Seran automaattinen hiilidioksidijärjestelmä

Valaisimet, suodattimet, lämmittimet ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Jompeaqua
Junior Member
Junior Member
Viestit: 57
Liittynyt: 18:41, 09.12.2006
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Riihimäki

Seran automaattinen hiilidioksidijärjestelmä

Viesti Kirjoittaja Jompeaqua »

Meillä on 531 litrainen akvaario, jossa on jo kasveja mutta ei vielä kaloja. Asensimme eilen Seran automaattisen hiilidioksidijärjestelmän joka pitää sisällään siis: Seramic-valvontayksikön, hiilidioksidipullon, paineenalentajan, magneettiventtiilin, reaktorin ja Eheim compact 300 kiertovesipumpun. Alun asennusongelmien jälkeen olemme päässeet jo niin pitkälle, että pääasiassa laitteisto kyllä toimii ja pH on lähtenyt laskuun (lähtötilanne 7,45, CO2 4mg/l) ja nyt kun laitteisto on ollut päällä noin yhden vuorokauden on pH laskenut 7,29:ään ja CO2 oli tippatestin mukaan 6mg/l.

Lähinnä kiinnostaisi tietää miten paljon vettä kuuluu reaktorissa olla? Aluksi vettä oli suunnilleen reaktorin puoliväliin asti ja mutta kuplia karkasi reaktorista altaaseen (käsittääkseni kuplien ei kai kuuluisi tulla reaktorista ulos?), jonka takia säädin kiertovesipumppuun liitetystä säätöyksiköstä virtausta pienemmälle, jolloin kuplien pääsy altaaseen väheni.

Käyttöpaineen olen paineenalentajasta säätänyt Seran ohjeiden mukaisesti 1 bar:iin ja tuo toinen mittari on vihreän alueen ylärajalla. Seramic-valvontayksiköstä olemme säätäneet halutun pH:n 6,9, joka on tavoitteemme.

Miten nopeasti yleensäkään järjestelmän avulla pH laskee? Okei, riippuu tietysti hiilidioksidin määrästä, mutta käsittääkseni meidän ei niinkään tarvitse kytätä kuplien määrää, koska Seramatic säätää pH:n haluamaksemme.

Kokonaiskovuus on tippatestien mukaan 2,5 ja tavoittelemamme pH 6,9:n jälkeen CO2 lukeman pitäisi pyöriä suunnilleen 10 mg/l paikkeilla eli riittävästi kasveille mutta ei liikaa kaloja ajatellen. Kovuus on tulevaa kalastoa varten juuri oikea!

Eli siis tärkein kysymys, miten paljon tuon kiertovesipumpun pitää työntää vettä reaktoriin ja kuinka reaktorissa kuuluu vettä olla?
AnnaS
Senior Member
Senior Member
Viestit: 959
Liittynyt: 18:07, 26.04.2007
Paikkakunta: Tuusula

Re: Seran automaattinen hiilidioksidijärjestelmä

Viesti Kirjoittaja AnnaS »

^ Minulla on ihan sama laitteisto, mutta ilman valvontayksikköä. Olen ymmärtänyt että Seran levittimessä (siis siinä läpinäkyvässä putkessa) kuuluu vesipinnan olla mahdollisimman ylhäällä. Jos pinta alkaa mennä alaspäin, ei hiilidioksidi liukene riittävällä nopeudella, vaan alkaa kertyä putkeen. Olen itse hakenut tasapainon siten, että lisään tarvittaessa veden virtausta putkeen, jotta liukeneminen tehostuu. Kuplat saavat mennä ihan kunnon rallia putkessa, jotta kaasu liukenee kunnolla. Minulla on käytössä astetta tehokkaampi Eheimin pumppu; ei kai tuo sinun ole liian tehoton vai saatko siihen lisää hönkää? PH laskee aika nopeasti Seran laitteistolla tuonkin kokoisessa altaassa, joten liukeneva hiilidioksidimäärä ei ole altaassasi vielä riittävän suuri.

