Kuplia pohjasta?

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Kitri
Starting Member
Starting Member
Viestit: 3
Liittynyt: 00:23, 13.12.2007
Paikkakunta: JKL

Kuplia pohjasta?

Viesti Kirjoittaja Kitri »

Meille tuli uusi vanha akvaario puolitoista vuorokautta sitten. Harrastuksen suhteen ollaan siis aivan alkutaipaleella. Altaan koko on 120x60x60 Mutta muutaman kuukauden (3-4kk) alakerran remontin ajan allas on yläkerrassa, ja lattian kantokyvyn vuoksi altaassa on vain kolmisensataa litraa vettä.

Akva tuotiin muutaman tunnin matkan päästä myöhään illalla. Hiekka oli ämpäreissä ja laitettiin pesemättä takaisin. Siinä samassa oli hieman vettäkin. Kasveja oli runsaasti muutamaa lajia, joista osan laitoin paikoilleen, osa taitaa jäädä ylimääräisiksi, odottelevat vielä ämpäreissä, josko mahtuvat johonkin kohtaan tänään.
Pumppuja ei älytty tyhjentää matkan ajaksi, nyt vasta sellaisen ohjeen huomasin. Mahtoivatkohan bakteerit selvitä nelisen tuntia? Pumppuina Fluval 404 ja joku pienempi sisäsuodatin, tehot ilmeisesti riittävät. Lämpötila 28C Ilmastinlaite on myös.

Tähän asti on sujunut kohtalaisesti eli kaikki kalat ovat hengissä. Kalastoon kuuluu jättikokoinen tummaripsimonni, tulipyrstö, leväbarbi, palettikala ja joku pieni monni vielä.

Kalat eivät ole vielä syöneet eilen illalla ja tänä aamuna tarjottua hiutaleruokaa (ainakaan puoleen tuntiin). Kalat liikkuvat kyllä jo. Tummaripsimonni on ollut ihan ensi hetkestä lähtien uskomattoman vilkas, pörräilee koko ajan etulasin tuntumassa ja ympäriinsä täysin pelottomasti. Senkään ei ole nähty syövän, mutta pohjatabletit olivat kyllä kadonneet.

Liuskatestin mukaan vesiarvot ovat käsittääkseni normaalit: NO3 10, NO2 0, GH 3 dh,Ph 6,8

Tämä vesikemia tuntuu kyllä aikamoisen monimutkaiselta näin äkkiseltään :/ Eilen vaihdoin muutaman ämpärillisen vettä ja lisäsin siinä yhteydessä TetraAquan SafeStarttia pullollisen, joka riittäisi uuteen (??) akvaarioon 120 litran osalta.

Tänään aamulla oli etulasia vasten olevaan hiekkaan ilmestynyt useita kuplataskuja. Hämmensin varovasti pohjaa siitä ja muualtakin ja kuplat nousivat pintaan. Jostain muistan lukeneeni jotain pohjan kuplimisesta, mutta en nyt onnistunut löytämään asiasta mitään. Onko tuo vaarallista? Mitä pitäisi tehdä vai pitäisikö?

Missä vaiheessa altaaseen uskaltaisi hankkia muita asukaita? Lapset odottavat tietysti innoissaan, mutta pitänee ottaa varmemman päälle, ettei joudu selittelemään ikävästi pinnalla kelluvia lemmikkejä :(

Upea tämä foorumi! Valtavasti kiinnostavia ja asiallisia juttuja ja ilmapiirikin uskomattoman positiivinen. (ainakin muutamiin koira-puolen vastaaviin verrattuna..) Vielä kun olisi aikaa lueskella rauhassa.
pepepoksu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 124
Liittynyt: 08:45, 03.11.2005
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja pepepoksu »

Jos kuplat eivät haise millekään, todennäköisintä on, että hiekan sekaan on jäänyt ilmaa, joka hiekkaa sekoiteltaessa nousee pintaan.
cichlid
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1084
Liittynyt: 17:04, 08.10.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kajaani / Oulu

Viesti Kirjoittaja cichlid »

