

Valvoja: Moderaattorit
Akvaarioliikkeessä (vieläpä sellainen, joka tälläkin palstalla tunnettu ja suositeltu) neuvottiin käyttämään hirvensarvisuolaa. Kaikilta tulee vähän erilaisia neuvoja ja mielipiteitä, mutta toivoisin saavani ohjeita juuri em. kypsyttämiseen.Teemu Salonen kirjoitti:Heitä ne suolat ja (epä)turvalliset startit mäkeen. Niillä et tänä päivänä tee enää mitään.
Viskaat vaan lasiampullien sisällön veteen ja se on siinä. Eipä tää enää helpommaks voi mennä.
pH kannattaa myös hankkia tippatestinä. Samoin kun kovuus. Siis jos olet laittamassa kovan veden kaloja. Muuten kovuustestit ovat suht tarpeettomia. Suomessa nimittäin vesi on (muutamaa harvaa poikkeusta lukuunottamatta) erittäin pehmeää. Joten suurimmalle osalle kaloista sopii sellaisenaan. Vedenparannusaine lisätään viimeistään siinä vaiheessa kun akvaarioon tuodaan elävää tavaraa. Suosittelen sen lisäämistä kuitenkin jo perustamisvaiheessa. Vuosien kokemuksen perusteella voin suositella nyt käyttämään easy-life fluid filter mediaa.
KalsiumillaMonniliini kirjoitti:Jos muuten kalastoksi tulee smaragdirasboroita, hehkutetroja, helmimonnisia ja keltakääpiöahvenpariskunta, niin minkälainen veden kovuus on sopiva? Miten pystyn säätelemään sitä?
Kyseisen pakkauksen kyljessä on ohje, jossa sanotaan, että osittaisen kalaston voi tuoda jo seuraavana päivänä, mutta tilannetta on syytä tarkkailla. "Osittainen" on ohjeessa alleviivattu. Eikös kyseessä siis ole tuolloin vanhanaikainen kalallinen kypsytys?Teemu Salonen kirjoitti:Heitä ne suolat ja (epä)turvalliset startit mäkeen. Niillä et tänä päivänä tee enää mitään.
Viskaat vaan lasiampullien sisällön veteen ja se on siinä. Eipä tää enää helpommaks voi mennä.
Sinänsä jännä juttu. Tuotteen maahantuojan nettisivuilla ei mainita mistään osittaisesta mitään. Eikä kyllä tukkuri kyllä itsekkään jos vaan hiukkaakaan oikein muistan.Kyseisen pakkauksen kyljessä on ohje, jossa sanotaan, että osittaisen kalaston voi tuoda jo seuraavana päivänä, mutta tilannetta on syytä tarkkailla
Olenkin aiemmin lukenut tuon sivuillasi olevan kypsytysohjeen, se on selkeä. Luulen, että kypsytys onnistuu sen avulla. Jos tuo SafeStart ei toimi, ostan sitten niitä ampulleja ja laitan niitä, vai?Jr. Jones kirjoitti:kolmasosa teelusikallista hirvensarvensuolaa riittää tuon kokoiseen.
Ymmärtääkseni hirvensarven suola on nimenomaan ruokaa niille typpibakteereille? Eikös ne käytä ravinnokseen ammoniumia, jota tuosta hirvensarvensuolasta saadaan? Kalanruoastakin sitä saadaan, mutta hajottajabakteerien pitää ensin tuottaa siitä ammoniumia?
Olen yrittänyt koota näistä foorumin keskusteluista yhden mahdollisimman yksiselitteisen ohjeen kypsytykseen tuonne sivuilleni. Tuo on siis yksi tapa. Siitä voi vilkaista, josko olisi avuksi, ja palautetta saa antaa.
No, joko niitä ampulleja, tai sitten ihan vain sitä multaa. Multa ei maksa mitään. Toivotaan kuitenkin, että se Safe start toimii.Monniliini kirjoitti: Olenkin aiemmin lukenut tuon sivuillasi olevan kypsytysohjeen, se on selkeä. Luulen, että kypsytys onnistuu sen avulla. Jos tuo SafeStart ei toimi, ostan sitten niitä ampulleja ja laitan niitä, vai?Toivotaan, että tuo SafeStart toimii, kun rahaa mennyt jo nyt akvaariojuttuihin moninkertaisesti ku luulin
Niin joo, se multa olis kyllä ilmaistaJr. Jones kirjoitti:No, joko niitä ampulleja, tai sitten ihan vain sitä multaa. Multa ei maksa mitään. Toivotaan kuitenkin, että se Safe start toimii.Monniliini kirjoitti: Olenkin aiemmin lukenut tuon sivuillasi olevan kypsytysohjeen, se on selkeä. Luulen, että kypsytys onnistuu sen avulla. Jos tuo SafeStart ei toimi, ostan sitten niitä ampulleja ja laitan niitä, vai?Toivotaan, että tuo SafeStart toimii, kun rahaa mennyt jo nyt akvaariojuttuihin moninkertaisesti ku luulin
Minullekin kävi niin, että rahaa paloi paljon, vaikka saatiin akvaario ilmaiseksi!Outoa... Enkä varmaan ole ainut.