Silloin tällöin tulee minullakin ongelmia kaasun liukenemisessa ja se alkaa kertyä putkeen. Ilmeisesti asialla on kierteinen letkussa, sillä yleensä vesi alkaa taas kiertää kunnolla seuraavana päivänä. :mrgreen:
Disc
Junior Member
Junior Member
Viestit: 60
Liittynyt: 14:54, 25.11.2009

Re: Seran automaattinen hiilidioksidijärjestelmä

Viesti Kirjoittaja Disc »

Täällä myös sama järjestelmä. Sen pienen pumpun pitäisi olla "täysillä" aina. On mielestäni normaalia että sen "kuplalaskurin" pinta elää. Meneehän sinulla n. 1 kupla/ sek? Minulla pumppu on samalla korkeudella kuin kuplalaskurin yläosa. Oli aluksi alempana mutta paineero ei ollut hyvästä? Eli nyt on kuplalaskuri lähes pohjassa ja pumppu juuri sen yläpuolella. Minulla laski 7,8:sta tuonne 7 noin kahdessa päivässä (650l tankki). On hyvä muistaa ettei nopeat muutokset ole toivottuja. Aluksi ei laskenut millään mutta sitten koin ahaa elämyksen....oli tuossa Eheimin 2048 diffuuseri nokalla. Ongelmahan tulee jos on ilmastusta tai suurta pinnan liikettä -hiilarit karkaa kohisten!

Kypsytys menossa ja nitriitit taivaissa ...saapa nähdä ...

Tämmöstä täällä :)
h79259
Junior Member
Junior Member
Viestit: 69
Liittynyt: 16:10, 01.01.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki

Re: Seran automaattinen hiilidioksidijärjestelmä

Viesti Kirjoittaja h79259 »

Itselläsi taasen kyseinen levitin toimii parhaiten mahdollisimman pienellä veden virtauksella. Olen päätellyt tämän johtuvan pistemäisen vesisuihkun hajoamisesta "kierteille". Pienellä virtauksella ei oikeastaan synny kuplia pyöritettäväksi, vaan lähes kaikki hiilidioksidi liukenee tasaiselta pinnalta. Suuremmalla höngällä kuplia sinkoilee turhaan altaaseen.

Levitin näyttää pystyvän käsittelemään n. 3-4 kuplaa sekunnissa. Nopeammalla syötöllä kaasua toki putkeen kertyy.

----------------------------------------

Kirjoittaja h79259 » 17:54, 31.12.2009

Lisäys edelliseen: Veden määrä putkessa vaihtelee kyllä. Osittain siitä syystä, että kaikki kaasu putkessa ei välttämättä ole hiilidioksidia vaan myös ilmaa/happea, joka ei liukene kovinkaan hyvin veteen. Ilmaa putkeen saattaa tulla vesipumpun kautta, joka on joko jäänyt sinne vedenvaihtojen yhteydessä tai hörpääntynyt imuaukosta esim. kuplien yhteyttävistä kasveista.

Yhtä kaikki, mielestäni veden määrällä putkessa ei ole merkitystä. Kunhan se ei kokonaan täyty kaasulla ja kuplia ei karkaile pohjasta ulos. Tällöin voisi päätellä, että kaikki putkeen johdettu hiilidioksidi liukenee veteen.
Jompeaqua
Junior Member
Junior Member
Viestit: 57
Liittynyt: 18:41, 09.12.2006
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Riihimäki

Re: Seran automaattinen hiilidioksidijärjestelmä

Viesti Kirjoittaja Jompeaqua »

Onhan tää vähän semmosta hakemista. Kokeiltiin laittaa pumpusta täysi virtaus levittimeen ja seurauksena oli vedenpinnan nousu putkessa, mutta samalla myös hiilarikuplia karkasi putkesta tajuttomasti altaaseen eli meni käsittääkseni hukkaan. Pienennettiin pumpusta virtausta takaisin ja hana on nyt noin 45 asteen kulmassa jolloin hiilidioksidikuplien karkailu putkesta altaaseen loppui. pH on nyt pudonnut 7,26:een levittimen putkessa on vettä noin 1/3 osa putken pituudesta. Meillä on myös kaksi Eheimin 2048 sisäsuodatinta ja diffuusorit pukkas happea tajuttomasti altaaseen. Pistin säätöhanat kiinni jolloin diffuusori ei enää sylje kuplia. Itse kiertovesipumpun tehonsäätövipu on asennossa + eli se on täysillä.