Ei pohja voi tukossakaan olla, kun hiekka on vasta paikoilleen laitettu. Eiköhän se kupliminen lopu, kun sekaan joutunut ilma sieltä poistuu. En olisi asiasta huolissani. Sen sijaan akvaarion lämpötila on kaloillesi aivan liian korkea, onko altaassa lämmitintä vai nouseekö lämmöt muuten noin ylös? Ja kalastosta vielä:Yksinäinen leväbarbi ei voi hyvin vaan tarvitsee useamman lajitoverin seuraa. 120 cm pitkä allas taas ei riitä parvelle 15cm:n mittaiseksi kasvavia pikauimareita alkuunkaan. Kun luovut leväbarbista, voit pitää tulipyrstön joka usein purkaa aggressioitaan samanmallisiin leväbarbeihin. Palettikalalle ei kannata hankkia ainakaan vastakkaisen sukupuolen seuraa tai pian sinulla on 500 palettikalaa. Miltä näyttää yksi pieni monnisi?
720 + 125 litraa (ja tyhjillään 240 + 40 litraa)
Chisantha
Senior Member
Senior Member
Viestit: 561
Liittynyt: 23:55, 01.09.2006
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kerava

Viesti Kirjoittaja Chisantha »

Tervetuloa vain kivan harrastuksen pariin ja hyvälle foorumille. Täältä löytää kyllä tosi paljon tietoa asiasta kuin asiasta, välillä jopa hiukan liikaakin. :roll: Nimimerkillä Tieto lisää tuskaa :)
Ei vaan, hyvän kokoisen akvaarion olet kyllä hankkinut, siinä mahtuu asustamaan jo vaikka mitä kivoja kalalajeja. Mutta olen kyllä samoilla linjoilla edellisen kirjoittajan kanssa, että tuolle leväbarbille kannattaisi etsiä uusi koti vaikka tämän palstan lahjoitetaan -osaston kautta, koska niinkuin edelläkin mainittu, tykkää kavereista sekä pitkästä altaasta, jossa tilaa kiitää.
Löytyi muuten kiva linkki tummaripsimonnista kun ihan uteliaisuuttani googlasin. :roll:

Nuo kuplat eivät ole varmastikaan mitään vaarallista, vain ilmaa joka onhiekan siirron yhteydessä joutunut pohjaan.
Bakteerikanta on todennäköisesti varsin hyvin säilynyt kun hiekka on noinkin vähän aikaa ollut altaasta ulkona ja suodattimetkin vain sen nelisen tuntia käymättä. Ja kun olet lisäksi laittanut safestarttia, niin uskoisin että akvaario on typpibakterien osalta kunnossa.
Liuskatestin mukaan vesiarvot tosiaan näyttäisivät ihan hyviltä, kannattaa varmaankin jossain vaiheessa hankkia myös joitain tippatestejäkin (esim. pH, NO2, NO3) koska liuskatestitien tulokset ovat usein suuntaa antavia, tippatesteillä saa tarkemmat ja luotettavammat tulokset.
Suodatus on mielestäni ok kevyellä kalastolla, mutta jos akvaarioon tulee paljonkin lisää kaloja ja varsinkin jos tulee esim. joitain kirjoahvenia tai muita sotkevia kaloja niin itse lisäisin pyttyyn toisen ulkosuodattimen. Helpottaa hoitoa pitemmän päälle.

Mielestäni uusia kaloja voi kyllä tuoda siinä vaiheessa, kun vanhat kalat on todettu päällisin puolin terveiksi ja hyväkuntoisiksi ja varmistettu ettei altaaseen nitriittiä muodostu. Esim. noin viikko lienee ihan tarpeeksi pitkä aika tarkkailla altaan nykyistä tilannetta. :) Karanteeniahan yleisesti ottaen suositellaan käytettäväksi uusia kaloja hankittaessa. Mutta ennen hankintaa kannattaa ensin etsiä tietoa sopivista kalalajeista vaikka netistä, niin ei tule vahingossa hankittua ihan sopimatonta seuraa tuolle ihanaiselle ripsimonnille sekä kavereille. ;) (esim. Helsingin Akvaariokeskuksen nettisivuilta löytyy ihan kivasti tietoa eri kaloista)
"Any colour you like as long as it's black." -Tiamat
7330
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5990
Liittynyt: 16:45, 25.08.2002
Akvaarioseurat: JAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja 7330 »

Tervetuloa :D

Täytyy nyt vielä minunkin kehua, että hyvän kokoisen altaan olet hankkinut. Ja mukavan kuuloinen kalastokin, tulipyrstö ja ripsimonnit kuuluvat lempikaloihini. Kuinka iso tuo ripsimonni on? Oikean tummaripsimonnin ei käsittääkseni pitäisi kasvaa kuin 12-senttiseksi, joten se saattaa olla jotain muutakin lajia.

