Kultainen sammakko menettää näkönsä, mistä johtuu?

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
Hartsa
Starting Member
Starting Member
Viestit: 40
Liittynyt: 13:36, 07.01.2004
Paikkakunta: Kuopio
Viesti:

Kultainen sammakko menettää näkönsä, mistä johtuu?

Viesti Kirjoittaja Hartsa »

Akvaarion koko 120L, sisäinen 1000l/h suodatin, ph 7.5. Akvaariossa, 3 partaimumonnia, 2 tiikerinuoliaista, pieni lehtikala, muutama lyhty- ja neontetra, 2 plätyä, 2 hopeahaita ja nuori kuparimonninen.

Sammakkoita on ollut useitakin, mutta aina vain 2 kerrallaan. Jonkin ajan kuluttua, n. 3kk-6kk, sammakoiden näkö tahtoo hävitä. Silmät rupeaa punoittamaan ja suurin piirtein pullistuvat päästä. Lopulta silmän tumma alue tuntuu pienenevän, kuin surkastuisi ja sammakko ei nää mitään sen jälkeen. Ei reagoi valoon mitenkään. Ruokkiminen hankalaa sen jälkeen, kun sitä on hankalaa saada kiinni nopeutensa takia.

Ihan kun näkö pysyisi pidempään, jos sammakoita on vain yksi (puhdas olettamus / mutu-tuntuma). Minulla oli pitkään sammakko yksinään, mutta ostin sille kaverin. Meni n. 1½kk, kun uudelta sammakolta rupesi silmät pullistelemaan. Ja nyt 2-3 viikkoa myöhemmin, sama vaiva vaivaa vanhaakin sammakkoa. Uudella sammakolla kieltämättä oli hiukan kumma väritys. Ihan kun sen ihossa olisi ollut hiukan kellertävää väriä, vähä niinku carry-kuorrutus ohuesti päällä :)

Ruokinta on suoritettu kastamalla sormenpää akvaario veteen ja tartuttamalla kuivattuja sääsken toukkia sormeen, josta sammakko itse "haroo" ne suuhunsa. Muuten sille on vähän vaikea saada riittävästi ruokaa, kun muut tahtoo syödä ne herkut ensin.

Osaisiko joku kertoa, mistä tämä voisi johtua?
iekku
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 1313
Liittynyt: 12:38, 06.11.2001
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja iekku »

Hei!

Sammakoiden silmät eivät valitettavasti ole ainut ongelma altaassasi :( Sammakot eivät kuulu kala-altaaseen, koska sammakoiden tuju kakka tekee vedestä kaloille sopimatonta (lisäksi kalat saattavat joutua sammakoiden ruokalistalle). Lisäksi altaassasi on kaloja, jotka eivät kuulu alle 500-litraiseen akvaarioon. Eli tiikerinuoliaiset ja "hopeahait" tarvitsisivat paljon lisätilaa. Muussakin kalastossa on vielä viilaamista, mutta tässä pahimmat epäkohdat alkajaisiksi.

Silmäongelmaan saattaisit saada paremmin vastauksia vaikkapa www.herppi.net :istä. Mieleen tuleepi tuosta kommentistasi että näkö lähtee nopeammin jos sammakoita on kaksi, että voisivatko sammakot vahingoittaa toistensa silmiä? Arvailuksi menee, koska sammakoista en juurikaan tiedä, mutta voisin kuvitella että huonolaatuinen vesi voisi vaurioittaa myös sammakoiden silmiä. Miten usein ja kuinka paljon muuten vaihdat vettä?
Hartsa
Starting Member
Starting Member
Viestit: 40
Liittynyt: 13:36, 07.01.2004
Paikkakunta: Kuopio
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hartsa »

Moi ja kiitos nopeasta vastauksestasi!
Vettä vaihdan 2-3 viikon välein 30%. Mielenkiintoista ja uutta tieto minulle. Kun olet kerran Kuopiosta, niin tietänet sen lähempänä Männistöä olevan liikkeen (ei mainita tarkkaan)?! Olen tehnyt "olio" ja tarvike hankinnat sieltä. Ja heidän neuvoja olen noudatellut ja tietty kokemusten perusteella. Hommaa olen harrastanut n. 2.5v ja kiinnostus on valtava. Harmi vaan, että en saa isompaa allasta kotiini, kun "valotonta" paikkaa ei tahdo löytyä. Minulla on 2 allasta, toi 120l ja 200L

Kiitos etu käteen!
T:Hartsa
iekku
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 1313
Liittynyt: 12:38, 06.11.2001
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja iekku »

Ko. liikkeessä myydään kyllä melkein mitä vain melkein mihin vain, ja akvaarion hoito-ohjeet ovat pari kymmentä vuotta vanhoja :( Toinen liike on valitettavasti vielä huonompi...