Onko sillä muuten väliä kumminpäin toi pumpussa kiinni oleva hana on altaassa eli säätöhana ylös- vai alaspäin? Nyt pumpussa kiinni oleva hana on niin päin, että letku ja virtauksensäätövipu on hanan alapuolella. Miten pitkä letkun pitää olla pumpun ja levittimen välillä vai onko sillä sosiaalista merkitystä? Kiertovesipumppu on suunnilleen 5cm levittimen yläpäätä korkeammalla. Itse pumppu on altaan toisessa päässä ja levitin takalasissa n. 50cm altaan toisesta päästä keskikohtaa kohti. Eli pumpun ja levittimen välinen letku on noin 1 metri. pH anturi on altaan keskellä takalasin vieressä kiinni akvaarion keskituessa.
h79259
Junior Member
Junior Member
Viestit: 69
Liittynyt: 16:10, 01.01.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki

Re: Seran automaattinen hiilidioksidijärjestelmä

Viesti Kirjoittaja h79259 »

Hakemista nimenomaan. Hermo meinasi itseltäkin mennä kun kapinetta säätelin.

Oletko kokeillut tyhjentää putkea välillä? Ihan vaan siltä varalta, että se 2/3 osaa siellä putkessa on ilmaa eikä co2:sta.

En usko, että sen mustan hanan asennolla tai letkun pituudella on merkitystä systeemin toimintaan. Täällä on toiminut sellainen säätö, että hanan vipu on lähes suorassa, eli varmaankin 90% pumpun virtauksesta menee suoraan altaaseen ja loput levittimeen.

Kyllä se oikea kombinaatio kokeilemalla löytyy, mutta hieman aikaa voi mennä :)
Disc
Junior Member
Junior Member
Viestit: 60
Liittynyt: 14:54, 25.11.2009

Re: Seran automaattinen hiilidioksidijärjestelmä

Viesti Kirjoittaja Disc »

Ota se diffuusori pois vaan kokonaan (suosittelevat ettei käytetä mitään ilmastuksia kun on "hiilarit") ja tietysti ei myöskään liian suurta pinnan liikettä. Itsellä nuo ulkosuodattimen ulostulot hieman pintaa liikuttavat ja siinä se ...ei mitään zunameita kuitenkaan :)
Hanasta en tiedä? Itsellä näyttää sojottavan ylös kun letkukin tulee sieltä -kuplalaskuri on päädyssä alhaalla vasemalla ja pumppu oikealla (letkua siis 60-70cm kun kiertää ylhäältä...voisi vetää suoraan kun saa piilotettua kannon taakse).
Mutta hyvä vehje on. Pitää ph:n tasaisesti ja kasvit/ kiekot kiittää.
Se 1 kupla / sek on käsittääkseni juuri siksi ettei muutoksia tapahdu liian nopeasti kun esim ph 6 :sta muutos ph 7 on VALTAVA (100 yksiköä?) Eli suositus on siksi se 1 kupla/ sek. Toki sitähän voi säätää ja 6 kilon hiilaripullojakin saa :)
Muista kalibroida anturia parilla ekalla viikolla jokusen kerran niin toimii kuin junan vessa.

----------------------------------------

Kirjoittaja Disc » 19:33, 31.12.2009

Vielä yksi kysymys! Onko sulla pumpun jälkeen erillinen levitin? Minulla pumpussa vain kiinni putki jossa sisääntulo kuplalaskurilta ja "hana" ...puhaltaa siitä hiilaria ...mikä ei siis vielä liuennut kuplalaskurissa. Erillistä "levitintä" en kokenut tarvittavan!?
Jompeaqua
Junior Member
Junior Member
Viestit: 57
Liittynyt: 18:41, 09.12.2006
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Riihimäki

Re: Seran automaattinen hiilidioksidijärjestelmä

Viesti Kirjoittaja Jompeaqua »