Kalastosi on tällä hetkellä aika pohjapainotteinen, joten ei ole ihme etteivät hiutaleruuat kovin nopeasti mene kaupaksi. Erilaiset pohjatabletit ja uppoavat rakeet lienevät parasta evästä tuolle porukalle. Ainakin tulipyrstö, leväbarbi ja ripsimonni mutustelevat mielellään myös vihanneksia, esimerkiksi kesäkurpitsa varmaan tekisi kauppansa.

Vesiarvot näyttävät oikein hyvältä ja Safestartin lisääminen oli hyvä varmistus. Vaikka suodattimissa olisi osa bakteereista kuollutkin, Safestart estää nitriittipiikin.
Lämpötilaksi sellaiset 24 astetta olisi nykyiselle kalastolle sopivampi, mutta kannattaa laskea sitä vähitellen etteivät kalat ota siitä stressiä. Millainen altaan sisustus on, onko siellä kantoja ja koloja suojiksi? Omat ripsimonnini tuntuvat viihtyvän kantojen suojissa ja tulipyrstö on ihastunut saviseen plekojen kutuluolaan. :)

Millaista lisäystä olet kalastoon ajatellut? Kannattaa varmistella täältä kalojen yhteensopivuutta, koska sekin totta puhuen on aika monimutkaista. :roll:
Vesiarvot voivat alkuun tuntua melkoiselta siansaksalta, mutta kyllä se siitä. Vesijohtoveden arvotkin ilmeisesti ovat kalastolle sopivat, joten et joudu muokkaamaan niitä.
520- ja 110-litraiset, erinäisiä projekteja tulilla ja paljon kasveja.
Pieni akvaariotietopankki.
Kirjoitan Erään planeetan ihmeitä -tiedeblogia ja Viidakkokirjeet-huonekasviblogia. Tervetuloa lukemaan!
Kitri
Starting Member
Starting Member
Viestit: 3
Liittynyt: 00:23, 13.12.2007
Paikkakunta: JKL

Viesti Kirjoittaja Kitri »

Kiitos vastauksista, taisin huolestua turhaan, sillä kuplat eivät haise millekään. Ainakaan mädälle kananmunalle, josta jossain varoitettiin.

Ajattelin, että iso allas olisi helpompi hoitaa vaikka tekisikin aloittelijamokia. Ettei innokkaiden lapsien tarvitsi ihmetellä kelluvia kaloja ... javascript:emoticon(':?')
Confused

*Miltä näyttää yksi pieni monnisi?
Ööh.. . rumalta :) Tänään oikeastaan näin sen ekaa kertaa, paljon ulokkeita naamassa. Tehokkaan ja ahkeran oloinen otus, partamonni oletettavasti. Tein kaksi aika matalaa luolaa akvan mukana tulleista kivistä, pikkumonni valtasi toisen. Ne varmaan pitäisi liimata vielä silikonilla, vaikka olivat kyllä varsin tasaisia kiviä. Juurakoita on myös muutama, osa vielä likoamassa, koska kaikki eivät ole ilmeisesti olleet käytössä viime aikoina. Olivat kuivia ja kelluivat pinnalla kun koetin laittaa niitä veteen.

Tulipyrstö tosiaankin ahdistelee leväberbia. Tänään menivät huimaa vauhtia ympäriinsä peräkanaa. Pitänee varmaan etsiä leväbarbille uusi koti. Harmi vaan, että se on lasten suosikiksi päässyt heti, nimeltään Parkki-Salama. Syystä että liikkuu nopeasti kuin piirroselokuvan kilpa-autoSalama McQeen, mutta kököttää enimmäkseen "parkissa" jossain kannon takana.