Nykysuositus vedenvaihdolle on viitisenkymmentä prosenttia viikossa, ja kun sammakot ovat sottaavia otuksia ja allas muutenkin aika täynnä niin suosittelisin jopa 75% vaihtoja viikossa. Jos vesi on suoraan hanasta sopivaa altaaseen, niin runsaastakaan vaihdosta ei pitäisi olla haittaa. Parempi kuitenkin vaihtaa mahdollisimman usein mahdollisimman vähän, eli vaikkapa tuo 75% jaettuna kahteen kertaan viikossa.

Mistä muuten vetesi tulee, pH on yllättävän korkea vaikka tuolla kansoituksella ja vedenvaihtovälillä voisi kuvitella sen laskevan alemmas? Mikä on hanaveden pH?

Suosittelisin lämpimästi että luopuisit "hopeahaistasi" (haibarbeja tai haimonneja todellisuudessa) ja tiikerinuoliaisistasi vaikkapa tämän aw:n kaupan kautta. Tikrut varmaankin kelpaavat jollekulle, mutta "hopeahait" vaativat kasvaessaan olot joita hyvin harvalla akvaristilla on tarjota :(

Myös sammakot olisi hyvä siirtää erilliseen altaaseen, ehkä se jotenkin auttaisi niidenkin ongelmien häviämiseksi.

Mitä sinulla on siinä 200-litraisessa? Ehkä sinun olisi hyvä aloittaa kokonaan uusi ketju johon listaisit kalat joita sinulla kaikenkaikkiaan on, niin akvaristit täällä aqua-webissä voisivat miettiä miten ne saisi jaettua mukavasti altaisiisi ja mistä sinun olisi hyvä luopua ja mitä uusia hankintoja mahdollisesti tehdä. Tuon 120-litraisen kalasto on osittain yhteensopimatonta vaikka tikrut ja hait poistettaisiinkin (partiksia liian monta, tetra- sekä monnisparvet vajaita ja platyt kuuluvat erilaiseen veteen kuin muut, eikä lehtiskään aikuisena oikein tuohon mahdu).

Valitettavasti kalastosi kuulostaa perinteiseltä rahanhimoisen kauppiaan suosittelemalta :( Akvaarioliikkeiden työntekijät harvoin ovat oikeasti alansa asiantuntijoita, ja vaikka olisivatkin niin usein raha vie voiton kalojen hyvinvoinnista. Masentavaa.
Hartsa
Starting Member
Starting Member
Viestit: 40
Liittynyt: 13:36, 07.01.2004
Paikkakunta: Kuopio
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hartsa »

Jep, valitettavasti tuo kauppiaan rahanhimo pitää ainakin paikkansa, olen sen huomannut kyllä. Joskus olen varsin hiljaisena aikana jututtanut isäntää ja kuulostellut hänen hoito-ohjeita ja verrannut niitä sitten muihin harrastajiin. Itse asiassa kovin on kirjavia harrajienkin ohjeet, jokaisella omansa. Ja vielä jokaisessa opaskirjassakin tuntuu olevan hiukka erilaiset ohjeet hoitoon :(

Eikö suosittelemasi vedenvaihto ole aika reipas? Mites akvaarion tasapainon käy? Kyllä hait ja barbit on viihtyneet yllättävän hyvin, mitään tauteja tai muutakaan ihmeellistä en ole havainnut. Partaimut on olleet kolmestaan ½ vuotta, kun niitä syntyi lisää. Luovutin 4kpl niistä pois.

Veden ph on Siilissä aika korkea, se 7.5. Hyvin kalkkipitoista vettä, johtunee siitä. Lisäsin akvaarioon toisen kannon lisää, että hiukan laskisi ja laskikin vähän. Itse asiassa taitaa tällä hetkellä olla 7.

Suuremmassa, 200L, on 4kpl isoja lehtikaloja, 2kpl pieniä lehtikaloja, 1kpl nuori plekostomus, 2 kultarihmakalaa, mehiläismonni ja 2kpl siaminhaita. Ulkoinen Eheim, 2kpl 100W lämppäreitä, iso kanto, ph 6.5, kaksiputkinen valo(putki kasveille ja kaloille)

Tossa koko "olio" -reppu. Miten suosittelisit jakaa noi erilleen / yhteen?! Suunnitelmissa / haaveissa olisi vaihtaa 200L isompaan n. 750-900L lasikkoon. Sellainen sopisi ko. seinälle, jos vanhasta luopuisi. Tosin suunnitelmissa tällä haavaa vain..