Disc kirjoitti:Vielä yksi kysymys! Onko sulla pumpun jälkeen erillinen levitin? Minulla pumpussa vain kiinni putki jossa sisääntulo kuplalaskurilta ja "hana" ...puhaltaa siitä hiilaria ...mikä ei siis vielä liuennut kuplalaskurissa. Erillistä "levitintä" en kokenut tarvittavan!?
Kiertovesipumpussa on kiinni se musta haaroitin jossa se hanakin on. Haaroittimesta lähtee letku, josta pumppu työntää vettä Seran paketin mukana tulevaan levittimeen eli siihen reaktoriin. Eli pullossa on kiinni paineentasaaja, jossa kiinni magneettiventtiili josta lähtee letku levittimeen ja välissä on takaiskuventtiili mahdollista veden takaisinpäin virtausta varten. Tuo Seramic-valvontalaitehan katkaisee hiilidioksidin syötön kun haluttu pH-arvo on saavutettu eli silloinhan kuplien määrällä ei käsittääkseni ole niin suurta merkitystä kunhan niitä tulee riittävästi muttei niin paljon, että menee hukkaan. Magneettiventtiili on lisäksi kytketty ajastimeen ja hiilidioksidin syöttö on käytössä vain silloin kun on valaistuskin päällä. Yöllähän hiilidioksin tarvetta ei ole, koska kasvit eivät yhteytä. Kuinka pitkä pitää olla magneettiventtiililtä lähtevä hiilidioksidiletku? Tai miten paljon siinä saa olla ns. löysää?

Eikös muuten kuplalaskuri, levitin ja reaktori tarkoita samaa asiaa?? 8O
Viimeksi muokannut Jompeaqua, 20:06, 31.12.2009. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Disc
Junior Member
Junior Member
Viestit: 60
Liittynyt: 14:54, 25.11.2009

Re: Seran automaattinen hiilidioksidijärjestelmä

Viesti Kirjoittaja Disc »

Siis...pullossa kiinni magneettiventtiili (saa suoraan kiinni kun poistaa sen turhan tulpan). Siitä menee letku kuplalaskimeen ja välissä takaiskuventtili. Kuplalaskimesta letku pumppuun (kääpiö Eheim) jossa se musta hana jne. Se puhaltelee pieniä hiilareita jotka käytännössä liukenevat veteen ennen pintaa (tehokas levitin siis).
Näin täällä -onko sitten oikein en vanno :)
Jompeaqua
Junior Member
Junior Member
Viestit: 57
Liittynyt: 18:41, 09.12.2006
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Riihimäki

Re: Seran automaattinen hiilidioksidijärjestelmä

Viesti Kirjoittaja Jompeaqua »

Disc kirjoitti:Siis...pullossa kiinni magneettiventtiili (saa suoraan kiinni kun poistaa sen turhan tulpan). Siitä menee letku kuplalaskimeen ja välissä takaiskuventtili. Kuplalaskimesta letku pumppuun (kääpiö Eheim) jossa se musta hana jne. Se puhaltelee pieniä hiilareita jotka käytännössä liukenevat veteen ennen pintaa (tehokas levitin siis).
Näin täällä -onko sitten oikein en vanno :)
Samalla tavalla laitettiin magneettiventtiili suoraan paineenalentajaan kiinni. Mutta, mutta... siis se kuplalaskuri on se levitin. Eli se ''kääpiö Eheim'' pukkaa vodaa siihen levittimeen, johon tulee myös hiilariletku. Levittimessä pumpun työntämä vesi sekoittuu hiilariin, joka tulee sieltä putkilon eli levittimen alapäästä altaaseen, mutta ei sieltä kuulu kuplia päästä altaaseen, koska silloinhan hiilaria menee harakoille. Hiilarin tarkoitus on siellä levittimessä liueta veteen, joka tulee sitten sieltä levittimen alapäästä ulos.

Tai eihän mekään olla ikinä tuommoisten laitteiden kanssa ennen pelattu, mutta noin olemme järjestelmän toimintaperiaatteen käsittäneet. :roll:
Disc
Junior Member
Junior Member
Viestit: 60
Liittynyt: 14:54, 25.11.2009

Re: Seran automaattinen hiilidioksidijärjestelmä

Viesti Kirjoittaja Disc »

No mutta...juuri noinhan se menee :) Mulla ei ollut oikein se hanan säätö...himppu kiinni ja nyt pelittää paremmin..KIITOS tarkennuksesta :) Hanalla sai kuplalaskurin SIIS kuplalaskurin/ levitin :) vedenpinnan kohdilleen. Hyvä että voi näin ajatuksia vaihtaa.
Mitäs kiekkoja Teille muuten tulee?
Jompeaqua
Junior Member
Junior Member
Viestit: 57
Liittynyt: 18:41, 09.12.2006
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Riihimäki

Re: Seran automaattinen hiilidioksidijärjestelmä

Viesti Kirjoittaja Jompeaqua »

