Merivesiakvaario kokemuksia.

Meri- ja murtoveden akvaariot, kalat, tekniikka ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
miljoonakala84
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6732
Liittynyt: 20:55, 29.01.2007
Paikkakunta: Kerimäki

Merivesiakvaario kokemuksia.

Viesti Kirjoittaja miljoonakala84 »

Kertokaapa te keillä on tuo merivesiakvaario että, onko sen perustaminen ja hoitaminen vaikeaa. Ja voisitteko laittaa kuvia akvaarioistanne, jos siitä ei ole hirveästi vaivaa kiitos.
h u z k y
Member
Member
Viestit: 381
Liittynyt: 11:12, 04.01.2007

Viesti Kirjoittaja h u z k y »

Ei ole hoito vaikeaa...Perustaminenkaan ei ole.Rahaa siinä perustamisessa vaan menee.
Kimmo S
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2243
Liittynyt: 14:37, 18.04.2002
Akvaarioseurat: SMAS, Suomen merivesiakvaariot (Facebook)
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kimmo S »

Merivesiharrastus ei tosiaan varsinaisesti ole vaikeaa, mutta vaatii loppujen lopuksi paljon rauhallisuutta, suunnittelua ja asioista selvää ottamista. Suosittelen! Liikkeelle on hyvä lähteä vaikka selailemalla Mikaelin opusta
miljoonakala84
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6732
Liittynyt: 20:55, 29.01.2007
Paikkakunta: Kerimäki

Viesti Kirjoittaja miljoonakala84 »

Kiitos paljon tiedoista. En kylläkään ole suunitellut ostavani merivesiakvaariota, kun en osaa viellä kunnolla hoitaa tuota meidän makean veden akvaakaan. Mutta ehkä joskus tulevaisuudessa kun on enemmän rahaa, ja tietoa akvaarioista enemmän. Olishan se varmaan kaunis sisustus elementti. :D
miljoonakala84
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6732
Liittynyt: 20:55, 29.01.2007
Paikkakunta: Kerimäki

Viesti Kirjoittaja miljoonakala84 »

Tämmönen kysymys ois viellä että jos ostaisin 200L akvaarion niin kuinka paljon rahaa menisi laitteisiin/kaloihin / muihin tavaroihin jita merivesiakvaariossa täytyy olla?
Pipsa-
Junior Member
Junior Member
Viestit: 117
Liittynyt: 18:34, 17.01.2007
Akvaarioseurat: JKL
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Pipsa- »

Moi! Mä aloitin 15litran nanosta ja sen perustamiseen meni seuraavasti rahaa:

15-litran akvaario + 11W loisteputkilamppu sini-ja kirkasvalolla 30€
150l/h suodatin 10€
Nitraatinpoistajaa suodattimeen 400g n.5€
Aktiivihiili 400g n. 5€
150l/h pumppu 10€
n.2 litraa eläväähiekkaa 5€
vajaa 3kiloa elävääkiveä 45€
suola 4 kg 11€
nestemäinen calsium n.10€
nestemäinen koralliruoka n.8€
ominaispainomittari 15€
punajalkarapu 10€
turbokotiloita 16€
taskurapu 10€
vesitestit minulla oli jo ennestään.

Eli yllä mainittuihin meni 190 €

Nyt minulla on 128 litrainen ja siihen ostin lisää hiekkaa, vaahdottajan, suolaa jne... niistä tulikin sitten lisää hintaa paketille :D
h u z k y
Member
Member
Viestit: 381
Liittynyt: 11:12, 04.01.2007

Viesti Kirjoittaja h u z k y »

miljoonakala84 kirjoitti:Tämmönen kysymys ois viellä että jos ostaisin 200L akvaarion niin kuinka paljon rahaa menisi laitteisiin/kaloihin / muihin tavaroihin jita merivesiakvaariossa täytyy olla?
1000 - 3000e on semmonen yleinen..Tosin aluksi voi laitteista tinkiä mutta tulee niitä loppujen lulopuksi kumminkin ostettua,vaikka ei olisi alunperin ajatellutkaan ko. laitetta systeemiin...