Millainen ympäristö / akvaario sinulla on?
T:H

P.S www.geocities.com/hpxt600 -saitilla on pari kuvaa. Lisää tulossa jahka kerkeän laittaa. Olen uudistellut sivuja tässä viikon parin aikana. Tosin sivulla toinen aihe on vallannut hiukan enemmän "tilaa" ;)
iekku
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 1313
Liittynyt: 12:38, 06.11.2001
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja iekku »

Hartsa kirjoitti:Itse asiassa kovin on kirjavia harrajienkin ohjeet, jokaisella omansa. Ja vielä jokaisessa opaskirjassakin tuntuu olevan hiukka erilaiset ohjeet hoitoon :(
Suomenkielistä ajantasaista kirjallisuutta ei käytännössä ole, kaikki tieto on ainakin osittain vanhentunutta. Harrastajiakin toki on moneen lähtöön, varsinkin kun ottaa huomioon mitä tietolähteitä on käytettävissä. Parhaana suomenkielisenä "nykyopuksena" pitäisin Jukka Järven nettisivuja www.aquahoito.info. Informaatio on oikean ammattilaisen tietoon ja kokemukseen perustuvaa ja vailla rahallisen hyödyn hakemista.
Hartsa kirjoitti:Eikö suosittelemasi vedenvaihto ole aika reipas? Mites akvaarion tasapainon käy?
Akvaarion hyödylliset bakteerithan elävät erilaisille pinnoille kiinnittyneinä, eli enimmäkseen hiekassa sekä suodatinmassoissa. Vedessä on lähinnä haitallisia bakteereita ja kuona-aineita, joiden poistamisesta on akvaarion tasapainolle vain hyötyä. Suosittelemani vedenvaihdon määrä ei ole ollenkaan haitallinen, mikäli akvaarioon lisättävän veden KH, GH ja pH ovat kutakuinkin samat kuin altaassa on muutenkin. Mitään pahaahan uuden veden mukana ei tällöin tule, vanhan veden haittapuolet sen sijaan valuvat viemäriin :)
Hartsa kirjoitti:Kyllä hait ja barbit on viihtyneet yllättävän hyvin, mitään tauteja tai muutakaan ihmeellistä en ole havainnut. Partaimut on olleet kolmestaan ½ vuotta, kun niitä syntyi lisää. Luovutin 4kpl niistä pois.
Linkeissä jotka laitoin edelliseen viestiini kerrotaan, että haibarbit kasvavat 35 senttisiksi. Tämän lisäksi ne ovat parvikaloja ja erittäin vilkkaita uimareita, joten ne tarvitsevat ympärilleen lähemmäs 1000 litraa vettä etteivät paukuttaisi päätään lasiin. Haimonnit kasvavat sen sijaan jopa 130cm pitkiksi. Turha varmaankin tämän enempää perustella mikseivät ne sovi kuin yleisöakvaarioihin.

Valitsit varmaan sitten itsellesi jääviksi partamonneiksi samaa sukupuolta olevia? Naaraita voisi 3 tuossa hyvällä omalla tunnolla juuri ja juuri pitää, ukoilla voi tulla riitaa.

Koko kalastosi, sisältäen 120-litraisen ja 200-litraisen asukkaat, on siis tällainen:

4kpl isoja lehtikaloja
3kpl pieniä lehtikaloja
1kpl nuori plekostomus
2 kultarihmakalaa
mehiläismonni
2kpl siaminhaita
3 partaimumonnia
2 tiikerinuoliaista
muutama lyhty- ja neontetra
2 platya
2 hopeahaita
kuparimonninen

Mikäli hankit sen 750-900 -litraisen lähiaikoina, voit huoletta pitää lähes kaikki kalasi. Ajattelin, että jos niin ison kala-altaan hankkisit niin sammakot varmaan jäisivät kahdestaan pienempään altaaseen, joten niitä en enää mietiskele :) Ainoastaan nuo "hait" (viitsisitkö katsoa niiden oikeat suomenkieliset nimet linkeistäni, eli täällä on kuvahaibarbista ja täällä kuvia haimonneista joutuvat lähtemään. Kuparimonninen olisi tällöin kuitenkin syytä antaa jollekin parven jatkoksi, koska tiikerinuoliaisilla on tapana napsia monnisten silmiä. Tiikerinuoliaiset kaipaisivat myös lisää lajitovereidensa seuraa (vain jos hankit sen ison altaan), samoin molemmat tetralajit. Platyt eivät edelleenkään vesiarvojensa puolesta tähän joukkoon kuuluisi, joten niistäkin olisi hyvä luopua.