Disc kirjoitti:No mutta...juuri noinhan se menee :) Mulla ei ollut oikein se hanan säätö...himppu kiinni ja nyt pelittää paremmin..KIITOS tarkennuksesta :) Hanalla sai kuplalaskurin SIIS kuplalaskurin/ levitin :) vedenpinnan kohdilleen. Hyvä että voi näin ajatuksia vaihtaa.
Mitäs kiekkoja Teille muuten tulee?
Jep, justiinsa silleen. :D
Täytyy katsoa mitä siinä vaiheessa Hesasta löytyy? Vai joutuuko tilailemaan?
Paavo2006
Senior Member
Senior Member
Viestit: 697
Liittynyt: 15:18, 26.12.2009

Re: Seran automaattinen hiilidioksidijärjestelmä

Viesti Kirjoittaja Paavo2006 »

Laittaisiko joku linkin jonnekin sivulle, mistä näkisin millainen/mitä sisältää tämä Co2-järjestelmä? Minulla oli aikanaan iso hiilidioksidipullo (sammutinhuollosta ostettu) ja Saksasta tilatut laitteet digitaalisine pH-näyttöineen ym. Nyt niitä näkyy olevan Suomessakin mutta mikä olisi se minimi, millä pärjäisi? Edullisimmin varmaan saa Saksasta mutta olisi kiva tietää millaisia teillä on. Ja onko digitaalista jatkuvanäyttöistä pH-mittaria olemassakaan, pelkkään pH:n mittaukseen vai liittyykö se aina tuohon Co2-systeemiin? Muistan minulla olleen sellaisen digitaalisen pH-mittarin, jossa oli sellainen tikku, joka kastettiin altaaseen mutta se ei siis ollut jatkuvanäyttöinen.
Jompeaqua
Junior Member
Junior Member
Viestit: 57
Liittynyt: 18:41, 09.12.2006
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Riihimäki

Re: Seran automaattinen hiilidioksidijärjestelmä

Viesti Kirjoittaja Jompeaqua »

pH tulee alas hitaasti, mutta varmasti. Nyt näyttää olevan 7,12, pidettiin yöllä päällä, koska ei ole kaloja.
Paavo2006 kirjoitti:Laittaisiko joku linkin jonnekin sivulle, mistä näkisin millainen/mitä sisältää tämä Co2-järjestelmä? Minulla oli aikanaan iso hiilidioksidipullo (sammutinhuollosta ostettu) ja Saksasta tilatut laitteet digitaalisine pH-näyttöineen ym. Nyt niitä näkyy olevan Suomessakin mutta mikä olisi se minimi, millä pärjäisi? Edullisimmin varmaan saa Saksasta mutta olisi kiva tietää millaisia teillä on. Ja onko digitaalista jatkuvanäyttöistä pH-mittaria olemassakaan, pelkkään pH:n mittaukseen vai liittyykö se aina tuohon Co2-systeemiin? Muistan minulla olleen sellaisen digitaalisen pH-mittarin, jossa oli sellainen tikku, joka kastettiin altaaseen mutta se ei siis ollut jatkuvanäyttöinen.
Tuolta löytyy ainakin noita Seran ja Ferplastin CO2-järjestelmiä.
http://www.akvaariokeskus.com/ab2005/ta ... ttimet.htm

Ja tuolla on hintojakin.
http://www.akvaariokauppa.fi/new/produc ... g.php?c=55
Paavo2006
Senior Member
Senior Member
Viestit: 697
Liittynyt: 15:18, 26.12.2009

Re: Seran automaattinen hiilidioksidijärjestelmä

Viesti Kirjoittaja Paavo2006 »

Huh, miten paljon hintaa...mutta kyllähän ne maksaakin. Itse tilasin aikanani Saksasta, nuita samoja saa varmasti sieltä halvemmalla. Mutta pakko se on jossain vaiheessa hankkia. Mutta miten tuossa itsekyhätyssä liivatehiivate-systeemissä saisi sen hiilidioksidin yöaikaan ohjattua huoneilmaan? Vai olisiko öisin hyvä laittaa ilmasti päälle altaaseen, ettei hiilidioksidipitoisuus nouse kaloille liian korkeaksi kun ei sitä kasvitkaan yöllä tarvi? Tilasin meinaan varmuudeksi myös ilmastimen, tilasin kunnollisen Eheimin laitteen, joka riittää tuohon 400l:n altaaseen.
Disc
Junior Member
Junior Member
Viestit: 60
Liittynyt: 14:54, 25.11.2009