MUOkS:
Ei yrittäminen mitään haittaa...
Kolmasosa riittää kyllä mutta ei ole niin justiin kunhan sitä on.Jr. Jones kirjoitti:kolmasosa teelusikallista hirvensarvensuolaa riittää tuon kokoiseen.
Ymmärtääkseni hirvensarven suola on nimenomaan ruokaa niille typpibakteereille? Eikös ne käytä ravinnokseen ammoniumia, jota tuosta hirvensarvensuolasta saadaan? Kalanruoastakin sitä saadaan, mutta hajottajabakteerien pitää ensin tuottaa siitä ammoniumia?
Olen yrittänyt koota näistä foorumin keskusteluista yhden mahdollisimman yksiselitteisen ohjeen kypsytykseen tuonne sivuilleni. Tuo on siis yksi tapa. Siitä voi vilkaista, josko olisi avuksi, ja palautetta saa antaa.
Kiikutahan se pullo takaisin akvaariokauppaan. Saat sieltä uuden pullon, rahat takaisin tai vähintään muuta tavaraa saman summan edestä.Katsoin juuri tuon SafeStartin parasta ennen-päiväystä, joka on näköjään sitten 08/08
Suora lainaus: http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=6571&lan=fiHomerXVI kirjoitti: minä ymmärrän tämän kypsyttelyn hiukan eri tavalla kun minun mielestä kalanruoka on juuri ainostaan ruokaa bakteereille että ne pysyvät hengissä ja jakaantuvat ja sitten tämä ammonium/ammoniakki on tietysti sitä mitä kalatkin sinne veteen kerryttää ja bakteerit hajoittaa nämä nitriitin kautta nitraatiksi.Ammoniumia siis käytetään vain selvittämään missä vaiheessa akvaarion kypsyminen on että sinne voi tuoda kalat joku päivä.Jos olen pahasti väärässä niin mieluusti saa joku kemian proffa kertoa asiaa tarkemmin että en kerkeä koko kansaa harhauttaa?
kolmas lainaus: http://www.mm.helsinki.fi/~kivisalm/Nit ... iminta.pdf"Mikrobien keskeinen rooli typen kiertokulussa
Typpi esiintyy ympäristössään useilla eri hapetusasteilla, ja useimmat typen redox-reaktioista saavat aikaan mikrobit. Maan mikrobeilla onkin keskeinen rooli typen kiertokulun säätelijänä maaperässä. Mikrobit käyttävät typpeä sekä energianlähteenään että rakennusaineenaan. Typpi on keskeinen osa itse mikrobisolua. Tyypillinen bakteerisolu sisältää noin 12 –15 % typpeä kuivapainostaan. Typpi onkin hiilen jälkeen toiseksi yleisin alkuaine solussa; se esiintyy osana solun proteiineja, nukleiinihappoja ja polysakkarideja. Maan mikrobit saavat aikaan typen biologista immobilisaatiota, nitrifikaatiota ja denitrifikaatiota sekä helposti hajoavien orgaanisten yhdisteiden mineralisaatiota. Tapahtuvat reaktiomekanismit riippuvat lannoitusaineesta ja lannoitusaineen koostumuksesta, levitystavasta sekä lukuisista eri ympäristötekijöistä. Edellä mainitut tekijät säätelevät maan mikrobiaktiivisuutta, joka taas osaltaan säätelee tapahtuvia reaktiomekanismeja. Tämän takia lannoitusaineen typen kulkeutumisen ennustaminen maaperässä onkin erityisen vaikeaa."
Edelleen samasta lähteestä:"Ammonifikaatio
Bakteerien katalysoimaa typpiyhdisteiden aerobista hapetusta kutsutaan nitrifikaatioksi.
Ennen nitrifikaatiota tapahtuu kuitenkin ammonifikaatio, jossa orgaanisiin
molekyyleihin sitoutunut typpi vapautuu ympäristöön ammoniakkina bakteerien
hapetustoiminnan tuloksena. Vesiliuoksessa ammoniakin ja ammoniumionien välillä
vallitsee tasapaino."