Ja nälkä kasvaa syödessä!(54l - 200l - 1000l)
Tequ
Starting Member
Starting Member
Viestit: 5
Liittynyt: 23:23, 28.07.2007

Viesti Kirjoittaja Tequ »

Sellainen kysymys tuli mieleeni, että:

- Kuinka paljon teillä menee keskimäärin aikaa akvaarion hoitoon viikossa? Entä päivässä?

Tässä puntaroin juuri päätöksen parissa. Merivesiakvaario koralleineen ja kaloineen ym. kiinnostaa hurjasti. Mutta kuinka aikaavievää harrastus on? Olen toki valmis satsaamaan rahan lisäksi harrastukseen myös aikaa, mutta etukäteen olisi kiva tietää ajankäytöllisesti, minkälaiseen hommaan sitä on ryhtymässä. [;)]
Jouko
Member
Member
Viestit: 362
Liittynyt: 19:44, 12.08.2001
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Imatra

Viesti Kirjoittaja Jouko »

Viikossa ehkä seuraavasti:
-korvausvesiastian täyttö
-balling-nesteiden tarkastus
-etulasin puhdistus pari kertaa
-ruokinta 2-3 kertaa

Ehkä jotain unohtui mutta n. 10-15 min.

Vedenvaihdot 1-2 kertaa kuukaudessa, kalkkiveden ja balling-nesteiden teko kerran kuukaudessa ja muut harvemmin tehtävät rutiinit vie niin vähän aikaa ettei sitä kannata laskea.

Enemmän aikaa kuluu altaan asukkien seuraamiseen :mrgreen: .
tmpitkan
Member
Member
Viestit: 363
Liittynyt: 15:12, 27.09.2004
Paikkakunta: Kuopio
Viesti:

Viesti Kirjoittaja tmpitkan »

Tässä esimerkkinä toisen altaamme (500l) viikkorutiinit.
Korvausvesisäiliön(altaan alla) täyttö 4-7 päivän välein (riippuu kuinka hellettä on, onko tuuletin päällä ym), eli isoon saaviin lasketaan vettä letkulla ja lisätään etikkaa ja kalsiumhydroksidia. Ajallisesti pari minuuttia. Samalla vaahdottimen kupin tyhjennyt ja huljautus etikka vedellä.

Ruokinta automaatti pudottaa rakeita kerran päivässä, pakaste ruokia 3x viikossa (mysistä ym) , koralliruokaa pari kertaa viikossa. Tarpeen vaatiessa 4 in 1 litkua.

Isolla magneetilla vedän (tai lapset vetää :)) etulasin puhtaaksi ehkä kerran viikossa tai harvemmin.

Kolmen kuukauden välein vaihdan massat ulkosuodattimeen, eli uudet hiilet ja fosfaatinpoistajat.

Unohtuikohan jotain...todennäköisesti. Mielestäni vie ajallisesti vähemmän kuin vastaavan kokoinen kiekkoallas aikoinaan.
jube
Member
Member
Viestit: 254
Liittynyt: 21:18, 09.03.2005
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kotka

Viesti Kirjoittaja jube »

Mielestäni jo aivan alkeellisen riutta-akvaarion pitäminen on ns.enemmän työtä vaativaa kuin alkeellinen makeanveden allas. Oletetaan, että kummassakin akvaariotyypissä on ruokinta-automaatti sekä ajastin valaisimeen, esim. kirjoahvenille ei tarvitse tehdä muuta kuin iskeä kerran viikossa puutarhaletku altaaseen ja vedet on vaihdettu, merivedessä laitat veden ensin ämpäriin ja teet RO vettä sekä suolan laitto ja mittaus ja vielä pitää suhteuttaa mittarin tulos lämpötilaan---> sekä vuorokausittain kalkkiveden lisäys manuaalisesti tai tekniikalla. Tämä ero on jo pelkästään veden vaihtoihin liittyen.

Sitten tulee nämä vesiarvojen mittaukset sun muut näpräykset, perus seura-akvaariossa olisi hyvä katsoa välillä veden lämpö ja tokaista että kai toi nyt on ihan jees :?