Kalojesi kahteen pienempään (120-l ja 200-l) altaaseen jakamiseksi suosittelen, että teet siitä uuden ketjun :) Pahoin pelkään että näissä tämän ketjun viesteissämme on niin paljon luettavaa, että monikaan sinun ja minun lisäkseni ei niitä enää alusta asti jaksa kahlata ;) Elikkä kopsaa tuo kalalista tuosta yläpuolelta jos se vain oli oikein ja laita alkeisiin uusi aihe, jossa kerrot mitä kaloja sinulla on ja minkä kokoiset altaat. Vastaan minäkin sinne sitten, mutta luultavasti siirtämällä keskustelun sinne saat enemmän vastauksia ja useammalta akvaristilta ja varmasti erilaisia mielipiteitäkin ;)
Hartsa kirjoitti:Millainen ympäristö / akvaario sinulla on?
Minulla ja Kaizulla on tällä hetkellä 570-litrainen kiekkoallas monnisineen ja ja plekoineen, 660-litrainen ahvenallas vastaavalla pohjakalustolla, 190-litrainen Afrikka-biotooppikyhäelmä sekä 150-litrainen Aasia-kalasto (kasvit täällä ovat sekalaisia pitkin maailmaa :) ) Uuteen kämppään hankimme lisäksi kuuden 85-litraisen altaan räkin, ja siellä on tarkoituksena ruveta kudettamaan joitakin kalalajeja :P
Hartsa
Starting Member
Starting Member
Viestit: 40
Liittynyt: 13:36, 07.01.2004
Paikkakunta: Kuopio
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hartsa »

Kiitos erittäin kattavasta vastauksestasi. Huomaa, että olet tosiaan omistautunut harrastukselle. Käyn tsekkaamassa linkkisi, jahka kerkeän. Laitan fisu-listatan uuden otsikon alle ja odotan vastauksia. Nyt pakanen työpaikalta ja mietin uutta lasikkoa toden teolla.

Olispa mukava nähdä teidän altaat. Ei satu olemaan netissä?
T:H
iekku
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 1313
Liittynyt: 12:38, 06.11.2001
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja iekku »

Ei oo paljon netissä kuvia kun laiskoja ollaan sivuja kyhäämään...Sun pitää tulla joskus ihan paikanpäälle katsomaan jahka saadaan muutettua kaikki uuteen kämppään :)
*anne*
Junior Member
Junior Member
Viestit: 103
Liittynyt: 22:49, 07.10.2003
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja *anne* »

Minäki liityn vielä kuopiolaisten joukkoon, jos vaan mahtuu :mrgreen:

Suosittelisin, että vaihtaisit pienemmän altaan sorapohjan hiekkapohjaan. (Jos katsoin oikein, niin pienemmässä altaassa on kivipohja). Hiekkapohja on helpompi pitää siistinä, koska sitä ei tarvitse erikseen lapota. Jos altaassasi on tulevaisuudessa monnisia, niin niille on myös parempi, että pohjalla on hienoa hiekkaa, koska niiden viikset ovat herkät ja sorapohja saattaa vahingoittaa niitä.
Miksi kamikaze-lentäjät käyttävät kypärää?
Hartsa
Starting Member
Starting Member
Viestit: 40
Liittynyt: 13:36, 07.01.2004
Paikkakunta: Kuopio
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hartsa »

Hai!
Pienessä altaassa on ihan tavallinen hiekka. Tai tavallinen ja tavallinen, mikä tässä harrastuksessa on nyt ylipäätään on tavallista. Mut sellasta, onx se nyt 40 vai 50kg, säkeissä saatavaa hiekkaa, jota on lapolla helppo puhdistaa. Mitähän se rae koko nyt vois olla, ehkä jotain 2-4mm, palttiarallaa. Vai pitäskö sen olla ihan hiekkalaatikko hiekkaa? Se menis varmaan jo suodattimeen..

Oppia ikä kaikki!
Jounih
Starting Member
Starting Member
Viestit: 44
Liittynyt: 23:24, 07.08.2003
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Jounih »

Hartsa kirjoitti: Pienessä altaassa on ihan tavallinen hiekka. Tai tavallinen ja tavallinen, mikä tässä harrastuksessa on nyt ylipäätään on tavallista. Mut sellasta, onx se nyt 40 vai 50kg, säkeissä saatavaa hiekkaa, jota on lapolla helppo puhdistaa. Mitähän se rae koko nyt vois olla, ehkä jotain 2-4mm, palttiarallaa.
Se on soraa tuo tavara. Hiekka on raekooltaan alle 2 mm.
Hartsa kirjoitti:Vai pitäskö sen olla ihan hiekkalaatikko hiekkaa? Se menis varmaan jo suodattimeen..!
Kyllä. Aika suosittua on nykyään 0.2- 0.6 mm raekoko. Ei mene suodattimeen. Etsi haulla hiekka- keskusteluja. (Niitä riittää).
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”