Re: Seran automaattinen hiilidioksidijärjestelmä

Viesti Kirjoittaja Disc »

Hyvä maksaa :)
Ei taida liivatesysteemillä onnistua jos allas on iso (yli 300l)? Tai ainakin on sitten alimitoitettu. Eipä ne pitoisuudet nouse liiaksi koska kyseessä on automaatti joka voi olla aina päällä. Sehän pitää tilan vakiona/ haluttuna.
Paavo2006
Senior Member
Senior Member
Viestit: 697
Liittynyt: 15:18, 26.12.2009

Re: Seran automaattinen hiilidioksidijärjestelmä

Viesti Kirjoittaja Paavo2006 »

Joo, allas on 400l (tai sitä ei ole vielä mutta tulee olemaan). Oli mulla joskus 500l:ssakin tuollainen hiilarisysteemi, itsekyhätty mutten sitten tiedä riittikö vai ei...Tuntuu hiukan siltä, että taidan laittaa tilaukseen tuollaisen kunnon systeemin. Mutta saako suomessa täytettyä noita Saksasta ostettuja pulloja? Ei kai niissä mitään eroja ole, pullo kun pullo?

Olisiko tuo lähes tuollaisenaan "täydellinen" hiilarisetti:

http://www.zooplus.com/shop/fish/techni ... 51370#more

Ainoa, että käsitykseni mukaan siitä puuttuu pH-elektrodi, mitä en oikein ymmärrä. Siinä on siis kaikki muu mutta ei sitä, joka kuitenkin on melko oleellinen... 8O En ymmärtänyt myöskään sitä, että onko tuo vai ei ole, kertakäyttöinen vai uudelleen täytettävä Co2-pullo? Onko kukaan täytetllyt noita muualta ostettuaja Suomessa? Kai niitä voi täyttää... 8O

Tuossakin olisi, mutta myös ilman sitä pH-tunnistinta ja liitintä?!?

http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/n ... d842qASypT

En ymmärrä mitä itua tuossa oikein on, että kaikki pH-näyttöineen on muuten mutta se, millä sen pH-näytön saa toimimaan, puuttuu. Mutta tuolla näyttäisi olevan tuollainen:

http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/n ... d842qASypT
Disc
Junior Member
Junior Member
Viestit: 60
Liittynyt: 14:54, 25.11.2009

Re: Seran automaattinen hiilidioksidijärjestelmä

Viesti Kirjoittaja Disc »

Itse olen sitä mieltä että jos tietää täsmälleen mitä tarvitsee kannattaa ehkä tilata "ulkomailta". Takuut, huollot ja ohjeet saa varmasti omalta kauppiaalta suomesta paremmin. Todellinen hintaetu kun ei ole yleensä kuin kymppejä jos sitäkää -aina voi tinkiä :)
Toinen taisi olla ns. kertakäyttöpullo (edullisempi) ja toinen täytettävä. Täytettävissä on suomessa oltava ns. "kuljetussuoja" venttiilissä. Esim. Seran pullossa sellainen on ja tuossa Sinunkin linkissä. Pulloja voi täyttää yleensä sammutinhuolloissa.
Jompeaqua
Junior Member
Junior Member
Viestit: 57
Liittynyt: 18:41, 09.12.2006
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Riihimäki

Re: Seran automaattinen hiilidioksidijärjestelmä

Viesti Kirjoittaja Jompeaqua »

Kaikki sammutinhuoltoliikkeet eivät kuulemma tuommoisia täytä ja esim. Hämeenlinnassa eräässä sammutinhuoltofirmassa mainittiin hiilidioksidin olevan ns. teollisuuskamaa, joka kuulemma ei ole aivan yhtä puhdasta, kuin elintarvikekaasu. Seran pulloja täyttää ainakin Mako, Helsingin Vallilassa. Jos vielä asioi Helsingin Akvaariokeskuksessa, niin sitä kautta saa hoidettua kätevästi pullontäyttö hommat, koska he toimivat yhteistyössä juuri tuon Makon huollon kanssa.

