, mutta onko allaoleva tuttu? 8-)

www.cichlid-forum.com
paul
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3302
Liittynyt: 12:39, 15.01.2005
Sukupuoli: N/A

Re: Mahdollisesti uusi Malawi-harrastaja ilmoittautuu

Viesti Kirjoittaja paul »

Kannattaa muistaa, että usein mitä isompi allas niin sitä helpompi on sen hoito.
Iso allas antaa paljon enemmän anteeksi kuin pieni.

Itselläni oli joskus 530 litranen malawi-allas ja hoidoltaan melkein helpompi kuin perinteinen allas, koska ei ole kasveja oikeastaan ollenkaa.
Malawissa ehkä se suurin muutos on tuo veden muuttaminen malaweille hyväksi. Esim NL-aquasta saa jauheita jotka tekee siitä helppoa kunhan muistaa seurata vesiarvoja.
Malawi - hietikko-biotoppi
4 x Scieanochromis fryeri iceberg
6 x Labidochromis caeruleus
Lapinakka
Senior Member
Senior Member
Viestit: 669
Liittynyt: 15:35, 14.04.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Mahdollisesti uusi Malawi-harrastaja ilmoittautuu

Viesti Kirjoittaja Lapinakka »

Itse pistin juuri pystyyn viissatasen malawin.
Tällainen isohko allas on kovin helppo ja mitä nyt tässä muutaman päivän kokemuksen perusteella voin mitään sanoa, vaikuttaa, että malawila on helpompi kuin tavallinen kasviallas.
Pitää vaan huolehtia oikeista vesiarvoista ja oikeat vesiarvot saa todella näppärästi juurikin tuolla nl-aquan malawisuolalla.

Tokihan voi sählätä soodalla ja kipsilläkin, mutta en näe siinä järkeä, kun tuolla suolalla sujuu arvojen oikeaksisaaminen kertaheitolla.

Itselläni on sisä- ja ulkosuodattimen lisäksi vielä pienehkö valutussuodatinkin. Tämä on äärettömän helppo tehdä ja huolehtii malaweille tärkeistä happitasoista. Toki vähentää muutakin kuormitusta, mutta happitasot ovat erityisen korkeat kun altaassa on valutussuodatin.
Hommasin altaaseen myös streamin, mikä tuo lisää virtausta. Eivät pistäneet pahakseen myös tästä.

Malawiallas on elävä taulu, eivätkä hoitovaatimukset ole suuren suuret.
Muutaman perusasian kun hallitsee, niin se on sitten siinä.

Tämä http://www.aqua-web.fi/images/docs/peru ... weista.pdf
olisi ainakin hyvä lukea ennen kuin allas on kotona.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Malawi ja Tanganjika”