Palettikala sen sijaan hyökkii tulipyrstöä kohti oman kasvipuskansa takaa. Uimaan se ei ole juurikaan lähtenyt, mutta luurii omassa luolassaan ja pistää pääänsä ulos, jos ruokahiutale laskeutuu lähistölle.

En tiedä on vika lämmittimessä vaiko mittarissa, pitänee hankkia toinenkin mittari. Lämmitin on säädetty +26C mutta lämpö on yhä +28
Miten tarkkoja nuo lämmittimien termostaatit ovat yleensä?

Tummaripsimonni on aika iso, mutta se oli vaikeasti mitattavissa. Ehkä opetan sille paikka-käskyn, kalat ovat kuulemma oppivaisia eläimiä... ;)
Onko muuten kalakirjojen mitat pyrstön kanssa mitattuja? Pyrstöineen se on varmasti yli 15cm.

Joka paikassa ohjeistetaan, ettei saisi ruokkia enemmän kuin kalat syövät parissa minuutissa, mutta jos ne eivät tule ollenkaan heti syömään, jätänkö ruokkimatta kokonaan??

Varsinaisesti ajatuksena on hankkia lehtikaloja useampia. Mahtavatkohan ne sopia minkään nykyisen kalan kanssa samaan? Ihan varmasti tämäkin tieto jostain löytyy, mutta en ole vielä ehtinyt siihen asti.

Oma salaisempi haaveeni olisi myös muutama kiekkokala, mutta sitä ennen pitänee hankkia hieman rutiinia perusasioihin.

Voisiko akvaariossa olla liian kirkkaat valot? Päivällä ja illallakin valojen ollessa päällä kaikki kalat pysyttelijät piiloissa ja liikkumatta, vain tummaripsimonni Rampe "seisoi" nurkassa etulasin tuntumassa. Mutta kun aloitin illan tulon sammuttamalla toisen lampuista, niin muutaman minuutin päällä oli täys tohina menossa. Kaikki olivat liikkeellä aktiivisina ja etsivät ruokaa.

Akvassa on yhteensä kolme loisteputkea. Giantin lampussa pitkä ja lyhyt putki. Toisessa (tavallinen kattoon asennettava loisteputki?) vain yksi putki heijastimilla, kalpeampaa valoa.

No olihan taas kysymyksiä... Enpä ole tällaisia ennen miettinytkään, kiinnostavaa :)
Chisantha
Senior Member
Senior Member
Viestit: 561
Liittynyt: 23:55, 01.09.2006
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kerava

Viesti Kirjoittaja Chisantha »

Sisustus kuulostaa oikein hyvältä, on hyvä että monneja varten on paljon piilopaikkoja. Kalat ovat varmaan vielä arkoja muuton jäljiltä, joten siksikin touhuavat enempi yöaikaan. Ja ainakin partamonni ja monet monnit yleensäkin ovat melko yöaktiivisia elukoita. :) Valoista en usko siis arkuuden olevan kiinni, kyllä varmaankin rohkaistuvat, kun kotiutuvat kunnolla.

Tuo lämpötila kannattanee katsoa siitä lämpömittarista, olen itse ainakin huomannut etteivät termostaatit ole aina kovin tarkkoja. Eli lämppäriä pienemmälle vain, kunnes näyttää lämpö pysyvän hyvin siinä noin 24 asteen tuntumassa.

Lehtikalat sopisivat mielestäni hyvin akvaarioosi, mutta yhdessä kiekkojen kanssa en niitä pitäisi. Ensimmäiseen akvaarioon suosittelisin mieluummin noita lehtikaloja ja käsittääkseni pikkulehtikalat viihtyvät paremmin parvessa kuin tavalliset lehtikalat, joten ne voisivat olla ihan kiva valinta.
"Any colour you like as long as it's black." -Tiamat
Mervi*
Senior Member
Senior Member
Viestit: 666
Liittynyt: 18:08, 10.05.2005
Sukupuoli: Nainen

Viesti Kirjoittaja Mervi* »

Se pieni ruma monni on partamonni.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”