Kyllä minäkin suosin ennemmin kotimaista kauppaa kuin lähtisin ulkomailta tilailemaan jo pelkästään takuuasioiden takia. Kannattaa ainakin laskea kannattaako lähetyskulujen kanssa edes tilata eli voittaako siinä juuri mitään? Tietysti jos ei halua kotimaisesta palvelusta ja asioiden toimivuudesta maksaa, niin sehän on jokaisen oma asia.

Asiasta hiukan sivuraiteelle poiketen, aikoinaan ollessamme Lapin reissulla katselin eräässä matkamuistomyymälässä komeita Lapin puukkoja ja ääneen totesin, että on aika kalliita. Selän takaa kuului kauppiaan yrmeä ääni, joka sanoi: '' Ne ostaa kellä on rahaa''! Totesi vielä siihen perään, että ulkomaalaiset turistit kyllä maksavat niistä mitä pyydetään. [:I]

Tossa Akvaariokeskuksen myymässä Seran paketissa (595 egee) on kaikki tarvittava mukana ja Suomessa täytettävä pullo.
Ja kaupan päälle saa asiantuntijan neuvoja.

Että näin.
Paavo2006
Senior Member
Senior Member
Viestit: 697
Liittynyt: 15:18, 26.12.2009

Re: Seran automaattinen hiilidioksidijärjestelmä

Viesti Kirjoittaja Paavo2006 »

Että näin. Minulla oli viimeksi Saksasta tilatut Co2-laitteet eikä niiden kanssa ollut mitään ongelmaa, ei edes tilauksen kanssa, vaikken silloin tajunnut yhtään mitä piti tilata ja miten nuo vermeet yleensäkääm toimii. Osaisin kyllä tilata ja tiedän mitä tarvitsen kun olen taas hieman opiskellut ja mieleen palautellut mutten tiedä sitä, kuka pulloja täyttää jos ulkomailta tilaa. Ja jos niitä pitää alkaa 100km päässä Hki:ssä täytättämään niin ei tule mitään. Tosin aikanani täytätin kyllä Hml:ssä, täällä on kaksikin paikkaa joista sai elintarvikelaatuista Co2:ta, tosin joidenkin mielestä se teollinenkin kävisi.

Tuolta Saksasta tilatessa tulee hintaeroa n. 130€, maksaa enemmän se, kenellä on rahaa laitella ylimääräistä. Ja niinhän se on, että tyhmä ei ole se, joka myy vaan se joka ostaa. [;)] Toki on totta noiden mahdollisten takuuaioiden kanssa, että on helpompi asioida täällä kun lähetellä tuotteita pitkin ulkomaita. Huomautuksena; Zooplus ei ota toimituskuluja lainkaan kun tilaa yli 69€:lla, tiedän varmasti koska olen ollut ko. firman asiakas muutaman vuoden. Juurikin pistin yhden tilauksen vetämään, ilman postikuluja ja hyvillä alennuksilla ja bonuksia kertyy (tosin bonusetutuotteet ei ole päätähuimaavia). [;)]

----------------------------------

Ps. Kuplalaskuri ja levitin ei ole sama asia. [;)]

Aina jotenkin katse palajaa tuohon Seran Co2-laitteistoon, missä on tuo pH-seurantayksikkökin. Kertoisitteko kenellä siitä nyt on kokemusta, näyttääkö se valvontayksikkö muuta kuin pH:n? Ja millainen on se aktiivilevitin, onko sellainen spiraali (kuten Jbl:n)? Ja kuinka kauan tuotteella on takuu? ja vielä se, että vaikka se riippuukin kasveista ja kalastosta ja altaan koosta, kuinka kaun sen voisi olettaa kestävän vähintään, esimerkiksi arviolta 400-550l:n altaassa? :?

----------------------------------

Edelliseen jatkoa: mites nuo Co2-pullot, joita käytetään noihin "Wasser Maxx" yms. laitteisiin (hiilihappoisen veden tekoon)? Osui tuossa keittiössä tuo pullo käteen ja tarkempaa kun tsiigasi niin sehän lähes saman kokoinen kun nuo Suomessa akvaariokäyttöön myytävät hiilidioksidipullot, tuo oli 425g ja elintarvikekelpoista tietenkin. Onkohan se käytännössä samanlainen pullo kun nuo mistä akvaarioon tuotetaan? 8O
Disc
Junior Member
Junior Member
Viestit: 60
Liittynyt: 14:54, 25.11.2009

Re: Seran automaattinen hiilidioksidijärjestelmä

Viesti Kirjoittaja Disc »

Paavo2006 kirjoitti:Ps. Kuplalaskuri ja levitin ei ole sama asia. [;)]
Seran sarjassa on koska myös siinä sekoitus tapahtuu.
Tuo mainitsemasi "Wasser Maxx" ja muut juomasysteemit ovat kalliimpia täyttää kuin nämä akvaario hommelit.

