Villiä kiekon pitoa

Kiekkokalojen hoito, ongelmat ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
klaus
Junior Member
Junior Member
Viestit: 54
Liittynyt: 15:00, 14.01.2002

Villiä kiekon pitoa

Viesti Kirjoittaja klaus »

Kun viime vuonna ostin kaksi villiä viherkiekkoa - tuli mukana AkvaarioKurjesta erittäin sitkeät kidusloiset. Flubenolilla ne viimein lähtivät mutta muitakin turhia lääkekuureja rasitti kalojen useamman yrityksen verran kunnes Timppa neuvoi sikojen loislääkkeelle. Ilmeisesti kova lääkitys ( varmaankin 8 kuuria ) ja ehkä Flubenolin kanssa vielä opettelu vei kaksi vanhempaa kotimaista kiekkoa uimarakkotulehduksen myötä kesän aikana. Intensiivisempi seuranta olisi ehkä auttanut puuttumaan uimarakkovaivaan jo aiemmin, mutta nyt vain tyydyin lopettamaan kalat jo vanhoina. Toinen villikiekoista kuoli hypättyää yöllä peitinlasin päälle. Olipahan vain yksi aamu veivi poissa ja kuivana akvaarion päällä. Tämä kyllä harmitti koska vanhoista en niin olisi perustanut.

Seuraavaksi nyt viime syksynä yhden vanhan ja ison kiekon silmänjuureen ilmestyi reikataudin viitteenä pieni kolo. Kymmenisen vuotta olen näitä pitänyt, eikä reikätautia ole ollut joten vaiva oli outo. Vanhasta muistista pakkosyötin kalalle B-vitamiinia, nyt Flubenolilla terästettynä ja huuhtelin koloa suolavedellä. Vaiva parani nopeasti.

Tässä viime viikolla nyt toisenkin villikiekekon haki noutaja. Lähti varoittamatta. No, ehkä hieman hoikka oli mutta vielä edellisenäkin päivänä se söi ja liikkui ihan ok ja pidin sitä hyvinkin terveenä. En ronkkinut kalaa sen jo tuoksuessa joten se siitä. Tämä kiekko oli kyllä aiemmin hyvin opetettu naudansydämeen ja pysyi hieman hoikkana kun yritin sitä totuttaa muuhun murkinaan.

Olinhan toki itsekin syksyllä sairaana ja akvaario oli hieman vähemmällä huomiolla kunnes taas ryhdistäydyin. Tosin silloin ei kaloja kuollut.

Niin, että kun kymmenisen vuotta pidin kiekkojani hengissä ( parikos on kuollut - yksi teloi itsensä plekon piikkeihin ) nyt sitten villikiekkojen kokeilu toi nämä kokemukset. Vanhat, paljon kuteneet ja heikoimmat lähti kait ensin. Samaten flubenol vaikuttanee joihinkin kaloihin toisin kuin toisiin ( uimarakko ja kutupuuhat ). Sterbait ovat voineet hyvin - mitä nyt kutemisen ovat lopettaneet. Taitavat olla aika sisäsiittoisia jo koska 6 kpl on sikinnyt auttamatta noin neljään kymmeneen. Toisaalta lämpökin on nykyisin 30°C. Jos antaisin hyttysen toukkaa, laskisin lämpötilaa ja laittaisin sadettimen liplattaan - niin aiemmin aina lempi coryolla leiskahti.

Olin jo ajatellut ( jos varat antaa periksi ) hankkia keväällä lisää villikiekkoja. Nyt hieman mietityttää. Tamperelainen vesi hieman askarruttaa myös ( raanasta ph jopa 8,8 ) mutta en ole enää käyttänyt bufferiakaan. Vanhat kiekot saivat nuorena vedenvaihtoon bufferia joka laski ph:n nopeasti - mutta luovuin siitä kun akvaario alkoi toimimaan halutusti ( ph alle 7 ). Toisaalta eivät villikiekotkaan vedenvaihdosta muuta kuin virkistyneet hetken ihmeteltyään.

Jaa että miksi kerroin. Taisin ajatella "ääneen".
Palataan asiaan ja kommentit tietenkin luetaan.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kiekkokalat”