Oma mielipiteeni on entisenä meriakvaristina, että oli kyllä mukavaa hommaa, mutta kyllä nykyiset A. Ocellatuksetkin ihan persoonallisia ovat :mrgreen:

Ja vaikkei otsikko (merivesiakvaario kokemuksia) olekaan pää aihe niin mieleen tuli hauska muisto. Kun ongin viimeisinä harrastuspäivinäni keltavälskäriä altaasta kun ostajakin oli jo matkalla, niin huomasin hauskan piirteen tuosta kalasta. Sillähän on pyrstön juuressa luupiikki taisteluja varten ja se ilmeisesti luuli haavia kalaksi kun haavikin oli samaa kokoluokkaa ja en saanut millään sitä kiinni mutta se alkoi välillä hakata pyrstöllään haavia ja aloin itsekin vispata haavia sen kylkeen ja se vain muuttuis agressiivisemmaksi ja lopulta tuli kokonaan pois kivien välistä ja sain sen napatuksi. Tuntui aika mielenkiintoiselta tapahtumalta, onkohan kukaan joutunut samanlaiseen tilanteeseen :)

Sori muuten jos puhuin huonoon sävyyn merivesiharrastuksesta, ihan hieno harrastushan se on, mutta on vähän pasmat vielä sekaisin kun tunti sitten ajoin ensimmäisen kolarin eikä korttikaan ole ollut vielä edes vuotta, no onneksi ei ollut mun vika :)
Pepsi Max, mustaa kultaa
Maisu
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5469
Liittynyt: 15:10, 30.07.2001
Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS, NCS, TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Maisu »

jube kirjoitti:Mielestäni jo aivan alkeellisen riutta-akvaarion pitäminen on ns.enemmän työtä vaativaa kuin alkeellinen makeanveden allas.
"Aivan alkeellisella" itse kukin tarkoittanee aivan eri asioita, mutta kyllä minulle nyt syntyi tarve linkata tähän parin päivän takainen selostukseni oman nanoni hoitorutiineista. Makeavetisiin minulla menee moninkertaisesti aikaa verrattuna nanooni.
tmpitkan
Member
Member
Viestit: 363
Liittynyt: 15:12, 27.09.2004
Paikkakunta: Kuopio
Viesti:

Viesti Kirjoittaja tmpitkan »

Kyllä minäkin sain enemmän kulumaan aikaa 500 litraisen kiekko altaan hoitoon kuin vastaavan kokoisen merivesi altaan. Makeanveden altaassa vettä vaihdetaan kuitenkin viikoittain ja paljon (vaihdoin kiekoille jopa 60-70%) , merivesi altaassa harvemmin, tai tosi harvoin....riippuu harrastajasta. :)

Viikoittainen kasvien karsiminen makeavetisessa vei myös aikaa, samoin parin sisäsuodattimen (viikoittain) puhdistus.

Ja paljon riippuu myös kuinka paljon on automatisoinut akvaarion pyörimistä, onko vedenpinnan tasaaja ym., säästää itseään ettei tarvitse joka päivä vettä lirutella ja kalkkeja sekoitella.

Mutta eikös harrastuksen idea ole se, että sen parissa menee aikaa?


[;)]
KatjaN
Senior Member
Senior Member
Viestit: 918
Liittynyt: 20:52, 04.12.2001
Paikkakunta: Kerava
Viesti:

Viesti Kirjoittaja KatjaN »

Kyllä vaan meilläkin olin minä naama mutrussa kun 800l kiekkolasta kerrran viikkoon piti vaihtaa kolmannes vedestä (aikaa reilu tunti) :roll: . Mies täyttelee korvausvesisaavia tuohon 1500l riuttaan parin viikon välein (lorisee itsekseen yön yli) ja vetä ei ole vaihdettu moneen kuukauteen... Ruokkimiseen menee suunnilleen sama aika. Alussa riutta-akvaario vie tietysti aikaa kun opettelee seuraamaan oman altaansa tasapainoa ja opettelee muutenkin sen hoitoa.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Meri- ja murtovesi”