Sera näyttää vain PH:n koska sen muutteluun se on tarkoitettu (siis tämä josta nyt on ollut puhetta).
Paketissa oleva 0,5 pullolla pitäisi pärjätä n. 2-4kk riippuen tietysti kulutuksesta. Itse kyllä aion hankkia 6kg pullon ettei tarvi alvariinsa ...:)
Paavo2006
Senior Member
Senior Member
Viestit: 697
Liittynyt: 15:18, 26.12.2009

Re: Seran automaattinen hiilidioksidijärjestelmä

Viesti Kirjoittaja Paavo2006 »

Tuo meidän juomaveden tekoon tarkoitettu hiilaripullo maksaa 10€/kerta kun vie tyhjän vaihdossa, muuten 20€. Minulla oli silloin vielä 3,5v. sitten 5 kg:n hiilaripullo, jonka täyttö maksoi sen 10 tai 20 €. Olihan se toki paljon isompi, voisi kuvitella, että tuollaisen pienen täyttö maksaa vähemmän mutta jos sitä pitää 100km:n päässä käydä täyttämässä niin ei tule mitään...Mutta siis kävisikö se pullo tuohon Seran laitteeseen? Siis ihan siksi kysyn, jos päätän hankkia ne vehkeet enkä sitten saakaan täytettyä sitä täällä missään lähellä...Aiotkos sinä Disc saada sen 6 kilon pullon liitettyä tuohon Seran systeemiin? Eli siis käykö kaikki pullot siihen? 8O Olisi vaan niin helppoa tilata nuo laitteet mutta kun täytyy pähkiä onko niille sitten enää käyttöä sen jälkeen kun pullo on tyhjä... :|
Disc
Junior Member
Junior Member
Viestit: 60
Liittynyt: 14:54, 25.11.2009

Re: Seran automaattinen hiilidioksidijärjestelmä

Viesti Kirjoittaja Disc »

Se 6kg pullo käy ainakin mutta noista juomavesipulloista en tiedä. Meillä on joku malli mutta sen pullo ei käy (aivan eri kierre). Sammutinhuollot ne osaa paremmin sanoa kus käy ja kus ei :) Käsittääkseni kaikki sammutinhuollot täyttää -pitää vaan sanoa että; täytä älä vikise :) Eli ei tarvitse varmasti ajaa 100km?
AnnaS
Senior Member
Senior Member
Viestit: 959
Liittynyt: 18:07, 26.04.2007
Paikkakunta: Tuusula

Re: Seran automaattinen hiilidioksidijärjestelmä

Viesti Kirjoittaja AnnaS »

Paavo2006: Seran aktiivilevitin on sellainen pystyputki, jossa vesi ja hiilari sekoittuvat. Kuplat menevät siinä kovaa vauhtia ylös-alas. Se toimii myös kuplalaskimena, koska siitä näkee kuplien tulon. Oikein toimiva peli, tykkään. :D Itselläni 0,5 kg:n pullo kesti 520-litraisessa altaassa vain n. kuukauden, joten ostin tilalle 6 kg:n pullon. Sen hinta oli sammutinliikkeessä 170,-.
Paavo2006
Senior Member
Senior Member
Viestit: 697
Liittynyt: 15:18, 26.12.2009

Re: Seran automaattinen hiilidioksidijärjestelmä

Viesti Kirjoittaja Paavo2006 »

Niin, minullakin oli se 5kg:n pullo silloin ennen, maksoin käytetystä törkeän näköisestä pullosta myös 150€. Mutta ehkä se muutenkin on järkevämpi vaihtaa isompaan pulloon, ei niitä joka kuukausi jaksa täytellä. Mutta siis pointti on se, että Seran systeemin sopi sammutinhuollosta ostettu pullo, niinkö? Vielä kun selviäisi, sopiiko myös noihin Jbl:n (Aquaristicshop) vastaaviin tuollainen isompi pullo...
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Tekniikka”