Oho! Tuo olikin jotain, mihin en ole törmännyt foorumilla! Siis yleisesti korostettavan hapen sijaan bakteerien kasvulle olisikin otollista, että akvaariossa olisi runsaasti hiilidioksidia!"Molemmat nitrifikaatioon osallistuvat bakteeriryhmät käyttävät hiilen lähteenään
hiilidioksidia. Nitrifikaatiolle optimaaliset pH-olosuhteet ovat pH 7,0, mikä johtuu
reaktiota katalysoivan entsyymin optimaalisesta pH-arvosta. Nitrifikaatiossa syntyy
metaboliatuotteena oksoniumioneja muodostavia vetyioneja. Nitrifikaatiolla on siis
ympäristöä happamoittava vaikutus. Eliöiden metaboliatuotteet inhiboivat suurina
pitoisuuksina eliöiden kasvua. Ammoniakkia hapettaville bakteerilajeille optimaalinen
ympristön pH-arvo on 7,5-8,0 ja Nitrobacter-lajeille 7,6-7,8. Tehokkaimmillaan
5(6)
nitrifikaatio on 30 °C –lämpöisessä ympäristössä, jossa hiiltä on 20 kertaa enemmän
kuin typpeä. (Virginia Polytechnic Institute and State University) On havaittu myös, että
kohonnut hiilidioksidipitoisuus lisää nitrifikaatioaktiivisuutta . Kohonnut
hiilidioksidipitoisuus on merkki mikrobiaktiivisuudesta ja hiilidioksidipitoisessa maassa
on havaittu nitrifikaation toimivan useita kertoja aktiivisemmin kuin ympäristössä, jossa
hiilidioksidipitoisuus on alhaisempi. (Azam, F. ym. 2004)"
Tuossa selvennetään hiukan, että jos happea ei ole, prosessi voi aiheuttaa nitriitin kertymistä ja ehkä syytä korostaa, ettei se ole hyvä asia.Seminaarityöstä jonka eräs henkilö kirjoitti:Denitrifikaatio on anaerobinen prosessi, joskin denitrifioivat bakteerit voivat sietää myös happea. Mikäli bakteeri sietää happea, se käyttää happea ensisijaisena terminaalisena elektroninakseptorina. Happi estää nitraatti- ja nitriittireduktaasien tuotannon solussa. Jos em. reduktaasien tuotto on jo aktivoitunut, inhiboi happi silti denitrifikaatiota kilpailemalla samasta substraatista.Bakteeri siirtyy denitrifikaatioon hapen loputtua, mikäli se kykenee tuottamaan energiaa sekä denitrifikaatiolla että aerobisella respiraatiolla. Denitrifikaatiossa siirtyy viisi elektronia, mikäli prosessi etenee typpikaasuksi asti (kuva 3). Bakteerit voivat hyödyntää myös yhtä tai useampaa denitrifikaation välituotetta. On huomattava, että denitrifikaatio on kuitenkin fermentaatiota tehokkaampaa.
Ensimmäisessä vaiheessa nitraatin pelkistää nitriitiksi (NO2-) solukalvoon sitoutunut nitraattireduktaasi. Koska nitriitti on myrkyllistä, se pelkistyy luonnossa yleensä edelleen ammoniakiksi tai dityppioksidiksi. Ammoniakiksi pelkistyminen ei kuitenkaan kuulu denitrifikaatioon. Joissakin oloissa nitriittiä voi kertyä luontoon. Ihminen aiheuttaa nitriitin kertymistä esimerkiksi huonosti tuuletetuilla salaojaputkilla. Niihin kertynyt nitriitti voi päästä edelleen pohjaveteen. Nitriitin pelkistää typpioksidiksi nitriittireduktaasi. Typpioksidin bakteeri pelkistää edelleen dityppioksidiksi (solukalvoon sitoutunut typpioksidireduktaasi) ja dityppioksidireduktaasi tämän edelleen vapaaksi typpikaasuksi.
Ampulleissahan ne bakut on pakattu typpeen, eli eivät ole hapen kanssa missään tekemisissä toisin kuin safe startit ja nitrivecit. Eiks tällä palstalla oikeesti ole ketään, jolla olis esittää tiukkaa faktaa asiasta? Muistaakseni jossain vanhassa aponogetonissa oli artikkeli eri bakutiivisteiden toimivuudesta. Voisiko saman testin kenties toistaa?jos ajatellaan että tuohon kypsyttelyyn on olemassa ne ampullit jotka viimeinkin ovat ilmeisesti täysin toimiva tuote
Miten ne nyt niin yli hilseen meni? Eihän niissä toki puhuttu akvaarioista, mutta puhuttiin kuitenkin nitrifikaatiosta, ja niistä samoista bakteereista ja prosesseista. Sieltähän ne multaympin bakteerit tulevat - pellosta. Ja olihan noissa vedestäkin puhe, jos luit ne tekstit kokonaisuudessaan sieltä linkkien takaa.Teemu Salonen kirjoitti:Mulla meni noi lainaukset hyvinkin pitkälti yli hilseen. Nehän kun oli aika pitkälti irrotettu asiayhteydestä... Eli siis akvaarioin kypsytyksestä vaikka periaatteessa samasta asiasta puhutaankin.
Ainakin akvaarioliike viskarin sivuilta löytyy tuo ohje.Teemu Salonen kirjoitti:Sinänsä jännä juttu. Tuotteen maahantuojan nettisivuilla ei mainita mistään osittaisesta mitään. Eikä kyllä tukkuri kyllä itsekkään jos vaan hiukkaakaan oikein muistan.Kyseisen pakkauksen kyljessä on ohje, jossa sanotaan, että osittaisen kalaston voi tuoda jo seuraavana päivänä, mutta tilannetta on syytä tarkkailla
Laitanpa meiliä maahan tuojalle (espoon akvaariotukku) ja kysäsen asiaa.