Hyvän kuuloinen suunnitelma.
hruottu kirjoitti:
9 selkäuimaria
1 sulkaripsimonni
3 sokkeloripsimonnia (laji ei täysin varma)
3 pantterikiipijää
Ja sitten mitä? Noilla nyt on hyvä lähteä alkuun mutta kiva sinne olisi saada jokin värikkäämpikin kala, kenties joku affen? Tai tarpeeksi iso parvi ettei mene välipalaksi?
Omassa 520-litraisessani on selkäuimarien, isompien ripsimonnien ja pantterikiipijöiden kanssa parvi kongontetroja. Tuovat mukavasti eloa keskikerrokseen, vaikkei niitä olisi edes kovin montaa, eivätkä ole edes lähellä pantterikiipijän kitusiin mahtuvaa kokoa. Lisäksi porukassa on viherniilinhaukia ja käärmekala. Ne ovat todellisia persoonia ja tulevat meillä toimeen pientenkin kalojen kanssa, mutta ilmeisesti se ei ole mitenkään itsestäänselvää ainakaan ensin mainittujen kohdalla.
Afrikkalaisista kirjoahvenista keskusteltiin juuri
tässä ketjussa, jossa varoiteltiin ruso/punatimanttiahvenen saattavan olla tarpeeksi pahapäinen hakkaamaan pantterikiipijäkalatkin. Sitä en siis suosittele, vaikka kovin kaunis kala onkin. Tässä tapauksessa kun isoja petokaloja ei ole, pienemmätkin ahvenat kävisivät: huomattavasti hyväluontoisempi olisi timanttikirjoahven, ja sitten tietenkin palettikala, kirjopalettikala ja erilaiset
suuhautojat, jotka ilmeisesti ovat mukavia otuksia, vaikkakin hankalia saada.
Jos kansilasit ovat tiiviit, perhoskala tai muutama on ihan ehdoton vetonaula. Omani vain päätyi uudessa, vain osittain peitetyssä altaassa nopeasti lattialle, joten olen vastahakoisesti joutunut jättämään haaveilemani perhoskalaporukan pois suunnitelmista.
hruottu kirjoitti:
Ja kasveja kun en oikein tunne niin mitä suht helppoja ja nopeakasvuisia ehdottaisitte? Sisustuksellisesti tarkoitus akvan takaosaan ja takanurkkiin tehdä kannoista ja kivistä luolastoja ripsimonneille ja hämäriä kohtia piilopaikoiksi. Taakse olisi kiva saada jokin korkea kasvi jota voisi juurakkojen väliin istuttaa (jokin tyyliä vallisneria, ei vaan taida olla afrikasta..) ja sitten joku mikä kasvaisi hyvin kannoissa kiinni. Etualalle ehkä jotain pienempää puskamaista kenties..
Afrikkalaisten kasvien valikoima on harmillisen rajoittunut, ja niiden vähienkin menestys riippuu kovasti valaistuksesta. Jos valoa on yhtään reilummin, suosittelen heti alkuun tiikerilummetta. Se on kotoisin trooppisesta Afrikasta, kasvaa nopeasti ja todella näyttäväksi eikä ole vaikea hoidokki. Tarjolla on sekä vihreää punapilkkuista että voimakkaan punaista versiota. Myös kauniin vaaleanpunertavanvihreä rusolumme on alkuperältään länsiafrikkalainen.
Kantoihin istutettavaksi sopii afrikansaniainen, mutta se ei puolestaan siedä liian kirkasta valoa. Lumpeiden ja/tai kelluskasvien varjostamana se kyllä voisi tulla hyvin toimeen. Sekä pintakasviksi että kirkkaassa valossa pohjaan istutettavaksi sopii liuskavesisaniainen (elää laajalti trooppisessa Afrikassa ja aina Australiassa saakka), ja myös lähisukuista, mutta sirolehtisempää vesisaniaista esiintyy näköjään Tansaniassa, joten vähän biotoopin käsitettä venyttäen sekin mahtuu mukaan. Ne kasvavat näyttävästi myös vedestä ylös, jos allas on avoin.
Etualan matalammiksi puskiksi afrikkalaisimpia taitavat olla anubiaat, siis keihäslehdet. Äärimmäisen hidaskasvuisia kyllä, mutta eivät toisaalta tunnu maistuvan ripsimonneille, jotka muuten saattavat nakerrella kasveja.
Vallisnerioita kasvaa käytännöllisesti katsoen kaikkialla tropiikissa. Sitä, mistä lajeista tarkalleen on kyse, eivät välttämättä tiedä asiantuntijatkaan, koska ne kaikki näyttävät niin samalta ja toisaalta lajien sisällä on paljon muuntelua. Joka tapauksessa suvun tarkkuudella määritettynä Länsi-Afrikassa takuulla on vallisnerioita.
Omasta altaastani ei nyt oikein ole esimerkiksi, koska toistaiseksi useimmat kasvit ja osa kaloistakin on ihan muualta kuin Afrikasta, mutta eiköhän sekin tästä vielä kehity.
